Dit is het moment om het mes te zetten in de melkveesector

Opnieuw heeft een groep melkveehouders succes geboekt in de strijd tegen het door hen zo verfoeide mestbeleid van staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken).

De prijs voor het Haagse falen is hoog: extra financiële compensatie lijkt nu nog de enige weg om boeren ertoe te bewegen vee af te voeren. Dat kost tenminste 1 miljard euro. Dat biedt evenwel ook de mogelijkheid extra eisen te stellen aan de melkveehouderij. Dit is het moment om het mes te zetten in de sector, om de melkproductie voor eens en voor altijd in overeenstemming te brengen met de omvang van grond van de boeren.

Deel dit topic

Reacties

+3
spotmelker
Correctie; 'dit is het moment om het mes in de rug van de melkveesector te zetten.
+1
arie.j
Als hij op een redelijke manier zonder grote brokken die kant weet uit te gaan , dan mag hij wat mij betreft morgen als minister beginnen
Hans van Bergen
Typisch geval van pure domheid. Het mestbeleid met het p plafond bestaat al 20 jaar. Ook in het verleden moesten boeren p rechten kopen of koeien afvoeren.
+2
jg
@Hans van Bergen Waar kon je die kopen die p rechten ?
+2
m uut m
@Hans van Bergen
Ben je nou zo dom of doe je nou zo dom.
Fosfaat plafond is van 2006
achterhoeker2
@Hans van Bergen Grappig om te lezen dat jij iedereen voor dom of domheid beticht, terwijl je zelf de prikker bent met de minste dossierkennis.
Hans van Bergen
@achterhoeker2 P rechten stammen uit de jaren 90. Toen kon je die ook al bij makelaars kopen.
Hans van Bergen
@achterhoeker2 Dossierkennis ook gewoon.
oubi
@Hans van Bergen over dom gesproken; de overheid had ze nooit mogen afschaffen die p-rechten. Veel ellende bespaard.
Hans van Bergen
@oubi Tja dat is wel grappig dat ik da aan al die deskundigen op dit forum moet uitleggen. Dat is ook helemaal nooit gebeurt. De P rechten zijn gewoon gebleven. Maar net asl melkquotum bijna in geen enkel land werd volgemolken werd ook het p koe quotum niet volgemaakt. Vandaar dat het handhaven niet nodig was en je dus ook zonder p kotum koeien mocht houden. Pas toen 'we door het p plafond dreigde te knallen' kwamen ze weer terug in beeld.
+1
jg
@Hans van Bergen Hansie hansie, in 2011 2012 werd het plafond overschreden.
m uut m
@Hans van Bergen
Jij lult wel lekker maar ik geloof er geen zak van.
Invoering van fosfaat plafond is in 2006 als voorwaarde van de derogatie.
m uut m
@Hans van Bergen
Als je in de jaren 90 al p rechten kon kopen waar staan deze dan geregistreerd.
En als dat al geregistreerd is dan hoefden we ze nu toch niet nog een keer te registreren.
pieta
Quote Reactie van @m uut m:
Als je in de jaren 90 al p rechten kon kopen

Dit kon. De rest wat je vraagt zal niet lukken.
+1
hookwood
@m uut m Toen had elke ha 125 kg fosfaat aan productierecht. Daarboven had je niet grondgebonden fosfaat. Dit was ook nog verdeeld in rundvee en varkens/kippen.Later kwamen daar de overige diersoorten nog bij. Fosfaat was toen niet overdraagbaar en als je niet grondgebonden fosfaat had en je kocht grond bij dan ging dat van de niet-grondgebonden fosfaat af. In die tijd was er ook sprake van zogenaamde mesthuwelijken. Dan werd er bijvoorbeeld een oud kippenbedrijf gekocht op naam van de aanstaande bruid en dan kon dat na het huwelijk worden samengevoegd met het bedrijf van de bruidegom.
m uut m
@hookwood
Dus je kon geen p rechten kopen.
pieta
@m uut m Zeker wel. Korting bij overdracht 25%. Dus mesthuwelijk bij gelegenheid.
m uut m
@hookwood
Waarom is dit niet meer actueel?
pieta
@m uut m Hebben ze afgeschaft na de invoering van varkens- en pluimveerechten omdat de melkveesector beperkt werd door melkquotum en de rest van de sectoren dermate klein zijn dat ze wel vrij gelaten konden worden. En toen was het einde melkquotering.
+1
robbies
@pieta dit was mij eigenlijk ook niet bekend. Dat maakt het nog vreemder dat de huidige soepzooi ontstaan is. Een beperking eraf halen vanwege het quotum en dan niet op het idee komen dat er bij afschaffing van het quotum weleens problemen kunnen ontstaan
pieta
@robbies Ik vind het wel raar dat dit boeren van nu niet weten. Waaruit zijn de varkens en kippenrechten ontstaan? De interimwet van ik meen 1986 zou je toch ook ooit van gehoord moeten hebben. Ik vind het ongeveer dezelfde basiskennis als dat de superheffing in 1984 is ingevoerd.
+2
robbies
@pieta de interimwet ken ik wel, maar hoe dat effect had op de melkveehouderij is simpelweg nooit relevant geweest vanwege de beperking van het melkquotum. Melkquotum is van veel grotere impact geweest, zoals nu de komst van fosfaatrechten. De historische relevantie van de AMvB zal ook veel minder groot zijn.

Maar als dit tot de basiskennis van de huidige melkveehouder gerekend zou mogen worden, waarom heb jij dan niet bij het afschaffen van het quotum gelijk naar de ontbrekende beperking gewezen? En waarom hebben de bestuurders niet naar de interimwet verwezen? als dat bewust genegeerd is in de veronderstelling dat we hier zonder beperkingen konden melken, dan was dat bijzonder naïef. Zeker nu ik vandaag geleerd heb dat er ooit beperkende wetgeving is geweest op fosfaat voor de melkveehouderij.
pieta
@robbies Ik heb dat al een keer gemeld op LTO-vergaderingen ttv de discussies over afschaffing. Vanwege LTO-standpunt hierover ben ik dus maar nooit lid geworden omdat ze toch niet luisteren willen. De enige "spijt" die ik heb is dat ik niet voor een vracht met vee voor mezelf gezorgd heb. De reden ervoor is dat ik niet meer koeien wou. Nu ik ze in moet gaan leveren vind ik het wel jammer dat ik er niet wat extra had van tevoren zodat de korting me niets deed.
+1
robbies
Quote Reactie van @pieta:
korting me niets deed

Je had geen koeien moeten kopen, maar grond kopen/huren als je geen korting wilde.

Daarnaast ken ik er ook wel die voor 2 juli een berg koeien gekocht hebben en nu alsnog liggen te miepen over de korting van grondgebonden boeren.
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Je had geen koeien moeten kopen, maar grond kopen/huren als je geen korting wilde.

Dat had dan beleid moeten zijn. Ik vul mijn grondgebruik in zoals het mij het beste uitkomt.
robbies
@pieta de AMvB was geen signaal dat het beleid richting grondgebonden gaat? Jij anticipeert net zo beroerd als ik 😁
pieta
@robbies Ik voldoe heel ruim aan de AmvB. De richting is mij niet ontgaan en heb ik in 2005 met mijn eerste grondaankoop al ingezet. Alleen als je op een gegeven moment meer als genoeg ruwvoer hebt en geen rupsjenooitgenoeg bent dan pak/koop je niet alles wat je krijgen kunt. Ik vind en vond het nutteloos.
robbies
@pieta
Quote:
Ik vind en vond het nutteloos.

Dan ook niet klagen over die korting. Uiteindelijk gaat het hele circus over de totale mestplaatsingsruimte in NL. Niet meer dan terecht dat wanneer je voldoende mestplaatsingsruimte hebt op je bedrijf, je geen koeien hoeft in te leveren omdat een ander in de problemen komt als derogatie verdwijnt. Het is al erg genoeg dat we beperkt worden
+1
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Dan ook niet klagen over die korting

Ik klaag wat ik wil. 😁
basbes
@robbies Mijn basiskennis op dit punt werd gevoed door het vaststellen van de fosfaatreferentie in ca. 2014: iedereen met een fosfaatreferentie stond te boek als niet-grondgebonden en zou bij grondverwerving een lagere referentie krijgen. De referentie is ook niet verhandelbaar, behalve binnen de familie. Of je via een huwelijk een referentie kan doorschuiven weet ik niet, ik ben gelukkig getrouwd.
m uut m
@pieta
Mest huwelijk wel van gehoord.
Fosfaat was vrijgesteld tot 125 kg/ha dat was tegelijk met invoering van de minas toch. Daarboven moest je de minas bijhouden.
Hadden we hier in het noorden niet veel last van zeker de melkveehouderij niet.
+2
Brutus64
Weer veel links gezever, geloof maar niet dat de overheid 1 miljard euro in melkvee sector gaat stoppen.
Ook in de kippen sector wordt er geen geld gestopt, ja alleen ff wat uitstel van heffingen en belastingen , maar geen kwijtschelding.
henrivanpanhuis
@Brutus64
Is met 1 miljard het probleem dan opgelost?
+1
christo
jan.1
Allemaal stemming makerij.
George
Ik lees niet heel veel rare dingen in het artikel.
hans1980
Allemaal de schuld van de laarzen boeren
+5
George
Quote Reactie van @hans1980:
Allemaal de schuld van de laarzen boeren

Ik blijf het herhalen dat het gewoon de schuld is van LTO , het pleiten voor afschaffing van de Europees geregelde melkquotering is een historische vergissing. Dat overheid daarna niet tijdig heeft ingegrepen is pas later aan de orde. Maar afschaffing quotering en het gepreek dat we anders niet konden profiteren van de groeiende wereldbevolking en als we het hier niet molken dan produceerden ze het wel ergens anders heeft velen op het verkeerde been gezet. dubbel zo grote stallen werden gebouwd , zogenaamde klaar voor de toekomst bedrijven wachtend op bevrijdingsdag. Superheffing en torenhoge leasekosten werden voor lief genomen want in 2015 kon je die koeien alvast maar beter hebben heb ik hier veelvuldig gelezen. Het was gewoon dwaas , niemand die zich afvroeg waarom er na april 2015 meer gemolken moest worden , niemand . Vorig jaar daardoor lage melkprijs en de pakhuizen vol gesleept en nu gaat het weer de betere kant in omdat door de lage melkprijs het animo vooral in het buitenland iets is getemperd. Totdat de prijzen weer ruim 40 cent zijn en dan wordt men weer brul en komt de gaserop term weer voor de dag.
+2
Twentsch Land
@George

Ik ben geen lto fan en dus ook geen lto lid en altijd voor behoud melkquotum geweest.
Lto evenals alle belangen behartigers hebben een visie, voor lto was dit o.a. Geen voortzetting melkquotum.

Maar hun visie was een mening die ze kenbaar konden maken maar ze hadden niet de macht om het te kunnen bepalen.

Nu met de problemen die er zijn na afschaffing melkquotum zijn veel melkveehouders anders gaan denken maar voor 2015 waren de meesten voor einde melkquotum......als ik in die jaren mijn mening gaf voor behoud melkquotum kreeg ik nooit een positieve reactie.

Het is dus niet alleen lto geweest die verantwoordelijk is voor de ontstane problemen.

Al die melkveehouders die voor 2015 voor einde quotum waren zijn net zoveel verantwoordelijk ook al denken sommige van die groep nu anders.
George
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Maar hun visie was een mening die ze kenbaar konden maken maar ze hadden niet de macht om het te kunnen bepalen.

Men had in Europa achter Duitsland en Frankrijk kunnen gaan staan. Deze waren de meest lange tijd voor behoud van de quotering. Quotering is afgeschaft mede door de lobby van LTO. Natuurlijk is de quotering niet afgeschaft door alleen LTO , zoveel macht ken ik ze niet toe. Maar ze stonden gewoon aan de verkeerde zijde. Vooral de verhalen die de wereld in werden geholpen over waarom de quotering moest worden afgeschaft en dergelijke deugden niet. Dat later de overheid niet goed heeft ingegrepen is ook een feit. Maar in mijn ogen is gewoon de inzet van LTO totaal verkeerd geweest.
+1
Twentsch Land
@George

Men had in Europa achter Duitsland en Frankrijk kunnen gaan staan.

Ja dat had gemoeten....dit had de Nederlandse overheid moeten doen.....de overheid is de ( eind ) verantwoordelijke ook al zijn er belangenbehartigergers met een andere mening.
+4
hans1980
@Twentsch Land dat het quotum eraf ging was na 2008 wel bekend wat de lto in die 7 jaar gedaan heeft om na einde melkquotering te zorgen dat het fosfaat Plafond niet doorgeschoten wordt is een vraagteken.
De Gemiddelde boer wist niet van het fosfaat Plafond af !
Lto bestuursleden daar in tegen wel!

Ruimte om te groeien was zeer beperkt en door anticipeerders al voor einde melkquotering doorbroken.

Om nu geen rechtzaken te hebben is gekozen voor de 2/7 datum , al gaat dit direct gepaard met een korting op fosfaat ook voor boeren die niet of nauwelijks zijn gegroeid immers was het melkquotum er maar net af en velen wouden uit eigen aanwas groeien.

Veel beter was geweest om oud melkquotum of peildatum 31/4/2015 te hanteren daarna had men nog ruimte om eventuele knelgevallen te compenseren met rechten, ook RFC had meer kunnen doen maar moest alle melk verwerken van belangenorganisaties.

Nu moet men p rechten stelen van mensen die geen part of deel aan extra groei hebben..

Blijft slecht vals..
+1
George
Quote Reactie van @hans1980:
dat het quotum eraf ging was na 2008 wel bekend wat de lto in die 7 jaar gedaan heeft om na einde melkquotering te zorgen dat het fosfaat Plafond niet doorgeschoten wordt is een vraagteken.De Gemiddelde boer wist niet van het fosfaat Plafond af !Lto bestuursleden daar in tegen wel!Ruimte om te groeien was zeer beperkt en door anticipeerders al voor einde melkquotering doorbroken.Om nu geen rechtzaken te hebben is gekozen voor de 2/7 datum , al gaat dit direct gepaard met een korting op fosfaat ook voor boeren die niet of nauwelijks zijn gegroeid immers was het melkquotum er maar net af en velen wouden uit eigen aanwas groeien.Veel beter was geweest om oud melkquotum of peildatum 31/4/2015 te hanteren daarna had men nog ruimte om eventuele knelgevallen te compenseren met rechten, ook RFC had meer kunnen doen maar moest alle melk verwerken van belangenorganisaties.Nu moet men p rechten stelen van mensen die geen part of deel aan extra groei hebben..Blijft slecht vals..

Ja maar als ze dit direct in 2008 of eerder naar voren hadden gebracht waren ze niet geloofwaardig geweest in het pleiten voor afschaffing van de Europese quotering. Dat zou zelfs dom zijn en dat was het uiteindelijk ook! Een Europees geregeld systeem weg gooien en eenzijdig alleen in NL een begrenzing aan melkvee invoeren , hoe dom kun je dan zijn?
Dat is denk ik de reden dat ze het op hun beloop hebben laten gaan, quotering afschaffen was ongelooflijk dom vanuit Nederlands oogpunt. Ik heb het tot eind 2006 ook nooit willen en kunnen geloven dat ze het zouden doen totdat in september 2006 Veerman in Tilburg het verkondigde.
+1
pieta
Quote Reactie van @George:
quotering afschaffen was ongelooflijk dom vanuit Nederlands oogpunt

We kunnen nu toch ongeveer 20% meer melk leveren dan tijdens de quotering. En op de structurele melkprijs maakt onze 2 miljard kg standaard extra per jaar niet het verschil in melkprijs. Dus wat dat betreft hebben we wel ruimte kunnen pakken en kunnen we die ook nog (redelijk) verwaarden. Alleen de verdeling van de ruimte is een hopeloze chaos geworden. Daarin hadden ze duidelijk andere keuzes met bindend beleid moeten maken. Dat is nagelaten. Door zowel LTO als overheid als zuivelindustrie.
Frans1
@hans1980 wat loop je nu te zwetsen dat rfc van belangenorganisaties alle melk moest verwerken? In de statuten staat dat het lid alle melk aan rfc moet leveren en dat rfc alle melk afneemt.daar heeft geen organisatie verder iets over te zeggen
puntertje
De sector, en dan mn de intensieve mvh onder leiding van de ZLTO hebben de zaak zo gespeeld/getraineerd dat de politiek straks met een hakbijl de zaak zal proberen te snoeien. Nog één schandaal/dierziekte, en de melkveehouderij wordt ook uitgekotst door het grootste deel van de bevolking. Misschien wacht de politiek momenteel wel op een aanleiding om korte metten te maken met de huidige ontwikkelingstrend.
+1
vette piet
@puntertje Als er volgend jaar geen derogatie komt, dan verzuipen er een hoop in de stront.
+2
Rondhus
@puntertje soms denk ik wel eens na het lezen van jou reacties; waarom zet hij geen bord in de tuin.
Zoek een leuk en rustig baantje erbij en ga weekends lekker vissen ipv van je zo op te vreten aan al die mensen die volgens jou al deze omstandigheden veroorzaakt hebben
puntertje
@Rondhus Het is alom bekend dat intensieve veehouders het liefst hebben dat extensieve er de brui aan geven zodat ze lekker door kunnen gaan met hun oogklep-strategie. Dat hoef je niet nog eens expliciet te melden.
brabo
Quote Reactie van @Rondhus:
ipv van je zo op te vreten

zal wel de aard van het beestje zijn
+2
KuikenenKoe
Quote Reactie van @Rondhus:
ga weekends lekker vissen ipv van je zo op te vreten aan al die mensen die volgens jou al deze omstandigheden veroorzaakt hebben

tja, hoogstwaarschijnlijk als dan ze niet willen bijten of alleen maar klein voorntjes dan zal dat ook wel weer aan romijn en de intensieven liggen
+2
Frans1
@KuikenenKoe ja.dat efficiënt werken is niet goed voor de visstand.te weinig fosfaat in het oppervlaktewater 😁
JohnDeere6serie
Ze ruimen veel te veel boeren op momenteel, zitten in den haag te slapen hoeveel armoede en werkloosheid ze zich op hun hals halen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mestbeleid en melkveehouders geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
53
DEELNEMERS
25
WEERGAVES
0