'De handel in fosfaatrechten verloopt ruig'

'De handel in fosfaat gaat er ruig aan toe', zegt makelaar Lourens van der Lely in deze eerste aflevering van BB TV Fosfaatrechten. Hij doelt op de stijgende prijzen van de opties op rechten. De vraag naar fosfaatrechten neemt iets af, het aanbod neemt echter toe.

Deel dit topic

Reacties

+2
van Ittersum
Makelaars: beroepstak die legaal halve of hele onwaarheden mag verkondigen terwille van de (ver-)kopende partij en hier altijd mee weg komt. Dan heb je opeens zelf een onderzoeksplicht dan wel een meldingsplicht. Dus dit bericht met een korreltje zout nemen
janfransen
@van Ittersum Betwijfel of het grootspraak is. Zijn er zat die wat moeten/wat willen en wel doorgaan ook al zijn de rechten duur. Zeker met een goede melkprijs brandt het geld bij velen alweer in de zak.
+2
van Ittersum
@janfransen denk dat het zo is dat iedereen er naar vraagt maar niemand ze echt koopt. Er is nog geen grondslag voor een echte prijs . Iedereen kijkt en wikt maar handel wordt er niet gedaan. Al die speculatie over de prijs brengt de verkopende partij ook op de markt maar als er geen kopers zijn houden de verkopers het vast , ze verlagen niet. Kortom er gebeurd niets en iedereen staat in de startblokken, dat is er wat er aan de hand is.
+4
jent
@van Ittersum misschien zal het jullie verbazen, maar ja ik ben toch zo gek om een paar honderd kilo gekocht te hebben, voor 210

moet voer aankopen, mest afzetten, kan het werk als gezin niet aan dus hebben ook vreemde arbeid erbij en qua financiering.... ja iedere liter gaat er 10-12 ct naar de rabo aan rente en aflossing.....

en dan toch kopen, ja met een goed gevoel. kan het betalen zonder de rabo-stropdas eerst op de koffie te hebben (betalen van de RC dus).

Wie kan je adviseren:
Rabo zegt: nee je moet eigenlijk niet terug in liters melk zo vlak na overname...?!
Accountant, vroeg ik terloops eens "ja, als je het kunt betalen, kun je het doen..." wat heb ik daaraan...
Makelaar: ja, die vragen om advies zeker....
Collega's: niemand koopt zogezegd (net zoals hier op t prikkebord trwns 😉

Kortom, als zelfstandig ondernememer moet je ook zelfstandig maar de beslissing nemen. en we hebben er zeker een goed gevoel bij, de tijd zal leren of het goed is geweest 😄 en anders maar zelfstandig op de blaren zitten 😁
cornelissen
@jent Ik hoop, dat je er wat aan verdiend. Verdien je er niets aan,dan doe je je eigen tekort, maar dat is dan zo. Wat minder leuk is,dat dat de prijs hoog houdt, waardoor iemand anders er ook moeilijk wat aan kan verdienen.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @jent:
een paar honderd kilo gekocht

Gewoon eigen kop volgen. Paar honderd kilo van rc loopt nooit bloed uit.
Natuurlijk neemt de vraag af. De grote groeiers krijgen volgend jaar gratis fosfaatrechten van de rechter! Die hoeven dan dus niet meer te kopen!
weurding
@Ян де веехоудер koopt de rechter ze dan?
+3
de hoef
@weurding de verwachte stoppers word ze ontnomen hoorde ik ergens
+3
weurding
@de hoef je werd zwetend wakker zeker 😄
+1
de hoef
@weurding angst zweet ?
Quote Reactie van @weurding:
koopt de rechter ze dan?

Nee, de rechter stelt de groeiers als eisers in het gelijk, hierdoor moeten zij extra rechten krijgen die volgend jaar middels een extra korting bij de niet-groeiers worden weggehaald.
christo
@Ян де веехоудер Dat denk ik ook, ging in het verleden ook al zo.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @Ян де веехоудер:
extra korting bij de niet-groeiers worden weggehaald

En die zeggen bekijk het ff, wij molken deze aantallen al voordat de ander bouwde, dus hebben er meer recht op. Daarbij is het onze schuld niet dat de ander een handtekening zette onder het bankpapiertje dus zij zoeken het zelf maar uit. Daar moet een rechter ze dan ook wel weer gelijk in geven. wordt dan lang verhaal. Staat Gewin klein hegemans weer in zn hemd op de film enz enz..
+1
cjw73
@Ян де веехоудер de meeste blijvers hebben de laatste 10 jaar wel gebouwd dus die komen bijna allemaal in aanmerking voor extra rechten. Dus dat wordt weinig handel.
+4
puntertje
Er speelt een hele vage discussie op de achtergrond of er geen voorwaarden gesteld moeten worden aan hen die fosfaatrechten willen kopen. Maar zouden LTO en NZO hier iets van vinden dan wordt het wel tijd om daar ruchtbaarheid aan te geven. Echter de alle bestuurders zijn niet-grondgebonden en willen helemaal geen extra eisen. En dus zwijgen ze en gaan ze straks wijzen op alle overeenkomsten die al gesloten zijn. En omdat die 'niet hadden kunnen weten' dat er extra eisen gesteld zouden worden wordt waarschijnlijk gewezen op het welbekende verdrag van de ect. En zo is die sturingsmogelijkheid om de sector bij te sturen ook weer om zeep geholpen. Chapeau!
stan-roozen
@puntertje
Moet toch niet kunnen dat intensief fosfaatrechten zomaar krijgen, en extensieve melkveehouders zo op slot gaan, plus met de gebakken peren blijven zitten.
+1
van Ittersum
@stan-roozen reden te meer om die hele fosfaatrechten los te laten en toch over te stappen naar gve/hac . Hoe linkser het nieuwe kabinet hoe eerder dat weer tevoorschijn komt, ergste is een combinatie van die twee. Anders wordt het ook een gebed zonder einde , het uiteindelijke doel is al lang vergeten, het gaat nu alleen nog maar om (eigen) geld
de hoef
@stan-roozen die hebben toch ook gewoon fosfaat rechten
groeier
Ja maar per hectare, naar belangen na niet voldoende.
storm
Ok met hoeveel melkveehouders zijn we nog, 17000 ongeveer dacht ik zo.
Zullen we stellen dat iedereen er gemiddeld 10 bij wil hebben dan tel ik alles mee, de niet-groeier stopper en de snelle groeier. Heb dan 170000 rechten nodig volgens mij en als ik een voorzichtige schatting maak dan gaan er incl de stoppersregeling 2000 melkveehouders stoppen tussen 2015 en 2020 en die hebben gemiddeld rechten voor 100 volwassen koeien dan kom ik aan 200000 volwassen koeien. En ik schreef eerder al dat de jongveeopfokkers of die paar vleesveehouderij rechten er ook kleingeld van gaan maken.
Kijk maar eens rond in je eigen omgeving wie er de komende jaren gaan stoppen dan weet je genoeg.
Dit interview op BB tv is pure stemmingmakerij🤓
+1
kanniewaarzijn
@storm Staat er toch ook? De vraag neemt af, het aanbod neemt toe. Duzzzz.... de prijs?
van Ittersum
@kanniewaarzijn de prijs zakt niet, omdat men ze dan niet verkoopt. Trouwens diegenen die stoppen moeten ook hun land nog kwijt. En wat heb je aan land zonder fosfaatrechten, alleen maar plaatsingsruimte en nog meer voer maar geen melk dus geen opbrengst. Oftewel die twee kunnen nog wel eens dikke vrienden worden als alles doorgaat. Ik ga niet verbaasd kijken dat er straks iemand uit de politiek(den haag of Brussel) de knuppel in het hoenderhok gooit en ALLES van tafel veegt en hiermee ook (bewust) de derogatie om zeep helpt om de afgelopen rechtszaken en de verwachte rechtszaken te tackelen
+3
pieta
Quote Reactie van @van Ittersum:
rouwens diegenen die stoppen moeten ook hun land nog kwijt. En wat heb je aan land zonder fosfaatrechten, alleen maar plaatsingsruimte en nog meer voer maar geen melk dus geen opbrengst.

Je redeneert vanuit je eigen situatie neem ik maar aan? Er zijn ook gebieden in NL waar melkveehouderij niet de prijsbepaler is voor de grond en waar je er vanalles anders mee kunt. En het als geen enkel probleem gezien wordt om de grond in bezit te houden.
Erco
@pieta precies, hier gaat gras al voor 12-1400, tulpen 4500, lelies 4000, aardappelen boven de 2000 etc.
+1
John Spithoven
@Erco Dat is ook nu het probleem met derogatie. Waar gaat het fout met N in het grondwater,daar waar intensieve teelten zijn. Dat waar meerderde teelten per jaar zijn. Dus daar zit en veel vee en de grond is overal geschikt voor. Verwacht daar ook aanvullend beleid kkmende jaren
van Ittersum
@Erco uitzonderingen heb je overal en altijd , in je voordeel en nadeel. Vandaar al die procedures

Valt me tegen hoe weinig melkveehouders op "de gouden gronden" even switchen, dus even meer land in verhuur gooien als bv. de melkprijs slecht is. Kennelijk nog te veel lucht(positief bedoeld)
+1
wotan2
@van Ittersum Voor een jaar goed grasland zwart maken kost meer dan het in de verhuur oplevert als je alles bekijkt. Is alleen goed voor snel geld.
weurding
@wotan2 dat niet alleen, 80/20 biedt niet zoveel ruimte
wotan2
@weurding bij 1 jarige pacht heb je met 80/20 niks te maken.
weurding
@wotan2 je bedoelt buiten je opgave houden? heb je de plaatsingsruimte ook niet
wotan2
@weurding pacht met verplichte mest afname. Daalt je plaatsings ruimte wel een stukje,als je allleen op eigen grond doet. Maar zo'n akkerbouwer heeft vaak wel meer grond die bemest moet worden. Hier staan ze in de rij om een oude graszode te vernielen, dus je kunt er best wat bij eisen.
+4
de hoef
Quote Reactie van @wotan2:
@weurding bij 1 jarige pacht heb je met 80/20 niks te maken.

denk dat dit niet klopt wotan 1jarige pacht telt in uitwijk in iedergeval mee
+1
wotan2
@de hoef verpacht, zo duidelijker?
kanniewaarzijn
@van Ittersum Dan wordt de chaos nog groter!
+1
groeier
@storm
Zo simpel is alles niet, dat is juist 't punt, en maak jij uit of ondernemers van 55+ stoppen? De boel eenvoudig maken bereik je enkel door naar grondgebondenheid te werken, in aantal koeien/gve per ha.
+6
cjw73
@groeier Nederland en iets eenvoudig maken? Dat zijn 2 dingen die niet bij elkaar horen, wat moet die duizenden stropdasfiguren dan uitvinden. Ben ook groot voorstander van gve/hec alleen den haag en zeker ook lto doen liever moeilijk.
van Ittersum
@cjw73 diegenen die het kunnen veranderen om alles eenvoudig te maken doen het niet want dan zagen ze hun eigen poten onder hun stoel vandaan. Bureaucratie is een misschien wel de belangrijke beroepsgroep in ons land, mensen die een ander staan te vertellen hoe het moet maar uiteindelijk zelf niets doen . Ook wel bedrijfsmanagers genoemd. Kijk naar het onderwijs en de gezondheidszorg , overleg, overleg en daar ook weer overleg over, maar er gebeurd niets .

Hey volk heeft een sterke leider nodig die durft te hakken en medogenloos is en zijn visie durft te verdedigen.....,ik dwaal af😂
labella
Bij een stijgende melkprijs zullen er weinig stoppen en velen rechten willen bijkopen dus nog veel hogere prijzen.
+4
cjw73
@labella weet hier in de omgeving genoeg die de hoge melkprijs geen moer meer interesseert. Die willen maar 1 ding en dat is duidelijkheid, want dan gaan ze stoppen.
+1
weurding
@cjw73 helaas sta ik op dit moment er ook zo in
+2
mlkvhoudr
@weurding zo lang je staat is er niks aan de hand arend. Zodra je het er bij laat zitten in het leven moet je je zorgen gaan maken😉

Mij maakt het wel uit die melkprijs en dan vooral die 43 cent van aware tov wat bel uit betaald 😒😒 daar moet weer flink gat gedicht worden....
+1
cjw73
@mlkvhoudr er is nog wel plaats hoor bij aware. Net weer een cent erbij voor september.
mlkvhoudr
@cjw73 als ik ga wil ik het liefst overstappen naar een cooperatie. Zit al heel lang bij particulier. Dus kijk vooral in de cooperatieve hoek. Maar kan niet ontkennen dat aware aantrekkelijk uitbetaald.
Dus de verleiding is er......
+1
cjw73
@mlkvhoudr zoveel coöperaties zijn er niet die nieuwe leden zoeken. En bij mij was intreden financieel ook niet mogelijk dus die kans had ik niet.
Ben alleen blij dat ik bij doc weg ben.
George
Quote Reactie van @weurding:
helaas sta ik op dit moment er ook zo in

Zo helaas is dat toch niet.
weurding
@George vind ik wel, niet kwa regelgeving maar begon verder net leuk te worden de afgelopen 5 jaar
George
Quote Reactie van @weurding:
vind ik wel, niet kwa regelgeving maar begon verder net leuk te worden de afgelopen 5 jaar

Dat bedoel ik , die regelgeving gaat toch nergens over. Een hoop gehoerzak op niks ist.
Als die fosfaatrechten aan dit prijspeil komen of nog hoger kom jij er ook wel makkelijk toch.
Je bent klaar jonguh. TGG Tis Goe Gewist 😄
Maar het is inderdaad best wel moeilijk om zo'n beslissing te nemen en de eerste tijd voelt het onder melkerstijd best wel ongemakkelijk maar dat wordt na een half jaar beter en na een paar jaar verlang je niet meer terug naar dat melken op uur en tijd.
storm
@George daar heb ik ook wel eens over nagedacht maar om nou voor mn 50e al zonder werk te zitten. En dan: afrekenen met de fiscus en niet weten wat je met je grond moet doen. En dan nog wat moet ik de hele dag dan gaan doen daarvoor is mijn liefhebberij voor de melkveehouderij te groot.
Ik vind het knap dat jij het wel kunt.
Voorts denk ik dat het wel losloopt met de prijs van de Prechten en zie nu dat in de kop boven het artikel een paar letters zijn weggevallen en dat er ru(st)ig staat maar ben ook aan een bril toe😂😂😂😂
+1
pieta
Quote Reactie van @storm:
En dan: afrekenen met de fiscus en niet weten wat je met je grond moet doen.

Als je je grond in eigen beheer houdt hoef je niet af te rekenen. Dan ben je akkerbouwer. Alleen evt winst op fosfaatrechten.
cornelissen
Quote Reactie van @pieta:
Dan ben je akkerbouwer

Zal nog niet meevallen met grond eigenlijk alleen geschikt voor grasland. Al een hoop geprobeerd
maar was allemaal geen succes,zeg maar het kost gewoon geld
+1
Coen
@cornelissen , met grond die alleen geschikt is als grasland zul je dan vrij moeten zijn van rente- resp. pachtlasten 😄
cornelissen
Quote Reactie van @Coen:
met grond die alleen geschikt is als grasland zul je dan vrij moeten zijn van rente- resp. pachtlasten

En zorgen ,dat de grond niet in box 3 komt. Huur ook een perceel 500 euro per ha , waterschaplasten voor de eigenaar 65 euro, de belastingdienst houdt in de tabel 39500 euro aan voor de eigenaar bij 1 jarig verhuur, dus de verhuurder legt er geld op toe. (particulier dus box 3)
Ik geef toe, bij de bank krijg je ook niets en moet je maar afwachten of je je centen allemaal terugkrijgt, maar om nou te zeggen dat verhuur een geldmaker is klopt niet, natuurlijk mede door box 3
+1
George
Quote Reactie van @cornelissen:
natuurlijk mede door box 3

Daarom laten grondeigenaren hun grond niet zomaar intekenen en bewerken hem liever zelf.
+2
pieta
@cornelissen En weer een reden dat jij wat meer grondgebonden bent dan sommige anderen. Waar jij 3 ha voor kan huren heb je er hier 1. 😁
+2
pieta
@cornelissen Je snapt nu ook meteen waarom de grond bij jou goedkoper is en waarom melkveehouders in andere gebieden wat minder grondgebonden zijn. 😁
cornelissen
Quote Reactie van @pieta:
Je snapt nu ook meteen waarom de grond bij jou goedkoper is en waarom melkveehouders in andere gebieden wat minder grondgebonden zijn

Wat men hier en ik ook niet snap is waarom wij onze latente ruimte moeten inleveren voor iemand anders, vandaar ook hier Netwerk Grondig. Een beetje zoogkoeien of schapen is leuk, maar qua inkomstenbron toch maar hobbymatig.Wil je een volwaardig inkomen uit alleen graslandgeschikt land halen, dan lukt dat eigenlijk alleen met melkkoeien en dan is het onbegrijpelijk ,dat als je, je eigen latente ruimte wilt vullen fosfaatrechten moet kopen
pieta
@cornelissen Het probleem is dat we met zijn allen(bijna allemaal) door de overheid en de belangenbehartigers in de steek zijn gelaten. Natuurlijk had jij koeien op die grond moeten mogen gaan houden. Maar een ander had ze er niet voor in moeten hoeven te leveren. Ze hadden vantevoren duidelijkheid moeten scheppen onder welke voorwaarden groei toegestaan was en hoe ze in NL juridisch binnen de milieugebruiksruimte bleven. En of ze dat dan met grond, rechten of wat dan ook deden was minder van belang geweest als ze tijdig eea aangekondigd hadden.
groeier
@pieta
Dat werkt enkel maar door de melkveehouderij grondgebonden te maken, dat is nu wel duidelijk geworden met reductieplan 2017. Invoeren van fosfaatrechten blijft ook zo lek als een mandje, daar kom je nooit uit.
+1
George
Quote Reactie van @storm:
En dan: afrekenen met de fiscus en niet weten wat je met je grond moet doen. En dan nog wat moet ik de hele dag dan gaan doen daarvoor is mijn liefhebberij voor de melkveehouderij te groot.Ik vind het knap dat jij het wel kunt.

Ik moet nog 50 worden en ben al 10 jaar gestopt en geen minuut spijt. Gelukkig weet ik wel wat ik met de grond moet doen en ja de belasting is me niet tegen gevallen. Als je denkt dat ik niks te doen heb dan heb je het helemaal mis , ik heb nog werk zat en ik hoef ook niet zoveel werk te hebben als een boer met 100 koeien of meer. Ik mis het helemaal niks meer , ben zelfs wel blij dat ik er vanaf ben.
+1
arie.j
Quote Reactie van @George:
Ik moet nog 50 worden en ben al 10 jaar gestopt

Gestopt? Jij bent toch niet te groot bouwboer met 40 ha geworden? die ook nog wat jongvee opfokte?
Pas op, als jij de fiscus laat weten dat je echt gestopt zou zijn, dan komt die met een heel andere rekening langs.
George
Quote Reactie van @arie.j:
Gestopt? Jij bent toch niet te groot bouwboer met 40 ha geworden? die ook nog wat jongvee opfokte?Pas op, als jij de fiscus laat weten dat je echt gestopt zou zijn, dan komt die met een heel andere rekening langs.

Gestopt met melken en wat ik nu doe staat er ook bij vermeld dat ik wel weet wat ik met mijn grond moet doen en dat ik ook nog gewoon wat te doen heb. En ja Arie en je hoeft me er niet in te wrijven dat ik niet zo'n grote bouwboer ben , dat weet ik zelf ook wel maar die 36 ha dus niet eens 40 zijn wel gewoon helemaal van mij en ben blij dat dit zo is. Verder nog wat op te merken?
+1
Druk
@George
Geen melkveehouder, maar bouwboer en ook nog het allerhoogste woord hier opt prikkebord 😞
George
@Druk
Ja je maakt je nog al druk er over zie ik.
+1
weurding
@Druk zijn er zat actief hier die geen koe of grond meer hebben, dus maak je daar effe DRUK om 😉
+2
robbies
@Druk ik kan @George zijn wijsheden wel waarderen. Hij zit vaak niet zover van de werkelijkheid af als wij hem willen laten geloven
arie.j
Quote Reactie van @George:
Gestopt met melken en wat ik nu doe staat er ook bij vermeld dat ik wel weet wat ik met mijn grond moet doen en dat ik ook nog gewoon wat te doen heb. En ja Arie en je hoeft me er niet in te wrijven dat ik niet zo'n grote bouwboer ben , dat weet ik zelf ook wel maar die 36 ha dus niet eens 40 zijn wel gewoon helemaal van mij en ben blij dat dit zo is. Verder nog wat op te merken?

Nee, gewoon een aanvulling
Het maakt heel wat uit of iemand gestopt is met boeren of alleen met melken en als bouwboer verder gaat. Verder moet je niet zo prikkelig doen.
In 1983/84 zat ik met een toen nog wat jonge boer uit Eethen in de RvC bij de oude Graafstroom.
Die molk toen al ruim een miljoen kg, hij heeft kort daarop een klein bedrijfje bijgekocht en was zo weer gecompenseerd voor de korting met de superheffing.
Wat jaren later heeft die zijn quotum voor miljoenen guldens verkocht en is bouwboer geworden.
Zijn zoon is daar nu bouwboer.
Ook voor hem was de quotering fantastisch, de grootste zondaars werden het minst gestraft zei hij nogal eens.
Jij hebt op een iets kleinere schaal soortgelijk gedaan, en je had geen ongelijk in jou situatie.
Maar dat is niet de weg die de doorsnee melkveehouder toen kon gaan. Integendeel.
+1
George
Quote Reactie van @arie.j:
Ook voor hem was de quotering fantastisch, de grootste zondaars werden het minst gestraft zei hij nogal eens.Jij hebt op een iets kleinere schaal soortgelijk gedaan, en je had geen ongelijk in jou situatie.Maar dat is niet de weg die de doorsnee melkveehouder toen kon gaan. Integendeel.

Ik voel me in ieder geval geen zondaar en de situatie van die koopoptie met recreatiepark heeft me gebracht tot wat ik nu doe. Verder was het quotum nog maar gemiddeld €1,08 waard toen ik verkocht en heb dus geen hoofdprijs meer ontvangen. Ik doe gewoon mijn ding met de dingen die ik heb en had en probeer daar de kost mee te verdienen. Dat is de afgelopen 10 jaar meer dan goed gelukt en hoop dat ik dat nog eens een jaar of 10 op deze manier kan volhouden en dan zien we wel weer. Verder ben ik nog steeds begaan met de melkveehouderijsector maar vind ik het wel jammer wat er de afgelopen jaren op de sector is afgekomen.
arie.j
Quote Reactie van @George:
Ik voel me in ieder geval geen zondaar en de situatie van die koopoptie met recreatiepark heeft me gebracht tot wat ik nu doe. Verder was het quotum nog maar gemiddeld €1,08 waard toen ik verkocht en heb dus geen hoofdprijs meer ontvangen. Ik doe gewoon mijn ding met de dingen die ik heb en had en probeer daar de kost mee te verdienen. Dat is de afgelopen 10 jaar meer dan goed gelukt en hoop dat ik dat nog eens een jaar of 10 op deze manier kan volhouden en dan zien we wel weer. Verder ben ik nog steeds begaan met de melkveehouderijsector maar vind ik het wel jammer wat er de afgelopen jaren op de sector is afgekomen.

Als je goed lees verwijt ik jou niets.
Wel vind ik dat je er rekening mee moet houden niet elke boer de zelfde uitgangspositie had.
En niet kon doen wat jij gedaan hebt..
George
Quote Reactie van @arie.j:
Wel vind ik dat je er rekening mee moet houden niet elke boer de zelfde uitgangspositie had.En niet kon doen wat jij gedaan hebt..

Hoezo houdt ik daar geen rekening mee dan?
Iedereen heeft andere uitgangsposities en ik ben blij dat ze niet allemaal hetzelfde doen dan wat ik doe. Maar Storm die dacht dat ik voor mijn vijftigste niks meer te doen had en wist niet wat je met de grond aan moet als je stopt met melken. Er zijn meer mogelijkheden dan alleen melken wilde ik ermee aangeven.
arie.j
Quote Reactie van @George:
Hoezo houdt ik daar geen rekening mee dan?Iedereen heeft andere uitgangsposities en ik ben blij dat ze niet allemaal hetzelfde doen dan wat ik doe. Maar Storm die dacht dat ik voor mijn vijftigste niks meer te doen had en wist niet wat je met de grond aan moet als je stopt met melken. Er zijn meer mogelijkheden dan alleen melken wilde ik ermee aangeven.

Juist, dan gewoon schrijven, ik kon bouwboer worden, maar als je dat niet kunt dan kom je met je met een probleem te zitten als je nog geen 50tig bent.
weurding
Quote Reactie van @arie.j:
kunt dan kom je met je met een probleem te zitten als je nog geen 50tig bent.

hoeft niet, dan kun je je grond nog verhuren, of verkopen
jan.1
Quote Reactie van @cjw73:
weet hier in de omgeving genoeg die de hoge melkprijs geen moer meer interesseert. Die willen maar 1 ding en dat is duidelijkheid, want dan gaan ze stoppen.

Wat gaan ze met de grond doen.
George
Quote Reactie van @jan.1:
Wat gaan ze met de grond doen.

Akkerbouw of samen met een grote boer.
cjw73
@jan.1 daar is hier belangstelling over en teveel voor.
jan.1
Quote Reactie van @cjw73:
daar is hier belangstelling over en teveel voor.

Bij jullie ook al!
+2
arie.j
Gaat net als bij het melkquotum, boeren betalen extreme prijzen.
En de makelaars en handelaars krijgen de schuld.
groeier
@arie.j
Terwijl Den Haag en LTO schuldig zijn.
Grasbaal
Er begint nu wel aanbod te komen: quotum.nu/fosfaatrechten/aanbod/…
+1
Brutus64
@Grasbaal aanbod met woekerprijzen
jan.1
Quote Reactie van @Brutus64:
aanbod met woekerprijzen

Net al vroeger brutus,gewoon je fosfaat erbij zetten,wel paar tientjes meer vragen anders ben je het te snel kwijt:😀
PIONIER
@Grasbaal Heeft geen enkel zin zolang er geen duidelijkheid is!!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's ruig , lely , tÜv , fosfaat en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
82
DEELNEMERS
31
WEERGAVES
0