KLW! de oplossing?

KLW resultaat mag door boeren gebruikt worden om minder mest af te zetten. Dit is een voordeel voor de intensieve.

KLW resultaat mag door de extensieve gebruikt worden om evt latente ruimte te benutten met meer koeien.

Voordeel van deze strategie;
-Diversiteit van bedrijven is geen probleem, iedere voorloper wordt beloond.
-Extensieve helpen ons milieu, door efficiency.
-Intensieve halen wat druk van de mestmarkt en helpen zo ook ons milieu.

Per saldo kunnen er meer koeien komen. De daadwerkelijke mestgehaltes zullen niet stijgen.

We moeten snel naar zo'n systeem. Dit moeten we, samen met de overheid en de maatschappelijke organisaties, als stip op de horizon zetten.
Nu krijgen we eerst de fosfaatrechtensoap. Belangrijk om nu al een einddatum voor de fosfaatrechten te bepleiten.
Dan kunnen we de komende jaren de KLW nog beter maken. De komende jaren kunnen we ook gebruiken om weer eensgezind de belangenorganisaties op pad te sturen.

We kunnen met meer grasland, meer weidende koeien, meer biodiversiteit,meer groene energie en overige dierenethiek de Maatschappelijke groeperingen achter dit plan krijgen. Dit kan via de vergroeningseisen die nu al in de Betalingsrechten zitten.

Met deze opzet ben ik overtuigd dat we de politiek voor onze wagen kunnen spannen. Op naar een gezamenlijke toekomst.

Deel dit topic

Reacties

cjw73
Al die onzin die je in de 1 na laatste alinea erbij haalt, daarmee hoef je er zeker niet op te rekenen dat je een maatschappelijk draagvlak kunt creëren. Die handvol boeren willen meer en de maatschappij wil alleen MINDER koeien en meer natuur verder niks.
BoerBart
@cjw73 De boeren willen maatschappelijke waardering.
Minder koeien hoeft niet. Fatsoenlijk omgaan met je koeien en grond moet wel.
Feit is dat steeds meer betrokken organisaties bepalen wat "fatsoenlijk"is.

Door mijn opstelling kun je gezamenlijk dierethische en milieugerelateerde problemen aanpakken.
Zorg dat je de voorlopers beloond en dan komt boer cjw73 er als vanzelf mokkend achteraan.

K.L.W. is een (bijna) ideaal middel voor ons doel.
+3
jg
@BoerBart Het resultaat wordt berekend met foute rekenregels.
BoerBart
@jg Ik schreef toch dat we de komende jaren de KLW nog beter moeten maken.
kanniewaarzijn
@BoerBart Je hebt 77ha grond en 90 koeien als ik me goed herinner. Vind jij het normaal om dan mest af te zetten?
BoerBart
@kanniewaarzijn Ik heb wel een keuze. Wanneer ik meer gras inzaai dan hoef ik geen mest af te zetten. Ik denk dat de uitspoeling op mijn mais en aardappelgronden wel degelijk hoger is. Daarom snap ik het huidige systeem.
Met mijn KLW verhaaltje hoop ik bij de voorlopers te zitten. ik zie dat als een uitdaging en ik zal dan ook zoveel mogelijk kennis inwinnen.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @BoerBart:
Ik denk dat de uitspoeling op mijn mais en aardappelgronden wel degelijk hoger is
In theorie klopt dat ja. Akkerbouwgewassen en gras met een lage veebezetting "verliezen" volgens de theorie. Hoe meer koeien per ha, hoe minder je "verliest". Dat is nu juist de ondeugdelijkheid aan de KLW (en de mestwetten in het algemeen). Jij zult dus nooit een voorloper worden, al ga je op je kop staan!
jan w
@kanniewaarzijn
Jouw theorie klopt niet. als je naar de praktijk kijkt, klopt het verhaal dus wel. Op de meeste graslanden kan men ruimschoots aan de voorwaarden voldoen. En misschien moet er in de akkerbouw gewassen meer verschillen komen. Bij de maispercelen zijn over het algemeen de normen moeilijk te halen, dit wordt dan weer gecompenseerd door het grasland. Echter een gewas als voederbieten, gaat weer heel anders om met Nitraat dan mais. Eigenlijk zou een gewas als voederbieten bij de graslandpercelen ingedeeld moeten worden. ( qua stikstof ontrekking aan de bodem)
+3
labella
@BoerBart de kringloopwijzer is nooit waterdicht te krijgen en daardoor totaal ongeschikt!!!
BoerBart
Quote Reactie van @labella:
totaal ongeschikt!!!

Labella, ik denk dat we met de KLW de goede kant opgaan. Waarom gebruik je de term; totaal ongeschikt!!!
cjw73
@BoerBart ach ik gebruik bex voor meer ruimte, dus wanneer de klw daarvoor gebruikt mag worden zal ik er ook gebruik van maken. Alleen veel dingen die jij aan kaart, daar is totaal geen maatschappelijk draagvlak voor. Neem alleen biodiversiteit, de kranten hierbij ons in de buurt staan er de laatste tijd vol mee. Wij boeren willen groene biljartlakens, en de burgers zien veel liever uitgegroeide rommel waar in augustus nog niks aan gedaan is.
pieta
Quote Reactie van @cjw73:
Wij boeren willen groene biljartlakens, en de burgers zien veel liever uitgegroeide rommel waar in augustus nog niks aan gedaan is

Dat betwijfel ik dan weer. Het is wel afwisseling van landschap. Dat is ook een plus er van. Ze zien ook graag een kronkelig weggetje door een idyllisch landschap maar als ze ergens naar toe willen hebben ze graag een driebaans snelweg waar je 130 mag. Dus ook daar afwisseling.
cjw73
@pieta de Leeuwarder courant stond er afgelopen week vol van. Bloemen kregen geen tijd om te zaaien doordat boeren en gemeenten alles plat maaiden.
pieta
Quote Reactie van @cjw73:
Bloemen kregen geen tijd om te zaaien doordat boeren en gemeenten alles plat maaiden

Hier staat het niet in het land bij mij maar de gemeente maait de bermen hier toch echt laat zat om over het waterschap maar niet te spreken. En vervolgens in het voorjaar met de spuit het land op. Lekker circulaire economie.
matt
@pieta die milieu mannen zijn ook tegen snelwegen
pieta
@matt Of voor electrische auto's. Ik vind ze vaak een heel hoog hypocriet gehalte hebben. De hele wereld afgereisd, het mag maar het is pure vervuiling.
BoerBart
@cjw73 Zaai een leuk akkerrandje in met bloemen/granen mengsel. Goed voor de biodiversiteit en goed voor de burger.
Denk in oplossingen en zoek de samenwerking.
+2
cjw73
@BoerBart dat soort onzin is niet aan mij besteed. Betaal hier >1500 euro per hectare, nou dan gebruik ik het tot aan het hek en anders kopen ze het zelf maar.
+1
zwier
@cjw73 Zaai eens een stukje van 100 bij 3 meter in met een bloemen mengsel, is 3% van je oppervlakte kost je aan huur €45 , waarschijnlijk krijg je er ongemerkt meer voor terug.
cjw73
@zwier ja 1 keer gedaan en een bak onkruid voor terug gekregen.
+2
oldhuus
@cjw73
Als je langs een rijksweg of natuurgebied zit krijg je vanzelf zo'n kruidenweide, her en der staan de bermst vol Jakobskruiskruid.
cjw73
@oldhuus zit tegen het ijsselmeer aan, is al net zo. Wat er niet allemaal tegen de kustlijn staat zou ik niet weten. Allemaal akkerdistels en ook kruiskruid, verder van hagewinde tot bomen aan toe.
stefan56breizh
@cjw73 Is er in Nederland nog steeds een distelverordening?
In een van onze laatste jaren in Nederland heeft It Fryske gea nog distels met de hand verwijdert na dat wij klachten erover hadden.
cjw73
@stefan56breizh die is er nog steeds. Alleen je moet er elk jaar weer achteraan, en dan begint het afschuiven. It fryske gea zegt dat het ijsselmeer van het waterschap is en die zeggen op hun beurt dat de natuur tegen de kust niet van hun is. En dan in het laatste komt er wel iemand die ze eraf maait maar dan is het meestal al te laat.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
24
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0