40 procent Noorse melkwinning automatisch

Maar liefst 40 procent van de Noorse melkproductie vindt met de melkrobot plaats. In Scandinavië groeit het percentage robotmelkers gestaag op kleinere bedrijven, maar op de grootschalige melkveebedrijven in Denemarken en Zuid-Zweden daalt het aandeel dat automatisch melkt al enkele jaren.

Deel dit topic

Reacties

+3
casev
70 cent voor je melk, en je 35 melkkoeien op 1 robot. Waarom zou je je dan nog druk maken.....
+2
brabo
Quote Reactie van @casev:
je dan nog druk maken.

om hem vorstvrij te houden misschien 😄
+5
jan.1
Melken blijft een belasting,smorgens vroeg en s,avonds weer.En 7 dgn in de week .
Rond de 50 zijn schouders en of rug versleten en gaan de jongeren weer aan de slag....tot hun 50 ste.. Dus robots zijn echt zo gek nog niet,zijn wel duur en weiden gaat minder makkelijk(sommigen kunnen dat weerleggen).Maar ja,een schouder en een rug kan je niet vervangen.!!
Verder heb je wel veel meer vrije tijd,en weekend vrij is ff makkelijker.
Oja,hier bijna 20 jr robot melken...
Erco
@jan.1 dat laatste is overbodig haha met je kletspraat. Tuurlijk zal een enkeling ervan slijten maar doorgaans valt dat reuze mee. Apart dat je na 20 jaar nog je keuze verdedigt 😜😉
+1
brabo
Quote Reactie van @Erco:
dat laatste is overbodig haha met je kletspraat. Tuurlijk zal een enkeling ervan slijten maar doorgaans valt dat reuze mee. Apart dat je na 20 jaar nog je keuze verdedigt

Je bent nog een een jongenvent en denkt heel de wereld aan te kunnen. Geeft niks, dat hoort bij de leeftijd. Maar ik weet uit ervaring en zie het bij veel leeftijdsgenoten dat als je eenmaal de 50 bent gepasseerd, dat het allemaal niet meer zo soepeltjes gaat. En dan is de fysieke belasting tijdens je werkzaamheden toch echt een issue waar je rekening mee moet nemen in je bedrijfsvoering.
Hier 20 jaar geleden ook begonnen met robotmelken. Niet alleen vanwege de verwachte voordelen, maar vooral ook vanwege van mijn slechte rug. Door deze manier van mijn bedrijf runnen kan ik het momenteel nog steeds fysiek vol houden, en dat had ik zonder de robotisering anders nooit gekund.
kaas
@Erco ja jongen we praten wel eens weer als je 50 jaar mag worden wat er allemaal versleten is schouders knie heup en noem maar op er zijn zeer weinig veehouders van 50+ die er geen last van hebben.
hier ook collega veehouder die dacht 10 jaar ook de hele wereld aan te kunnen grote melkstal er 2 keer 14 maar denkt nu over robots na of 3 melkers om de tour beurt dat moet je ook willen [melkers]
+1
cjw73
@jan.1 ben pas met mijn 40ste begonnen dus dan kan het nog wel even mee zie ik.
+1
weurding
Quote Reactie van @jan.1:
Rond de 50 zijn schouders en of rug versleten en gaan de jongeren weer aan de slag

ken iemand die melkt op zijn 70e elke dag nog, hebben er 600, slijtage is deels werken, deels erfelijkheid, waarom wordt de ene koe 5 jaar en de andere 13?
+2
arie.j
Quote Reactie van @jan.1:
Melken blijft een belasting,smorgens vroeg en s,avonds weer.En 7 dgn in de week .Rond de 50 zijn schouders en of rug versleten en gaan de jongeren weer aan de slag....tot hun 50 ste.. Dus robots zijn echt zo gek nog niet,zijn wel duur en weiden gaat minder makkelijk(sommigen kunnen dat weerleggen).Maar ja,een schouder en een rug kan je niet vervangen.!!Verder heb je wel veel meer vrije tijd,en weekend vrij is ff makkelijker.Oja,hier bijna 20 jr robot melken...

Doe een beetje normaal
Dat je melken een belasting vind en zeven dagen in de week 2 keer erg veel, dat kan best maar beweging is goed voor een mens.
Het is geen zwaar tillen of andere ongezonde lichaamsbeweging
van Ittersum
@arie.j misschien zijn heel veel melkstallen wel verkeerd gebouwd. In mijn AB tijd stond ik ook wel eens naar mijn gevoel in veel te diepe putten. Laat je armen maar hangen i.p.v 90 graden t.o.v je romp. En dan s'avonds echt kapot en overal pijn en dat 1,5 uur per keer, keer 730 maal/jaar is bijna 1100 uur. Op basis van werknemer tijd van 36 uur/week , melk zo 30 weken van de 52. Dan kan ik me wel voorstellen dat je na je 50e op bent
arie.j
Quote Reactie van @van Ittersum:
.j misschien zijn heel veel melkstallen wel verkeerd gebouwd. In mijn AB tijd stond ik ook wel eens naar mijn gevoel in veel te diepe putten. Laat je armen maar hangen i.p.v 90 graden t.o.v je romp. En dan s'avonds echt kapot en overal pijn en dat 1,5 uur per keer, keer 730 maal/jaar is bijna 1100 uur. Op basis van werknemer tijd van 36 uur/week , melk zo 30 weken van de 52. Dan kan ik me wel voorstellen dat je na je 50e op bent

Het kan altijd verkeerd, maar er zijn genoeg boeren die melken tot hun 70e.
Anders waren er ook geen boeren van 60plus zonder opvolger.
Melken heb ik altijd als vrij ontspannen ervaren. En dat was op een grupstal en lage doorloopmelkwagen, dus altijd door de knieën.
Er zijn ook boeren met versleten knieën en heupen, zit dat echter altijd in het melken? Er worden ook nogal eens bij andere bezigheden iets verkeerd gedaan met tillen en slepen. En ook bij burgers en huisvrouwen komen versleten heupen, knieen e.d. voor.
+1
jan.1
Quote Reactie van @arie.j:
Doe een beetje normaalDat je melken een belasting vind en zeven dagen in de week 2 keer erg veel, dat kan best maar beweging is goed voor een mens.Het is geen zwaar tillen of andere ongezonde lichaamsbeweging

Dadelijk is er weer de beurs in Gorkum,pak een stoel Arie,en en ga op je gemak ff naar je collega,s kijken .Je schrikt van de boeren die kreupel lopen.
arie.j
Quote Reactie van @jan.1:
Dadelijk is er weer de beurs in Gorkum,pak een stoel Arie,en en ga op je gemak ff naar je collega,s kijken .Je schrikt van de boeren die kreupel lopen.

Kom er al jaren, zou niet weten waarom te schrikken
Boeren doen verder meestal ook nog ietsje meer dan koeien melken. Zoals met nuchtere kalveren sjouwen en trekken, verkeerd tillen enz.
Vroeger kregen trekkers de schuld van rugklachten
Ook was bukken en door de knieen bij het melken niet goed. En melkput, dat was pas arbeids en gezondheidsvriendelijk. Nu blijkbaar weer ongezond, zo blijf je bezig.
Verder blijft het een beetje ja en nee roepen, dat schiet niet op, cijfers heb jij niet.
Wel is het arbeidsverzuim in de landbouw veel lager dan het gemiddelde.
+1
pieta
@arie.j Het lager arbeidsverzuim ligt waarschijnlijk eerder aan de vasthoudendheid dan aan het niets mankeren. En schouderproblemen van jaren melken komen volgens mij toch echt behoorlijk wat voor evenals rugklachten van het in de melkput staan. En het maakt nogal een verschil of je jaren gemolken hebt in een 2*3 of 4 visgraat een 50 koeien of je melkt er meer als 100 in een grotere melkstal.
+1
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
@arie.j Het lager arbeidsverzuim ligt waarschijnlijk eerder aan de vasthoudendheid dan aan het niets mankeren. En schouderproblemen van jaren melken komen volgens mij toch echt behoorlijk wat voor evenals rugklachten van het in de melkput staan. En het maakt nogal een verschil of je jaren gemolken hebt in een 2*3 of 4 visgraat een 50 koeien of je melkt er meer als 100 in een grotere melkstal

Natuurlijk moet de melktijd in het redelijke blijven, alle te lang doorgaande zelfde bewegingen geven op den duur klachten (ook een muisarm 😉 )
+1
pieta
@arie.j En 40 koeien per uur of 100 koeien per uur maakt ook nog wel wat verschil
paul1
@pieta idd, degenen met 100 + aantal koeien hebben eerder een robot nodig dan iemand die 50 koeien melkt . Vaak zie je juist dat 100 + boeren juist kiezen voor een carousel
jan.1
Quote Reactie van @arie.j:
Kom er al jaren, zou niet weten waarom te schrikkenBoeren doen verder meestal ook nog ietsje meer dan koeien melken. Zoals met nuchtere kalveren sjouwen en trekken, verkeerd tillen enz.Vroeger kregen trekkers de schuld van rugklachtenOok was bukken en door de knieen bij het melken niet goed. En melkput, dat was pas arbeids en gezondheidsvriendelijk. Nu blijkbaar weer ongezond, zo blijf je bezig.Verder blijft het een beetje ja en nee roepen, dat schiet niet op, cijfers heb jij niet.Wel is het arbeidsverzuim in de landbouw veel lager dan het gemiddelde.

Ja de put was arbeids vriendelijk,tot een 70/80mk,nu is het normaal geworden om 150 tot 300 mk te melken ,,dat is ff andere koek..Ik heb geen cijfers maar kijk maar om je heen....
Arbeidsverzuim is er uiteraard niet omdat een boer werkt tot hij er bij neer valt...De reden is weer dat we alles zelf willen doen en personeel te duur vinden.
Trekkers hadden vroeger een omgekeerde koekepan met een veer eronder,dat ging goed tot men er te lang op zat.Nu een lucht geveerde stoel en dito cabine.
Het zelfde gaat met melken gebeuren,melkstallen worden binnen afzienbare tijd helemaal gerobotiseerd ,misschien ten koste van melkrobots.
Erco
@arie.j precies. Maar als die buik groter wordt, brabo zegt dat dat na 50 jaar gebeurd 😉 Dan beginnen de kwaaltjes. Als je je lichaam gewoon goed in conditie houd en de spieren sterk dan zal t allemaal wel meevallen. Melken wordt steeds makkelijker
brabo
@Erco
Die buik komt al wel eerder dan de 50 als je een beetje Bourgondisch leeft.
Maar ik zelf ging al op mijn 10e voor het eerst naar het ziekenhuis vanwege mijn rug.
Echt geen pretje om daar last van te hebben. Zeker niet nadat ik mijn rug 10 jaar geleden ook nog een keer gebroken heb.
+1
arie.j
Quote Reactie van @brabo:
Die buik komt al wel eerder dan de 50 als je een beetje Bourgondisch leeft.Maar ik zelf ging al op mijn 10e voor het eerst naar het ziekenhuis vanwege mijn rug.Echt geen pretje om daar last van te hebben. Zeker niet nadat ik mijn rug 10 jaar geleden ook nog een keer gebroken heb.

Zo tussen m'n de 25 en 50 ging ik nog al eens naar de fysiotherapeut(kraker) voor rugklachten.
Die vertelde dat wat ik had nog wel eens beter werd bij het ouder worden, omdat de rug dan wat verstijfde, kon het toen maar slecht geloven.
Maar het was gelukkig wel zo, geleidelijk is het over gegaan en zeker de laatste 10 jaar geen rugklachten meer .
Maar ik heb heel wat af gesjouwd, de kunstmestzakken met KAS waren destijds 50kg.
En die moesten soms helemaal van de grond in de kunstmeststrooier.
In mijn jonge jaren stond daar ook nog een paard voor, dat beest deed soms op het laatst nog een stapje vooruit, daar heb ik het wel eens goed van in mijn rug gehad.
Ook het krachtvoer kwam in 40 of 50kg
Thomas Slakkenmeel 60kg dacht ik, vrij klein zakken door het hoge soortelijk gewicht, maar loodzwaar als je die op de bandenwagen moest zien te krijgen.
Melkbussen wogen leeg al 10kg en vol richting 40kg, daar sjouwde je ook elke dag mee.
De grootste krachtpatser vroeger bij de oude Graafstroom was het eens gelukt om met 4 volle melkbussen (iedere hand 2) rond de oude fabriek te lopen, moet ergens jaren 50tig zijn geweest volgens het verhaal
Tegenwoordig mag het niet meer dan 20kg wegen en nog hebben mensen rugklachten.
Erco
@arie.j j klinkt precies als mijn vader van 72 haha vroeger deden ze pas zwaar werk en daar wrden ze doorgaans niet slechter van. Ik vind met 40 kilo in elke hand lopen al genoeg trouwens
rebabs
Vroeger.... was alles beter, een versleten rug/schouder of knie, naar de dokter, je laten afkeuren en op je gemak door boeren. De generatie van nu betaalt zich scheel aan premie omdat de oude generatie te veel heeft geprofiteerd. Ik molk vroeger 30 koeien per uur, tegenwoordig 100/ uur, als je naar de 50 gaat dan ga je alles gewoon voelen, het herstelt gewoon langzamer
weurding
@rebabs geloof niet dat die oudere generatie de premie heeft doen verhogrn voor dat handje vol boeren wat er nu nog rondloopt. Kijk eens om je heen hoeveel lamzakken zeker buiten de landbouw hun hand ophouden en daar betaal je nu de prijs voor
George
Quote Reactie van @weurding:
geloof niet dat die oudere generatie de premie heeft doen verhogrn voor dat handje vol boeren wat er nu nog rondloopt. Kijk eens om je heen hoeveel lamzakken zeker buiten de landbouw hun hand ophouden en daar betaal je nu de prijs voor

Bovendien ben je niet verplicht om een AOV verzekering te hebben. Ik heb hem ruim 6 jaar niet meer.
+1
pieta
@weurding Die lamzakken zitten niet in dezelfde private verzekering. Velen mankeerden vroeger wat. Dit leidde tot veel uitkeringen. Veel uitkeringen leiden tot hogere premies.
George
Quote Reactie van @pieta:
lamzakken zitten niet in dezelfde private verzekering. Velen mankeerden vroeger wat. Dit leidde tot veel uitkeringen. Veel uitkeringen leiden tot hogere premies.

Klopt dit waren vaak de werknemers die via de baas verzekerd waren en betreffen geen Arbeid Ongeschiktheidsverzekeringen van zelfstandigen.
+1
arie.j
Quote Reactie van @rebabs:
Vroeger.... was alles beter, een versleten rug/schouder of knie, naar de dokter, je laten afkeuren en op je gemak door boeren.

Boeren hadden vroeger op een enkeling na geen AOV.
Het is een jaar 6 verplicht geweest (1998-2004) via de belastingen na aandrang LTO enz.omdat er zo weinig verzekerd waren. Daarna afgeschaft omdat er veel protesten kwamen omdat ze liever niet verzekerd waren (of het op een andere manier wilden)
Maar echt, het gros van de melkveehouders had 25 -30 jaar geleden geen AOV, vooral wegens kosten en de beperkende voorwaarden.
George
Quote Reactie van @arie.j:
25 -30 jaar

Ik denk iets eerder Arie , ik heb AOV gehad van 1987 tot 2011.
arie.j
Quote Reactie van @George:
Ik denk iets eerder Arie , ik heb AOV gehad van 1987 tot 2011.

Zie
nl.wikipedia.org/wiki/…
Heb bij geboorte van mijn kinderen nog een uitkering gehad (mijn vrouw dan)
sorry
@arie.j als een paar goede jaren had betaalde je de volle mep ,4800 gulden en als je net in een paar mindere jaren ongeschikt werd beurde je niks....typisch weer dat(volgens jouw) lto voorstander was
arie.j
Quote Reactie van @sorry:
@arie.j als een paar goede jaren had betaalde je de volle mep ,4800 gulden en als je net in een paar mindere jaren ongeschikt werd beurde je niks....typisch weer dat(volgens jouw) lto voorstander was

Klopt, boeren riepenm dat ze achtergesteld waren, veel teveel risco liepen enz., dat nam LTO en
en ook de de politiek over.
Maar de invulling viel boeren zwaar tegen.
Kun je een hele boom over opzetten, maar premie ging ook naar fiscaal inkomen.
sorry
Quote Reactie van @arie.j:
Maar echt, het gros van de melkveehouders had 25 -30 jaar geleden geen AOV, vooral wegens kosten en de beperkende voorwaarden.

vooral vanwege de kosten , de beperkende voorwaarden waren wel oplossingen voor
van Ittersum
Parttime boeren met uiteraard veel overheidssteun is daar de normaalste zaak van de wereld. Dat ze parttime boeren heeft natuurlijk te maken met het weer en infrastructuur maar ook met hun gevoel voor socialiteit. Er is meer dan alleen maar koeien. Mijn zwager woont daar en zo krijg je wel eens wat mee. Denk als je hun uitlegt dat wij fulltime boer zijn ze jou staan aan te kijken zoals wij tegen hun aan kijken en denken: niet helemaal fris ofzo.....🤣
+2
George
Quote Reactie van @van Ittersum:
Mijn zwager woont daar en zo krijg je wel eens wat mee. Denk als je hun uitlegd dat wij fulltime boer zijn zoj jou staan aan te kijken zoals wij tegen hun aan kijken en denken: niet helemaal fris ofzo.....🤣

Dat hebben ze dan daar goed gezien. 😄

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkrobot , melkproductie , denemarken en melkveebedrijven geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
35
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0