Garantieprijs schiet door plafond van 40 euro

De garantieprijs van FrieslandCampina voor de maand september is €2 meer dan in augustus en komt uit op €40,50 per 100 kilo. Dit is sinds 2014 niet meer voorgekomen.

De stijgende melkprijs wordt gestuurd door een goede vraag naar boter en kaas. De voorraden van deze producten zijn beperkt.

Deel dit topic

Reacties

+1
nederlandse boer
Veel te hoog. Dit gaat absoluut leiden tot substitutie van producten (zuivelproducten uitwisselen tegen plantaardige vetten en plantaardige eiwitten) waardoor de afzetmarkt in volume afbrokkelt.
+1
gerrie-hul
@nederlandse boer Mag hopen dat hij nog verder stijgt Dit heet toch marktwerking
George
Quote Reactie van @nederlandse boer:
Veel te hoog. Dit gaat absoluut leiden tot substitutie

Sjezus wat een gedachtengoed. Wil je gewoon altijd in armoede blijven frotten omdat je anders markten kwijt raakt. Weg met die markten waar niks te verdienen valt.
Albert
@nederlandse boer denk dat de prijs van plantaardige vetten en eiwitten ook gestegen is en het breekpunt van vervangen bij een melkprijs van 50 ct ligt
Jaap40
@Albert consumenten willen geen plantaardige plastic vetten meer die in margarine halvarine en veel fabrieksprodukten zitten.
Consumenten welke er een beetje over nadenken willen 'echt' voedsel. Geen plantaardige in elkaar geknutselde gevaarlijke vetten.
De markt voor vet uit melk is super! Iedereen aan de roomboter en vette kaas.
Albert
@Jaap40 dan moeten ze de parkeerplaatsen bij de supers groter maken, als iedere consument gaat lezen wat er in zit zijn ze 3 x zo lang in de winkel.Als het een vaker gekocht produkt is gaan ze echt niet iedere keer lezen of de samenstelling gewijzigd is.
Jaap40
@Albert nee hoor, hoeft helemaal niet. Fabrikanten zullen meebewegen om betere grondstoffen te gebruiken. Dat proces is al lang aan de gang. Het is niet voor niets dat unilever niets meer met margarine en halvarine te maken wil hebben. Unilever werkt aan hun duurzaamheidsprofiel, daar past plastic vet niet meer bij.
Het is een groot schandaal dat margarine /halvarine nog steeds op de schijf van vijf vermeld staat. De lobby is sterker dan het verstand.....
gerrie-hul
@Albert Ik denk dat het te maken heeft met meer vraag naar echte roomboter Is bijna niet aan te slepen Veel bak programma s zijn over gegaan van margarine op roomboter Zie ook het mengen van roomboter met bleu band en andere margarines Dit zegt toch veel over het roomboter gebruik
+1
kaas
Ga jij maar lekker melken voor onder de 30 cent
+1
nederlandse boer
Onzin natuurlijk. Iets dergelijks hebben we eerder meegemaakt en naderhand janken dat we afzetmarkten kwijtgeraakt zijn. Hier moet je van willen leren.

Mijn advies is om nu als een speer afscheid te nemen van de berg magere melkpoeder. Het houdt enerzijds de prijs in de range met een 3 ervoor waardoor het voor alle bestaande markten prijswaardig blijft en anderzijds zijn we met z'n allen van dat zwaard boven ons af.
+3
cs-agrar
Quote Reactie van @nederlandse boer:
Iets dergelijks hebben we eerder meegemaakt en naderhand janken

Vooralsnog hebben maar weinig willen leren van wat eerder meegemaakt is in de melkveehouderij maar goed. Om nu zelfs commentaar te gaan geven dat de melkprijs te hoog is...
Mijn advies, koop een notenboom, want nu heb je volgens mij een zonnesteek.
Verders wil ik je er wel mee helpen, stort alle centen boven de 35 maar op mijn rekening, heb jij er weer wat gemoedsrust van.
Melkveehouder6
@cs-agrar maar hij heeft wel gelijk, ook al melkt het wel heel lekker voor ruim 40 ct. Maar inderdaad nu gelijk afscheid nemen van die grote berg melkpoeder, dan wordt die markt ook weer gezond......
cornelissen
Afscheid nemen van de interventievoorraad magere melkpoeder kan nooit geen kwaad
+1
dewittemotor
Wat een onzin. De melkprijs is met name zo hoog door die plotse gigantische vraag naar echte dierlijke vetten. Ja door substitutie van plantaardige vetten door melkvet. Dit, omdat de laatste jaren duidelijk is geworden dat die veel gezonder zijn , dan dat er gezegd werd, Melkvet is weer sexy bij de consument. Ben er blij mee en pluk er de vruchten van. Die magere melkpoeder zit geen vet meer in en daar is nu teveel van. Wij moeten als zuivelindustrie nieuwe producten gaan verzinnen om van de magere melkpoeder af te komen (of er minder te hoeven maken).
Je kunt die melkpoeder niet kwijt, ook niet als je de melkprijs verlaagd.
diezel
Quote Reactie van @dewittemotor:
Ben er blij mee en pluk er de vruchten van.

Voor korte termijn is deze melkprijs natuurlijk fantastisch.
Maar je zit wel alweer bijna halverwege de melkcyclus. Euro stijgt sterk. ( 1,20) En er is nog niks uit die overvolle pakhuizen verkocht. SMP zit amper boven interventieniveau.
Is er bij de volgende melkdip nog wel een interventie prijsbodem? 😞

(klik om te vergroten)

+3
pieta
@diezel We genieten gewoon van het moment. 😁
Jaap40
@diezel eens wat betreft poeder. Maar je zult nu ook anders met vet moeten rekenen. Vet gaat zorgen voor een flinke verschuiving/ verlenging van de piek in de grafiek. Sentiment doet de rest @diezel. Vooral de poedertorens zullen achter blijven in prijs. De kaas en boter blijven goed aan de prijs
diezel
Quote Reactie van @Jaap40:
Vet gaat zorgen voor een flinke verschuiving/ verlenging van de piek in de grafiek.

Is de verhouding boter-smp plots veranderd?
Magere melkpoeder is toch gewoon een restproduct in het productieproces van boter.
De melkprijsopbouw was richting toppen van 2007 en 2013 toch vele malen mooier.
Die interventieprijs van magere melkpoeder gaat m.i. dit jaar nog snel en veel afgebouwd worden.
Kan toch niet anders. Stijgende euro-dalende olie. Aan wie moet je al dat pakhuis-spul kwijt? 😞
Jaap40
@diezel deels eens met je reactie. Maar de vraag naar boter in 2017 is nogal anders dan de vergelijking die je maakt met 2007 en 2013. Dat maakt dat de vraag naar boter en dus de prijs op hoog niveau zal blijven. Tekort aan boter dus.
pietjepuk
@Jaap40 Helemaal mee eens als de boter maar rond de 700 euro blijft maakt het niet uit wat de mager melkpoeder doet.
+2
weurding
Waarom is 40 cent aangeduid als plafond? Mag men daar niet overheen net als fosfaatplafond? Geen leuke term
+1
mlkvhoudr
@weurding plafond omdat je er onder genaaid word en er boven de betere sex hebt 😁
+1
Twentsch Land
@mlkvhoudr

Heb jij een stapelbed 😁
cs-agrar
Quote Reactie van @weurding:
Mag men daar niet overheen

Nee, dan moet er meer gemolken worden om prijs weer naar beneden te krijgen
tok achterhoek
Ik zat meer aan een plafond van 1 euro te denken, Bij de meeste producten is het gulden teken alleen maar veranderd, waarom dan niet met melk. En dan alles wat er boven komt, helft investeren in mileu

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's frieslandcampina , melkprijs , kaas , boter , garantieprijs en 2014 geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
25
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0