Martijn van Dam: boeren zelf schuld aan inkrimpen veestapel

Oud-staatssecretaris Van Dam (PvdA) van Economische Zaken heeft twee dagen na zijn afscheid, afgelopen vrijdag, melkveehouders zelf verantwoordelijk gesteld voor de gedwongen inkrimping van de veestapel.
In een interview met Vroege Vogels op NPO Radio 1 reageerde hij op kritiek van de boeren dat het zijn schuld is dat zij koeien moeten verkopen, omdat Nederland volgens Brussel te veel mest produceert.

"Boeren zelf hebben de verkeerde beslissing genomen. Ze zijn veel te hard gegroeid. En vervolgens kijken ze naar de overheid en zeggen: de overheid had dit moeten voorkomen", zei Van Dam. Hij stelt de boerenorganisaties medeschuldig.

Groei en krimp
Boeren hebben voor juli 2015 fors geïnvesteerd in uitbreiding van het aantal melkkoeien, omdat het melkquotum toen werd afgeschaft.
In 2016 maakte Brussel bekend dat Nederland meer mest produceert dan was toegestaan en dat er maatregelen moesten komen. Volgens Van Dam had Brussel ongelijk, maar kon Nederland het besluit niet aanvechten.
Het kabinet kwam met een fosfaatreductieplan, dat het aantal melkkoeien terug zou moeten brengen tot het niveau van 2 juli 2015. Boeren zagen investeringen, die veelal met geleend geld waren gedaan, in rook opgaan.
In mei stapten vijf boeren naar de rechter. Die oordeelde dat zij geen afstand van hun koeien hoeven te doen, omdat zij het fosfaatreductieplan niet hadden kunnen zien aankomen op het moment dat zij hun investeringen deden.

Van Dam ging in hoger beroep. Die zaak is nog niet behandeld. Andere boeren volgden het voorbeeld van hun vijf collega's en hoeven nu ook geen koeien naar de slacht te brengen.
Vorige maand werd bekend dat dankzij de maatregelen van Van Dam Nederland voor dit jaar zijn fosfaatdoelstelling lijkt te halen.
PvdA'er

De boerenorganisaties hebben weinig warme gevoelens voor de vertrokken staatssecretaris. Cees Romein van de vakgroep Melkveehouderij LTO Nederland zegt dat Van Dam "nooit echt los kwam van de PvdA. Dat deed zijn voorganger Sharon Dijksma toch een stuk behendiger. Van haar had je nooit het idee: daar zit een PvdA er. Dijksma verloor de belangen van de sector nooit uit het oog."

Deel dit topic

Reacties

+3
KuikenenKoe
Nou van Dam lijkt mij dat de overheid zich de handjes niet in onschuld kan wassen
van een overheid mag men toch wel kaders verwachten waar binnen gewerkt kan worden
men kan een sector die er zin aan heeft het niet kwalijk nemen dat ze zich gaan ontwikkelen binnen de mogelijkheden die er zijn
Frans1
@KuikenenKoe inderdaad.wat een brevet van onvermogen geeft hij hier af.
+1
harke
Heeft van dam nu nog niet genoeg nagetrapt?
Laat hem eens gauw zn kop houden!.
Waar was van dam toen de kippenboeren hem zoo hard nodig waren???
En waar was van dam bij het overleg in brussel over derogatieverlenging vorig jaar???
Zelf heeft hij 1 grote puinzooi achter gelaten en nu ons de schuld geven!!
Brutus64
Ik heb vanmorgen hem gehoord op de radio, bij vroege vogels.
We mogen blij zijn dat hij nu al vertrokken is, zijn hart zit bijde vogels en niet bij de boeren.
Hij had veel meer natuur verweven landbouw willen invoeren, hij heeft weinig met de huidige landbouw, die is volgens hem veel te intensief.

Dan was gisteravond de uitzending van Nieuwsuur veel mooier, daarin was een reportage met Von Martels en een nieuw kamerlid van GroenLinks (een mevrouw).
Ze haalden de koeien binnen, tussen door werd er gediscussieerd over de bekende items.
Maar de sfeer was van beide kanten toch best redelijk begripvol.

En dan hoor de volgende ochtend Van Dam, pfff, een kille man die echt helemaal niets met de landbouw heeft

Volgens mij is hij erg blij met de nieuwe baan
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @Brutus64:
Volgens mij is hij erg blij met de nieuwe baan

Daar zal hij toch beter zijn best moeten doen. anders staat hij zo op straat.
gerrie-hul
@pietjepuk Bij de NPO kan hij nog meer onzin over de boeren uit storten Direct of in direct Zal zijn mede strijders daar wel vinden
+1
Coen
@gerrie-hul , nagenoeg de complete media bestaat uit linkse rakkers, zijn weinig kritisch op aangeleverde informatie met de huidige hetze tegen de huidige veehouderij tot gevolg 😞
gerrie-hul
@Coen Ik dacht ik zal me rustig op stellen in deze maar de waarheid is hard
+5
oubi
Toch heeft hij gelijk. Lto heeft de overheid voorbehouden dat het niet zo'n vaart zou lopen. Early weaning. Totdat de emmer overliep.
robbies
@oubi Daar heeft hij inderdaad gelijk in. Maar dat we nu een fosfaatreductieplan hebben is wel van Dam's schuld. Hij had eerder moeten voorzien dat Brussel P-rechten niet zou accepteren
Noordoost
@robbies is niet Van Dam zn schuld maar RFC
robbies
@Noordoost waarom van RFC? Had die de juridische toets on Brussel moeten uitvoeren?

Als je bedoelt dat het hen goed uitkomt, dan klopt het wel
+1
Noordoost
Quote Reactie van @robbies:
fosfaatreductieplan

Van Dam heeft dat fosfaatreductieplan niet bedacht maar RFC
George
Quote Reactie van @Noordoost:
Van Dam heeft dat fosfaatreductieplan niet bedacht maar RFC

Veel is vanuit de sector zelf aangedragen om de derogatie te redden.
George
Quote Reactie van @Noordoost:
Van Dam heeft dat fosfaatreductieplan niet bedacht maar RFC

Veel is vanuit de sector zelf aangedragen om de derogatie te redden.
+2
cornelissen
Quote Reactie van @oubi:
Toch heeft hij gelijk

Inderdaad, maar hij en zijn voorgangster zijn politiek wel verantwoordelijk voor deze ellende.
Men heeft te lang geloofd in "onnozele" keessie met zijn early warning plan. Of en let op ,dit kan ik niet hard maken of keessie was niet onnozel en heeft lto doelbewust op deze toestand aan gekoerst. Immers de ïntensieven en de jonkmannetjes hebben veel extra ruimte genomen en heeft men daardoor zich moeten verlagen tot het "roven"van latente ruimte.
jg
@cornelissen LTO kiest bewust voor maximalisering van reductie voor gegroeide bedrijven. Dat deze bedrijven ondanks de maximalisering van de reductie toch nog naar de rechter stappen is niet ingecalculeerd. Dat ze gelijk krijgen al helemaal niet. Maakt niet uit zegt LTO, dan gaan we accoord met een hogere generieke korting........
Coen
@cornelissen , onze naieve Keessie Romijn werd in de tang gehouden door die arrogante en dominante Hans 'Erdogan' Huijbers van ZLTO 😞
jan.1
Laten we het maar niet meer over deze man hebben,beetje zonde vd tijd...vooruit kijken en hopen op een minister van landbouw die met ons meedenkt.
vaak
@jan.1 Hoe en wanneer dan.
De plaatsvervanger zal niks kunnen betekenen voor ons.
Een nieuw kabinet Is er voorlopig nog niet.
De tijd dringt dus ik vrees het ergste wat onze belangenbehartigers betreft.
1-1-18 zal er dus nog steeds geen duidelijkheid zijn over onze toekomst.
+3
dwers
Wij in de gecombineerde opgave elk jaar braaf gegevens over bedrijf aan leveren voor de statistieken, bouwvergunningen netjes aan gevraagd, wie heeft er dan zitten slapen, dan hebben ze ook niets met die gegevens gedaan.
Grasbaal
Hier een link naar de radiouitzending: vroegevogels.bnnvara.nl/nieuws/…
+1
groeier
De overheid had eenvoudig maximaal maar 3 GVE's per ha toe moeten staan, dus Den Haag is toch echt zelf schuldig daaraan.
+6
George
Die van Dam is maar goed anderhalf jaar Stas geweest en jullie geven hem overal de schuld van. Natuurlijk heeft hij geen boerenhart , maar alle chaos is toch echt vooraf ontstaan mede door inzet met het wanbeleid van LTO.
+4
sorry
......voor de lto een geschenk uit de hemel ...zo'n mooie pispaal...
+1
George
Quote Reactie van @sorry:
zo'n mooie pispaal...

Kunnen ze de zeik van zichzelf afhouden. 😄
+1
Frans1
@George lto is belangenbehartiger, ok,wel een doe een grote broek aangetrokken heeft😂 maar beleid en kaders waarbinnen een sector moet opereren hoort toch echt Door de regering gemaakt te worden,en voor ons dus Door degene die verantwoordelijk is voor de landbouw,dus van Dam is gewoon een zwakkeling als hij de verantwoordelijkheid afschuift
+1
robbies
@Frans1de gewenste kaders heeft LTO buiten de deur weten te houden in 2013
overstekend wild
@robbies En dus? De overheid met hun verantwoordelijk voorman van Dam blijft even goed verantwoordelijk voor de beleidskaders! Er is gesteld dat de sector mocht groeien! En als ze later vinden dat het uit de hand loopt of simpelweg minder dieren in dit land willen zullen ze daar zelf de verantwoordelijkheid voor moeten nemen en de (financiële) gevolgen van moeten dragen met inplaats van die bij de boeren neer te leggen
+1
robbies
@overstekend wild nee hoor. Ze moeten helemaal niets. Het zal ze in Den Haag aan hun reet roesten of NL derogatie krijgt
George
Quote Reactie van @Frans1:
Door degene die verantwoordelijk is voor de landbouw,dus van Dam is gewoon een zwakkeling als hij de verantwoordelijkheid afschuift

Ik zou het met je eens zijn geweest als Van Dam al een paar regeringscoalities Stas was geweest . Maar nu na anderhalf jaar Stas hem de schuld te geven gaat mij te ver. Er is zoveel wanbeleid aangedragen door LTO aan vooraf gegaan dat je Van Dam echt niet de schuld kunt geven. Deze chaos die er nu heerst is toch ook niet meer op te lossen , grondgebonden tegen niet grondgebonden , weidegang tegen de opstallers , groeiers tegen niet groeiers , KLW tegen niet KLW , derogatie tegen geen belang in derogatie , één en al verdeeldheid. Ik zou geen Stas of minister van Landbouw willen zijn in deze puinhoop waar we terecht zijn gekomen na 2 juli 2015 door de afschaffing van de Europese quotering. Alles wat wordt besloten nu gaat voor een bepaalde groep flink financiële pijn doen en niemand vind dat hij in die groep mag vallen . De flinke groeiers en stallenbouwers voelen zich een knelgeval , de grondgebonden kunnen alles plaatsen , degene die niet heeft uitgebreid wil niet de dupe worden van de groeiers etc. KNMEG.
+2
gerrie-hul
@George Het is te hopen dat de rechter snel uitspraken doet en dat er rust komt Dat de quotering is afgeschaft onder druk van lto was een grote vergissing Had je deze puinhoop niet gehad
+2
Albert
Sinds juli 2015 nog niks veranderd, tis de schuld van iedereen behalve van de boeren.Als die zolang doorpiepen over een ander z'n schuld denk ik inderdaad dat ze er niet slim genoeg voor waren om zo ver na te denken.
van Ittersum
Ik rij in mijn Skoda ook vaak te hard volgens het CIJB, echt de schuld van Skoda... kill that basterd...🤔
Rondhus
Nu hij deze toon aan geeft ben ik wel zeer benieuwd hoe het hoger beroep eruit gaat zien. Word daar ook simpel gezegt; dit is ondernemers risico?

En wat gebeurt er als de overheid dit hoger beroep wint? Zien we dan veel bordjes in de tuin staan van nieuwe of gegroeide bedrijven?
storm
@Rondhus nee hoor, die hebben allemaal rekening gehouden met een vervangend productiemiddel wat voor melkquotum in de plaats zou komen of ze zijn grondgebonden. Ze proberen nu gratis P-rechten te krijgen om nog verder uit te lopen op hun collega's.
Ik heb geen beklag met degene die op gratis groei hebben gegokt want dat hadden ze ook niet met mij gehad.
Voorts denk ik dat er genoeg P-rechten te koop komen de komende jaren want als ik om me heen kijk komen er genoeg stoppers. Gebrek aan opvolging, jongveeopfokkers die hun gratis gekregen ten gelde maken, kortom het gaat net als na 1983 de wereld draait gewoon door.
+1
George
Quote Reactie van @storm:
jongveeopfokkers die hun gratis gekregen ten gelde maken,

Melkveehouders krijgen ze ook gratis en kunnen ze ook ten gelde maken.
storm
@George dat gaan er ook heel veel doen let maar op!
George
Quote Reactie van @storm:
dat gaan er ook heel veel doen let maar op!

Als ze duur zat worden denk ik dat ook.
+1
christo
Hij heeft gelijk dat hij de rotzooi van zijn voorgangers te verwerken kreeg. Dat de schuld bij de sector lag typeert hem. Het is verschrikkelijk jammer dat de Lto niet het lef had om van tafel weg te lopen toen het moment daar was.
de hoef
@christo iedereen heeft schuld
maar wat word de oplossing
+2
jg
@de hoef Die is er niet. Alleen ordinaire diefstal en herverdeling. Veel rechtszaken.
arie.j
Quote Reactie van @jg:
Die is er niet. Alleen ordinaire diefstal en herverdeling. Veel rechtszaken.

Iedereen een dief, of iedereen bestolen?
+2
George
Quote Reactie van @de hoef:
iedereen heeft schuld

Nee lang niet iedereen.
de hoef
@George jij begrijpt mij niet goed sjors
ik bedoel de groeiers de regering de lto de rabo
het heeft niet 1 iemand of groep gedaan
ook jij hebt eraan bijgedragen ,doordat je na je quotum verkoop jongvee opfokte voor een groeier ,het mocht dus deed je het maar de groei bleef er overal wel in zo .en zo wijzen we allemaal na elkaar ,en daar kom je er niet mee
+3
George
Quote Reactie van @de hoef:
ook jij hebt eraan bijgedragen ,doordat je na je quotum verkoop jongvee opfokte voor een groeier ,het mocht dus deed je het maar de groei bleef

Mij moet je er absoluut buiten laten. Ik heb mijn quotum verkocht en ben toen in 2007 mijn eigen jongvee gaan verkopen en ben al vrij snel gaan jongvee opfokken en toen was er nog gewoon de quotering en al die waanzinnige groei niet mogelijk . Ik heb grond , stallingsruimte , vergunningen en heb niet uitgebreid . Dus mij kun en mag je nooit medeschuldig verklaren , nooit.
Frans1
Quote Reactie van @George:
Dus mij kun en mag je nooit medeschuldig verklaren , nooit.

We proberen iedereen aan boord te houden George,dan wordt de generieke korting het minst hoog 😁
de hoef
Quote Reactie van @George:
Dus mij kun en mag je nooit medeschuldig verklaren , nooit.

quotum verkocht, en gewoon fosfaat blijven produceren
George
Quote Reactie van @de hoef:
quotum verkocht, en gewoon fosfaat blijven produceren

Ja nou en ? Door quotum verkoop kon ik geen melk meer produceren maar mag ik wel dieren houden! Ik heb toch grond , stallen , vergunningen en ben volledig grondgebonden en mag zelfs nog mest aanvoeren van degene die teveel produceren.
+2
de hoef
@George dat klopt jij deed alles binnen de regels ,maar de anderen ook ,en daar doel ik op
Frans1
Quote Reactie van @de hoef:
maar de anderen ook ,en daar doel ik op

Dat geeft de afloop van deze soap aan,het gaat erom wat stand houdt voor de rechter.Wij kunnen hier nog jaren over doorouwehoeren wat er wel of niet eerlijk is,de juridische houdbaarheid zal de doorslag geven.Die fosfaatrechten komen er,de losse eindjes beslist de rechter nog over
+7
van Ittersum
Als ik sommige reacties zo lees krijg ik de indruk dat een aantal gewoon volgers zijn en geen flauw idee hebben wat ze doen en waarom ze iets doen. Wie zei dat je moest uitbreiden? Wie zei dat je moest bouwen, wie zei dat je om erbij te horen veel meer koeien moest melken... dat die mogelijkheid bestaat wil niet zeggen dat je het ook moet doen...
Als mijn auto harder dan 130 kan betekent dat dat ik dan 150 moet rijden en als er iemand dan zegt : jullie zijn zelf schuldig dat er nu snelheidsbeperkende maatregelen genomen gaat worden , je dan zegt; tis de overheid de schuld wat die gaf de mogelijkheid dat we 150 km per uur in deze auto kunnen rijden? Beetje gebrek aan zelfreflectie dunkt mij.

Niet direct schelden of verwijten geven maar inleven wat er nu gaande is
+1
robbies
@van Ittersum op dit moment zijn er toch een aantal rechters die de handelswijze van de overheid veroordeeld hebben. Dat lijkt me toch een behoorlijk signaal dat de overheid zich aan zou moeten trekken.

Van Dam spreekt nu de hele beroepsgroep aan. Als ik hem was geweest dan had ik gezegd dat ze als overheid teveel vertrouwen gehad hebben in LTO. Die zou ervoor zorgen dat de productie niet teveel zou stijgen, maar waren blijkbaar niet bij machte om zelf de sector te reguleren.
+2
weurding
@van Ittersum idd, hebben al 20 jaar dezelfde aantallen en moet wel 8,3 % inleveren, gaan die naar de zgn knelgevallen die nu snorkelen?
+1
Frans1
Quote Reactie van @weurding:
idd, hebben al 20 jaar dezelfde aantallen en moet wel 8,3 % inleveren

En juist deze onrechtvaardigheid is juridisch niet te ondervangen,dus ja,jij moet bloeden voor de snorkelaars
weurding
@Frans1 scheelt dat de rechten die we overhouden met sprongen in waarde toenemen nu mp over 40 cent gaat 😉 nou ja waarde...... 😅
eva-harteveld
Als deze Van Dam echt ballen had gehad, dan trapte hij nu niet na naar alle boeren, maar had hij onder zijn bewind de boeren aangepakt die zo hard gegroeid waren, maar dat durfde hij blijkbaar niet... Nu probeerde hij de hele sector te pakken, maar daar staken verschillende middels de rechter een stokje voor... Hij was de belichaming van het gebrek aan visie bij de overheid!
George
@eva-harteveld
Volgens mij is het veel beleid wat uit de sector zelf is gekomen. Van Dan is er maar ruim anderhalf jaar geweest en jullie schuiven hem alles op zijn bord. En dat omdat hij toevallig dit jaar daar zat en met alle geweld vanuit de sector de derogatie veilig gesteld moest worden met de meest bizarre maatregelen. Er is gewoon niks meer van te maken. KNMEG
robbies
@George je kunt hem wel verantwoordelijk houden voor de verlate invoering van P-rechten
+1
puntertje
Quote Reactie van @robbies:
je kunt hem wel verantwoordelijk houden voor de verlate invoering van P-rechten

Dat is waar, maar die invoering van P-rechten daar zijn LTO maar vooral ook NZO schuldig aan. Die hebben zolang achter de schermen met elkaar over de vloer liggen rollen omdat de Erdohansjes en Toontjes continue de boel frustreerden en niemand het aandurfde om dan de discussie maar openbaar te maken.
George
Quote Reactie van @robbies:
kunt hem wel verantwoordelijk houden voor de verlate invoering van P-rechten

De invoering van fosfaatrechten werd door Europa gezien als staatssteun geloof ik , dat was een ding wat fout ging , maar vervolgens zijn de boeren zelf na de peildatum 2 juli 2015 nog een boel extra dieren gaan houden en koeien halen uit het buitenland. Om vervolgens erachter te komen dat de derogatie zo op het spel stond zijn veel regels vanuit de sector zelf aangedragen (LTO/NZO) om de derogatie te redden , welke vervolgens weer gerechtelijk onder uit werden gehaald. Jullie schuiven veel te veel op het bord van Van Dam.
+1
robbies
@George
Quote:
jullie

Ik zit in jouw kamp hoor. LTO-NZO-overheid; dat is de volgorde van schuld
+3
pieta
@robbies Bij mij staat de overheid toch echt voorop. Dat is de enige partij die iets juridisch afdwingbaars kan maken, invoeren en handhaven. En wiens taak het ook nog eens is.
George
Quote Reactie van @pieta:
mij staat de overheid toch echt voorop. Dat is de enige partij die iets juridisch afdwingbaars kan maken, invoeren en handhaven. En wiens taak het ook nog eens is.

Vaak hoor je vanuit de sector geluiden dat ze het zelf willen regelen zodat ze zelf grip op de zaak hebben en zo overheidsbemoeienis willen voorkomen.
robbies
@George bij weidegang, fosfaat en AB heeft het averechts gewerkt. Sector werkt zich uit de naad, de overheid neemt het over en scherpt de normen aan/vergroot de verplichting
+2
pieta
@George Wanneer gaan we dan de belastingen zelf regelen? Of is dat ook iets wat de belastingplichtige zelf niet kan regelen? We hebben als sector geen orgaan wat juridisch iets op kan leggen aan elke melkveehouder. Hoe kun je het dan zelf regelen?
George
Quote Reactie van @pieta:
Wanneer gaan we dan de belastingen zelf regelen? Of is dat ook iets wat de belastingplichtige zelf niet kan regelen? We hebben als sector geen orgaan wat juridisch iets op kan leggen aan elke melkveehouder. Hoe kun je het dan zelf regelen?

Hoho ik heb het allemaal niet bedacht.
+1
jg
@pieta Daarom moeten sectorpartijen zich terugtrekken uit deze bestuurlijke ramp. Iedere keer worden ze door de overheid gedwongen accoord te gaan en het beleid te verdedigen bij hun verdeelde achterban. Kansloos !! Dan laat de overheid maar beslissen en kunnen procedures gevoerd worden.
robbies
@pieta Dat wilden ze ook, maar zijn tegengehouden door "de sector" vanwege de argumenten die George hierboven aangeeft.
George
Quote Reactie van @robbies:
Dat wilden ze ook, maar zijn tegengehouden door "de sector" vanwege de argumenten die George hierboven aangeeft.

Ik heb ook echt ooit het idee van iets wat wordt ingevoerd dat ze dat bij de overheid nooit zo bedacht zouden krijgen. Voorbeeld is dat KLW gebeuren.
pieta
@robbies Lul toch niet man. Ze lieten zich wel erg makkelijk tegenhouden. Je hebt de leiding of je hebt het niet. Gewoon onkunde.
+1
robbies
@pieta ik lul niet Pietje. @Coen heeft hier van de week nog een paar linkjes gedropt van topics over debatten in Den Haag en Amsterdam. Daaruit bleek heel duidelijk hoe de verantwoording verdeeld is.

Natuurlijk is het niet wenselijk dat de overheid beleid maken afwentelt op een individuele sector. Maar de sector heeft zich wel enorm opgedrongen en wilde het zelf doen om ongelukken te voorkomen. Tja, dat is niet precies gelukt, maar om daar nu de overheid als eerste schuldige aan te wijzen is mij wat te makkelijk
pieta
@robbies Dus volgens jou is de eindverantwoordelijke niet schuldig omdat hij/zij/het heeft uitbesteed aan iemand die niet capabel is. Moet je in het bedrijfsleven proberen zo'n smoes. 😁
robbies
@pieta Heb je mij horen zeggen dat de overheid niet schuldig is? Denk je dat het in het bedrijfsleven normaal is dat een werknemer iets verknoeit, maar wel mag blijven zitten, terwijl zijn baas de laan uitgegooid wordt? Overheid, LTO en NZo zijn allemaal schuldig. De laatste twee doen net of ze een probleem opgelost hebben, maar zijn in feite de creators. Daarom dragen ze net iets meer schuld. LTO-NZO-RFC, dat is de volgorde
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Denk je dat het in het bedrijfsleven normaal is dat een werknemer iets verknoeit, maar wel mag blijven zitten, terwijl zijn baas de laan uitgegooid wordt?

Ik denk dat als de directeur van een groot bedrijf de afgevaardigde van de vakbond de salariëring laat bepalen hij een probleem krijgt met de aandeelhouders. En wat er met die persoon van de vakbond gebeurd is in deze niet zo relevant.
robbies
@pieta Toen een paar jaar geleden in Moerdijk Chemie Pack in de lucht vloog zijn er ook tal van fouten gemaakt, tot op politiek niveau aan toe. De burgemeester stapte op, de directeuren zijn in staat van beschuldiging gesteld, maar uiteindelijk was de werknemer die met een gasbrander een installatie probeerde te ontdooien de aanstichter van het hele gebeuren. In jouw redenatie is de overheid de direct schuldige, volgens mij lag het probleem op de werkvloer zelf waar mensen iets gingen doen waar ze geen verstand van hadden.
Leo,s vriend
@robbies
Mensen op de werkvloer hebben zich aan de bedrijfsregels te houden, als zij iets doen wat niet mag/niet weten hoe het wel moet, moeten ze dat aan de verantwoordelijke vragen. Die is altijd eindverantwoordelijk.
arie.j
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
Mensen op de werkvloer hebben zich aan de bedrijfsregels te houden, als zij iets doen wat niet mag/niet weten hoe het wel moet, moeten ze dat aan de verantwoordelijke vragen. Die is altijd eindverantwoordelijk.

Dat is onzin..
Bij de ramp bij Moerdijk is gebleken dat het bedrijf op zich zich bewust al lange tijd niets van veiligheidsregels aantrok en toen er brand uitbrak bleek bv. dat de gevaarlijke stoffen administratie van het bedrijf een puinhoop was.
Verder verleende de gemeente steeds weer vergunningen ondanks dat er van alles mis was en ook bij controles mis bleef.
Ook was er van alles mis om brand tegen tegaan en te blussen.
Het bedrijf had daarnaast een verplichte bedrijfsbrandweer moeten hebben, maar ook die was er niet. En zo voort.
Terecht dat directie en de gemeente hierop werden aangesproken, zij waren de hoofdschuldigen.
Leo,s vriend
@arie.j
Dat stel ik toch ook ?
arie.j
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
Dat stel ik toch ook ?

Sorry, die reactie was voor robbies bedoelt.
Leo,s vriend
@arie.j ok ,duidelijk.
+1
pieta
@robbies Slechte vergelijking tenzij de directeur, burgemeester en de overheid de direct betrokken werknemer opdracht gegeven hebben om een gasbrander te gebruiken.
robbies
@pieta ze hebben de voorwaarden gecreëerd waardoor de actie van de werknemer de boel deed escaleren. Zie de werknemer als de individuele boer, de directie als LTO en de overheid als de overheid. Zoals ik de vergelijking in eerste instantie formuleerde was het niet zoals ik bedoelde

De werknemer dacht dat hij niets fout deed, omdat er geen regels waren vanuit zijn werkgever die daarvoor wel het vertrouwen van de overheid had gekregen.

Maar enfin, zoveel zin heeft het nu niet om een schuldige aan te wijzen. Feit is dat LTO meent een geweldige prestatie geleverd te hebben, maar ik denk daar anders over.
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Feit is dat LTO meent een geweldige prestatie geleverd te hebben, maar ik denk daar anders over.

Daar denken we dan in ieder geval hetzelfde over. 😁
jorisdriepinter
@robbies RFC heeft zich niet willen distantieren van het lto standpunt.
Daar hebben ze nu spijt van als haren op hun hoofd. Kijk maar eens naar de toekomstplannen die ze nu bespreken met hun leden. De groei als gevolg van het lto plan loopt ze nu lelijk voor de voeten.
Toch is het gebeurd.
Ze hadden hun eigen visie dus niet op orde, of ze hebben zich laten overrulen door de ledenraad, die het lto plan als leidraad nam omdat dat de meeste ledenraadsleden prive het beste uitkwam.
Volgens mij het laatste!
+3
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
Bij mij staat de overheid toch echt voorop. Dat is de enige partij die iets juridisch afdwingbaars kan maken, invoeren en handhaven. En wiens taak het ook nog eens is.

Precies, al dat gezwam over de sector die het moet doen is onzin.
Van Dam liep vorig jaar vast toe hij in Brussel nee kreeg om fosfaatrechten in te voeren en toen bleef als uiterste redmiddel de sector over die dan maar wat moest doen.
Maar die zijn taak is dat helemaal niet,
Nu natrappen, terwijl hij het zelf was die niet op tijd met goede wetgeving kwam, trouwens ook Dijksma al.
Het is toch een blunder wanneer je als overheid per juli 2015 met de datum en mededeling over fosfaatrechten komt , maar je kunt ze nog niet per 2017 invoeren? En ook niet per per 2018 tenzij de sector je met kunst en vliegwerk uit de brand helpt?
robbies
Quote Reactie van @arie.j:
Precies, al dat gezwam over de sector die het moet doen is onzin.

Daar dacht LTO in 2013 toch echt anders over
+2
overstekend wild
@robbies Een dus... dat hoort een belangen behartiger te zijn. Maar als de visie van die club (ondernemers) niet past bij het beleid van de overheid dan dient de overheid met hun verantwoordelijke voorman van Dam dat op dat moment aan te geven ipv de regie bij een aantal belangenbehartigers neer te leggen
+1
arie.j
Quote Reactie van @robbies:
Daar dacht LTO in 2013 toch echt anders over

Zeur niet, in 2015 was duidelijk dat er moest worden ingegrepen.
En er was er maar één die dat kon, en die ook de taak had dat te doen.
Dat was geen LTO of NMV, maar de overheid.
robbies
@arie.j als het aan Den Haag had gelegen, dan hadden we al in 2013 dierrechten gehad.
Coen
@robbies , maar ZLTO moest zonodig een technocratisch gedrocht optuigen, de KringloopSjoemelWijzer 😞
+1
George
Quote Reactie van @Coen:
ZLTO moest zonodig een technocratisch gedrocht optuigen

Hou nou eens op met je ZLTO Coen , LTO is gewoon één pot nat!
Coen
@George , de waarheid is soms moeilijk te aanvaarden, die technocratische KSW komt toch echt uit de koker van ZLTO want LTO-Noord had een in die jaren een heel andere insteek namelijk 'grondgebondenheid'.

dat onze Keessie Romijn zich als vakgroepvoorzitter Melkveehouderij voor het karretje van de ZLTO van Hans Erdogan Huijbers heeft laten spannen geeft zijn onkunde aan voor het streven naar een melkveehouderij met toekomst.

maar zelfs vanuit de melkintensieve hoek komen steeds meer geluiden naar een streven naar een grondgebonden melkveehouderij, de meningen zijn dus duidelijk aan het schuiven 😄 😄
George
Quote Reactie van @Coen:
waarheid is soms moeilijk te aanvaarden, die technocratische KSW komt toch echt uit de koker van ZLTO want LTO-Noord had een in die jaren een heel andere insteek namelijk 'grondgebondenheid'.dat onze Keessie Romijn zich als vakgroepvoorzitter Melkveehouderij voor het karretje van de ZLTO van Hans Erdogan Huijbers heeft laten spannen geeft zijn onkunde aan voor het streven naar een melkveehouderij met toekomst.

Schei uit man , heel die LTO of ZLTO is een pot nat. Dan had LTO niet naar ZLTO moeten luisteren en hun eigen ding moete doen! Jij met je Erdohan , nee die Kees van jullie dat is een fijne.
+2
arie.j
Quote Reactie van @robbies:
als het aan Den Haag had gelegen, dan hadden we al in 2013 dierrechten gehad

Jij wilt beweren dat de Haag onder curetele van LTO stond?
Dat LTO een verkeerde inschatting heeft gemaakt zijn we snel me elkaar eens.
Maar dat houd niet in dat Den Haag verplicht was op de visie van LTO blind te varen.
Wanneer in 1983/84 aan LTO (de voorgangers dan) was gevraagd of er melkquotering moest komen, wat denk je dat dan het antwoord was geweest?
Dijksma zei destijd in de Rode Hoed, 'als jullie het niet kunnen oplossen dan kom ik."
Om het zo te doen was een beslissing van haar, en ze maakte daarbij een inschattingsfout,
Zo is het gegaan, LTO plus de rest kon het niet in de hand houden, daar hadden ze ook vgeen macht voor als ze het al gewild hadden.
Dus kwam Dijksma. Dat ze het niet eerder heeft gedaan is haar verantwoordelijkheid geweest
.Evenals het haar verantwoordelijkheid was te zorgen dat er een plan was geweest om evt. dier of fosfaatrechten in te voeren.Wat er dus niet was
Ookdat de uitvoering goed was en geen puinhoop zou worden en jaren zou duren is verantwoording Den Haag
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @arie.j:
curetele
Curatele is misschien wat sterk uitgedrukt, maar dat er een flinke koehandel is is wel duidelijk. Destijds is MINAS doorgedrukt door de (Z)LTO, terwijl het ministerie het eigenlijk niet wilde (te fraudegevoelig). Tegelijkertijd begon de LTO actief mee te werken aan het aanwijzen van natuur en offerde doodleuk hun eigen leden op. MINAS is inmiddels afgeschoten maar (Z)LTO wil het ministerie natuurlijk wel aan de afspraken houden, vandaar dat ze proberen de KLW (=MINAS met wat rookgordijnen) er wettelijk door te drukken.
+2
arie.j
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Curatele is misschien wat sterk uitgedrukt, maar dat er een flinke koehandel is is wel duidelijk. Destijds is MINAS doorgedrukt door de (Z)LTO, terwijl het ministerie het eigenlijk niet wilde (te fraudegevoelig). Tegelijkertijd begon de LTO actief mee te werken aan het aanwijzen van natuur en offerde doodleuk hun eigen leden op. MINAS is inmiddels afgeschoten maar (Z)LTO wil het ministerie natuurlijk wel aan de afspraken houden, vandaar dat ze proberen de KLW (=MINAS met wat rookgordijnen) er wettelijk door te drukken

De verhouding is in feite duidelijk
Den Haag (of Brussel) is de regering en die is de regel en wetgever, plus de handhaver daarvan.
Dat zijn ook de politiek verantwoordelijken.
Vakbonden en Belangenorganisaties zijn dat niet, die proberen alleen zoveel mogelijk voor hun leden bij Den Haag en Brussel gedaan te krijgen.
Maar in een poging zoveel mogelijk maatschappelijke draagvlak te krijgen haalt de regering de sector organisaties erbij, en maakt ze daarbij liefst ook nog min of meer mede verantwoordelijk.
En bij dat laatste wringt het wat, luisteren naar organisaties van belanghebbenden is prima, maar ieder moet wel op eigen terrein blijven en de eigen verntwoordelijkheid houden.
Voorheen hadden we het Landbouwschap en nog lang de Productschappen.
Die stonden er wat tussenin en hadden ook regelbevoegdheid.
Maar die afschaffen en het nu op deze manier doen is duidelijk geen vooruitgang.
kanniewaarzijn
@arie.j Klopt, maar het ministerie wil er duidelijk z'n fikken niet aan branden. Zitten wel vast aan hun toezeggingen.
+1
robbies
@arie.j met de wetenschap van nu had Dijksma ongetwijfeld anders gehandeld. Zij heeft positief gereageerd op het verzoek van de sector om het zelf te mogen regelen. Die hebben haar voorgehouden dat ze dat ook konden regelen, zonder de daarbij behorende machtsmiddelen. Wist LTO dat ze niet de sturingsmogelijkheden hadden, dan hadden ze dat per direct aan moeten geven. Niet gebeurd, dan nu ook niet janken. Als ik Stas zou zijn, dan zou ik me zelfs misleid voelen
+1
eva-harteveld
@George Hij hoort er als vertegenwoordiger van de overheid boven te staan, maar hij had er geen verstand van en zei zelf dat hij er niet was voor de boeren... Hij had meer respect gehad als hij meer respect had getoond!
+2
puntertje
Quote Reactie van @eva-harteveld:
zei zelf dat hij er niet was voor de boeren

Volgens mij is die uitspraak continue uit z'n verband gerukt. Hij was er niet alleen voor de boeren, en dat klopt ook nog. Net zo goed als de minister van defensie er niet alleen voor de militairen is.
arie.j
Quote Reactie van @puntertje:
Volgens mij is die uitspraak continue uit z'n verband gerukt. Hij was er niet alleen voor de boeren, en dat klopt ook nog. Net zo goed als de minister van defensie er niet alleen voor de militairen is.
Reageer @puntertje George 23u geleden --> Rapporteer aan admin Stuur persoonlijk bericht Kopieer link Quote Reactie van @eva-harteveld:Hij had meer respect gehad als hij meer respect had getoond!

Had hij dat maar gezegd .
Lees het intervieuw in NRC waar die uitspraak staat.
Het was nota bene zijn slotopmerking, als een soort slotconclusie
Achter uw rug klagen boeren over u. Ze zeggen: Van Dam is meer voor de dieren dan voor ons.

„Een deel van de boeren ziet niet wat de maatschappij voor veranderingen van hen vraagt. Dat moet wel. En inderdaad, ik zit hier voor iedereen. Ik zit hier niet voor de boeren.”
arie.j
Quote Reactie van @puntertje:
Volgens mij is die uitspraak continue uit z'n verband gerukt. Hij was er niet alleen voor de boeren, en dat klopt ook nog. Net zo goed als de minister van defensie er niet alleen voor de militairen is.
Reageer @puntertje George 23u geleden --> Rapporteer aan admin Stuur persoonlijk bericht Kopieer link Quote Reactie van @eva-harteveld:Hij had meer respect gehad als hij meer respect had getoond!

Had hij dat maar gezegd .
Lees het intervieuw in NRC waar die uitspraak staat.
Het was nota bene zijn slotopmerking, als een soort slotconclusie
Achter uw rug klagen boeren over u. Ze zeggen: Van Dam is meer voor de dieren dan voor ons.

„Een deel van de boeren ziet niet wat de maatschappij voor veranderingen van hen vraagt. Dat moet wel. En inderdaad, ik zit hier voor iedereen. Ik zit hier niet voor de boeren.”
nrc.nl/nieuws/2016/…
BoerBart
Quote Reactie van @arie.j:
„Een deel van de boeren ziet niet wat de maatschappij voor veranderingen van hen vraagt. Dat moet wel. En inderdaad, ik zit hier voor iedereen. Ik zit hier niet voor de boeren.”

Fantastische quote. Is die van jou of heeft van Dam dit gezegd?
+1
arie.j
Quote Reactie van @BoerBart:
Fantastische quote. Is die van jou of heeft van Dam dit gezegd?

Link staat er nu wel onder, prikkebord heeft wel eens kuren
BoerBart
@arie.j Als hij nu aan het einde het woordje (niet) Alleen (voor de boeren) gezet had, dan was het prima. Jammer, klein foutje. Framing is een vak apart.
arie.j
Quote Reactie van @BoerBart:
Jammer, klein foutje. Framing is een vak apart.

Maakt wel een wereld van verschil, zeker als je weet dat zulke interviews, zeker in de NRC, eerst ter inzage worden gegeven, dat om feitelijke onjuistheden te voorkomen .
George
Quote Reactie van @eva-harteveld:
Hij had meer respect gehad als hij meer respect had getoond!

Ben je gek , in die chaos die vooraf ontstaan is kun je geen respect meer halen. Ik durf te wedden dat wie er ook Stas was geworden dat hij hetzelfde gezeik over zich heen had gekregen.
jorisdriepinter
rtvdrenthe.nl/nieuws/125359/…
LTO Noord: Een dikke rode kaart voor de oud-staatssecretaris - #rtvdrenthe

Maakt Dirk Bruins hier even een draai zeg.
+1
robbies
@jorisdriepinter tja, Dirk is een LTO-er. Altijd boos, verontwaardigd, teleurgesteld of onderweg er naartoe
sorry
..eline nog ff een huilbui dan hebben we alles weer gehad...
groeier
@sorry
Nog niet, want 't was wel de overheid die jaren lang geroepen heeft, we gaan naar een grondgebonden melkveehouderij. Den Haag had na afschaffen v/h melkquotum, daar al veel eerder stappen in kunnen ondernemen, maar tot de dag van vandaag nog nooit echt iets daarin ondernomen.
+2
jan w
Zou hij als PVDA er de FNV ook de schuld geven dat de salarissen te veel stijgen?
LTO is belangenbehartiger van de boer en is geen regelteef voor de overheid.
Van Dam slaat met zijn uitspraak de plank helemaal mis.
Als het goed is heeft elke uitbreider zich aan de regels van de wet gehouden.
Den Haag moet de regels met Brussel maken en zorgen dat zich de |Nederlandse land en tuinbouw zich daar aan houdt.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @jan w:
LTO is belangenbehartiger van de boer en is geen regelteef voor de overheid.
Dat lijken ze zelf niet helemaal te snappen!
jan w
@kanniewaarzijn
Ik ben ook niet zo'n LTO fan, maar dat zou in mijn ogen toch de doelstelling moeten zijn.
+1
matt
Tsja als je de boeren die uitbreiden voordeel geeft ten koste van boeren die niet uitbreiden.
Zit er niks anders op dan uit te breiden.
arie.j
Quote Reactie van @puntertje:
Volgens mij is die uitspraak continue uit z'n verband gerukt. Hij was er niet alleen voor de boeren, en dat klopt ook nog. Net zo goed als de minister van defensie er niet alleen voor de militairen is.

Had hij dat maar gezegd .
Lees het intervieuw in NRC
Het was nota bene zijn slotopmerking, als een soort slotconclusie
Achter uw rug klagen boeren over u. Ze zeggen: Van Dam is meer voor de dieren dan voor ons.

Antwoord: „Een deel van de boeren ziet niet wat de maatschappij voor veranderingen van hen vraagt. Dat moet wel. En inderdaad, ik zit hier voor iedereen. Ik zit hier niet voor de boeren.”
nrc.nl/nieuws/2016/…
In 2008 was duidelijk dat de melkveehouderij -zonder aanvullend beleid- te sterk zou gaan groeien. Helaas hebben Verburg, Bleker, Dijksma en Van Dam geen van allen voldoende stevig en tijdig ingegrepen. Daartoe werden ze ook niet echt geholpen door enerzijds sectororganisaties (mn LTO en zuivelbedrijven) en anderzijds de Tweede Kamer cq de verschillende coalities.

(klik om te vergroten)

Brief aan de Tweede Kamer uit 2008....

(klik om te vergroten)

+1
@Frits van der Schans Ok, in deze brief wordt dus uitgegaan van een groei van 20%. Waar is die 20% gebleven dan????????

Volgens mij zitten we aan te kijken tegen een krimp van 4%. Ik kan me tenminste niet voorstellen dat tussen 1 april 2015 en 2 juli 2015, de sector als geheel 20% gegroeid is. Ook door de LTO en andere organisaties is volgens mij in het verleden deze 20% groei gecommuniceerd en ik weet heel zeker dat deze 20% groei niet in twee maanden is gerealiseerd. En volgens mij is dit ook de basis geweest voor het grote stallenbouwen, immers: er was ruimte voor 20% groei, dit is de wortel die de sector continu is voorgehouden. Niemand ging ervan uit dat hij na afschaffen van de quotering minder koeien zou mogen houden!
jorisdriepinter
@Ян де веехоудер Op 1-1-2015 was er al een flink stuk groei gerealiseerd.
Die 20% was t.o.v. een aantal jaren terug, het moment waarop de discussie gevoerd werd hoe het verder moest
+3
@jorisdriepinter Ok, laten we aannemen dat die 20% groei dan is vanaf 2008, er is sindsdien elk jaar ongeveer 1% quotumverruiming geweest. Als ik me niet vergis is de totale quotumverruiming circa 6 à 7% geweest, waardoor er nog steeds ruim 10% ruimte voor groei overblijft voor na de afschaffing van het quotum en volgens mij is deze 10% nog altijd niet benut, immers de veestapel wordt teruggebracht naar de grootte van 2014.

Ook de banken gingen uit van groei na afschaffing van het melkquotum, waarom zouden ze anders zoveel nieuwe stallen hebben gefinancierd?

abnamro.nl/nl/images/…

In bovenstaande stuk vallen onder andere de volgende volzinnen te lezen (vanaf pagina 13):

"De verwachte groei voor Nederland ligt op 1% per jaar tot 2015 en 2 à 3% per jaar
na 2015. Bepalend voor Nederland is de ruimte die milieudoelstellingen bieden."


Dus ná 2015 kan er nog steeds gegroeid worden! Er werd hier overigens gedoeld op de periode tot 2020, dus 5 * 2% tot 5 * 3% = 10% à 15% groei ná afschaffing van de quotering.

"Vooruitlopend op de periode na 2015 liet het toenmalige ministerie van LNV in 2010
onderzoek doen naar mogelijke sturingsinstrumenten. Niet alleen melkquota vervallen
maar ook pluimvee- en varkensrechten verdwijnen in dat jaar. Daarmee heeft de overheid
geen directe grip meer op de omvang van de veehouderij."


Ja, ja, het staat er echt!!

"Bij het huidige milieubeleid zonder productierechten, kan de veestapel groeien indien er
voldoende stikstof en fosfaat uit de landbouw wordt gehaald. Dit kan door mestverwerking,
-export en -verbranding en/of het verhogen van de mestacceptatie in de akkerbouw."


Dit is precies het evangelie dat tot juli 2015 overal in den lande gepredikt werd, zolang de mest verwerkt of geëxporteerd kan worden: geen probleem!

"Door groei van de veestapel stijgt de behoefte aan (ruw)voer maar ook van mestafzet.
Dit zal tot gevolg hebben dat de druk op land toeneemt; grasland en maïsland worden
maximaal benut en de mestafzetruimte in Nederland wordt volledig opgevuld.
Het verbruik van kunstmest zal dalen. Mestoverschotten zullen worden verwerkt of
geëxporteerd. Het alternatief is minder groei of groei van de melkveehouderij ten koste
van andere veehouderijsectoren"


Let vooral op de laatste zin: mìnder groei òf groei ten koste van de andere veehouderijsectoren. Dus geen schotten meer tussen de sectoren, omdat zoals in een van de eerdere citaten aangegeven is er ook geen pluimvee- en varkensrechten meer zouden zijn.

Nergens, maar dan ook echt nergens wordt gesproken over krimp na 2015!

Tot slot nog een leuke uitsmijter:

"Siem-Jan Schenk, voorzitter LTO vakgroep Melkveehouderij:
‘De melkveehouder heeft twee mogelijkheden om te kunnen groeien: hij beschikt over
voldoende grond onder zijn bedrijf of hij heeft de mestafzet structureel goed geregeld
via akkerbouwers en/of mestverwerking. De eerste optie is heel beperkt gezien de hoge
grondprijzen en de groeisprongen die melkveehouders maken.
Dus moet de overgrote meerderheid zich richten op het mestafzet/verwerkingsspoor.
Er is geen andere mogelijkheid. De tijd van achterover leunen is voorbij."


Geen andere mogelijkheid, ha, ha, ha, wat een flauwekul!
+1
robbies
@Ян де веехоудер het potentieel was effectief maar 10%. De andere 10% zou uit een betere efficiëntie moeten komen. Naar nu blijkt komt die 10% ruimte er via de KLW niet.
+1
Quote Reactie van @robbies:
het potentieel was effectief maar 10%. De andere 10% zou uit een betere efficiëntie moeten komen. Naar nu blijkt komt die 10% ruimte er via de KLW niet.

Dan is er dus maar een conclusie mogelijk: de ruimte om na 2015 te groeien is 0,0. Immers: de totale veestapel moet worden teruggebracht naar het niveau van 2014.

Blijft de vraag over waarom het melkquotum dan is afgeschaft als er toch geen ruimte was om te groeien?

Dit is natuurlijk een makkelijke inkopper: gratis nieuw quotum verkrijgen voor de snelle groeier, die er bij handhaving van het melkquotum diep voor in de buidel had moeten tasten. Dat dit ten koste gaat van de niet groeier interesseert ze bij de LTO echt geen ene ruk.
Ene Wiebren heeft hier op het forum vele berichten geplaatst hoe de roof van rechten juridisch gelegaliseerd kon worden, dat dit wellicht moreel niet door de beugel kan interesseert ze bij de LTO ook niet, als zij de stal maar vol hebben, zònder rechten te hoeven kopen!
Coen
@Ян де веехоудер , binnen het fosfaatplafond was reeds in 2012/13 slechts een hele kleine collectieve ruimte beschikbaar die toen heel snel door stalbouwers (die direct ook zijn begonnen om de stal vol te zetten) is opgesoupeerd.

de stalbouwers die met het opvullen van hun nieuwe stal wilden wachten tot 1 april 2015 zijn dus de sigaar, opvulling zal nu gepaard gaan met een forse kostprijsstijging.
kanniewaarzijn
[quote="@Ян де веехоудер" p="1454511"]de basis geweest voor het grote stallenbouwen, immers: er was ruimte voor 20% groei[/quote Het door de overheid mogelijk maken van oneigenlijk gebruik van de grondprijsstijging, is de enige reden van het "grote stallenbouwen". Als men zich op dat ministerie zich eens wat minder bezig had gehouden met onzinnige dingen (niet bestaande problemen) dan was er misschien ruimte geweest om zich bezig te houden met (aankomende) problemen die er wel toe doen.
+1
arie.j
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
[quote="@Ян де веехоудер" p="1454511"]de basis geweest voor het grote stallenbouwen, immers: er was ruimte voor 20% groei[/quote Het door de overheid mogelijk maken van oneigenlijk gebruik van de grondprijsstijging, is de enige reden van het "grote stallenbouwen". Als men zich op dat ministerie zich eens wat minder bezig had gehouden met onzinnige dingen (niet bestaande problemen) dan was er misschien ruimte geweest om zich bezig te houden met (aankomende) problemen die er wel toe doen

Wat zitten jullie toch te zeuren, het ging niet over dieren maar over stijging melkproductie sinds 2008.
Nou in 2016 is er zeker 25% meer geleverd aan de fabrieken dan in 2008, me dunkt dat die 20% dan toch wel erg ruimschoots gehaald is
KuikenenKoe
Quote Reactie van @Frits van der Schans:
Helaas hebben Verburg, Bleker, Dijksma en Van Dam geen van allen voldoende stevig en tijdig ingegrepen. Daartoe werden ze ook niet echt geholpen door enerzijds sectororganisaties (mn LTO en zuivelbedrijven) en anderzijds de Tweede Kamer cq de verschillende coalities.

kan ik hier uit op maken dat jij van mening bent dat de overheid enigzins heeft liggen slapen ?

mocht dat zo zijn dan kun je toch een individuele boer ook niet kwalijk nemen dat die gaat groeien binnen de bestaande kaders omdat die er dan van uit gaat dat de ruimte er is
+1
jorisdriepinter
Arie zijn opmerking klopt, het ging hier om de verwachte stijging van de melkaanvoer. Het gebrek aan verwerkingscapaciteit bewijst dus dat de groei hoger was als verwacht.
Waar alle rekenmeesters zich in hebben vergist is de snelle groei die mogelijk was. Ze rekenden allemaal met het jongvee wat er aan zat te komen en dachten dat de afvoer het patroon van vorige jaren zou volgen. Maar iedere boer weet dat het niet wegdoen van koeien ook helpt.
Toen iedereen door kreeg dat het plafond snel in zicht kwam bleef alles lopen zo ongeveer. En dan gaat het snel, heel snel.
Andersom zag je dit jaar. Onder druk van de P reductie ging alles weg wat niet goed genoeg was.
Conclusie, voorspellingen zijn beperkt van waarde als iedereen ineens de zelfde kant op beweegt.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , rook , melkveehouderij , lto , koeien , vogels , melkquotum , pvda , melkkoeien , overheid , melkveehouders , brussel , slacht , dijksma , sharon dijksma en fosfaatreductieplan geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
128
DEELNEMERS
39
WEERGAVES
0