FrieslandCampina biedt 3 tot 4 euro per zonnepaneel bij dakhuur

FrieslandCampina heeft 200 miljoen euro SDE+-subsidie toegekend gekregen voor de installatie van 416.000 zonnepanelen. Deze zonnepanelen worden bij 310 melkveebedrijven geïnstalleerd. Veehouders krijgen voor de dakhuur 3 tot 4 euro per zonnepaneel.

Deel dit topic

Reacties

+1
harke
Waarom eerst vanaf 1000m2??.
Vind het een beetje arrogant.
Hier hebben we 600 m2 eerste ronde ingeschreven.
Kregen als antwoord dat je bij deze oppervlakte beter zelf zonnepanelen kunt leggen.
+2
casev
@harke telt bij die 1000m2 de "oosten" kant ook mee? Anders moet je wel een flinke stal hebben.....
m uut m
Komt er op neer dat je een 200+ stal moet hebben
arjankok
@m uut m 0f een stal met een oost/west dak kan je beide kanten benutten dan heb je met stal voor 100 mk meters genoeg
+1
Todi
Het rendement is nog slechter dan een koe.
+1
mlkvhoudr
Zo blijkt maar weer dat grotere bedrijven de toekomst zonnig inzien
+4
Sunpowersystems
Als installateur van zonnepanelen met agrarische achtergrond moet ik even reageren. Ik ken niet alle ins en outs van de overeenkomst van FC, wel weet ik e.e.a. van de SDE+ regeling. Het artikel bevat volgens mij niet alle informatie.

SDE+ subsidie is mogelijk voor projecten met een minimaal vermogen van 15kWp. Er is geen eis voor minimale oppervlakte. Wel moet er als eis een grootverbruikersaansluiting zijn, dat is groter dan 3x80 Ampère. Er zijn niet veel melkveehouderijbedrijven die aan die laatste eis kunnen voldoen. Nieuwe grootverbruikaansluiting aan laten leggen loopt meestal in de papieren. Ik weet niet wie dat zou gaan betalen, FC of de veehouder.

De door de panelen geproduceerde stroom gaat allemaal door een brutoproductiemeter. Aan de hand hiervan wordt de SDE subsidie berekend en uitgekeerd aan FC. Een deel van de geproduceerde energie wordt direct door het veehouderijbedrijf gebruikt, het overblijvende deel gaat het net op. Voor het deel dat het net op gaat zal FC een contract afsluiten met een energieleverancier, en hiervoor een vergoeding ontvangen. Samen met de SDE is dit de kWh vergoeding voor de "netstroom". Voor het deel dat direct door het veehouderijbedrijf gebruikt wordt zal, tenminste dat neem ik aan, een vergoeding door de veehouder aan FC betaald moeten worden. Samen met de SDE is dat de te ontvangen kWh prijs voor FC.

Een vergoeding van 3 tot 4 euro per paneel lijkt leuk, maar het rendement voor de boer is mede afhankelijk van de vergoeding die de boer voor de eigen gebruikte kWh's moet betalen aan FC.
harke
@Sunpowersystems das absoluut niet waar.
wij hebben vanaf dag 1 direct ingeschreven met 600 m2 en hebben grootverbruik aansluiting en komen niet in aanmerking
+1
arjankok
@harke zijn verhaal klopt als een bus , hij schrijft niets over het beleid van rfc, maar als je het zelf gefinancierd krijgt kan je beter alles in eigen hand houden, hoe meer je zelf gebruikt hoe interessanter het is, verkoop van stroom levert nix op , sde+subsidie is het rendement 15a16 jaar lang
Sunpowersystems
@harke Op de eerste dag van de openstelling inschrijven geeft geen garantie dat de subsidie ook toegewezen wordt. Je schrijft in voor een bepaald bedrag subsidie per kWh. Wie voor het laagste bedrag inschrijft is het eerst aan de beurt, totdat de pot voor die periode leeg is. Waarschijnlijk heb je dus te hoog ingeschreven.
+1
Huppel
@Sunpowersystems

er is ondertussen wat meer bekend geworden; als je mee doet doe je zaken met Groenleven en niet met RFC.

"De boeren stellen voor zestien jaar hun daken ter beschikking. Dat is de looptijd van de subsidie. Groenleven is eigenaar van de panelen. 'Wij doen de financiering, het onderhoud en de monitoring', zegt Bergsma. Na zestien jaar kunnen de boeren de zonnepanelen overnemen, volgens Bergsma 'tegen een symbolische bedrag'. " Aldus het FD.nl

Het klopt dat je dan voor de eigen gebruikte stroom betaalt aan groenleven groenleven.nl/zakelijk/huuropbrengst/
+1
aldert
4 euro is weer slecht betaalt,ik weet precies wat het opbrengt en 10 euro lijkt mij een redelijke vergoeding.En je loopt natuurlijk ook het risico dat de omvormers op een slechte plaats geplaats worden waardoor de stal onbewoonbaar word.
delavalboer
Is er rekening gehouden met het gewicht van de zonnepanelen bij de sterkte berekening van de constructie. In geval van sneeuwval + zonnepanelen, hoe gaat de verzekering hier mee om?
adriaan33
Het is toch van de zotte dat men volhoud dat je met zonnepanelen de opwarming voorkomt! Alle elektriciteit word toch weer warmte bij gebruik. Je kunt beter spiegels op je dak leggen en de zonnestralen de ruimte in kaatsen.
+1
moduulbouw
@adriaan33 Zonnepanelen zijn gewoon al jaren een bewezen vorm van Energie leveranciers en ze worden steeds efficiënter. Je kunt er een business model op los laten en er geld aan verdienen. simpel zat.
Todi
@moduulbouw Doe eens gek. Als je het vast recht en toebehoren samen kunt voegen op 1 aansluiting wordt het bij de burgers zonder zonnepanelen al heel wat goed koper.
moduulbouw
@Todi Ik kan het nog niet onderbouwen maar ik denk. Met nadruk op "ik denk" 😀 zolang er zonnepanelen worden gemaakt zullen de energieprijzen dalen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's frieslandcampina , veehouders , zonnepanelen , melkveebedrijven en installatie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0