FrieslandCampina wil van Chinese partner Huishan af

Zuivelconcern FrieslandCampina wil af van de Chinese zakenpartner Huishan Dairy. Dat zei topman Roelof Joosten donderdag tegen BNR Nieuwsradio, in een reactie op de halfjaarcijfers. Voordat het Nederlandse zuivelbedrijf zijn partner kan uitkopen wacht het nog op duidelijkheid over de status van de bestuurders van Huishan.

Meer: fd.nl/ondernemen/1216584/…

Deel dit topic

Reacties

+2
robbies
Dit soort berichtgeving maakt me dus wel enorm pissig. Dat China een hoog risicoprofiel heeft, maar daardoor zorgt voor hoge winsten, dáár kan ik me wel in vinden. Daar ben ik niet zo kritisch op en ik vertrouw dat ze daar hun uiterste best voor doen.

Andere collega's zijn wat kritischer op de buitenlandse avonturen. De afgelopen maanden is er bij verschillende gelegenheden kritiek geuit en terecht de vraag gesteld of RFC geen afscheid moet nemen van Huishan. De verantwoordelijke (hogere) bestuurders zette vervolgens de vraagsteller als een lulletje rozenwater weg die niet weet hoe het Chinese spelletje gespeeld wordt.

Nu alsnog blijkt dat RFC Huishan liever kwijt dan rijk is, meent Joosten dat via de media naar zijn leden te moeten communiceren ipv te wachten op de najaarsronde. Zelfs als niet-kritisch lid (qua buitenlandse avonturen) vindt dat je dat niet kunt maken tegenover de leden die wel sceptisch waren. En die groep is nu alvast met 1 lid gegroeid
pieta
@robbies En dan zegt ie dat op de eerste najaarsvergadering waar 1% van de leden aanwezig is en de rest hoort het via de media. Dat doe je nooit goed. En ik weet niet hoe ze gereageerd hebben op vragenstellers hierover maar het beste is zeggen: we geven geen enkel commentaar op dit moment.
+1
robbies
@pieta ik vind het nogal een verschil of je zoiets eerst op de landelijke radio roept of nadat jezo goed mogelijk je leden cq eigenaren hebt geprobeerd te informeren.
+5
Twentsch Land
@robbies

Geeft ook een duidelijke conclusie aan ..... het belang van leden is steeds minder van belang.

We horen u aan maar doen wat wij willen is tegenwoordig het beleid.
+2
ejb
@Twentsch Land zo is het al vele jaren. En nieuwe ledenraadsleden worden eerst gehersenspoeld voordat ze echt mogen meepraten.

Dat was ook de reden van mijn vertrek.

Als lid heb je nog drie keuzes: of je slikt alles wat ze je voorkauwen, of je stelt jezelf kandidaat en probeert de boel te veranderen (is op dit moment nog geen een ledenraadslid gebeurd, integendeel zelfs) of je vertrekt. En ik persoonlijk voel (de) mij gelukkig bij het laatste,
+1
arie.j
@robbies Welja eerst de boeren in de najaarsvergadering..laten we het vooral zo stroperig maken dat alles vast loopt kunnen boeren nog wat harder klagen.
Hebben ze jou ook eerst geinformeerd voordat de samenwerking inging? Nee? Waarom dan nu wel?
+4
robbies
@arie.j nee hoor, ze hoeven mij niet te informeren als er een investering gedaan wordt. Ze doen maar raak. Vanaf maart is er al gerommel over Huishan. Kritiek op de samenwerking werd doorlopend gebagatelliseerd, maar naar nu blijkt was die kritiek terecht. Fatsoenshalve moet je dan ook verantwoording afleggen via de gebruikelijke kanalen en niet via BNR
+1
kaas
@arie.j ik vind gewoon dat de leden het eerder moeten weten voor dat ze het de pers vertellen ze hadden toch eerst wel een brief rond kunnen sturen of via mail of melk web en eigenlijk hoort het op de vergadering want op deze manier komt er straks alleen nog de ledenraadsleden op de vergadering en dan vragen ze hun ook nog dom af waarom er geen veehouders meer op de vergaderingen komen
arie.j
Quote Reactie van @kaas:
eigenlijk hoort het op de vergadering

Iedere 14 dagen een vergadering voor de laatste nieuwtjes? Je geloof je zelf toch zeker niet?
+3
robbies
@arie.j Het gebrek aan communicatie neemt structurele vormen aan bij RFC. Vorig jaar moesten we in september in de Boerderij lezen dat RFC de weidepremie omhoog gooide, daarna een heel verhaal over monovergisting en dat RFC daarin wilde investeren. Joosten riep dat quotum lui maakte, maar had vervolgens wel een fosfaatreductieplan nodig had om zijn verwerkingscapaciteit niet te laten verzuipen en daarvoor het mandaat nodig had van de ledenraad, terwijl die niet is aangesteld zijn om wetgeving mee te ontwerpen. Keurentjes die breed lachend een petitie over dode kalfjes in ontvangst neemt, maar niets wil zeggen over een extra belegde vergadering naar aanleiding van Gommers weigeractie en de 500+ handtekeningen die zijn opgehaald.

Het zijn zomaar wat thema's waar RFC doorlopend verkeerd communiceert of verkeerde signalen afgeeft. Ik ben niet tegen het besluitvormingsmodel van RFC en heb echt wel vertrouwen in onze ledenraad. Maar je kunt toch niet ontkennen dat RFC in de afgelopen 2 jaar - niet toevallig de bestuursperiode van Joosten - bijzonder ongelukkig communiceert over de genomen besluiten.
kaas
@arie.j in ieder geval niet via de pers dat is diep triest als je zo met je leden omgaat.
Frans1
Quote Reactie van @kaas:
ik vind gewoon

En wat vindt Anker daarvan?
KOC1981
@robbies als dit de wens is, moet volgens mij heel de cooperatieve structuur op z'n kop. ledenraad afschaffen, hoofdbestuur afschaffen, CEO en CFO communiceren via een link op melkweb via livestream met de 18.000 leden en zij stemmen online over van alles en nog wat, gevolg = er kan nooit niets meer, we reserveren niets meer, want in een ander onderwerp hebben we duidelijk gezien dat het eigen bedrijf eerst is, totale chaos.

2e optie is, je stelt jezelf kandidaat voor de ledenraad, ik weet niet in welk district jij zit. maar naar ik hier hoor moet men bijna smeken om opvolgers te vinden voor de leden die einde termijn zijn.
+2
robbies
@KOC1981 het heeft niets met de coöperatieve besluitvorming te maken, maar met de manier waarop je naar je leden communiceert
+5
Wilbert
@pieta had prima een berichtje op melkweb kunnen plaatsen met dezelfde strekking als het bnr interview. Is gewoon een kwestie van respect richting de leden. Niet heel moeilijk toch?
Ik snap heel goed dat je niets kunt zeggen als de zaak nog loopt, maar als je dan eindelijk iets te melden hebt, meldt het dan ook aan de leden.
cs-agrar
Quote Reactie van @Wilbert:
had prima een berichtje op melkweb kunnen plaatsen

begrijp dat ze mailadressen oid niet hebben voor zulke berichtgeving?
Porky
@robbies juist gezegd, dus wat zijn ALLE leden met zn allen? Een lulletje rozenwater,wat als dom stemvee word weggezet,maar wel goed zijn om de mega salarissen op te hoesten van bestuurders ,waarvan een deel hun loon niet waardig is.
brabo
Quote Reactie van @Porky:
Een lulletje rozenwater,wat als dom stemvee word weggezet,

het zal ook onderhand eens tijd worden dat al die coöperatieve boeren gaan beseffen dat ze net zoveel te zeggen hebben als ik bij mijn particuliere afnemer
robbies
@brabo waarom is het daar tijd voor?
brabo
@robbies
dan beseffen ze misschien ook een keer waarom ze niet zijn ingelicht op de door hun verwachtte manier.
robbies
@brabo ik bestrijd niet dat onze inspraakmogelijkheden beperkt zijn, maar ik wil nog wel op een fatsoenlijke manier geïnformeerd worden. Als Joosten zo graag zijn leveranciers beschouwd als kostenpost, dan moet hij bij jouw particuliere afnemer in de directiekamer gaan zitten. Bij ons moet hij zijn leden cq mede-eigenaren in ere houden. Bij Akzo Nobel heb je kunnen zien wat er gebeurd als je als directie teveel de eigen koers wilt varen
brabo
@robbies
ik vind het persoonlijk allemaal een beetje ver gezocht om verbolgen te zijn dan je dit nieuwsfeitje van de straat moet horen. Het zou mij niet echt kunnen boeien hoe ik dit moet vernemen.

Maar goed , ik weet in ieder geval zeker dat ik ook niks te zeggen heb, jullie denken in ieder geval dit nog wel te hebben.
robbies
@brabo
Quote:
ik vind het persoonlijk allemaal een beetje ver gezocht om verbolgen te zijn dan je dit nieuwsfeitje van de straat moet horen. Het zou mij niet echt kunnen boeien hoe ik dit moet vernemen.

Jij weet net zoveel als dat de leden weten. Vind je dat terecht?
+2
diezel
Quote Reactie van @robbies:
Jij weet net zoveel als dat de leden weten. Vind je dat terecht?

Wat moet hij dan? Eerst aan 13.000 leden een mailtje sturen, wat binnen 1 minuut openbaar is, en daarna een interview geven met oud nieuws? 😞
+4
robbies
@diezel tja, dan wordt in ieder geval de juiste volgorde gevolgd. Maar goed; het neemt blijkbaar wel lekker de angel uit de discussie als eerst alles via de media wordt gecommuniceerd naar de leden. Volgend jaar 1.5 cent biodiversiteitspremie gewoon in januari in de media knallen.

Ik heb niet de illusie dat 13.000 man mee moet beslissen via duimpjes of weet ik veel wat. Wat ik wel wil is dat de directeur en de bestuursvoorzitter op een fatsoenlijke manier haar eigenaren informeren over hun genomen besluiten. Niet als ruggespraak, maar om de leden het gevoel te geven dat ze gekend en gewaardeerd worden. Als ze dat niet kunnen opbrengen, dan kunnen ze inderdaad beter de hele ledenraad opdoeken. Dat is dan ook onnodige ballast.
@brabo het betreft niet alleen dit nieuws. Er gaat veel meer fout in de communicatie
arie.j
Quote Reactie van @robbies:
et betreft niet alleen dit nieuws. Er gaat veel meer fout in de communicatie

Jij maakt van een mug een olifant.
Dat ze van zo'n bedrijf af willen had ik ook zonder bericht wel geweten. Punt is alleen kan het.
robbies
@arie.j ik had ook niet verwacht dat jij mij gelijk zou geven
diezel
Quote Reactie van @robbies:
Wat ik wel wil is dat de directeur en de bestuursvoorzitter op een fatsoenlijke manier haar eigenaren informeren over hun genomen besluiten.

Ben het verder wel voor een heel groot deel met je eens.
Bij interview ten tijde van Jumpstart heeft ie zelf een en ander toegelicht over de besluitvorming binnen zijn/het bedrijf. Dat was toch heftige taal voor een coöperatie-baas.... 😢
robbies
@diezel dat hele Jumpstartverhaal is een hele stille dood aan het sterven. Ik ken wat mensen rondom mestbewerking in de varkenshouderij en die rolden over de vloer van het lachen toen Joosten zijn ambitie van 1.000 monovergisters uitsprak. In NL zijn er momenteel misschien 100 installaties actief op monovergisting. De businesscase is simpelweg niet rendabel

Op dit moment heeft Jumpstart zijn ambitie al bijgesteld naar 10 monovergisters operationeel in 2018. Redelijke afwaardering van de doelstelling.
+1
diezel
@robbies
Het gaat me niet eens zozeer over het mogelijk mislukken van dat Jumpstart-project.
Mij stoort vooral de "mijn-wil-is-wet" manier van leiding geven. Beetje eng......
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @robbies:
naar 10 monovergisters
Zijn er nog 10 teveel!
+1
brabo
Quote Reactie van @robbies:
Jij weet net zoveel als dat de leden weten. Vind je dat terecht

Alles wat jullie als leden weten wordt toch binnen een paar minuten hier op het prikbord gepleurd, dus waar maak je je zorgen over man.
En om nou te doen alsof het wereldnieuws betreft.....ppffff....
Porky
@robbies " je inspraak beperkt ? " jij bent netjes, je hebt gewoon geen donder te vertellen, weet je wel dat een cooperatie is gestoeld op de grond beginselen van het communisme ? Nou dan weet je gelijk waarom JIJ niks te zeggen hebt.
robbies
@Porky jij hanteert een iets andere woordkeus
Frans1
Quote Reactie van @Porky:
je hebt gewoon geen donder te vertellen

En wat komt er nog van de grond als iedereen zijn mening mag en wil geven en dat die gezamelijke inbreng tot een keuze of richting gevormd moet worden? Weinig tot niks ben ik bang
+2
Porky
@Frans1 Dacht altijd dat bij een coöperatie de leden het voor t zeggen hebben? En een klein beetje openheid v zaken geve wat er speeld daar in china als dat op een vergadering gevraagt word lijkt mij toch niet teveel gevraagd als je geld in die tent hebt zitten? Dan wil je toch niet als een debiel weggezet worden door een bestuurslid lijkt mij
Frans1
Quote Reactie van @brabo:
het zal ook onderhand eens tijd worden dat al die coöperatieve boeren gaan beseffen

Vanwaar deze rancune?
brabo
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @robbies:
De verantwoordelijke (hogere) bestuurders zette vervolgens de vraagsteller als een lulletje rozenwater weg die niet weet hoe het Chinese spelletje gespeeld wordt.

Daar hebben ze helaas ook vaak gelijk in, helaas moeten ze zelf ook hun bakkes houden, want ze weten dat zelf ook niet.

In die landen (china/pakistan en nog meer in die streek) kun je op verschillende manieren zaken doen. Daar investeren (en het risico lopen dat het in waarde daalt, wat ook vaak gebeurt), Door een goed gevulde envelloppe onder de tafel voor de hoge heren (die op een gegeven moment vervangen kunnen worden omdat ze worden beschuldigd van corruptie) of door afpersing (foto's van de hoge heren in bepaalde gelegenheden met dames).

Dit is in een korte omschrijving hoe je daar omgaat met zaken. Dat kost soms meer dan je verwacht. Jammer he.
+7
George
Die zogenaamde groeimarkten aanboren in de meest vreemde landen lijkt voor velen lucratief maar dat is het vaak maar even. Ik heb wel eens gehoord van iemand uit het bestuur van de zinkfabriek dat je aan Chinezen nooit lang geld kunt verdienen. Die gaan het zelf doen.
oldhuus
@George
Pakistan (ENGRO) is ook al drama, er staat een pracht verhaal in het jaarverslag, over 2016..., maar nu allemaal nieuwe concurrenten erbij, bedrijf is even 200 miljoen in beurswaarde gedaald, fabrieken draaien op halve capaciteit en overheid heeft belastingen op invoer melkpoeder flink opgeschroeft.
boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…
+1
George
@oldhuus
Die willen niet met je samenwerken maar aan je verdienen. 😄
Maar ja we roepen het zelf over ons af. Quotum moest weg zodat we konden groeien en dat we zogenaamd konden profiteren van die enorme groeimarkten en welvaartsgroei in de wereld zoals China . 😄 Deze week stond in een artikel dat de Chinezen 40000 ha landbouwgrond in de VS beheren. Die Chinezen willen zelf overal grip op houden en gaan het zelf doen. Pakistan , hoe krijg je het in godsnaam bedacht om daar iets te gaan zoeken.
Varkenshouderij dacht ook te moeten produceren voor Rusland en dat bleek ook een misvatting. Russen zijn wat varkensvlees ongeveer zelfvoorzienend.
Maar zolang die bobo's investeringen kunnen doen met iemands anders portemonnee gaat dit nooit veranderen. Het blijven rupsjes nooit genoeg en alles en iedereen wil telkens maar groei laten zien.
+1
oldhuus
@George
Het is zelfs zo dat de Pakistaanse overheid (defensie) zelf een melkfabriek is begonnen en die pikt nu even alle klanten af van die Hollandse melkfabriek, en dan nog even de importheffing verhogen. Lekker betrouwbaar volk daar in Pakistan..
Groen1
Friesland Campina wil af zakenpartner Huishan Dairy in China. Dat zegt topman Roelof Joosten op BNR. bnr.nl/incoming/10328707/…

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's frieslandcampina , zuivelconcern , dairy en zuivelbedrijf geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
44
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0