Kamervragen over oplopend verschil melkprijs en consumentenprijs

De SGP stelt Kamervragen over de oplopende consumentenprijs voor zuivelproducten. De prijs die de consument betaalt zou door de jaren heen sterker zijn gestegen dan melkprijs die de boeren ontvangen.

Deel dit topic

Reacties

+6
de hoef
Kunnen we die dijkgraaf is geen landbouw minister maken
+3
hookwood
@de hoef En wat wil hij er aan doen dan?
+5
cs-agrar
@hookwood dat ergens niks aan doen weten we nu ook wel
mlkvhoudr
@hookwood wakker dier stijl dus postbus 51 spotjes met als boodschap winkelt u bij een keten die de nl boer uitmelkt?

*kan er een postbus naastzitten 😉 en ja ik weet ook dat t niet meer bestaat...
mlkvhoudr
@mlkvhoudr maar om een serieus antwoord te geven dit geeft maar weer eens aan dat nma doorgeslagen is in beschermen consumentenbelang.

Zou me kunnen voorstellen dat er toets komt hoe de marge in andere eu landen verdeeld is en dat daar bepaalde bandbreedte op word gezet. Dit om machtsmusbruik van supermarktketen en toeleveranciers te voorkomen
+1
Groen1
@mlkvhoudr De naam Postbus 51 heet tegenwoordig Rijksoverheid en is voor burgers met vragen aan de Rijksoverheid.
+4
jg
@hookwood Wat doen jullie als RFC er aan ?
hookwood
@jg jij bent geen RFC lid?
jg
@hookwood geen bestuurslid
hookwood
@jg Je bent dus wel lid? Waarom heb je het dan over jullie als je het over RFC hebt?
jg
@hookwood Doel op Bestuurders. Uiteraard kunnen leden van onderaf ook beïnvloeden.
de hoef
@hookwood hij heeft er in elk geval nu al meer over gezegd als ieder ander.dat hij geen achter ban heeft kan hij niks aan doen ik heb cda gestemd dus ik heb er ook niet aan bijgedragen .en de vvd stemmers onder de boeren hebben zowiezo gefaald
+1
jg
@hookwood Mogen we van jou verwachten dat je coöperatief meedenkt met dit soort initiatieven? Of blijft het hierbij?
hookwood
@jg wat bedoel je met coöperatief meedenken?
jg
@hookwood Dat je meedenkt met Dijkgraaf en als bestuurslid zorgt voor een betere marge verdeling tbv de leden.
hookwood
@jg wij gaan niet over de prijzen die de retail aan hun klanten berekend. Wij hebben alleen invloed op de prijs die de retail betaald als ze het inkopen bij ons.

In het verhaal van Dijkgraaf gaat het over de prijs van melk in de winkel. Nou is gewone melk een lastig verhaal. Dit hebben we allemaal kunnen zien in de Keuringsdienst van Waarde. Waarom is dit een lastig verhaal? Het is een gestandaardiseerd product wat in principe bij elke aanbieder gelijk is. Halfvolle melk is halfvolle melk. Dit wordt dan ook veelal onder private label aangeboden. Bij onze plaatselijke Coop is dat bijvoorbeeld Melkan of als je het goedkoop wil dan is er de Oké. De Melkan komt bij RFC vandaan. Op dit moment. Maar die kan in principe door iedereen worden geleverd die aan de eisen voldoet en de beste aanbieding doet. De realiteit is dat melk onder private label een uitwisselbaar product is en dat daar op prijs wordt ingekocht en waarbij er schijnbaar genoeg aanbieders zijn die het willen leveren.

Wat Dijkgraaf hier aan wil doen is mij dus niet duidelijk.

Om niet in de squeeze van de private labels te zitten kiest RFC ervoor om zich te richten op onze eigen sterke merken zoals Campina, Chocomel, Optimel, Mona etc.
jg
@hookwood Dus moet je schaarste creëren. En niet van de daken schreeuwen dat je alle melk van je leden accepteert. Dan moet je Dijkgraaf duidelijk maken dat hij in Europa weer moet pleiten voor productieregulatie. Als hij dat niet wil is ie ongeloofwaardig. In Duitsland heeft hij voldoende medestanders die goede plannen hebben. Derogatie eraf zou ook een middel kunnen zijn om overaanbod te voorkomen. Is duidelijk of fosfaatefficiëntie mag leiden tot meer broeikasgas uitstoot?
+1
Groen1
De supermarkt bepaalt de prijs!
+1
jan w
@Groen1
En de producent en consument het gelach.
DirkdVGP
Fair trade ook vaar Nederlandse melkveehouders!
+2
arie.j
Vind het een moeilijk verhaal.
Wanneer zuivel te goedkoop wordt verkocht is er protest, zelfs met onder druk van boeren de wettelijke maatregel dat er niet onder de inkoopprijs mag worden verkocht.(Duitsland)
Is de marge te hoog dan weer protest, de vraag is natuurlijk: Hebben boeren er nadeel van?
En daar heb ik nog geen antwoord op gezien.
Verder: Hoe verhoud zich de marge op zuivel t.o.v. de rest van de voedingsmiddelen?
Frankvan
Ja juist
gulden is euro geworden
En melk prijs is gulden gebleven
Melkprijs had nu 60 cent moeten zijn.
Als je alles moet tellen.

We worden door iedereen leeg getrokken. En heel de sector doet er niks aan onze eigen organisaties doen er netzo leuk aan mee.
En wij pikken alles omdat we niks van elkaar kunnen hebben. en allemaal aan (IKKE IKKE EN DE REST KAN STIKKEN DENKEN) collega boeren die helpen elkaar niet meer. beter kapot, kan ik er goedkoop beter van worden. trieste zaak!
weurding
Quote Reactie van @Frankvan:
kan ik er goedkoop beter van worden.

dat laatste zie ik nog niet gebeuren, grondprijzen en prijs P rechten zijn absurd hoog, ga je je bedrijf beeindigen is het enigste waar je je zorgen over moet maken qua opbrengst de gebouwen, mits ze nog redelijk up to date zijn
leonard57
Snel en veilig lenen binnen 24 uur
Ik ben iemand met een redelijk eigen bezit en daarmee wilik mensen helpen
die het in deze tijden financieel erg moeilijk hebben. Ziet u door de bomen het bos niet meer? Neem contact metmij op en ik kijk wat ik voor u kan doen. Voormeer informatie kunt u contact met ons op onze e-mail:leonard.euro.credit@gmail.com

(klik om te vergroten)

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkprijs , kamervragen , sgp en consument geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
24
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0