'Ik begrijp kritiek op Kringloopwijzer niet' - 5 vragen aan Erik v Grinsven

Verschillende melkveehouders kennen verschillende bedrijfssituaties. In deze zomerserie vertellen een aantal van hen hoe zij kijken naar de uitwerking van de huidige wet- en regelgeving, en hoe ze daar de komende jaren binnen hun bedrijfsvoering mee denken om te gaan. Ditmaal is het woord aan de intensieve melkveehouder Erik van Grinsven (48) uit Sint-Michielsgestel.

U ergert zich aan collega’s die kritiek uitten op de Kringloopwijzer?
"Dat doe ik inderdaad. Wat hebben veel van mijn collega’s daarop tegen? Nu kun je laten zien wat je in je mars hebt als melkveehouder, denk ik dan. Zij die de Kringloopwijzer proberen onderuit te halen, doen dat volgens mij puur uit eigen belang. Ik vind dat ze voor de sector als totaal erg dom bezig zijn. Dat anderen in een gebied geboren zijn waar grond makkelijk voor handen is, is mooi voor hen. Wij hebben geroeid met de riemen die wij hadden. En eruit gehaald wat er uit te halen viel. Puur economie. Hoe je het went of keert, daar gaat het toch om. Melkveehouders zijn te gauw tevreden met een klein beetje verdienen."

Deel dit topic

Reacties

+1
Twentsch Land
U ergert zich aan collega’s die kritiek uitten op de Kringloopwijzer?

We ergeren ons aan dat het feit dat het verplicht is geworden omdat er wat zijn die dit willen .....,was het vrijblijvend zou de kritiek al veel minder zijn.....het maximale voordeel in de klw mag max 5% zijn....dan wordt de kritiek alweer wat minder.....
KOC1981
@Twentsch Land ik ben pro KLW, maar inderdaad ook pro vrijwillig. volgens Wiebren heeft dit wel tot gevolg dat de forfait aangepast moet worden, omdat niet deelnemers gemiddeld hoger zitten qua fosforuitscheiding per koe dan het gemiddelde.
puntertje
Quote Reactie van @KOC1981:
omdat niet deelnemers gemiddeld hoger zitten qua fosforuitscheiding per koe dan het gemiddelde

Dat komt vnl omdat de KLW een deel van de lekken van het fosfaat niet toerekent aan de KLW gebruiker. Dat weet Wiebren ook wel, maar KLW gebruikers denken dat ze efficiënter zijn omdat ze die verliezen over de heg gooien en dan dus niet meer verantwoordelijk zijn.
Nick83
@puntertje en daar profiteert iedereen van, ook de boeren die geen positief resultaat bij de klw hebben en dus de forfaitaire norm gebruiken.
puntertje
@Nick83 Jij wilt laten geloven dat door kromme regenregels iedereen profiteert en het dus moet omarmen? Nou, overtuig daar de politiek maar eens mee! Succes.
+1
hookwood
@puntertje Dat is helemaal niet zo moeilijk. Als het financieel niet interessant is om efficiënter met fosfaat om te gaan dan gebeurt dat ook niet. Dus als er geen voordeel is in bijvoorbeeld een kringloopwijzer of de BEX dan zal het gebruik van fosfaatarm voer afnemen. Er zal dan weer meer raapschroot, maisgluten en dat soort fosforrijke voeders die relatief goedkoop zijn verkocht worden.En daarmee de excretie per koe toenemen. De forfaits worden daarop aangepast en dus zal een extensieve boer daardoor dan ook minder dieren mogen gaan houden.
jg
@hookwood En maar dreigen en manipuleren. Schei toch uit. Indien RFC een technische eis aan KLW hangt moet iedereen leveren. Wat een gelul dat KLW alleen over fosfaat gaat !!

Is het al voor elkaar dat op basis van fosfaatefficiente we meer co2 en methaan mogen produceren en meer ammoniak en N-excretie ??
puntertje
@hookwood Jij hebt je duidelijk niet ingeleefd in de argumenten die tegen de verplichte KLW worden gegeven, je hebt het zelfde pro-KLW riedeltje als ieder ander die verlekkerd naar extra productieruimte hunkert. Maar, je zit in de ledenraad, en hebben jullie voor gestemd of is die verplichting er op een ander manier in gerommeld?
hookwood
@puntertjeVan Melkweb: Het bestuur van Zuivelcoöperatie FrieslandCampina U.A. heeft op 15 december 2015 de ledenraad van de coöperatie geïnformeerd over de wijzigingen van het praktijkreglement. Vanaf komend jaar is het invullen van de KringloopWijzer voor alle leden-melkveehouders van FrieslandCampina een basiseis in Foqus planet.

melkweb.frieslandcampina.com/nl-nl/cooperatie/…
+1
puntertje
@hookwood goh, wat leuk dat ze jullie 'informeren', jullie zitten daar om geïnformeerd te worden, boeiend.
jg
@hookwood Hoe zit het nou met fosfaatefficientie en hogere uitstoot van andere beperkende elementen ?? RFC heeft een verplichting tot invullen, over gebruiken van uitkomsten hebben we nog niets besloten .
Jan S
😀
Wilbert
@Jan S in een aantal andere eu landen begint fosfaat ook te spelen. Over een aantal jaren komen ze hier leren hoe wij zo efficiënt met fosfaat om kunnen gaan in de koe en bodem 😄
Jan S
😀
kanniewaarzijn
@Wilbert Ben blij dat je er een schaterlachend poppetje bij hebt gezet....
+1
Hans van Bergen
Wiebren zit er wel eens vaker naast. Toen Wiebren in juni 2015 stelde dajje gerust koeien weg kon doen heb ik ze toch nog maar iekes aangehouden. Ook al omdat ik dan de enige zou zijn die koeien leverde. So de 2e kamer heeft besloten in ruime meerderheid dat de klw er gewoon gaat komen en dan gaat iedereen proberen er iets mee te bereiken en dus invullen
+4
Hans van Bergen
V Grinsven verwoord het precies goed
robbies
@Hans van Bergen waarom heb jij eigenlijk nog geen 250 koeien?
Hans van Bergen
@robbies Hoevvel koeien heb jij. Vertel eens wat over je eigen bedrijf. Ik heb geen 250 koeien omdat ik dat niet kan betalen.
+1
robbies
@Hans van Bergen ik melk 85 koeien op 65-70 ha land. Ik had graag naar 100-110 koeien gegroeid, maar het lukte me niet voor 2 juli. Na 2 juli wel doorgegroeid en zodoende dit jaar al flink moeten reduceren. Voel niet zo de noodzaak om mijn mineralenstromen te verantwoorden. De burgers die hier komen vragen er ook niet naar, ze vinden het wel vreemd dat ik niet zoveel koeien mag houden dat ik mijn eigen (pacht)land kan bemesten.

Voldoende zo?
robbies
@Hans van Bergen dus als je het wel kon betalen had je ze wel gehad?
BoerBart
@Hans van Bergen Van Grinsven schrijft: Het duurzaamheidsverhaal snap ik en ik zie het belang ook wel. Maar dat betekent niet dat ze de intensieve boer op slot moeten en mogen zetten.
Volgens mij snappen Van Grinsven en Van Bergen niks van het "Duurzaamheidsverhaal".
Hier een Link naar iemand die het wel snapt; boeren.nu/topic/109918/

Wat mij betreft laten ze dit soort economische intensieve groeiers verplicht een paar jaar krimpen. Dan worden ze vanzelf extensief.
+2
Hans van Bergen
@BoerBart Beetje mislukt forum of Nie? Net als je denkbeelden. Intriest om je eigen afwijkingen af te wentelen op anderen
+3
jg
@Hans van Bergen Wel grappig dat je je op dit forum ophoudt. Ruige bende hier met keiharde argumenten etc. Hier komen echter geen mensen met afwijkingen. Juist anderen betichten van afwijkingen zou je een afwijking kunnen noemen.
+3
oldhuus
Hij preekt alleen maar voor eigen parochie, en alsof hij gedwongen is om te groeien naar 250 koeien.
+4
pietjepuk
@oldhuus 250 koeien hebben en dan nog de volgende uitspraak doen.

Groei blijft noodzaak om inkomen te behouden

Dhr Gommer kan wel eens meer verdienen dan Dhr Grinsven. 1 ding weet ik wel zeker Gommer houdt het langer vol zonder melkgeld dan Grinsven
Nick83
@pietjepuk ja... vandaar dat de kleine boeren er bijna allemaal mee stoppen. Kleinere bedrijven bijna niet overgenomen worden. En het gemiddeld aantal dieren per bedrijf steeds maar stijgt en stijgt...
matt
Het kan maar zo zijn dat we straks gestraft worden voor 1 kilo fosfaat die we niet produceren.
dat je rechten krijgt die je niet geproduceerd hebt (fosfortair) hoor je hem natuurlijk niet over
+2
cjw73
Ze zoeken wel zo dat ze wat echte voorstanders vinden. Dit is ook zo'n geval, even wat met de getallen toveren en we zijn super bezig op papier.
weideboer
Ik heb eigenlijk maar 1 reactie en advies voor hem: bemoei met je eigen zaken en leg anderen niet je voorkeur op
+3
KOC1981
@weideboer die kunnen we ook omdraaien. alles staat of valt met de vrije keuze. er zullen zeker nog mogelijkheden tot verbetering zijn aan de kringloopwijzer, echter voer ik al een aantal jaren laagfosforvoer en zijn we heel bewust gestopt met bepaalde bijproducten alhoewel ze voertechnisch/prijstechnisch wel interessant waren.

Dus om de KLW volledig af te branden kan je ook zeggen dring je eigen voorkeur niet zo op. nogmaals alles staat of valt met vrijwillig
sjoerd de melker
@weideboer waar lees jij dat hij voorstander is van een verplichte klw?
+3
jan w
Ik ben zelf voorstander van de kringloopwijzer. Alleen op de manier zoals het nu gaat ben ik het helemaal niet eens. Er zou een werkend systeem zijn op 1 januari 2016 . Die was er niet en tot op heden vind ik de kringloopwijzer van zuivelNL nog steeds een waardeloos ding. Koppelingen werken nog niet goed. ( tenminste dat is mijn mening ). De uitwisselbaarheid van de gegevens is nog lang niet goed. Je kunt er niks mee.
Koppelingsgegevens van en naar de versie van de WUR ( Offline ) krijgt van mij een onvoldoende.
Dan krijg je te horen dat op die manier de gegevens onbetrouwbaar worden. Als ik in de online versie de gegevens uit het voedernormen boekje mag gebruiken, dan is dat wel betrouwbaar.
Mensen moeten ermee aan de slag kunnen gaan om er inzichten uit te kunnen halen. inzicht in de bodem, inzicht in de voeding , inzicht in de bemesting. alleen op die manier kan het een meerwaarde gaan krijgen en dat doet het bij velen ook al.
Maar als je zo zinloos de gegevens kunt bijwerken , kan ik het mij voorstellen dat je er genoeg van krijgt van de hele kringloopwijzer.
+3
Frans1
Bovendien is boeren met een redelijke intensiviteitsgraad nog altijd de meest economische manier om te boeren

Alleen op deze bewering wil ik graag reageren,want volgens mij is nog niet zo lang geleden hier een topic voorbij gekomen die het tegendeel vertelde.
Maar iedereen lult wat het beste in zijn eigen straatje past
oldhuus
@Frans1
Als je vroeger veel in grond hebt geïnvesteerd heb je daar jaren niks mee verdient, maar de grondprijsstijging wel meegenomen. En je bent onafhankelijk van ruwvoerprijzen, mestafzetprijzen. Bovendien als de grond ook geschikt is voor andere gewassen is verhuren tegenwoordig ook wel interessant, afhankelijk van je grondsoort, worden daar nu ook wel redelijke prijzen voor betaald.
Dit jaar kan intensief best goed boeren, lage mestafzetkosten, lage ruwvoerprijzen (in het noorden) maar er zijn ook wel andere jaren geweest.
Frans1
Quote Reactie van @oldhuus:
lage mestafzetkosten, lage ruwvoerprijzen (in het noorden)

Daar heeft de invoering van de P rechten voor gezorgd.logisch toch.Daarom nu de amvb grondgebonheid ook maar weer afschaffen,heeft geen enkel nut meer,alleen ballast
+2
Leo,s vriend
Quote Reactie van @oldhuus:
Als je vroeger veel in grond hebt geïnvesteerd heb je daar jaren niks mee verdient, maar de grondprijsstijging wel meegenomen. En je bent onafhankelijk van ruwvoerprijzen, mestafzetprijzen. Bovendien als de grond ook geschikt is voor andere gewassen is verhuren tegenwoordig ook wel interessant, afhankelijk van je grondsoort, worden daar nu ook wel redelijke prijzen voor betaald.Dit jaar kan intensief best goed boeren, lage mestafzetkosten, lage ruwvoerprijzen (in het noorden) maar er zijn ook wel andere jaren geweest.

Klopt Oldhuus, maar er is ook nog een andere categorie, die van net niet grondgebonden, ( met of zonder ) derogatie , deze mensen hebben over het algemeen eigen ruwvoer genoeg en moeten een beetje mest afzetten. Ik denk dat die categorie het meest constant verdient.
vaak
@oldhuus Lage mestafzet kosten?
Ik betaal momenteel E17 / ton.
Geen koopje.
Midden Brabant.
weideboer
@vaak hier in het noorden wordt gesproken dat de ontvanger bijna niets krijgt voor dm . Klopt dat?
Huppel
@weideboer hier is 6 euro geboden, gelost in de put/container.
jg
Het enige probleem voor Van Grinsven is dat hij dit jaar op 295 melkkoeien had MOETEN zitten.
Bedrijfseconomisch. Daar heeft KLW niets mee te maken. Vreemd en kwetsbaar om een instrument, dat niet de realiteit weergeeft, te misbruiken voor je bedrijfseconomische groei. Het is hooguit een indicatie voor een aantal parameters , wie zegt dat papieren fosfaatefficientie uitgeruild mag worden voor meer methaanproductie ??
+1
janv
Deze man die rekent tenminste nog,iedereen weet dat grond van 50000 niet rendabel is en toch koopt men om vervolgens te mopperen op een collega die met 2 vingers in zijn neus 250 koeien melkt .
jg
@janv Als je buiten de maatschappij en politiek rekent........
janv
Quote Reactie van @jg:
Als je buiten de maatschappij en politiek rekent........

Ik nodig je uit hier te komen kijken..
+1
Wilbert
@janv het zijn juist de intensievere bedrijven die het moeilijk hebben in een melkprijsdal, zij hebben veel meer continue externe kosten, terwijl extensieve bedrijven veel makkelijker tijdelijk op kosten kunnen besparen.
zwier
@Wilbert Ja makkelijk rente, aflossing, pacht kun je makkelijk op besparen.
Wilbert
@zwier 90% van de grond zitten niet deze kosten aan... is namelijk al afgelost...
+1
zwier
@Wilbert Volgens mij los je een stal ook af (waarschijnlijk nog wel sneller als grond), dus kunnen de intensieve broeders makkelijk wat koeien weg doen, hoeven geen voer te kopen , geen mest af te zetten geen extra werk win win situatie.
+2
janv
Quote Reactie van @Wilbert:
het zijn juist de intensievere bedrijven die het moeilijk hebben in een melkprijsdal, zij hebben veel meer continue externe kosten, terwijl extensieve bedrijven veel makkelijker tijdelijk op kosten kunnen besparen.

Daar heb je ook gelijk in,maar schijn bedriegt omdat de grondkosten ,,gratis,, zijn bij eigendom.
Als je bedrijf wil laten groeien(omdat de opvolger(ers) er bij komt) dan moet er wel eens een sprong gemaakt worden,dat lukt alleen als je melkt met voeraankoop en mestafzet.Zo is het hier al vele malen gebeurd en komt er grond te koop dan heb je in ieder geval al de koeien...
Komt er weer een prijspiekje dan lift je vanzelf weer mee.
+3
weurding
Quote Reactie van @janv:
,iedereen weet dat grond van 50000 niet rendabel is

zeiden ze ook toen het de helft was, diegene die toen wel kocht zag zijn investering verdubbelen in waarde en verbouwde er ook nog wat op 😉
janv
Quote Reactie van @weurding:
zeiden ze ook toen het de helft was, diegene die toen wel kocht zag zijn investering verdubbelen in waarde en verbouwde er ook nog wat op

Lees mijn text meer eens goed !
+1
weurding
@janv zie mijn smiley !
+2
matt
@janv ik weet niet wat voor rekensommen hij maakt maar lees vooral dat hij aan 250 koeien nog niet genoeg heeft om een inkomen te halen
janv
Quote Reactie van @matt:
ik weet niet wat voor rekensommen hij maakt maar lees vooral dat hij aan 250 koeien nog niet genoeg heeft om een inkomen te halen

Ik begrijp dat zijn stal groter is als 250 mk,nix mis mee toch,of ga je bij je supermarkt ook klagen als ze er een halletje er bij bouwen voor meer omzet.!
matt
Quote Reactie van @janv:
Ik begrijp dat zijn stal groter is als 250 mk,nix mis mee toch,of ga je bij je supermarkt ook klagen als ze er een halletje er bij bouwen voor meer omzet.!

volgens jouw melkt die 250 koeien,met 2 vingers in de neus ik lees een heel ander verhaal vervolgens probeer jij mij weg te zetten,als een klager.
en haal je er een niet relevant verhaal over een supermarkt bij?
janv
Quote Reactie van @matt:
volgens jouw melkt die 250 koeien,met 2 vingers in de neus ik lees een heel ander verhaal vervolgens probeer jij mij weg te zetten,als een klager.en haal je er een niet relevant verhaal over een supermarkt bij?

Dan moet je niet zo klagen:😀
matt
@janv je weet schijnbaar niks anders te verzinnen,fijne dag nog.
+1
jg
@janv En nu komt ie er achter dat hij jarenlang de verkeerde keuzes heeft gemaakt.
+1
janv
Quote Reactie van @jg:
En nu komt ie er achter dat hij jarenlang de verkeerde keuzes heeft gemaakt.

Zoals de boeren in brabant nu behandeld worden door de politiek aldaar,daar lusten de honden zelfs geen brood van...En daarom begrijp ik zijn zorgen.
robbies
@janv daar hebben álle boeren in Brabant last van
+1
cjw73
@janv misschien zijn ze daar zelf wel mede schuldig aan. Met oogkleppen op volgas doorrijden is niet altijd goed hoor.
+3
robbies
@cjw73 het is gewoon een politieke afrekening geweest.
+2
cjw73
@robbies klopt maar dat dat een keer ging gebeuren was te verwachten.
+1
robbies
@cjw73 had me dan ff gewaarschuwd.

Het was te verwachten dat de groei een halt toegeroepen zou worden. Het was te verwachten dat er regels zouden komen voor uitbreiding. Het was niet de verwachting dat gemaakte afspraken met 6 jaar vervroegd zouden worden, waardoor het toekomstperspectief van kleine gezinsbedrijven doorkruist werden en de grote bedrijven overblijven.

Je leest het in het verhaal van Van Grinsven. Hij hoopt op veel stoppers, dus goedkope fosfaatrechten. De 50 rechten die hij bijkoopt, zijn de 50 rechten van een weidende collega die 6 jaar eerder moet stoppen omdat investeringen niet meer terugverdiend worden.
janv
Quote Reactie van @cjw73:
misschien zijn ze daar zelf wel mede schuldig aan. Met oogkleppen op volgas doorrijden is niet altijd goed hoor.

Daar gaat het niet over,het gaat over de stikstof die de industrie en verkeer hard nodig heeft, daarvoor moet landbouw stikstof inleveren,en dat is in heel nl aan de gang.
jorisdriepinter
@janv Dat heet economie. Als er met een andere aanwending meer te verdienen valt gaat dat gebeuren. VoorN ruimte is dat niet anders. Zo verdringen consumptieaardappelen toch ook mais in Brabant. Is toch niks anders.
Wat mee speelt is dat de N ruimte wat gemakkelijker bij de landbouw is weg te halen omdat de maatschappelijke waardering van het gangbaar gehanteerde landbouw model in Brabant sterk is gedaald.
Daarmee slaat de politiek 2 vliegen in 1 klap.
De VVD steunde het voorstel niet voor niets!
robbies
@jorisdriepinter als je iets wil wat een ander heeft, dan moet je er voor betalen. Dat geldt voor de fosfaatrechten van Eric van Grinsven en voor de n-ruimte voor de provincie Brabant. Ik heb hier een NB-vergunning (geen PAS) voor 220 koeien, 150 stuks jongvee en 2.000 varkens dankzij samenvoeging van bedrijven.

Nu moet ik op een stal van 120 koeien een luchtwassers gaan zetten. Willen ze mijn ruimte hebben, dan kopen ze mijn vergunning maar.
+1
burg
@robbies dees is leuk klagen over latente ruimte die ingepikt word en zelf een veulste grote nb vergunning hebben.
robbies
@burg Mijn vee is in ieder geval niet illegaal gehuisvest en als ik zo om mij heen kijk is er volgens mij niemand belemmerd vanwege mijn vergunning.
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @robbies:
en als ik zo om mij heen kijk is er volgens mij niemand belemmerd vanwege mijn vergunning.

ben je nu al vergeten wat ze twee weken geleden in het provincieshuis besloten hebben? Dit komt mede doordat er geen ruimte voor andere sectoren is. Dit komt onder andere door jou omdat jij een NB wet hebt die zon beetje twee keer de ruimte die je gebruikt kleemt.Gun een ander ook wat.
+1
robbies
@pietjepuk
Quote:
Dit komt onder andere door jou omdat jij een NB wet hebt die zon beetje twee keer de ruimte die je gebruikt kleemt.Gun een ander ook wat

Vergunning is niet afgegeven ihkv de PAS, dus ik claim niet zoveel. Als ik een NB-vergunning aanvraag, dan moet de provincie maar vaststellen of die ruimte er is. Wordt de vergunning afgegeven, dan zou het verantwoord moeten zijn. Ik voel me niet verantwoordelijk voor het gegeven dat de provincie achteraf teveel vergunningen heeft afgegeven naar hun zin.

Maar ik ben de beroerdste niet. Ik wil best mijn varkensruimte en 100 koeien opgeven, maar dan moet er wel geschoven worden.
+1
pieta
@robbies Je denkt precies hetzelfde als de boer die 2 juli 2015 de koeien had. Als je ze wil hebben incl. rechten zul je ze moeten kopen. Wel leuk om te lezen trouwens. 😁 Je hebt wel groot gelijk dat je je vergunning dan wil verkopen aan de provincie in plaats van afgeven. Ik snap dan alleen niet dat als het over melk gaat je er allerhande opties weer gratis bij wil geven en je vergoeding er voor middels herverdeling melkgeld wil binnenharken. Ik zou beginnen met in de markt terugverdienen.
+1
robbies
@pieta juist, jij snapt 'm eindelijk. En daarom ben ik zo anti-KLW die de zgn efficiënte boeren gratis P-ruimte op moet leveren. Als je iets nodig hebt van een ander, dan betaal je er maar mooi voor.

In de markt gaat dat helaas niet altijd op. Daar heeft niemand iets "nodig". Alles is er, dus moet je mensen overtuigen. Dan heb ik liever dat ze RFC associëren met weidegang, biodiversiteit, verantwoord diermanagement etc. De kans is dan het grootst dat ze voor ons kiezen, dan dat ze voor de anonieme Oekrainse Stalmelk gaan. Tuurlijk kunnen wij die ook leveren, maar dan moeten we ook onder de Oekraïense omstandigheden mogen produceren. Dat mogen we niet, dus heilloze missie om daarop te concurreren. En daarvoor zullen we allemaal een duit in het zakkie moeten doen.
+1
burg
@robbies Serieus? Op basis van gehuurde grond en een gekregen niet benutte vergunning vind jij dat je gratis rechten zou moeten krijgen. Verhaal van rfc vind ik ook dit moet de stip aan de horizon zijjn maar dan wel helder en met een juiste tijdstermijn zodat mensen erna toe kunnen werken.
robbies
@burg
Quote:
Serieus? Op basis van gehuurde grond en een gekregen niet benutte vergunning vind jij dat je gratis rechten zou moeten krijgen

Tja, als je iets anders wil lezen dan wat er staat is het lastig discussiëren.

pacht is heel wat anders dan huur. Ik heb gewoon reguliere pacht. Geen gedoe met contracten van 6/9 jaar. Mijn pacht is beschermd en overdraagbaar aan opvolgers. Gaat hier al generaties zo. Als mijn verpachter mij weg wil hebben, moet hij mij in de mogelijkheid stellen een vergelijkbaar areaal te pachten of in eigendom te nemen.

Verder is mijn vergunning een gevolg van samengevoegde bedrijven. En heb ik ook de stalruimte voor het vergunde aantal stuks vee. Anders krijg je echt geen vergunning hoor

Ook vind ik niet dat ik gratis rechten moet krijgen. Ik wil alleen mijn latente ruimte opvullen.
burg
@robbies Ok dus een eeuwigdurende verplichting voor de verpachter maar voor de pachter? Je NB verhaal is natuurlijk fantastisch en die ruimte heb je mooi vastgelegd maar heeft natuurlijk wel de druk opgevoerd. Je latente ruimte opvullen zal gepaard moeten gaan met rechten en als ik het goed gelezen heb was je volgens mij niet van plan om daarvoor te betalen
robbies
@burg
Quote:
Je latente ruimte opvullen zal gepaard moeten gaan met rechten en als ik het goed gelezen heb was je volgens mij niet van plan om daarvoor te betalen

Liever niet nee, maar ik ben niet zo naïef dat ik denk dat ik dat niet hoef hoor. De fosfaatregelgeving komt er wel. De KLW mag wel wegblijven van mij. De fosfaatruimte is beperkt, dus eenzijdig groepen bevoordelen gaan we dan als NL melkvee ook maar eens mooi niet doen.
burg
@robbies je ziet af van de vrijstelling van generieke korting begrijp ik?
robbies
@burg het vrijgesteld zijn van de generieke korting vindt jij al het afpakken van rechten?
+1
burg
@robbies u had t over bevoordelen van groepen
+1
pieta
@burg scherp 😁
+2
robbies
@burg iemand zonder mestprobleem mede-eigenaar maken van het mestprobleem is niet mijn definitie van bevoordelen.
burg
@robbies dat vermoedde kreeg ik al 😎
pieta
@robbies Ik zeg ook niet dat dat in de markt altijd opgaat. Maar als je begint met het weg te geven dan lukt het zeker niet.
En voor de rest wil ik van een extensieve veehouder totaal helemaal niets. Ik vind het zelfs jammer dat het schijnbaar nodig is dat zij ook de KLW invullen voor de database. Ik had liever een vrijwillig KLW gezien.
robbies
@pieta we raken het steeds meer eens Pietje. Wie had dat gedacht? Jou gun ik je KLW voordeel wel en jij mij mijn latente ruimte vast en zeker ook. We weten allebei dat het er nl toch nooit van komt
+3
Jan S
😀
mvt nbrabant
Ja , Er moet hier en daar nog wat bij geschaaft worden aan de KLW, maar je kunt dmv de cijfers van de KLW steeds verder optimaliseren waar we als Agrarisch Ned. aardig goed in zijn volgens het recent rapport van de ABN . Tijdspad van communiceren van Campina met de brief van afgelopen week was ook niet best , al wisten we in de lente dat er wel weer iets aan zou komen. Maar gezien de ontverantwoordelijke ondoordachte besluiten die Prov. Brabant nu maakt wat wel eens veel familie bedrijven in brabant de das om kunnen doen is het misschien ook wel goed om de regie zelf in de hand te houden om met voorstellen te komen die voor alle leden wel werkbaar zijn. Al met al een goed stuk .
oldhuus
Straks met de kringloopwijzer als extensieve, gewoon zoveel mogelijk land verhuren en dan maar mest afvoeren en wat bijproducten, dan vang je mooi wat huur en liggen de verliezen bij de akkerbouwer.
matt
@oldhuus dat gaat je niet lukken, dan kom je met je AMvB in de knoei.
Noorderling
@matt
Zet je je jongvee en najaarskuilen ook bij de akkerbouwer op naam, moet je dan eens weer kijken hoe je bex en klw uit komen. Scheelt ook weer een partij bemonsterd mest afvoeren.

Gaan de kleine gedateerde locaties toch nog geld opleveren.
+1
matt
@Noorderling die heeft toch geen fosfaatrechten mag geen vee op naam hebben
oldhuus
@matt
Hoe dat werkt weet ik ook niet, maar nog wel zoveel mogelijk verhuren.
Woodside
Wat een mongool
George
Quote Reactie van @Woodside:
Wat een mongool

Wie?
George
Ik had het verhaal van deze Van Grinsven niet goed gelezen , maar ik vind het een tamelijk arrogant verhaal.
vaak
@George Het schijnt dat hij ZLTO bestuurder Is.
George
Quote Reactie van @vaak:
Het schijnt dat hij ZLTO bestuurder Is.

O vandaar , ja daar wordt ie niet beter van. Ja hijzelf wel natuurlijk. 😀
matt
@George hij laat anders wel optekenen dat hij zo stom was om zijn stal niet vol te zetten
George
Quote Reactie van @matt:
hij laat anders wel optekenen dat hij zo stom was om zijn stal niet vol te zetten

Ja hij had liever nog meer gehad.
+2
matt
@George ja natuurlijk heeft veel geïnvesteerd je hebt pas winst als je dat allemaal terug hebt betaald.
Pure economie 😂😂
+2
George
Ja Matt en zoiets komt uit de provincie 😂 En verder schrijft hij nog ,
"Melkveehouders zijn te gauw tevreden met een klein beetje verdienen." 😀 😀

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij en kringloopwijzer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
102
DEELNEMERS
33
WEERGAVES
0