Onderzoek naar effect dagelijks mestmixen op emissies

Op DairyCampus is een onderzoek gestart waarbij gekeken wordt of het dagelijks mestmixen de ammoniakemissie en de uitstoot van broeikasgassen kan verminderen. Ook de concentratie van het gevaarlijke zwavelwaterstof (H2S), dat vrijkomt bij mixen, wordt daarbij gemeten.

Deel dit topic

Reacties

+1
spotmelker
Dit is wel controversieel, het bijeenbrengen van urine en faeces leidt juist tot emissie dat gaan ze maximaliseren met de verwachting dat de emissie afneemt? Misschien is de uitkomst wel zo verrassend dat we niet meer (onzinnig) emissie-arm te hoeven bouwen maar verplicht dagelijks moeten mixen. 😄
George
Quote Reactie van @spotmelker:
verplicht dagelijks moeten mixen.

Niet logisch , stront begint te stinken als je er in roert.
+1
spotmelker
@George Dat weet iedereen. Ik mix pas als ik ruim de helft uitgereden heb en dan stinkt het echt stukken minder Maar mijn neus zal wel niet tegen de modellen van de onderzoekers op kunnen...
casev
@spotmelker maar dan ben je toch alleen maar water aan het uitrijden? En bijna vaste mest wat achterblijft?
spotmelker
@casev Op dat 'water' groeit bij mij het gras het snelst in het voorjaar en mixen bij volle kelders wil (hier) toch niet. En omdat ik een beetje mest moet afvoeren naar akkerbouwgrond (ook welke ik verhuur voor bollen en aardappels) hoeven daar minder kuubs naar toe. En de verplaatsingscapaciteit van een mixer is groot genoeg om de wat dikkere mest rond te krijgen.
+5
puntertje
De 'deskundigen' breken zich nu al het hoofd over hoe het kan dat bij beluchten minder emissie is. Dat past niet in hun modellen hetgeen genoeg zegt over die modellen. Maar die weigeren ze vooralsnog ter discussie te stellen, daar weten we ook alles van.
cs-agrar
Quote Reactie van @puntertje:
dat bij beluchten minder emissie is.

Net wanneer je meet natuurlijk. Vindt dit weer zo'n onderzoek van, iedereen weet het antwoord al, behalve de wetenschap
m uut m
@cs-agrar
Vertel ik weet het niet.
In dairy campus meten ze altijd minimaal 24 uur aaneengesloten.
christo
Ik denk dat er een verbod komt op dagelijks mixen.
eva-harteveld
@christo En dan? 1x per week 1 dag mixen en tobben om het onder de roosters weer los te krijgen? Denk dat er dan meer vrij komt dan met elke dag een half uurtje...
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @eva-harteveld:
1x per week 1 dag mixen en tobben om het onder de roosters weer los te krijgen

wat een onzin. mix hier twee keer per jaar. In het voorjaar net voor we gaan rijden. en net voor we gaan rijden na de 1 ste snede.
+2
christo
@eva-harteveld Was maar een geintje hoor.
Frans1
Quote Reactie van @eva-harteveld:
1x per week 1 dag mixen en tobben om het onder de roosters weer los te krijgen?

Dan schijten de koeien wel wat te dik als je na een week de mest onder de roosters al niet meer gemixt krijgt 😄
Mix hier ook maar een paar keer per jaar,is me vaak zat.Kost alleen maar een hoop diesel en tijd
cs-agrar
Quote Reactie van @eva-harteveld:
En dan? 1x per week 1 dag mixen en tobben

Zou eens om andere mixer uit gaan. Of gaspedaal intrappen tijdens mixen. Natuurlijk komt er per keer meer vrij als je 1x/week doet of elke dag. Maar dan hoeft het in totaal die week nog niet meer te zijn.
Rood bloed
Wat zijn wij blij dat we van dat mestmixen met de trekker afzijn. Je bent altijd te laat en het is een hoop gestink en nog gevaarlijk ook. We mixen sinds 3 jaar elektrisch in onze nieuwe stal met twee mixers in twee aparte circuits. Om de twee dagen draaien ze een 20min. Met die lange kelders en een slalom systeem moet je dat wel, zeker als je ook nog bio-bedding toepast.
Je hebt de mest altijd paraat om uit te rijden. Je bent van het gevaar en de stank af en het scheelt op jaarbasis ook nog een hoop werk. Ook beduidend minder of geen schuimvorming.
Het kost wat maar je hebt ook wat.
Na 3jaar hebben we ze 1 keer uit de put gehaald voor controle; alles goed en ook geen vervuiling om de propeller. Heel af en toe een keer de andere kant op laten draaien voorkomt dit.
christo
@Rood bloed Draadjes verwisselen?
MTSTAMMINGA
@christo
Gewoon even met het knopje van links of recht om

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mixen , ammoniakemissie , uitstoot , zwavelwaterstof en mestmixen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0