Effecten bemestingtechnieken op bodem en bodemleven.

Hier hebben jullie wellicht, of waarschijnlijk, allemaal wel een mening over. Vanuit mijn betrokkenheid bij de VBBM geloof ik eerlijk gezegd wel in de negatieve effecten van het onderwerken van mest. Zeker wanneer het gaat om drijfmest, die in een anaerobe toestand in de mestkelder veelal een rottingsproces heeft doorgemaakt.

Wat zijn jullie gedachtespinsels hieromtrent? Binnenkort organiseert de VBBM een dag waarbij we op twee aangrenzende percelen middels een profielkuil (en vele onderzoeken die voorafgaand die dag gedaan zijn) gaan vergelijken. Het ene perceel is van een bedrijf die middels zodebemesten zijn drijfmest toedient. Het andere bedrijf is biologisch, stuurt op een 'juiste' verhouding N/C in de mest en bemest de grond bovengronds. Voor de gelegenheid zijn er op het bio perceel twee weken voor de dag ook 2 stroken middels zodebemesten toegediend. Ik ben heel benieuwd wat we daar gaan zien. De VBBM hoopt natuurlijk de essentie van voortzetting van de vrijstelling aan te tonen.

Groeten Femke

Deel dit topic

Reacties

oldhuus
Goed idee, als de mest een goede C/N verhouding heeft zijn mestinjectie maar ook luchtwassers, flapjesroosters e.d. overbodig. Ik wil trouwens niet zeggen dat al die "emissiearme" maatregelen überhaupt wel het beoogde effect hebben.
Boerderie
Quote Reactie van @oldhuus:
roosters e.d. overbodig. Ik wil trouwens niet zeggen dat al die "emissiearme" maatregelen überhaupt wel het beoogde effect hebben.

Wat is emissie inderdaad? Ik las dat een 'emissiearm' bemeste bodem een veelvoud aan lachgas emitteert. Wat tevens zeer milieubelastend is...

Welke voorbeelden heb jij?
Wasser
@oldhuus flaproosters creëren een hoge ammoniakconcentratie in de mestkelder, zorgen ervoor dat bij het uitrijden meer ammoniak vrijkomt. Luchtwassers vangen in de stal de ammoniak al af. De stalemissie-ammoniak komt dus bij het mestuitrijden niet meer vrij bij het gebruik van een luchtwasser.
Je zou kunnen stellen dat de mest onder flaproosters vandaan een hogere concentratie stikstof moet hebben. Andes werken de flappen niet.
+1
pieta
Quote Reactie van @Wasser:
Je zou kunnen stellen dat de mest onder flaproosters vandaan een hogere concentratie stikstof moet hebben. Andes werken de flappen niet.

Bij een niet al te volle put vind gewoon emissie plaats naar het luchtdeel van de put. En een luchtdichte put is een utopie volgens mij.
+1
oldhuus
@pieta
Ja ammoniak is gewoon product van reactie ureum met urease, met een betere c/n verhouding heb je minder ureum/urease dus minder ammoniak.
+1
spotmelker
Ik ervaar dat de bemestingstechniek relatief weinig effect heeft op de opbrengst van het gewas in vergelijking met het nadelig effect van de (veel) te zware machines tegenwoordig. Beste methode is hier bovengronds met zo dun mogelijke/verdunde mest. Dan blijft de witte klaver goed doorgroeien. Op bouwland werk ik het wel zo ondiep mogelijk in om niet bij een vervolgbewerking door de mest te hoeven baggeren.
Erco
@spotmelker hier op bouwland nog gewoon bovengronds met de tobroco om diezelfde reden
+1
jan.1
Emissie arm of niet,terug naar ketsplaat is erg onhandig in een gebied waar nogal veel burgers rondfietsen ivm stank en zichtbare stront die mtrs hoog de lucht invliegt..(we zijn al blij dat op het journaal geen tank met ketsplaat vertoond wordt). Sleepvoet bevalt ons goed en (reuk heb je altijd)als ik naar opbrengsten kijk van gras en mais dan denk ik dat er niet veel verloren gaat.:😀 Wat betreft gewicht van de bemester/tank heb je een punt op veenland maar op rivierklei geen probleem mits het droog is .
Misschien dat jullie wel een bemestingsvoordeel kunnen vinden met ketsplaat,maar ik denk dat er dan water bij moet,maar dan wordt je tank weer zwaarder.
Wat betreft de vergelijkingen dan haal je de bemestingen door elkaar en regulier en bio kan je ook niet vergelijken dunk me.Maar een profielkuil is natuurlijk altijd interessant om de beworteling te kunnen vergelijken,
+1
m uut m
@jan.1
Water?
Met de exactverdeler met regen uitrijden.
Geeft minder stank en vervuiling dan zodebemesten met zonnig weer.
+1
jan.1
Quote Reactie van @m uut m:
Water?Met de exactverdeler met regen uitrijden.Geeft minder stank en vervuiling dan zodebemesten met zonnig weer.

Dan moet het hier een week achter elkaar regenen,gaat het niet worden dus.
+1
Dre van Helmond
@m uut m Met de zodenbemester en daarna een buitje .Wat wil je nog meer!
m uut m
@jan.1
Waarom kun je bio en gangbaar niet vergelijken.
Boerderie
@m uut m Inderdaad, het gaat ook om om de verschillen onder de grond aan te tonen. Bio krijgt minder nutriënten, maar wordt ook minder onttrokken. Het was mooi geweest als de uitgangspositie precies gelijk was, maar er zijn jammer genoeg niet overal vanzelfsprekend collega's die hier aan mee willen doen. Dus wij zijn vlij dat we op deze wijze, met onderbouwing, kunnen aantonen wat de effecten van het verschillende management is. Jullie zijn ook welkom uiteraard, www.devbbm.nl onder kopje themadag...
jan.1
Quote Reactie van @m uut m:
Waarom kun je bio en gangbaar niet vergelijken.

Appels met peren vergelijken.Zie reactie van Femke.
m uut m
@jan.1
Juist niet.
Boerderie
@jan.1

Wij wonen letterlijk tegen Amsterdam Zuidoost aan, nooit problemen met mestuitrijden of scheve gezichten, terwijl ons land op een 300 meter parallel loopt aan zo'n 150 gezinswoningen, dus ik denk dat dat wel meevalt. Zeker wanneer je mensen goed informeert over welke gevolgen het heeft op bijvoorbeeld voedselkwaliteit (wat op 8 september ook zal worden onderbouwd). Aan het bovengronds bemesten worden trouwens wel bedrijfsspecifieke voorwaarden gesteld. Waarbij binnen de VBBM altijd gestreefd wordt naar mest met lage ammonium N, juist C/N verhouding zoals ik al zei, die mest ruikt aanzienlijk minder scherp dan drijfmest waarbij niet op mestkwaliteit gelet wordt. Het gaat er bijvoorbeeld ook om dat de anaerobe processen zo min mogelijk op gang komen, maar het zo zuurstofrijk mogelijk blijft. Het probleem is vooral de drijfmest, toevoegen van zuurstof (door EO, of zelfs slangen) zou al een stuk schelen.En koolstof is zwaar onderbelicht in het huidige systeem...
Boerderie
Quote Reactie van @Boerderie:
mber ook zal worden onderbouwd). Aan het bovengronds bemesten worden trouwens wel bedrijfsspecifieke voorwaarden gesteld. Waarbij binnen de VBBM altijd gestreefd wordt naar mest met lage ammonium N, juist C/N verhouding zoals ik al zei, die mest ruikt aanzienlijk minder scherp dan drijfmest waar

Met lage ammonium N en dus juist veel meer organisch gebonden N, dan heb je sowieso al veel minder N wat emitteert...
+2
dwers
Zomers dag en nacht weiden, 80% is bij mij stromest en nog 20% gier/regenwater(van mestplaat).
In maart alle gier met sleepslang uitgereden, volgende week nog even het restje, heb een gloeiende hekel aan dat snijden in de grond.
@dwers geen druk op zodebemester balk zetten. 🙄
dwers
Quote Reactie van @Koeienboer Jannes:
geen druk op zodebemester balk zetten.

Loonwerker rijdt de mest uit, heb je elke keer weer een ander.
+1
Erco
@dwers een ander? Jij betaald toch dus je bepaald
cs-agrar
Quote Reactie van @dwers:
elke keer weer een ander

Mag toch hopen dat er iemand mee rijd die weet waar ie mee bezig is?
oldhuus
@dwers
Hier al 10 jaar zelfde loonwerker en al 4 jaar zelfde persoon op de injecteur.
dwers
Quote Reactie van @oldhuus:
Hier al 10 jaar zelfde loonwerker en al 4 jaar zelfde persoon op de injecteur.

Ja dat is ideaal, kent hij de percelen en weet hij hoe de veehouder het wil hebben.
Pluto
Ondergronds aan wenden is DE oorzaak van antibiotica resistentie !!. MRSA komt daar waar geen uv of zonlicht komt het meest voor. Mensen die veel in de zon werken hoor je er nooit over ???.
Leo,s vriend
Quote Reactie van @Pluto:
Ondergronds aan wenden is DE oorzaak van antibiotica resistentie !!. MRSA komt daar waar geen uv of zonlicht komt het meest voor. Mensen die veel in de zon werken hoor je er nooit over ???.

MRSA resistentie is in de melkveehouderij geen item, komt eigenlijk niet voor.
+1
Boerderie
@Leo,s vriend Voor bepaalde AB resistente Stapphylococcus Aureus is ook in toenemende mate in melkveehouderij een probleem hoor (als oa mastitisverwekker). De ziekenhuisbacterie is ook een resistente vorm van Aureus. Aureus staat sowieso hoog in de lijst resistentie problematiek wereldwijd...
Leo,s vriend
@Boerderie klopt dat het wereldwijd een probleem is, maar in de NLse melkveehouderij is het aandeel verwaarloosbaar laag, en dalende..........
m uut m
@Leo,s vriend
Daarom ent jij de koeien ook met startvac?
Leo,s vriend
@m uut m weet jij het verschil tussen de multiresistente en de gewone niet ? en de rest waartegen het werkt ?
Loop niet te zieken.
m uut m
@Leo,s vriend
Ik weet wel dat het een duur middel is en dat de resultaten discutabel zijn.
Leo,s vriend
@m uut m
Mijn ervaringen zijn dus anders.
+1
robbies
@m uut m niet mee eens Meindert. Ook ik ben erg positief over Startvac. Het is prijzig, maar dat is een mastitisuitbraak ook
m uut m
@robbies
Ik heb het ook gebruikt bij een aureus uitbraak.
Maar om het domweg jaar in jaar uit te gebruiken is het veel te duur voor.
De onderzoeken van de werking is ook nogal gekleurd en zeer beperkt.
Doordat je de hele veestapel ent weet je niet het verschil.
m uut m
@robbies
Meestal als je met enten begint dan is er een probleem.
Het enten is dan 1 van de vele maatregelen die je neemt om het probleem de kop in te drukken.
Stop met enten en zie wat er dan gebeurt
+1
robbies
@m uut m dat probeer ik niet. Dat hebben andere in de omgeving al gedaan en die hebben het enten weer opgepakt.

jij ziet vaccinatie als een oplossing voor een probleem. Ik als een preventiemaatregel. Ik had niet zozeer een probleem met mastitis of celgetal toen ik begin. Ik zat op een DDDJ van 3 en een celgetal van 250. Wel een paar coligevalletjes gehad wat me een paar beste koeien gekost heeft. Daar baal ik van en ben toen gaan enten. Inmiddels is mijn AB-verbruik gehalveerd, net als mijn celgetal. Hele zomer geen geval van coli gehad.

Jij trekt graag conclusies. Zeg t maar: heb ik aanleiding om ontevreden te Zijn?
Leo,s vriend
Quote Reactie van @robbies:
jij ziet vaccinatie als een oplossing voor een probleem. Ik als een preventiemaatregel. Ik had niet zozeer een probleem met mastitis of celgetal toen ik begin. Ik zat op een DDDJ van 3 en een celgetal van 250. Wel een paar coligevalletjes gehad wat me een paar beste koeien gekost heeft. Daar baal ik van en ben toen gaan enten. Inmiddels is mijn AB-verbruik gehalveerd, net als mijn celgetal. Hele zomer geen geval van coli gehad.Jij trekt graag conclusies. Zeg t maar: heb ik aanleiding om ontevreden te Zijn?

Hier exact hetzelfde, nadien vrijwel geen coli meer,en als er al eens een coli mastitis voorkomt is de koe veel minder ziek en snel weer beter, meestal zelfs met volledig behoud van geïnfecteerd kwartier. En b o tjes bij een mastitis laten in tegenstelling tot voorheen vrijwel nooit meer aureus zien.
Ook celgetal van 200 gezakt naar 120.
+1
robbies
@Leo,s vriend Laat maar. @m uut m is al klaar met zijn belerende vingertje 😁
robbies
@m uut m ben jij vrij van IBR en BVD. Zo ja; vaccineer jij tegen beide ziektes?
m uut m
@robbies
Ja allebei.
Regelmatig uitbraken in nabije omgeving.
robbies
@m uut m oké. Want ik kom heel vaak mensen tegen die stoppen met vaccineren omdat ze vrij zijn.

Maar heb je al een conclusie getrokken over mijn casus rondom Startvac?
oldhuus
@Pluto
Ook Salmonella kan gewoon door UV-straling (zonlicht) onschadelijk gemaakt worden, maar nee wij proppen het geconcentreerd in de grond zodat het bodemleven het ook niet kan verwerken en als het een beetje meezit komt een gedeelte gewoon weer voor het voerhek terecht.
Boerderie
@oldhuus Er worden inderdaad veel pathogenen in de grond gebracht die door licht en lucht onschadelijk gemaakt zouden worden...
jan.1
Quote Reactie van @Boerderie:
Er worden inderdaad veel pathogenen in de grond gebracht die door licht en lucht onschadelijk gemaakt zouden worden...

Met sleepvoet (klei en veen)breng je de mest niet in de grond.Als ik je verhaal zo lees dan zou er zandgrond verschrikkelijke dingen gebeuren omdat de mest daar in de grond gebracht wordt.
cs-agrar
Quote Reactie van @jan.1:
breng je de mest niet in de grond.

Wel als zeer geconcentreerde streep op de grond. en daar waar het ligt gaat zode er onder dood, tenzij het direct aardig regent
+2
pieta
@cs-agrar Zode eronder? Een sleepvoet bemest onder de zode als het goed is. Het komt op de grond te liggen en bij een beetje fatsoenlijk bodemleven en wat regen zie je er niets van weer.
+1
Erco
@pieta heb ook nog nooit gezien dat de zode dan doodgaat idd
+3
familie pelle
@Boerderie ik vind t best dat jullie een ontheffing krijgen hoor maar laten we aub niet allemaal terug gaan naar de ketsplaat. De imagoschade zal aanzienlijk zijn.
oldhuus
@familie pelle
Alsof de ketsplaat het enige alternatief is, zijn ondertussen al tal van alternatieven uitgevonden, zie hier in de buurt wel eens zo'n buis met 3 ketsplaten op de kop, dat lijkt al heel anders, in Duitsland is de sleepslangenbemester lokaal al verplicht.
pieta
Quote Reactie van @oldhuus:
sleepslangenbemester lokaal al verplicht.

Wij hebben jaren met de sleepvoet bemest. Geweldig in gebruik. Vraagt weinig vermogen en onderhoud en het is bovengronds. Maar ja, is verboden op het zand.
m uut m
@familie pelle
Met die hoeveelheden die jullie uitrijden is dat ook niet mogelijk
+2
jan.1
Quote Reactie van @Boerderie:
Er worden inderdaad veel pathogenen in de grond gebracht die door licht en lucht onschadelijk gemaakt zouden worden...

Ik vind het wel ver gezocht allemaal,
nl.wikipedia.org/wiki/Pathogeen/
oldhuus
Bovengronds heeft misschien direct gemeten een grotere emissie, maar doordat het beter verdeelt is kan het bodemleven het wel beter verwerken, bij mestinjectie word alles geconcentreerd als een soort nitraatbom op een plek geplaatst, bodemleven gaat daar dood, en er vind een zuurstofarm verrottingsproces plaats, de emissie is direct gemeten wel lager, maar op de langere termijn is er misschien wel meer uitstoot. Maar met voeren valt natuurlijk veel meer te bereiken, spinaziekuilen met een hoge oeb betekent ook meer eiwit wat door de koe vliegt en als ureum/urease er weer uit komt, bio zal dan met gemiddeld minder kunstmest/eiwit ook wel minder uitstoot hebben, maar dit kan met gangbaar natuurlijk net zo goed.
familie pelle
@oldhuus
Zoals jij het nu beschrijft kan er bij ons niks meer groeien door t zodebemesten .
jan.1
@oldhuus
Onder een koeie vlaai gaat ook alles dood.
m uut m
@jan.1
Je kan wel zien dat jij de koeien niet weid.
+1
jan.1
Quote Reactie van @m uut m:
Je kan wel zien dat jij de koeien niet weid.

Waar slaat dat op.
+1
m uut m
@jan.1
Omdat er niets dood gaat onder een koeien vlaai het is juist een voedingsbron voor jong leven oa wormen en insecten.
Het gras groeit er na een aantal dagen weer doorheen. Dit alles in tegenstelling tot een vlaai drijfmest daar gaat alles dood onder en in.
Maar als je een weider was wist je dit.
dwers
Quote Reactie van @m uut m:
Omdat er niets dood gaat onder een koeien vlaai het is juist een voedingsbron voor jong leven oa wormen en insecten.Het gras groeit er na een aantal dagen weer doorheen.

Ja na een paar dagen vallen de gaten al in de koeienvlaaien, dit jaar voor het eerst compost O gebruikt in de vaste stromest en nu dat op het land ligt heb ik het idee dat de vlaaien ook sneller verteren.
Wormen zitten ook graag onder vlaaien, dit voorjaar voor aardigheid even gekeken op mijn eigen grond 10 a 20 wormen per koeienvlaai in mijn natuurland 2 a 3 wormen kun je zien dat dat land veel te schraal is.
zwier
@m uut m Zo is dat , als ze per ongeluk een keer op een plek stil blijven staan met een lekkende zodebemester dan gaat alles pas echt dood.
+1
jan.1
Quote Reactie van @m uut m:
Omdat er niets dood gaat onder een koeien vlaai het is juist een voedingsbron voor jong leven oa wormen en insecten.Het gras groeit er na een aantal dagen weer doorheen. Dit alles in tegenstelling tot een vlaai drijfmest daar gaat alles dood onder en in.Maar als je een weider was wist je dit.

Mijn buurman gaat altijd na het weiden met sleep over de mestflatten ,zeker als er regen voorspeld word,doet hij om zijn land schoon te houden,maar ik zie ondanks dat nog veel kale plekken bij hem.(urine?)
Btw we weiden al het jongvee en droge koeien,maar je land knapt er niet van op.
Idd dikke plek drijfmest brand de zode dood.
+1
dwers
Quote Reactie van @jan.1:
Mijn buurman gaat altijd na het weiden met sleep over de mestflatten ,zeker als er regen voorspeld word,doet hij om zijn land schoon te houden,maar ik zie ondanks dat nog veel kale plekken bij hem.(urine?)

Die kale plekken zijn eerder urinebrandplekken denk ik hoog ureum ?
Is met koeienvlaaien ook zo hoe hoger het ureum des te slechter gaat de vertering, dat zie je wel bij droge koeien en pinken die weiden structuur mestvlaai is losser.
+1
m uut m
@jan.1
Slepen na weiden is juist versmeren van mest. Mijn ervaring dat als je geen insecticiden en ontwormingsmiddelen dat de mestflaten binnen 3 week weg zijn.
Wij doen roterende standweide vanaf half maart 12 percelen na elke melking het volgende perceel . Er zijn bij mij in het land geen dode plekken.
@m uut m gras vlaai of maisvlaai maakt nogal verschil.
m uut m
@Koeienboer Jannes
Dag en nacht weiden geen snijmais.
@m uut m dat soort vlaaien zie bijna niet terug.
wotan2
@Koeienboer Jannes minder goed gehakselde mais, en de flat vind je ook niet meer terug. 😉
leonard12
Snel en veilig lenen binnen 24 uur
Ik ben iemand met een redelijk eigen bezit en daarmee wilik mensen helpen
die het in deze tijden financieel erg moeilijk hebben.
Ziet u door de bomen het bos niet meer?
Neem contact metmij op en ik kijk wat ik voor u kan doen.
Voormeer informatie kunt u contact met ons op onze
e-mail:leonard.euro.credit@gmail.com

(klik om te vergroten)

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
68
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0