‘Domme Hollanders’ slachtoffer van twee wereldoorlogen

Emigreren is niet altijd een feest:

Een stralend zonnetje legt een gouden krans over het glooiende Eifellandschap, maar Henk en Monique Vos hebben er geen oog voor. Hun droom om in dit paradijselijke hoekje van Duitsland een zorgeloos nieuw boerenbestaan op te bouwen, is uitgedraaid op een regelrechte nachtmerrie.

Na jaren van ellende dreigt een bankroet voor het echtpaar uit Blaricum. De ‘domme Hollanders’, zoals gemeenteraadsleden in Scheid hen noemen, voelen zich slachtoffer van twee wereldoorlogen.

Meer: ad.nl/buitenland/…
 Cookies op AD.nl | AD.nl (ad.nl)

Grasbaal

Laatste  |  

Reacties

+2
de hoef
Triest verhaal ,in een mooi gebied
Meelmuisje
We moesten gisteren weer voor de rechtbank verschijnen, de burgemeester had ons begin vorig jaar (precies 10 jaar na verkoop, de termijn dat kopers voormalige eigenaren aansprakelijk kunnen stellen voor verborgen gebreken*) voor de rechter gedaagd ivm het water wat bij ons, eerst aan beide kanten, nu nog aan een kant, naast de kuilhoop boven komt Maar wat van de gemeente niet over de weg naar beneden mag lopen. Wij werden beschuldigd van het maken van een dam in ons land zodat de vaak 5 kuub water die per uur naast onze kuilvoerhoop omhoog komt, niet het toen maisland nu Grasland inloopt. Tot onze verbazing vertelde burgemeesters eigen getuige de rechter dat niet wij zoals werd beweerd, maar dat het de burgemeester zelf was die aan hem opdracht had gegeven. Ook werd met naam verteld dat diverse keren de gemeente opdracht aan dorpelingen had gegeven met trekker of graafmachine ons weiland te vernielen, De rechter gaf ons uiteindelijk gelijk, waarop de gemeente in hoger beroep is gegaan.

*(We zijn sinds jaren al bezig met bewijzen te verzamelen, wat zeer moeizaam en met veel tegenwerking van overheidsinstantes gaat, omdat alles te maken heeft met zaken waar de duitse overheid als een gesloten mossel is. Zonder harde bewijzen heb je geen kans)

Het heeft me gisterenmiddag alweer verbijsterd, het gedraai van die Ingenieur die bij de Verbandsgemeente werkt. Hij ontkende wat hij de vorige maal had toegegeven, zei dat hij dat nooit had gezegd en wat door de rechtbank in het protocol is gezet.
Gelukkig is besloten dat de vernielingen aan ons weiland waarvan de burgemeester ons beschuldigt opdracht te hebben gegeven (ja bizar) en waarvoor hijzelf de eerste maal niet voor de rechtbank wilde verschijnen, niet meer zullen worden behandeld. Ook mocht hij gisteren van de rechter niet getuigen.

Er komt nu in opdracht van de rechter een onderzoek, of het water wat bij ons boven komt het zandpad waar in 2011 graafwerkzaamheden zijn geweest ivm het aanleggen van een elektriciteitskabel, maar waar de gemeente nooit onderhoudswerkzaamheden heeft gedaan, heeft beschadigd. Ook daar heeft de burgemeester ons van beschuldigd. Bizar, gewoon...

Ook wij hebben inmiddels de gemeente voor de rechtbank gedaagd, die rechter heeft beslist dat heel binnenkort een "Sachverhalter" gaat onderzoeken of het water wat bij ons bovenkomt inderdaad van de bunker, waar de gemeente het oppervlaktewater in laat lopen, afkomstig is. De gemeente is om de plannen van de kanalisering van het oppervlaktewater van de Nieuwbouw gevraagd maar er is totnutoe geen antwoord van de gemeente gekomen, heb ik begrepen...

Vanaf het begin beschuldigde de vorige eigenaar van ons bedrijf, in de positie van burgemeester, ons dat wij niet kunnen inkuilen en dat wat er over de weg loopt sappen uit de kuilhoop zijn die de omgeving vergiftigen... Omdat geen enkele overheidsinstantie wilde uitzoeken waar al dat water vandaan komt en overal de deuren dichtgaan als je navraag will doen, is Henk als voormalig bronbemaler de oorzaak gaan zoeken en had die snel gevonden, een oude bunkertelefoonkabel die in een schacht vol Lava ligt. Toen de burgemeester de kuilhoop liet bouwen heeft hij de leemlaag daarboven verwijderd waardoor dat water een uitweg zocht. Dat water, wat vol mangaan zit, drong in de kuilhoop.

+3
Farmer_
@Meelmuisje Das geen kattepis, meer een sloot vol.
arie.j
Sterkte er mee, die strijd zal nog wel een tijd duren.
Meelmuisje
Een paar dagen geleden heeft een eerste bezichtiging plaatsgevonden door een door de rechtbank aangewezen onafhankelijk expert. De man kwam chagrijnig bij ons aan de deur en wilde niet binnenkomen. Het bleek dat hij bij de inrit al opgewacht was door leden van de Verbandsgemeente waar onze gemeente onder valt, en hun advocate, die maar bleef beweren dat er helemaal geen kabel onder onze kuilhoop doorloopt. Toen heb ik hen deze inmiddels 7 1/2 jaar oude filmpjes laten zien... Wat ben ik blij dat ik toen mijn cameraatje had meegenomen...

en

de reactie van de advocaat van de gemeente was nu dat voordat we hier kwamen wonen er nooit water oder de kuilhoop uit kwam. We hebben daar niet op gereageerd dat komt wel in de rechtszaal.
Daarop liep iedereen naar de nieuwbouw waar de bunker als opslag voor het oppervlaktewater word gebruikt, "Toevallig" stond de burgemeester halverwege te wachten, hij vertelde dat achter zijn huis een ondergrondse tank van tienduizend Liter als opslag voor het water wat van de daken kwam, diende en beweerde dat dat water niet de bunker inging (ja, ja...) Toen die expert vroeg wat er gebeurde als die opslag vol was, werd er gezegd dat dat water een pijp inliep. Waar loopt die pijp dan heen was de vraag. De burgemeester waaide als antwoord die vraag met een handgebaar een vage richting op met de woorden "ergens daarheen"...

KRANT: Een vriendin heeft het stukje wat in heel veel nederlandse kranten is verschenen, meer dan 100 x gemaild, naar de politieke partijen in Mainz en Trier en naar alle duitse kranten, met de woorden dat wat met ons word uitgehaald, geen reclame is voor de door de vele nederlanders bezochte Eifel.
Het is niet verbijsterend dat ze op al die mails geen enkele reactie heeft gekregen, dat is wat wij al die jaren al meemaken. Een doodse stilte van hun kant, behalve een schrijven van de rechterhand van Mw. Merkel dat we een Ortsburgemeester in Ehrenamt niet mogen belasteren.... en een telefoontje van de burgemeester zelf, waarin hij haar zei dat Buitenlanders respect moeten opbrengen voor een burgemeester...

Dit piepkleine dorpje heeft wel al eerder continu negatief in het nieuws gestaan, ivm de moord op een hoogzwanger Meisje "van mindere komaf" door een boer die als hij niet brak met dat Meisje, door zijn vader zou worden onterft en die ook wel eens bij ons langskwam. Ze wisten waar ze lag, jaren voordat de Kriminalpolizei haar vond zei een moeder bij de schoolbus dat ze door haar oma al was gewaarschuwd om niet op de vuilnisbelt naast oma´s weiland te gaan spelen, omdat Lolita zoals dat meisje heette, daar was verstopt.
komelker 2
Je verlies nemen en maken dat je wegkomt.
Meelmuisje
En wat denk je wat er dan gebeurt??? 7 jaar in de schuldsanering? en bij evt verkoop staat de burgemeester als eerste bij de kopers op te stoep als je begrijpt wat ik bedoel... We wachten eerst maar eens af wat er nu eindelijk(!) gaat gebeuren.
Henks overgrootvader staat niet voor niets op het schilderij "opstand der Erfgooiers" afgebeeld, samen met zijn broers... (De burgemeester van Blaricum liet 100 jaar geleden de koeien niet toe tot de meent, het leger werd zelfs door die burgemeester erbij geroepen).

Er werd door die expert die, en daar hebben we op gehamerd, uit een andere deelstaat komt al gezegd dat desnoods alles daar opengebroken gaat worden... Die burgemeester dacht zijn boerderij met veel verzwijgen aan een buitenlander te verkopen, maar had geen rekening gehouden met het feit dat Henk net als zijn oom en oudoom naast boer ook bronbemaler is geweest met zeer lange ervaring mbt aardlagen in de Benelux.
+1
Dre van Helmond
@Meelmuisje Ik hoop dat je het zal winnen.Sterkt ermee .
Is het een idee, om er een boek over te schrijven.
+1
nederlandse boer
Hou ons op de hoogte van de ontwikkelingen.

Quote Reactie van @Meelmuisje:
Een paar dagen geleden heeft een eerste bezichtiging plaatsgevonden door een door de rechtbank aangewezen onafhankelijk expert. De man kwam chagrijnig bij ons aan de deur en wilde niet binnenkomen. Het bleek dat hij bij de inrit al opgewacht was door leden van de Verbandsgemeente waar onze gemeente onder valt, en hun advocate, die maar bleef beweren dat er helemaal geen kabel onder onze kuilhoop doorloopt. Toen heb ik hen deze inmiddels 7 1/2 jaar oude filmpjes laten zien... Wat ben ik blij dat ik toen mijn cameraatje had meegenomen...ende reactie van de advocaat van de gemeente was nu dat voordat we hier kwamen wonen er nooit water oder de kuilhoop uit kwam. We hebben daar niet op gereageerd dat komt wel in de rechtszaal.Daarop liep iedereen naar de nieuwbouw waar de bunker als opslag voor het oppervlaktewater word gebruikt, "Toevallig" stond de burgemeester halverwege te wachten, hij vertelde dat achter zijn huis een ondergrondse tank van tienduizend Liter als opslag voor het water wat van de daken kwam, diende en beweerde dat dat water niet de bunker inging (ja, ja...) Toen die expert vroeg wat er gebeurde als die opslag vol was, werd er gezegd dat dat water een pijp inliep. Waar loopt die pijp dan heen was de vraag. De burgemeester waaide als antwoord die vraag met een handgebaar een vage richting op met de woorden "ergens daarheen"...KRANT: Een vriendin heeft het stukje wat in heel veel nederlandse kranten is verschenen, meer dan 100 x gemaild, naar de politieke partijen in Mainz en Trier en naar alle duitse kranten, met de woorden dat wat met ons word uitgehaald, geen reclame is voor de door de vele nederlanders bezochte Eifel.Het is niet verbijsterend dat ze op al die mails geen enkele reactie heeft gekregen, dat is wat wij al die jaren al meemaken. Een doodse stilte van hun kant, behalve een schrijven van de rechterhand van Mw. Merkel dat we een Ortsburgemeester in Ehrenamt niet mogen belasteren.... en een telefoontje van de burgemeester zelf, waarin hij haar zei dat Buitenlanders respect moeten opbrengen voor een burgemeester...Dit piepkleine dorpje heeft wel al eerder continu negatief in het nieuws gestaan, ivm de moord op een hoogzwanger Meisje "van mindere komaf" door een boer die als hij niet brak met dat Meisje, door zijn vader zou worden onterft en die ook wel eens bij ons langskwam. Ze wisten waar ze lag, jaren voordat de Kriminalpolizei haar vond zei een moeder bij de schoolbus dat ze door haar oma al was gewaarschuwd om niet op de vuilnisbelt naast oma´s weiland te gaan spelen, omdat Lolita zoals dat meisje heette, daar was verstopt.
+2
nederlandse boer
De repeterende breuk verhaal van Nederlandse boeren in Duitsland................ De kop moet niet zijn 'slachtoffer van 2 wereldoorlogen' maar 'de zoveelste Nederlandse boer besodemieterd door duitser'.

Ze zijn nog hetzelfde als toen........ als je begrijpt wat ik bedoel. Er zijn zoveel verhalen bekend van jonge Nederlandse hardwerkende gezinnen die in Duitsland een boerderij pachten en vervolgens moetwillig kapot gemaakt worden.
Het overbekende bekende verhaal van veel jonge Nederlandse pachters:
1. Eerst mag je bij aankomst je portemonnee afgeven door de verlopen veestapel, de verrotte trekkers en het rotte voer tegen de hoofdprijs over te nemen. Alles 'tegen taxatie van een Sachverständige' die achteraf een vriendje van de boerderij eigenaar blijkt te zijn.
2. Vervolgens mag je met je eigen geld de boerderij opknappen en de troep van de laatste 30 jaar opruimen. Alles uiteraard in overleg zodat wel de juiste duurste dingen aangeschaft worden.
3. Als dat achter de rug is kunnen 2 dingen gebeuren:
A. Het gaat goed en de pachter schaft nieuwe trekkers en voermengwagen etc. aan waar hij verder mee kan. Als gevolg hiervan komt de eigenaar duidelijk maken dat de pachtprijs per direct omhoog moet daar hij vindt dat de Nederlandse pachter over 'zijn rug' geld verdient. Als de pachter hierin niet wil meerwerken (er ligt een langjarig contract met afgesproken prijzen) wordt de zaak in gang gezet om de 'dumme Hollander' eraf te pesten. 'Hij doet dit niet goed, hij maakt dat niet schoon, etc. etc. aangetekende schrijvens en zich beklagen bij de milieudienst etc. etc. Kortom de portemonnnee van de 'dumme Hollander' is afgegeven, de rotzooi is opgeknapt en hij mag weer vertrekken of de hoofdprijs gaan betalen in de vorm van extra pacht over zijn eigen gedane investeringen. De omgeving schudt meewaardig het hoofd en vindt eigenlijk maar het beste dat de Hollander vertrekt daar 'het niet erg lijkt te boteren tussen de eigenaar en de pachter'
B. Het gaat niet zo goed. Het geld is op door alle tegenslagen en verborgen gebreken waar geld in geinvesteerd moest worden om de zaak aan de gang te krijgen. De eigenaar ziet het ook wel en komt eisen dat de maandpacht voor de komende 2 jaar per direct op een tussenkonto wordt vastgezet zodat hij verzekerd is van pachtbetaling want 'dat risico kan hij natuurlijk niet lopen'. Wordt hier niet per direct aan meegewerkt dan volgt het bovenstaande ritueel van wegpesten en wegtreiteren. Waarom ook niet, de Hollander is immers toch maar een 'Auslander' en het rotte vee, voer een machines zijn voor de hoofdprijs overgedragen en de hof is opgeknapt. Dus eigenlijk kan hij wel weer weg. Pachtcontract verbreken is voor meneer geen optie daar dit hem geld kost. Wegpesten kost niets........... Dat veelal een jong gezin wordt kapot gemaakt deert niemand iets. Opnieuw, de omgeving schudt meewaardig het hoofd en vindt eigenlijk maar het beste dat de Hollander vertrekt daar 'het niet erg lijkt te boteren tussen de eigenaar en de pachter. De enigen in de omgeving die begrijpen en meevoelen wat er gebeurt zijn 'Ruslandduitsers' die in WO II daar gebracht zijn en in de jaren 90 terugkwamen uit Siberië naar hun Heimat Duitsland. Daar werden ze vervolgens als minderwaardige mensen ontvangen en behandeld. Dit door hun eigen landgenoten daar ze geen 'Reine Duitsers' waren!

Conclusie: de jonge Hollandse pachter moet altijd eerst zijn portemonnee afgeven de zaak opknappen en vervolgens weg als hij niet bereid is opnieuw zijn portemonnee te trekken ongeacht of het nu goed gaat of minder gaat. De omgeving doet niets of helpt mee aan het vertrek!

Veel sterkte in Duitsland!!
+1
Farmer_
@nederlandse boer
We hebben het met de oude eigenaar gelukkig niet zo meegemaakt,zei altijd zo als het was, hij was ook een buitenbeentje in de buurt met geen blad voor de mond, dus ook niet zo geleden door de buurt.
Maar in grote lijnen herken ik dat ook wat je zegt, zolang ze aan je verdienen ben je de man.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @nederlandse boer:
Wegpesten kost niets.......
Dacht je dat het hier zo anders was? Hier hebben ze een andere aanpak: je laat een van de vele "deskundigen zonder deskundigheid" pacht berekenen op volstrekt foute wijze (zodat kale pacht nog hoger ligt dan wat er überhaupt van de grond gehaald kan worden) en voil : weg met die pachters.
Meelmuisje
De Minister van Landbouw in Rheinland Pfalz klaagt dat het land leegloopt...
De vee-arts van het Veterinäramt heeft bij ons aan tafel in klare taal gezegd dat nederlandse boeren "met hun eigen regels" hier niet thuishoren. "Maar de eigen inwoners willen geen boer Meer worden, te veel werk, dat weet u ook" heb ik geantwoord. Geen wonder, Op de lagere School word de half-negen-tot-vijf-uur-mentaliteit er al ingepompt... Maar ook staan hier steeds meer winkels en restaurantjes leeg, nieuwe restaurantjes geef ik een halfjaar, misschien iets langer en dan staan ze weer te koop. Ik Noem het hier in deze hoek de nieuwe Provence 😄 en zolang de mentaliteit hier niet verändert zal dat zo blijven.
George
Quote Reactie van @Meelmuisje:
Maar de eigen inwoners willen geen boer Meer worden, te veel werk, dat weet u ook" heb ik geantwoord. Geen wonder, Op de lagere School word de half-negen-tot-vijf-uur-mentaliteit er al ingepompt..

Dat wordt overal een probleem. De jeugd trekt de kar echt niet meer.
+6
diezel
Quote Reactie van @George:
De jeugd trekt de kar echt niet meer.

Als ik hier zo wat rondkijk moeten ze eerder afgeremd worden dan gestimuleerd. Neem er mijn petje voor af. 😄
+1
cs-agrar
Ben ondertussen ook wel wat benieuwd naar het bedrijf wat jullie daar hebben na de vele verhalen. Ondanks alle gedoe houden jullie al even vol dus er moet toch ook iets wel goed gaan.
Meelmuisje
@cs-agrar Toen we begin 2009 de oorzaak vonden trok de bank gelijk de strop aan...
Wij hebben inmiddels dus een houtje (stro)touwtje boerderij als je begrijpt wat ik bedoel. Maar erfgooiers geven niet snel op, het zit gewoon in de Genen 😄

Erfgooiers hebben meerdereeeuwenlang gevochten tegen adel, corrupte burgemeesters en de nieuwe rijken uit gemeenten als Amsterdam...

In het begin van de twintigste eeuw kwamen er steeds meer niet-boerenburgemeesters in Blaricum, Laren, Hilversum, Bussum, Naarden en Huizen. Omdat de burgemeesters het bestuur van Stad en Lande van Gooiland vormden, kwam het steeds meer tot verzet van de erfgooiers richting het bestuur. Zij voelden zich in de steek gelaten. Onder leiding van Floris Vos (hij had zijn melkbedrijf op Oud Bussum) werden veel acties op touw gezet om het bestuur op andere gedachten te brengen.

Een triest hoogtepunt werd bereikt op vrijdag 1 mei 1903.
De burgemeester van Blaricum, A.A.H. Hosang (de eerste niet-boerenburgemeester in Blaricum 1895-1911) verbood het vee van onwillige erfgooiers toe te laten op de meent.
Schietbevel Om te voorkomen dat de opstandige erfgooiers toch hun vee op de meent zouden brengen, had burgemeester Hosang militaire hulp ingeroepen uit Naarden. Militairen werden geposteerd bij onder andere het meenthek (dit hek gaf toegang tot de gezamenlijke weide, de meent) aan de Schapendrift. De boeren probeerden toch hun vee op de meent te krijgen door een stuk verderop een gat in een gestapelde zodendijk (Koedijk) te maken. Door dit gat wilde men het vee de meent opdrijven. De bevelvoerende luitenant waarschuwde daarmee te stoppen en te vertrekken. Als men geen gehoor hieraan zou geven, zou er geschoten worden. De destijds 22-jarige Hendrik Smit zei: ‘Ze zullen me op mijn eigen grond toch niet doodschieten? Dat durven ze niet.’ Maar helaas… er volgde een schietbevel en Hendrik Smit werd geraakt. Op een kruiwagen werd hij door de andere erfgooiers naar de r.k. pastorie gebracht. Daar overleed hij.

Erfgooierswet
Deze gebeurtenis haalde de landelijke pers en bleef in Den Haag ook niet onopgemerkt. Het Tweede Kamerlid Van Heemskerk stelde vragen aan de minister hierover. Maar het zou tot 1912 duren voordat de erfgooierswet van kracht werd. Hierin werden de rechten van de erfgooiers vastgelegd".
Maar dat is alweer een paar decennia verleden tijd.
delavalboer
Ik hoorde van een nederlander (geen boer overigens) dat er heel veel word gesjoemeld binnen de gemeentes. Als een burger een fout maakt word dit breed uitgemeten. Maar een ambtenaar of iemand van hogerhand hoeft dit niet te vrezen....dit werd dan in de doofpot gestopt... enorm.corrupt daar.
Sterkte met jullie procces.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @delavalboer:
enorm.corrupt daar.
En hier?
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden duitsland , nieuw , bouwen en vos geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!