Jawin vs Arjan

Normaal gesproken reageer ik niet op afgeschermde telefoonnummers en sowieso niet op anonieme forums.Laat ik dan beginnen met mezelf voor te stellen .Ik ben Arjan Bonthuis, melkveehouder te Zenderen. Er is wat commotie ontstaan over een krantenartikel, dat niet een volledig beeld schetst. Sommige van u denken dat ik me wil vrijwaren van een verdere reductie van het aantal dieren. De totale taakstelling op ons gezinsbedrijf bedraagt een reductie van 53 GVE , deze hebben wij op 1 mei gerealiseerd, ik zal niet de reden zijn dat derogatie niet gehaald wordt !!!! Dat wat betreft saamhorigheid en solidariteit.
Wat wij aanvechten is niet de reductie, maar het wanbeleid van " onze" overheid, deze heeft een zorgplicht en moet haar tekortkomingen erkennen . Niet compensatie in dieraantallen, maar in geleden inkomstenderving is ons doel, en dat geldt wat mij betreft voor elke veehouder, zowel diegene die niet gegroeid is, de bioloog als wel de ondernemers die op basis van het toenmalige beleid binnen de wettelijke kaders stappen hebben gezet.
Ben ik dan zo'n " harde groeier" , wij hadden 7 melkkoeien meer dan gemiddeld in 2014, door de financiering van een grondaankoop ( wet verantwoorde groei) viel de datum 2 juli 2015
"hondsberoerd" .
Maar om de overheid aansprakelijk te stellen voor de geleden schade moet je wel eerst de stap zetten van het onrechtvaardig en onbillijk verklaren van de reductie-regeling.
Misschien is dit wel naïef, maar als we alleen maar beren op de weg zien krijgen we nooit iets voor elkaar.
En ik hoop echt van ganse harte dat iedere boer hiervan kan profiteren.
Dan nog de aanval op bestuurders van LTO (tot mijn verbazing zelfs door anonieme bestuurders van onze organisatie, mensen mijn nummer is alom bekend!!!).
De sector heeft een probleem, bestuurders die zich landelijk inzetten om er sturing aan te geven maar geen besluitvorming mogen nemen, enkel kunnen proberen te beïnvloeden. Regionale bestuurders, zetten zich in voor anderen/leden, voor minder dan onkostendekkend, gaan niet direct over landelijk beleid, hebben wel invloed op veel zaken die het buiten gebied betreft, ook met succes.
Meeliften en leveren van kritiek mag (mee) besturen is nog beter.
Mijn bedrijfsbelang zal altijd boven algemeen sectorbelang gaan , durf dan ook kritisch naar uzelf te zijn ! En oordeel pas als alle ins en outs afgewogen zijn.
Achter elk verhaal zit een verhaal.
Mijn tekortkoming is dat ik het krantenartikel in de Twentsche Courant Tubantia en de Stentor niet heb geverifieerd voor het naar de drukker ging. Leermoment!
Ik doe niets anoniem, als u "googled" is mijn nummer vrij snel te vinden. Leermoment!

Groet,
Arjan Bonthuis
Bewust lid van een standsorganisatie

Bron

Deel dit topic

Reacties

+1
hookwood
Duidelijk Arjan.
buorman
Een voormalig werkgever zei me eens;
Wie niet opkomt voor z'n eigen belang, zal het ook voor mijn belang niet doen.
+2
hans1980
Ok goed verwoord , gek dat je 7 koeien bent gegroeid er 53 moet ruimen. Dus na 2/7 extra koeien wat mocht volgens amvb.

Ben niet tegen rechtsgang , wel tegen het feit dat jullie aanvechters waarschijnlijk gelijk krijgen dit is dan een blauwdruk voor de definitieve fosfaatrechten .

Super als het lukt voor jullie , maar besef wel dat er meer boeren zijn die ook graag hadden willen groeien maar nu strax gekort worden 8,3% + generieke korting veroorzaakt door rechters!

Veel boeren zijn ook knelgeval die net geen knelgeval zijn!

Verder succes en goed dat je open bent
+2
KOC1981
Prima verhaal,
had je dan niet beter een aparte rechtzaak aangespannen? de 3 die ik ken die een rechtzaak aangespannen hebben vorige week hebben ook hun reductie reeds gehaald, zij doen dit voornamelijk met als doel volgend jaar gratis fosfaatrechten te claimen. is natuurlijk ook een financiële compensatie, maar wel eentje die ik als simpele ziel ga betalen, en niet vadertje staat. stel dat u in het gelijk gesteld wordt, en volgend jaar gratis fosfaatrechten krijgt op mijn kap, gaat u die dan weigeren?
buorman
Gaan deze rechtszaken vooralsnog niet puur over het fosfaatreductieplan?
+1
KOC1981
@buorman ja, maar hun advocaat zegt dat ze dan volgend jaar sterker staan, hij heeft in ieder geval 2 x zijn zakken gevuld
buorman
@KOC1981

Ik kan het hem niet kwalijk nemen, het hemd is nog altijd nader dan de rok
hans1980
@buorman ja maar rekenen er maar op dat het om die rechten gaat! Eenmaal deze fosfaatreductiewet gewonnen en je kunt zo volgend jaar de fosfaatrechten binnenharken!

Immers arjan had al voldoen aan fosfaat reductie dus wat wil hij??
A.inkomsten compensatie 2017
B.gratis fosfaatrechten voor volle stal

Denk B

Waar komen die rechten weg?

Wie gaat de niet groeier rechtsbijstaan???
buorman
@hans1980
Mss wel beide, en wat is daar mis mee?
Ik schreef; 'het hemd is nader dan de rok', en 'wie niet voor eigen belang opkomt, gaat dat ook voor anderen niet doen'.
Willen we dan vertegenwoordigers van de sector die lijdzaam het beleid volgen?
+2
hans1980
@buorman Dus jij wilt zeggen wanneer rechtsgang goed is en arjan voor iedereen opkomt de gehele generieke korting vervalt!!
Geen fosfaatrechten meer ofzo???

Tuurlijk niet ...allemaal eigen belang voor gratis rechten hoeveel de niet groeier extra moet Inleveren intresseert hun geen ruk! Als die stal maar vol komt met gratis rechten.
Rondhus
@hans1980 jij gaat er zo te lezen vanuit dat hun gewonnen hebben. Het hoger beroep vanuit van dam moet nog komen dus je kan op dit moment nog niks zinnigs zeggen hoe de uitkomst is

Daarnaast stel je dat de niet gegroeide niet grondgebonden boer meer moet inleveren dan die 8,3% om deze boeren te compenseren in rechten. Is het dan niet logisch om te gaan denken dat deze groep ook naar de rechter gaat stappen? En denk je dat de overheid bij hoger beroep dat ook niet aan zal dragen. Dan zal je van rechtsgang in rechtsgang vallen en komt er geen eind aan.

Die eerste boeren hebben gelijk gekregen maar het uiteindelijke oordeel is nog niet gevallen
hans1980
@Rondhus Waarom zou een rechter een generieke korting van 8,3% terug draaien?
Dus rechtsgang voor de niet groeier is not done.

Enkel wat de niet of gematigde groeier kan hopen is dat korting niet oploopt tot ver boven de 10% omdat sommige boeren zich knelgeval mogen noemen.

Dat er hoger beroep is aan getekend is positief maar stelt mij niet gerust , er is immers al goedkeuring..
Twentsch Land
@hans1980

Nee terug draaien geloof ik ook niet ..... wel kan dat de rechter een uitspraak doet dat vanaf dat moment wel weer voldaan moet worden en kwijtschelding voor de afgelopen periode.
+2
jg
@hans1980 De korting kan door een rechter als buitenproportioneel gezien worden, of niet op de juiste basis opgelegd worden etc . Tevens wordt steeds duidelijker dat gemaakte keuzes soms redenen hebben die in normale omgangsvormen niet gebruikelijk zijn.
+2
hans1980
@jg Ja als je puur op art. 1 (rechten v/d mens) afgaat is die korting van 8,3% mits niet gegroeid na melkquotering tijdperk aanvechtbaar !

Misschien dat een grote groep te mobiliseren is om gezamenlijk een proces aan te spannen?
buorman
@hans1980
Hans; jij gaat al uit van het eerder verkondigde systeem, al hoe krom het ook is.
Deze rechtszaken zagen aan de poten van de stoel, en het zou mij niet verbazen dat deze ter aarde stort.
De consument pruimt het niet meer, en melkfabrieken gaan daar al dan niet noodgedwongen al in mee.
robbies
Arjan, goed dat je hier reageert, maar het is mij niet helemaal helemaal helder.

Je aanklacht is in eerste aanleg de keuze voor 2 juli en de ontbrekende compensatie. Waarom vecht je dan nu het P-reductieplan aan? Dat heeft immers een andere juridische basis

Tweede onduidelijkheid: wat klopt er niet aan het stuk in de Stentor? Er staan twee citaten in van jou en naar nu blijkt kloppen deze. Ik zie niet in wat er anders geformuleerd had kunnen worden. Of had je liever niet met naam erin gestaan?
+3
Wilbert
Goed dat je hier een verklaring geeft 😄 en dat ook jij het belang van derogatie onderkent en eraan bijdraagt.
Betreffende de communicatie, had mogelijk beter gekund, journalisten moet je alles voorkauwen.
Dan rest mij de vraag, waarom procederen tegen wanbeleid van de overheid op eigen titel? Het klinkt heel mooi, maar waarom niet als sector eisen dat de overheid iedereen (ook degene die gekort worden, maar niet gegroeid zijn) fatsoenlijk compenseert?? Is dat niet wat netter?
hans1980
@Wilbert"De overheid IEDEREEN fatsoenlijk compenseert".......
Wat moet ik mij hierbij voorstellen ???
+2
demelkboer
Graag zie ik dan ook een compensatie voor 450000 euro superheffing. Kijk zo heeft iedereen wel wat.

Arjen het is naief geweest om te denken dat groei onbeperkt zou kunnen in ned. Dat heb jij ook proberen te voor zien door grond aankoop in 2014. Ik schat alleen in dat jij niet 53 gve kon af dekken met je grond aankoop. Ook jij bent dus intensief gegroeid. Das jammer en daarvoor betaal je nu duur gelach.

Iedereen wil op komen voor zijn eigen belang. Ik belet je daarom ook de weg naar de rechter niet. Ik hoop alleen dat jij geen gelijk krijgt. Je begrijp dat al iedereen er weer rechten bij krijgt of financiële compensatie mij investering van 450.000 met terug werkende kracht iets minder lucratief is geweest.
demelkboer
@demelkboer ps en ik moet ook gewoon 45 gve inleveren.....
+2
pieta
@demelkboer Als ie 7 GVE meer had had ie er geen 53 in hoeven te leveren.
+1
Koekalf
Ik snap Arjan niet , de inkrimping voor behoud van derogatie onderschrijven, maar wel het reductieplan aanvechten onder het mom van compensatie en daarmee de derogtie op het spel zetten. Het is toch gewoon in eigen belang het LTO beleid onderuithalen. Dat mag hij doen maar kun je als afdelingsvoorzitter niet maken. Zie zijn verhaal vooral als een poging zich eruit te lullen.
oubi
@Koekalf 2 dingen uit elkaar halen. Ik denk dat bonthuis wel reduceert en daarmee de derogatie niet op het spel zet. Wat ik lees is dat hij de schade gecompenseerd wil zien. Dat is wat anders.
+1
Koekalf
@oubi De rechtzaak gaat toch niet over compensatie . Hij haalt gewoon het eigen LTO beleid onderuit.
puntertje
Leuk verhaal, maar als je opperhoofden solidariteit prediken en zeggen 'we zijn er bijna, we moeten dit niet laten lopen', dan helpt het niet echt als jij aan het torpederen bent. Wat verwacht je dan eigenlijk, op wiens solidariteit een beroep wordt gedaan, op diegenen die het sectorbelang voor laten gaan op het eigen belang terwijl jij het omgekeerde doet? ,
Door dit soort gedraai word ik een steeds bewuster niet-lid van jouw club.
+1
janv
Mijn bedrijfsbelang zal altijd boven algemeen sectorbelang gaan , durf dan ook kritisch naar uzelf te zijn ! En oordeel pas als alle ins en outs afgewogen zijn.

Gedurfde uitspraak.Vroeger was het normaal dat we bestuurders hadden waarvan eigen belang ondergeschikt was aan algemeen belang.Waren over het algemeen goede bestuurders met gezag.
En nu moeten we genoegen nemen met een bestuurder die daar niet zo nauw mee omgaat.
Hoe kan je dan van je collega,s vragen om solidair te zijn...
Ik weet het achter elk verhaal zit een verhaal,maar dat vind ik geen excuus.
+2
Huppel
Goed om je eigen verhaal ook te doen.

De vraag blijft dan wel of je zelf nog bestuurder wilt zijn bij een organisatie die vierkant achter de reductieregeling staat terwijl je dat zelf een onrechtvaardige regeling vindt.
+3
Brutus64
Ik waardeer je reactie, daar kan Jawin nog erg veel van leren die blijft heimelijk stil.
Maar je had toch wel kunnen voorzien dat als je ,met deze rechtsgang , met je naam en foto in de krant, er flinke commotie zou ontstaan.

Verder zeg je dat je het wanbeleid van de overheid wilt aanvechten, maar dit kortgeding gaat toch duidelijk om de eis om buiten de reductie gehaald te worden.
Juridisch zeg je gewoon ik hou mijn stal vol en de andere grondgebonden boeren moeten maar extra inleveren, de derogatie moet behouden blijven.
Dit maakt deze veehouders erg boos en vooral ontzettend verdrietig.

Vooral bestuurders moeten erg voorzichtig zijn om in dit soort rechtzaken mee te doen, veel veehouders zijn in deze fosfaatreductie zaak toch al erg wantrouwig tov. bestuurders.
Bovendien steun je nu de boeren de de reductie willen ontlopen en desnoods zelfs de derogatie willen torpederen.
Ik kan je verhaal, visie in deze zaak niet volgen, de laarzenboys en ook LTO vroegen om sollidariteit, daar sla je door deze juridische een flinke deuk in.

We lopen nu het risico dat de generieke korting nog flink wat groter gaat worden de komende tijden en daar ben jij straks mede verantwoordelijk voor.
Koekalf
@Brutus64 Jawin heeft middels een brief duidelijk uitleg gegeven en toe gegeven dat hij de gevolgen niet goed heeft ingeschat. Arjan verdedigt zijn handelen met een warrige en tegenstrijdige argumenten.
+1
Brutus64
@Koekalf jawin en Arjan weten beiden heel goed waar ze aan begonnen zijn, alleen dat proberen ze verhullen door nu een warrig verhaal in de wereld te sturen.
Arjan bedoelde wat anders en Jawin was er ingerold, een beetje uit medelijden.
En wij moeten dat geloven
+1
de hoef
@Brutus64 vind het ook een zwats verhaal ,maar als hij volgend jaar de gekregen rechten terug aan mij geeft neem ik het terug
Brutus64
@de hoef ik wil ook wel meedelen
+6
burg
Goed dat u hier zelf reageert!

Mooi verhaal hoop dat u er zelf beter van kan slapen.
Ik lees vooral dat u voor uzelf kiest en dit terwijl u sectorbelangen zou moeten behartigen daarvoor heeft u immers het vertrouwen van de leden gekregen.
Met de rechtsgang brengt u wel degelijk de derogatie in gevaar.
Wat gaat er volgens u gebeuren als de reductieregeling voor het gros buiten werking gesteld word?
U legt de schuld volledig bij de overheid lijkt mij goed om dan ook eens kritisch naar lto en nzo te kijken want die gaan natuurlijk niet helemaal vrijuit.
De gehoopte/verwachtte compensatie die u hoopt te krijgen zal niet door de overheid gecompenseerd worden maar door uw collega"s in de vorm van een hogere generieke korting, bedankt daarvoor.
Slaap lekker
dorpsrandhoeve
Groot gelijk Arjan gewoon gaan procederen, gewoon omdat het kan.
Dat wil niet zeggen dat ik je schijnheilig vind, wel mooi LTO woorden blaten, maar iets anders doen.

Verder zal het me boeien.
robbies
Ik had gehoopt dat @Arjan Bonthuis ook nog ging antwoorden op de hierboven gestelde vragen. Alleen eenzijdig een verklaring afgeven is wel iets te makkelijk
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @robbies:
eenzijdig een verklaring afgeven

Die verklaring was toch glashelder, daar is niets aan toe te voegen: hij heeft z'n totale taakstelling in het reductieplan uitgevoerd door 53 GVE af te voeren en de rechtszaak voert hij uit principiële overwegingen, ook nog eens in het algemeen belang. Dat deze juridische aanval op het fosfaatreductieplan tot gevolg zou kunnen hebben dat dit plan klapt en hierdoor een nieuwe derogatie uit zicht raakt, heeft hij hopelijk meegewogen in de beslissing de stap naar de rechter te maken èn op de juiste waarde geschat.
+1
cornelissen
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
door 53 GVE af te voeren

De heffingen zijn ook dusdanig ,dat als je de 53 GVE houdt en je verliest de rechtszaak het ook erg aantikt. (reken maar uit) Ik ben ook zwaar tegen, maar heb toch maar een groot gedeelte van de taakstelling uitgevoerd. Immers niemand weet nog de definitieve uitkomst
Brutus64
@Jack Rijlaarsdam hij voert deze actie, kortgeding tegen het het wanbeleid van de overheid, eigenlijk niet tegen de reductie, daar staat hij juist achter, ik vind het daarom een rare, verkeerde actie
Hij zet de derogatie op het spel en daar door het zijn straks veel veehouders de klos.
Arjan heeft dus volgens mij nog veel uit
te leggen.
+2
storm
@Brutus64 dat heeft hij gedaan! Wie het snappen wil begrijpt het wel! Verder kun je zeggen wat je wil maar wie aan de integriteit van Arjan twijfelt die deugt zelf niet.
Topkerel die zelf genoeg werk bij huis heeft maar de benen uit z'n lijf loopt voor de hele agrarische sector.
hans1980
@storm Ik zeg geef hem een lintje!!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , sturing , derogatie , beren , melkkoeien , overheid , dieren , schade , melkveehouder , boer , financiering , dieraantallen , gve en 2014 geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
41
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
0