Open dagen (nieuwe) Weiders

~Kom bij een collega kijken hoe hij weidt~
Dit jaar schakelen zo’n 400 melkveehouders om van opstallen naar weiden. Daarnaast zijn er reeds weidende veehouders die bewust hebben gekozen voor een ander beweidingssysteem. Waarom hebben zij deze stap gezet? Hoe hebben ze dit aangepakt? En wat zijn hun ervaringen met weidegang?

In augustus en september organiseren 10 (nieuwe) weiders, samen met hun WeideCoach, een open dag voor collega-melkveehouders. Tijdens een rondleiding door de stal en in het weiland laten ze zien hoe zij weiden en is er ruimte om vragen te stellen. Op elk heel uur start een rondleiding.

Aanmelden is voor melkveehouders niet nodig. Burgers zijn niet uitgenodigd voor deze vaktechnische dag.

Zie link voor een lijst van de open dagen. P.s. de eerste open dagen zijn al op 29 augustus.

stichtingweidegang.nl/open-dagen.html/

Deel dit topic

Reacties

+2
dwers
Zijn zeker allemaal premie jagers, gemiddeld aardig intensief.
+2
ejb
@dwersJe had ook gewoon kunnen concluderen dat de veehouders de koeien niet zonder reden in het verleden op stal hielden en nu met weidegang nemen ze hun afgepakte melkgeld weer terug.
Jaap40
@ejb alsof koeien weiden beter is voor de koeien volgens wie dan ook. Nu toevallig mooi weidejaar.... maar hoe gaat dit komende jaren. Nog maar niet te spreken over voerverliezen en allerlei andere nadelen door weiden etc.
Weiden? Wij blijven het ook gewoon doen omdat het kan maar beter voor de dieren? Nee.
ejb
@Jaap40 klopt helemaal maar ook wij zijn gezwicht voor de premie en gaan de koeien volgend jaar naar buiten sinds 15 jaar. Al ben ik de eerste drie tot vier jaar premie al kwijt door de aanpassingen in en rond de stal
mlkvhoudr
@ejb beetje doorwerken de volgende keer he 😉
ejb
@mlkvhoudr haha heb ik mijn eigen arbeid nog niet eens meegeteld.
weurding
Quote Reactie van @ejb:
haha heb ik mijn eigen arbeid nog niet eens meegeteld.

doen de meeste boeren niet 😉
m uut m
@ejb
Wat voor aanpassingen wil je doen dat zoveel geld moet kosten.
ejb
@m uut m uitloop koeien moet(volgens meerdere adviseurs) over een huidige kuilplaat dus een nieuwe kuilplaat. de twee robots zitten nu al vol dus een extra tweede hands robot en een voergangoversteek omdat wij nu twee gescheiden groepen hebben
+1
m uut m
@Jaap40
Beetje regen deert de koeien niet.
dwers
Quote Reactie van @ejb:
Je had ook gewoon kunnen concluderen dat de veehouders de koeien niet zonder reden in het verleden op stal hielden en nu met weidegang nemen ze hun afgepakte melkgeld weer terug.

De vraag is doen ze de koeien buiten omdat ze dat mooi vinden, of puur voor de weidepremie.
ejb
@dwers iemand die ze om de premie naar buiten doet is geen premiejager vooral wat betreft de weidepremie niet omdat het eigen geld is wat anders gekort word. dus eigenlijk krijgen ze geen korting ipv premie bij weidegang.

Het had overigens wel zo moeten zijn dat de consument de volledige weidepremie als toeslag betaald op de melkaankoop en als dat waar was had jij gelijk
m uut m
@ejb
Weidepremie is dus wel effectief.
Je kunt dan ook stellen maak het verschil nog wat groter dan kun je een verplichting voorkomen.
dwers
Quote Reactie van @ejb:
iemand die ze om de premie naar buiten doet is geen premiejager vooral wat betreft de weidepremie niet omdat het eigen geld is wat anders gekort word

Vindt het altijd nog een mirakel dat je premie krijgt voor koeien weiden, dat had je 20 jaar geleden toch ook nooit gedacht.
sjoerd de melker
Of naar buiten gejaagd door een ijverige milieuambtenaar doordat ze een roostervloertje vergund hebben icm weidegang
cjw73
@sjoerd de melker dan zijn er hier in de buurt nog vele die ze eruit moeten doen, incl ik zelf.
m uut m
@sjoerd de melker
Er hoeft maar 1 bezwaar te maken en de gemeente moet handhaven.
Er zijn heel veel koeien "illegaal" binnen.
Kan nog wel eens een leuke activiteit worden van wakker dier en consorten.
cjw73
@m uut m geen slapende honden wakker maken hè.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's open dag , stal , weiland , burgers , veehouders , melkveehouders , ervaringen , schakelen en open dagen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
18
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0