Onorthodoxe inzet op hoge productie

Rob Boerkamp werkt aan een productie van 12.000 kg melk per koe per jaar. Die 2.000 kg extra probeert Boerkamp vooral te winnen in de voeding en in de vroege selectie van de vaarskalveren.

De VOF van Rob en Anne en Jan en Diny Boerkamp in Olst melkt 350 koeien. Het rollende jaargemiddelde is nu 10.337 kg. Rob Boerkamp’s streven is 12.000 kg. Boerkamp is namelijk van mening dat alleen met inzetten op een hoge productie de fosfaatrechten het best worden benut.

De lasagnekuil, opgebouwd uit de eerste drie sneden van 2016 dat Rob Boerkamp won van zijn droge zandgrond, bevatte 58 procent drogestof desondanks minimaal schudden en binnen 24 uur kuilen. Boerkamp voegde dagelijks zeven kuub water aan het rantsoen, maar kreeg de koeien er niet lekker mee aan de melk.

Meer: vakbladelite.nl/2017/08/…

Deel dit topic

Reacties

Groen1
Bijna 80% van de melkveehouders die een productie van 12.000 kg melk per koe per jaar heeft melkt met een automatisch melksysteem of melkt 3 x daags.
labella
@Groen1 of ze melken er maar een paar en laten het land werk doen zodat ze de hele dag naast die koeien kunnen liggen.
+1
oldhuus
@Groen1
Gewoon een vracht ontsloten tarwe erbij in de mengwagen, en even niet naar de kostprijs kijken. Voordeel; melk word ook wat dunner dus melken gaat ook iets sneller.
Noorderling
@oldhuus kostprijs? Voersaldo lijkt me interessanter.
Met sodagrain van 20cent en melk van krap 40 duurt dat rekenen niet zo lang.
oldhuus
@Noorderling
Aangezien je in het noorden woont heb je ook wel gras voor 0 cent, ik weet niet hoe dat in Olst is, maar sodagrain krijg je ook wel ruwvoerverdringing mee. Maar helemaal mee eens, met deze melkprijs is hard voeren wel weer interessant, maar op de lange termijn is de vraag, en 40 cent beur je niet voor melk met 3,40e /3,90 vet, met al dat zetmeel moet er ook weer extra eiwit tegenaan.
Noorderling
Quote Reactie van @oldhuus:
orden woont heb je ook wel gras voor 0 cent, ik weet niet hoe dat in Olst is, maar sodagrain krijg je ook wel ruwvoerverdringing mee. Maar helemaal mee eens, met deze melkprijs is hard voeren wel weer interessant, maar op de lange termijn is de vraag, en 40 cent beur je niet voor melk met 3,40e /3,90 vet, met al dat zetmeel moet er ook weer extra eiwit tegenaa

Dat ruwvoer maar gratis is, is wel erg kort door de bocht. Al met al moet je er het hele jaar wel 5x overheen. Kost ook brandstof en direct geld als een loonwerker (een deel van) het werk doet. Daargelaten het kwaliteit verlies aan voer omdat je minder uren op het optimale moment aan het werk bent, er vast wel een perceel is met een minder grassenbestand en de bulten structureel te hoog zijn.

Tarweteelt moet voor ca 10cent wel te doen zijn. Daarnaast ben je nog 3cent kwijt voor het ontsluiten of pletten in een slurf. Heb je voor 3 cent super krachtvoer wat goed te benutten is op een grasbedrijf.

Zou mooi zelf wat tarwe telen. Van 10ton tarwe melk je meer dan de voorraden gras maar op laten lopen. Daarnaast nog wat mooi stro oogsten wat prima past naast najaarskuil voor het oudere jongvee.
Tot mn verbazing zijn er maar heel weinig bedrijven die wel de ruimte hebben binnen de huidige derogatie om een paar hectare tarwe te zetten die hier mee bezig zijn. Bulten allemaal 1-2meter te hoog waardoor je aan bewerkingskosten aan kuilen en verspreiden met de breedstrooier de tarweteelt op die laatste paar ha al had kunnen betalen.
hoest
@Noorderling
Ik zit er wel mee te prakkedenken om na de mais een stuk van 4 ha in de tarwe te doen. Een ander stuk van 2 ha wil ik lucerne in zetten maar als ik volgend jaar weer 15 ha mais wil zetten ga ik dan wel over de 20% bouwland heen dus dat zou einde dero zijn. Moet dus nog maar even nadenken wat het wordt
Noorderling
@hoest
het is nog maar de vraag wat voor derogatie er komt, gewasderogatie valt nogal eens en het zou mij verbazen als mais daarin opgenomen wordt. Lijkt me eerder iets voor gras, tarwe en eventueel iets met vanggewassen.
Als je wat met tarwe wil moet je wintertarwe zaaien, het wordt toch een grote gok wat er komend jaar komt. Met alle ruwvoervoorraden in het verschiet zou ik me maar niet teveel blind staren op die 20% bouwland, anders kan een ander het vast wel op naam zetten incl groenbemester zodat hij uit komt met de vergroening.
hoest
@Noorderling
Die kant zit ik idd ook op te denken dit jaar ook al 20 ha grasgewas gekregen van een paardeboer anders moet hij volgend jaar maar wat mais voor mij verbouwen
jg
Meer meer meer blijkt nu het grootste probleem voor andere sectoren te zijn.
jg
Tijdschriftjes die zich elite noemen, we zijn echt op de goede weg......
+1
storm
@jg idd, ook al zou ik voor niks krijgen wil ik het nog niet.
+4
weurding
Prachtig....350 koeien 12000kg gemiddeld..... de kranten gaan er vol van staan 😅
cs-agrar
Op de foto zie je zn eerste probleem al..
+1
Farmer_
@cs-agrar De NH?
+1
m uut m
@cs-agrar
Dat hij liegt.
Als hij zo kort met de hakselaar op de maaier rijdt is het onmogelijk dat de 5de snede 38% ds heeft.
ej-van-de-voort
@m uut m

De hele kuil 38.2 gemiddeld na die 5e snede he, tenminste zo lees ik het. Dat die laatste snede het %ds aardig omlaag gehaald heeft van de totale kuil
+1
Wilbert
@cs-agrar gras is eigenlijk al te lang voor een topmelker...
+2
demelkboer
Veel dunne liters is in de fosfaatwetgeving niet interessant.
+1
Noorderling
@demelkboer
Tot hoeveel kg melk gaat tabel 6 van rvo?
m uut m
@Noorderling
10624 kg
Groen1
Boerkamp molk in ieder geval in 2016 3 x daags. 2016 Bedrijfsgemiddelden MPR 10.252 kg melk 4,05 vet 3,47 eiwit.
+1
demelkboer
@Groen1 je mag veverwachten dat met ern productie in NED van bijna 9000 per koe die tabel wel wat geupdate zal worden.
demelkboer
@Groen1 je mag veverwachten dat met ern productie in NED van bijna 9000 per koe die tabel wel wat geupdate zal worden.
cs-agrar
@Groen1 Als hij dat nu nog doet valt me de huidige produktie niet mee voor iemand die zich zo uitlaat in de media
+4
demelkboer
Wil wel aangeven dat ik het vakmanschap van topmelkers niet in twijfel trek. Of dat vakmanschap alleen wordt uitbetaald is een tweede

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's water , kuilen , schudden , koeien , melk , drogestof , rantsoen en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
26
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0