Demonstraties bij kippenboeren die kiezen voor ruimen

Zes dierenorganisaties gaan vandaag protesteren bij pluimveebedrijven die hun kippen gaan ruimen die besmet zijn met fipronil. De protesten vinden plaats bij twee pluimveebedrijven in Drenthe.
De dierenorganisaties spanden vrijdag een kort geding aan om een stokje voor de ruimingen te steken. De rechter stelde ze niet in het gelijk. Er wordt gedemonstreerd bij een bedrijf in Odoornerveen met 60.000 kippen en een bedrijf in Witteveen met 72.000 kippen, schrijft RTV Drenthe. Gisteren werden al zeker 300.000 kippen geruimd.
Naar verwachting zullen er in totaal in Nederland zo'n miljoen kippen worden geruimd, zegt Eric Hubers van brancheorganisatie van de pluimveehouderij LTO. Een precieze schatting is moeilijk te maken, omdat bedrijven kunnen kiezen om alle beesten af te maken of om ze schoon te krijgen.
Vergassen of dieet
Anne Bron uit Drachtstercompagnie heeft, net als het merendeel van de pluimveehouders, besloten om de kippen in leven te houden. "Ze gaan dan op dieet", zegt ze. "Fipronil hoopt zich op in het buikvet en als het goed is gaat de de stof dan met het buikvet uit de kip."
Hubers van LTO zegt dat die aanpak niet zonder risico is. "Het is nieuwe materie. We weten hoe snel andere gifstoffen uit de kip gaan, maar met fipronil is dat onbekend." Naar verwachting duurt het zes tot acht weken voordat de kippen weer 'schoon' zijn.
De beesten kunnen pas weer geld opleveren wanneer ze fipronil-vrij zijn. Daarom kiezen bedrijven met vooral oudere kippen die binnenkort toch naar de slacht moeten vaker om te ruimen. Het is in dat geval voordeliger om de kippen te doden. Als ze in leven worden gehouden kosten ze geld, omdat ze moeten eten, terwijl ze niets opbrengen. De besmette beesten mogen niet naar de slachterij, dus worden ze in de stal vergast.
Gezondheid
Fipronil is een antiluizenmiddel dat tegen de regels in is gebruikt tegen bloedluis bij kippen. Daardoor kwam de stof in eieren terecht. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwde vorige week voor de stof. Toxicologen zeggen dat de eieren pas gevaarlijk worden voor de gezondheid na jaren consumptie.
 Demonstraties bij kippenboeren die kiezen voor ruimen (nos.nl)

Zes dierenorganisaties gaan vandaag protesteren bij pluimveebedrijven die hun kippen gaan ruimen die besmet zijn met fipronil. De protesten vinden plaats bij twee pluimveebedrijven in Drenthe. De dierenorganisaties spanden vrijdag een kort geding aan om een stokje voor de ruimingen te steken. De rechter stelde ze niet in het gelijk. Er wordt gedemonstreerd bij een bedrijf in Odoornerveen met 60.000 kippen en een bedrijf in Witteveen met 72.000 kippen, schrijft RTV Drenthe. Gisteren werden al zeker 300.000 kippen geruimd. Naar verwachting zullen er in totaal in Nederland zo'n miljoen kippen worden geruimd, zegt Eric Hubers van brancheorganisatie van de pluimveehouderij LTO. Een precieze schatting is moeilijk te maken, omdat bedrijven kunnen kiezen om alle beesten af te maken of om ze schoon te krijgen. Vergassen of dieet Anne Bron uit Drachtstercompagnie heeft, net als het merendeel van de pluimveehouders, besloten om de kippen in leven te houden. "Ze gaan dan op dieet", zegt ze. "Fipronil hoopt zich op in het buikvet en als het goed is gaat de de stof dan met het buikvet uit de kip." Hubers van LTO zegt dat die aanpak niet zonder risico is. "Het is nieuwe materie. We weten hoe snel andere gifstoffen uit de kip gaan, maar met fipronil is dat onbekend." Naar verwachting duurt het zes tot acht weken voordat de kippen weer 'schoon' zijn. De beesten kunnen pas weer geld opleveren wanneer ze fipronil-vrij zijn. Daarom kiezen bedrijven met vooral oudere kippen die binnenkort toch naar de slacht moeten vaker om te ruimen. Het is in dat geval voordeliger om de kippen te doden. Als ze in leven worden gehouden kosten ze geld, omdat ze moeten eten, terwijl ze niets opbrengen. De besmette beesten mogen niet naar de slachterij, dus worden ze in de stal vergast. Gezondheid Fipronil is een antiluizenmiddel dat tegen de regels in is gebruikt tegen bloedluis bij kippen. Daardoor kwam de stof in eieren terecht. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwde vorige week voor de stof. Toxicologen zeggen dat de eieren pas gevaarlijk worden voor de gezondheid na jaren consumptie.

Nieuwsgrazer

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden stof , lto , stal , kippen , eieren , slachterij , gezondheid , nvwa , eten , gevaarlijk , slacht , regels , pluimveehouderij , witteveen , drenthe en fipronil geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!