Achterhoek kunstmestvrij

De onlangs opgerichte Regiegroep Kunstmestvrije Achterhoek wil de invoer van kunstmest terugdringen, minder mest afvoeren en meer duurzame energie uit mest winnen. Als nutrinten zoals stikstof en fosfaat in het mestoverschot en in de waterzuivering hergebruikt kunnen worden, is er geen kunstmest meer nodig in de Achterhoek en Liemers, is de gedachte.

Bron

Achterhoek kunstmestvrij
varkensbedrijf.nl

Deel dit topic

Reacties

achterhoeker2
Das leuk bedacht maar ik geef er geen cent aan uit.
Bovendien vraag ik me af hoe veel milieuvriendelijker het er van wordt , met de huidige normen en prima kunstmeststrooiers wordt er al geen korrel teveel gestrooid.
Noorderling
@achterhoeker2
er zijn ook gewassen die stikstof gratis uit de lucht halen. Er groeit in NL alleen zoveel gras omdat er meer mest op mag dan op andere gewassen.

Je kunt je heel goed redden met grasklaver en luzerne. De mais groeit ook wel zonder kunstmestmest op die gescheurde grond.
Pluto
Groen fosfaat kost per ha net zo veel of is duurder dan kunstmest . Als je de zelfde hoeveelheid wilt toedienen in zuivere gehalte is de ballast dubbel zo groot . BV als ik nu mais zaai kan ik alles gevuld ruim 3 ha meenemen, met groen fosfaat is het gewicht het dubbele . Dit voorjaar was groen fosfaat en struviet niet eens leverbaar !.
+1
rikmanspoel
Het zgn mestoverschot afvoeren, en dan onder de noemer "groen" fosfaat weer aanvoeren. 5 kg P komt overeen met ongeveer 3 m3 rundveedrijfmest. Als die extra ruimte voor drijfmest gegeven wordt scheelt dit ook al weer 3x4 kg N uit kunstmest aanvoer. Tel uit de kosten, maar ook de co2 belasting mileu al het transport en maken groen fosfaat. Dit is het paard achter de wagen spannen.
+5
paul1
Dat is net zoiets als de achterhoek alcoholvrij : gaat niet gebeuren
😄
sjoerd de melker
@paul1 zwarte cross ook alcoholvrij
diekman
Andere mensen moeten er toch ook wat aan verdienen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , mest afvoeren , energie , stikstof , fosfaat , mestoverschot , kunstmest en invoer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
7
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0