LTO verbijsterd dat NVWA bloedluisbestrijder niet meteen sloot na inval

LTO Nederland vindt het onbegrijpelijk dat bestrijdingsbedrijf Chickfriend nog enige tijd door kon werken nadat de administratie in juli in beslag was genomen.
Eric Hubers, voorzitter van de sector pluimveehouderij, zegt dat het Barneveldse bedrijf in die tijd bij zeker tien kippenboeren is langs geweest. "Dat neem ik de NVWA zeker kwalijk. Het heeft onnodig veel ellende en heel veel schade veroorzaakt", zei hij in het radioprogramma Nieuws en co.
Schadeclaim
Hubers gaat ervan uit dat gedupeerde boeren de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aansprakelijk zullen stellen voor de schade. De LTO ondersteunt hen bij die claim. "Het is nu belangrijk dat pluimveehouders een dossier opbouwen en dat ze alles wat hun overkomt goed documenteren", zegt Hubers.
Een woordvoerder van de NVWA bevestigt dat Chickfriend niet meteen na de inspectie is dichtgegooid. Dat gebeurde pas toen een paar dagen later wel fipronil werd gevonden. Hoe dat gebeurde en wanneer precies, wil de woordvoerder niet zeggen omdat er een strafrechtelijk onderzoek loopt.
Wekenlang onderzoek
De NVWA deed op 7 juli een inval bij Chickfriend na een tip van Belgische collega's. De administratie van het bedrijf werd in beslag genomen, maar de NVWA vond er geen fipronil. Dat verboden middel gebruikte het bedrijf bij de bestrijding van bloedluis bij kippen.
In de twee weken die volgden, moest het Openbaar Ministerie eerst onderzoeken welke informatie uit de administratie van Chickfriend kon worden vrijgegeven aan de NVWA. Daarna kon die de eieren bij de klanten van het bestrijdingsbedrijf onderzoeken. Dat gebeurde op 19 en 20 juli.
Buitenproportioneel
Pas op 22 juli werden de eerste pluimveebedrijven stilgelegd waar door Chickfriend fipronil was gebruikt en waar de stof ook daadwerkelijk werd aangetroffen. Weer een week later werden zo'n 180 bedrijven geblokkeerd en volgde een publiekswaarschuwing.
Hubers is niet te spreken over die gang van zaken. Hij noemt het buitenproportioneel dat alle bedrijven die met Chickfriend zaken deden werden stilgelegd, terwijl Chickfriend zelf kon doorgaan. "We hebben steeds meer de indruk dat er grote missers zijn begaan. Het kan niet zo zijn dat onze leden daardoor failliet gaan."
 LTO verbijsterd dat NVWA bloedluisbestrijder niet meteen sloot na inval (nos.nl)

LTO Nederland vindt het onbegrijpelijk dat bestrijdingsbedrijf Chickfriend nog enige tijd door kon werken nadat de administratie in juli in beslag was genomen. Eric Hubers, voorzitter van de sector pluimveehouderij, zegt dat het Barneveldse bedrijf in die tijd bij zeker tien kippenboeren is langs geweest. "Dat neem ik de NVWA zeker kwalijk. Het heeft onnodig veel ellende en heel veel schade veroorzaakt", zei hij in het radioprogramma Nieuws en co. Schadeclaim Hubers gaat ervan uit dat gedupeerde boeren de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aansprakelijk zullen stellen voor de schade. De LTO ondersteunt hen bij die claim. "Het is nu belangrijk dat pluimveehouders een dossier opbouwen en dat ze alles wat hun overkomt goed documenteren", zegt Hubers. Een woordvoerder van de NVWA bevestigt dat Chickfriend niet meteen na de inspectie is dichtgegooid. Dat gebeurde pas toen een paar dagen later wel fipronil werd gevonden. Hoe dat gebeurde en wanneer precies, wil de woordvoerder niet zeggen omdat er een strafrechtelijk onderzoek loopt. Wekenlang onderzoek De NVWA deed op 7 juli een inval bij Chickfriend na een tip van Belgische collega's. De administratie van het bedrijf werd in beslag genomen, maar de NVWA vond er geen fipronil. Dat verboden middel gebruikte het bedrijf bij de bestrijding van bloedluis bij kippen. In de twee weken die volgden, moest het Openbaar Ministerie eerst onderzoeken welke informatie uit de administratie van Chickfriend kon worden vrijgegeven aan de NVWA. Daarna kon die de eieren bij de klanten van het bestrijdingsbedrijf onderzoeken. Dat gebeurde op 19 en 20 juli. Buitenproportioneel Pas op 22 juli werden de eerste pluimveebedrijven stilgelegd waar door Chickfriend fipronil was gebruikt en waar de stof ook daadwerkelijk werd aangetroffen. Weer een week later werden zo'n 180 bedrijven geblokkeerd en volgde een publiekswaarschuwing. Hubers is niet te spreken over die gang van zaken. Hij noemt het buitenproportioneel dat alle bedrijven die met Chickfriend zaken deden werden stilgelegd, terwijl Chickfriend zelf kon doorgaan. "We hebben steeds meer de indruk dat er grote missers zijn begaan. Het kan niet zo zijn dat onze leden daardoor failliet gaan."

Nieuwsgrazer

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden stof , opbouwen , lto , kippen , administratie , eieren , nvwa , schade , failliet , pluimveehouderij en fipronil geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!