Jim Rogers: 'Grootste financiële crisis van onze tijd in aantocht'


AEX
525.53
Home
Business
Beurs
Koersen
Tech
Life
Opinie
TV
Z Magazine
Zwaar bewolkt 18 °
1 files2km
Mijn RTLZ
Economie
Jim Rogers: 'Grootste financiële crisis van onze tijd in aantocht'

Chris Koenis Chris Koenis • 11 juli 2017 16:20
@chriskoenis
Jim Rogers: 'Grootste financiële crisis van onze tijd in aantocht'
Beursgoeroe Jim Rogers voorspelt een gigantische crisis. Beeld © Getty
Alle tekenen wijzen erop: we kunnen ons opmaken voor een crisis die groter is dan wij allemaal in ons leven hebben meegemaakt. En dat nog binnen twee jaar, waarschuwt de succesvolle Amerikaanse investeerder Jim Rogers in een gesprek met RTL Z.

Volgens Rogers zijn de financiële markten momenteel veel te hoog gewaardeerd en zien beleggers te weinig risico's. De alsmaar oplopende schuldenberg noemt hij de grootste aanwijzing dat er voor heel veel mensen problemen in aantocht zijn.

De 75-jarige multimiljonair verdiende sinds de jaren 70 een vermogen met het beruchte Quantum-hedgefonds, dat hij samen met George Soros beheerde. Sindsdien reist de zelfverklaard 'Adventure Capitalist' de wereld rond op zoek naar nieuwe investeringen en schrijft hij populaire beleggingsboeken.

Over tijd
Maar zijn laatste verhaal is minder fraai. Binnen twee jaar gaat het volgens hem opnieuw op grote schaal mis. "En dat is helemaal geen rare voorspelling", zegt Rogers tegen presentator Roland Koopman.

"Historisch gezien zijn er elke vier tot acht jaar financiële problemen. Dat is al honderden jaren zo. De vorige crisis was 9 jaar geleden en dus zijn we over tijd", aldus de man die tegenwoordig in Singapore woont om daar de door hem gevreesde economische problemen in de VS te ontlopen.

Liever kijken dan lezen? (Tekst gaat verder onder de video:)

Rogers verwacht bovendien dat de nieuwe financiële crisis zal verbleken met die van 2008. "De schuld gaat door het dak. Er is geen land die een lagere schuld heeft dan een jaar geleden, laat staan acht jaar geleden. Dus zodra de nu nog kunstmatig laag gehouden rente zal stijgen, volgen er grotere problemen dan die wij ooit hebben meegemaakt. Zo simpel is het. Daar hoef je geen genie voor te zijn."

'Iedereen lijdt eronder'
De schuldenberg neemt op dit moment steeds verder toe. Rogers wijst op de balans van de Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken. "Die is in negen jaar tijd met 700 procent gegroeid. En iedereen voegt steeds meer schuld toe. Dus als de rente hoger wordt - en dat is al aangekondigd door centrale banken - haalt dat een hoop mensen onderuit. En als deze écht hoog wordt, zal iedereen eronder lijden."

En net als de vorige crisis starten de problemen geleidelijk voorspelt Rogers: "Het wordt een kopie van de periode 2007 tot 2009. Eerst raken een paar kleinere, voor de massa onbekende plekken in de problemen, dat gaat beetje bij beetje verder en dan schieten de koersen omlaag."

Op de vraag waar het nu al misgaat, noemt hij de Amerikaanse staat Illinois en Hartford, de hoofdstad van de staat Connecticut, die hun rekeningen nu al niet meer kunnen betalen.

Geen antwoord
Het probleem is dat centrale banken dit keer geen antwoord zullen hebben, denkt Rogers: "Zij raken in paniek omdat ze geen instrumenten meer hebben om in te grijpen. Ik verwacht een totale ineenstorting die alle televisiezenders, kranten en internetpagina's zal halen."

Is er dan geen enkele veilig haven denkbaar? Rogers: "Short gaan kan, maar als je dat niet wilt: investeer in iets wat je goed kent. Koop geen aandeel zoals Amazon dat op recordhoogte staat, maar koop iets anders en vooral: iets wat goedkoop is. In Nederland kun je denken aan landbouw, dat het de komende twee decennia goed zal doen. Investeer in zoiets als koeien of boerderijen. Die zullen deze storm weerstaan."
Originele beschrijving

Alle tekenen wijzen erop: we kunnen ons opmaken voor een crisis die groter is dan wij allemaal in ons leven hebben meegemaakt. En dat nog binnen twee jaar, waarschuwt de succesvolle Amerikaanse investeerder Jim Rogers in een gesprek met RTL Z.

Deel dit topic

Reacties

George
Nederland kun je denken aan landbouw, dat het de komende twee decennia goed zal doen. Investeer in zoiets als koeien of boerderijen. Die zullen deze storm weerstaan."

We zitten dus goed!
+1
weideboer
@George theoretisch klopt het als je afgelopen jaren ziet. Voedselbehoefte blijft.

Maar aan de andere kant goeroes zijn net weermannen, ze krijgen ooit gelijk, wanneer is nooit echt duidelijk. En het mooie is, mocht hij gelijk krijgen wordt hij de hemel ingeprezen, gebeurd er niets, hij er niet op afgerekend wordt en iedereen zijn uitspraken vergeten is

Past wel in de tijdperk waar we in leven: angst en onzekerheden voorspellen, zijlijnpraters noem ik ze. Hier op deze prikbord hebben we er ook 1😉
+1
weurding
Quote Reactie van @weideboer:
angst en onzekerheden voorspellen, zijlijnpraters noem ik ze. Hier op deze prikbord hebben we er ook 1

slag om de arm houden moet je altijd, je ziet wat er gebeurde toen er halleluja geroepen werd en gouden tijden na de quotering: de shit die we nu over ons heen krijgen 😉
weideboer
@weurding zoals mijn opa al zei:op je vrouw na wed nooit op 1 paard. En inderdaad zie wat na de quotering is gebeurd, onnatuurlijke groei is geen groei dus dat corrigeert zichzelf wel. Af en toe lijkt het de beursvloer wel, wat snel komt, verdampt in de regel nog sneller
cs-agrar
Quote Reactie van @weurding:
, je ziet wat er gebeurde toen er halleluja geroepen werd en gouden tijden na de quotering: de shit die we nu over ons heen krijgen

werd al voor gewaarschuwd destijds
George
Quote Reactie van @weideboer:
Hier op deze prikbord hebben we er ook 1

Het ergste is dat die ook nog overtuigt is van zijn gelijk.
weideboer
@George mijn telepathisch gevoel zegt dat we het over dezelfde persoon hebben🤣🤣🤣
weurding
@weideboer oud gezegde hier: je moet weren om praat te houden 😉
George
Quote Reactie van @weideboer:
theoretisch klopt het als je afgelopen jaren ziet. Voedselbehoefte blijft.

Mag wel geen zak kosten.
+2
diezel
Quote Reactie van @George:
Mag wel geen zak kosten.

Rogers heeft het ook niet over het voedsel produceren. Die commodities klappen namelijk als eerste.
Zijn standaard riedeltje is grond/boederij-tje kopen ipv aandelen, koetje melken/varken slachten/moestuintje: onafhankelijk proberen te zijn.
Komt het je bekend voor? 😄
cs-agrar
@diezel heeft george ook moestuintje?
weurding
@cs-agrar grote bloemkolen 😁
+1
j h p
@diezel Beetje raar advies om bij verwachte ineenstorting te investeren in de landbouw hier waar toch al heel wat lucht in zit, hij heeft hier in NL misschien al geinvesteerd en wil nog goed cashen, in een crisis is immers cash king.
Verder is hij lang de enige niet die dit voorspelt/verwacht.
diezel
Quote Reactie van @j h p:
Beetje raar advies

Die man maakt elke twee jaar een wereldtournee. Die heeft vermoedelijk nog maar amper in de gaten dat ie in Nederland geweest is. Praat in algemeenheden over assets.
Meer in de trend van:"liever een paar hectare grond dan een ton op de bank."
George
Quote Reactie van @diezel:
liever een paar hectare grond dan een ton op de bank."

Dat is denk ik ook zeker zo.
arie.j
Quote Reactie van @George:
Mag wel geen zak kosten.

Ja hoor, maar voedsel is er in overvloed en voor vrij lage prijzen te koop. Het is wel iets wat mensen altijd nodig hebben.
Wanneer olieprijzen dalen en de benzine wat goedkoper wordt, dan ga je toch ook niet tegen de automobilisten zeggen dat het komt omdat zij niet meer wilden betalen?
Consument heeft niet veel invloed op prijs voedsel.
George
Quote Reactie van @arie.j:
Ja hoor, maar voedsel is er in overvloed en voor vrij lage prijzen te koop. Het is wel iets wat mensen altijd nodig hebben.Wanneer olieprijzen dalen en de benzine wat goedkoper wordt, dan ga je toch ook niet tegen de automobilisten zeggen dat het komt omdat zij niet meer wilden betalen?Consument heeft niet veel invloed op prijs voedsel.

Ik heb me een beetje verkeerd uitgedrukt Arie. Inderdaad ligt dat niet aan de consument , maar eerder aan het landbouwbeleid. Neem nu het GLB met de betalingsrechten , daarmee weet men vrij precies wat er in de EU geproduceerd gaat worden en kunnen daardoor vrij goed de voedselvoorraden inschatten. Deze bieden de zekerheden van voldoende voedsel tegen relatief lage prijzen. Beetje fluctuatie kan er in de prijzen zitten door hier en daar wat weersextremen maar over het algemeen blijven de prijzen laag. Overheden proberen sturing te geven aan lage voedselprijzen.
dwers
Ja we hebben ook al een paar keer een datum gehad dat de wereld zou vergaan, maar hij draait nog steeds.
Gewoon rustig door gaan, als je in de winter al weer bang bent voor het onweer, en in de zomer alweer voor sinterklaas dan wordt het ook nooit wat.
mlkvhoudr
@dwers

Stoere jongen hoor dat jij pas in november bang word voor de sint 😎
+4
Farmer_
Is dat die gene die 3 jaar terug zei dat elke boer in een Ferrari zou rijden.
+3
weurding
@Farmer_ niet zo vreemd, meeste zitten 2 stoelen in 😁
paul1
Als trump noord korea gaat aanvallen heb je de poppen pas aan het dansen, vooral als china zich ermee gaat bemoeien.
arie.j
Misschien voorspeld hij ook een strenge winter?
Altijd kans dat hij op een keer gelijk krijgt. En er dan mee weg loopt natuurlijk.
bella
Nog maar gauw wat grond kopen voordat die duurder wordt.
groeier
@arie.j ]
Voorspelde de vorige crisis enkele jaren geleden.
arie.j
Quote Reactie van @groeier:
Voorspelde de vorige crisis enkele jaren geleden.

O? vreemd hoor.
Zit wat te zoeken en zie dat hij maart 2016 een recessie in VS voorspelde binnen het jaar
Die kwam met 100% zekerheid volgens hem toen.
Nou zal ik er wel geen kijk op hebben.
Maar mensen met zulke praatjes neem ik toch met wat korrels zout.
rtlz.nl/finance/beurs/…
Veehouder grond
Het zal best wel een keer klappen. De elite zal daar het minst last van hebben.
groeier
@Veehouder grond
Is maar net welke elite bedoel je 😄
Veehouder grond
@groeier mensen die graag invloed willen houden
groeier
@Veehouder grond
Dat willen die andere ook 😄
Jan S
😀
diezel
Quote Reactie van @Jan S:
Ik wist niet dat hij een vriendje van George Sorros was.

Had er voordien ook nooit zo bij stilgestaan dat hij met dat enge mannetje samenwerkte. 😞
hans1980
@Jan S als alles klapt , gaan ook grondprijzen wel zakken ...
goud is een moeilijk verhaal , je kunt er ook weer weinig mee.

Koersen stijgen hard , maar volaliteit (VIX) is laag waarbij Dollar index nog altijd zakt
naar historische dieptepunten ... dus ja de bubbel kan een keer knappen
Jan S
😀
George
Quote Reactie van @Jan S:
Goud en zilver zijn waardevast en zijn makkelijk te bewaren.

Grond is nog makkelijker. En je kunt er nog je eigen aardappelen en bloemkolen op telen.
+1
diezel
Quote Reactie van @George:
Grond is nog makkelijker

Het grote voordeel van grond is dat ze niet zo snel een blaffer tegen je kop aan zetten om het te komen stelen. 😄
Jan S
😀
+2
George
Quote Reactie van @Jan S:
moet bewerken om er waarde uit te halen

Hoe behaal je waarde uit goud en zilver dan als je het in de kast legt?
Die grond hoef je maar in te tekenen en je hebt al bijna 400 Euro betalingsrechten te pakken , vervolgens laat je er wat stront op jakkeren en krijgt nog eens een 300 Euro per ha toebetaald.
Jan S
😀
George
Quote Reactie van @Jan S:
Waarschijnlijk zal het voedsel dan niet duur zijn omdat het dan onbetaalbaar wordt.

Dat is toch een rare zin vind je niet?
Voedsel is onbetaalbaar en toch niet duur?
Jan S
😀
George
Quote Reactie van @Jan S:
is toch

voor iemand is iets wat onbetaalbaar is dus nooit goedkoop.
+2
brabo
@George
deze beide "geldpotjes" zijn ook erg onzeker in de toekomst.
+1
jg
@brabo Dat denken Nederlanders (politici )die geen reet invloed in Europa hebben.
George
Quote Reactie van @brabo:
deze beide "geldpotjes" zijn ook erg onzeker in de toekomst.

Alles is onzeker in de toekomst . Maar voor de komende jaren is dat nog vrijwel zeker zo. Wat het over 5 of 10 jaar is weet je met koeien melken ook niet.
paul1
@diezel de overheid kan het zomaar onteigenen als ze dat nodig vinden.
George
Quote Reactie van @paul1:
de overheid kan het zomaar onteigenen als ze dat nodig vinden.

Nooit zomaar , en dan zal er toch een reëele vergoeding tegenover moeten staan.
+1
diezel
Quote Reactie van @Jan S:
Goud en zilver zijn waardevast en zijn makkelijk te bewaren.

Het is toch fascinerend om te zien dat Rusland en China hun officiële goudreserves verviervoudigd hebben sinds de financiële crisis van 2007/2008.

(klik om te vergroten)

Jan S
😀
arie.j
@diezel
Jij hebt al jaren over goud en de toegenomen goudreserves van die 2 landen geschreven.
Meermalen heb ik gereageerd dat het niets bijzonders is.
China heeft in verhouding een kleine goudvoorraad, logisch dat ze hun grote deviezenvoorraad niet allemaal in dollars willen
Goudbezit en de goudvoorraad van particulieren in China en bv. zeker India is vele malen groter dan die van hun overheid.
Goud is iets voor paniek in de wereld, of het verder nog ooit een rol zal spelen is niet te voorspellen.
Het soort goeroe's als Rogers kunnen echter niet anders dan grote crises voorspellen, dat doen ze dan ook continu.
Een keer krijgen ze natuurlijk gelijk, want er zal weer eens een crises komen, en de 10 keer dat ze mis hadden die is men dan vergeten.
Maar al die verhalen over bv. de Kondratieffgolf van de laatste10 jaar waar zijn die nu?
Wie heeft trouwens na 2008 voorspelt dat de rente naar nul zou dalen? Wie van hen? Dat de EU massaal obligaties zou opkopen?
De huizenprijzen, die zijn niet meer dan gehalveerd, en de banken hebben daar vrijwel geen geld aan laten zitten. Hebben ze dat soms voorzien?
De aandelen prijzen hebben met wat sprongen heen en weer gdaan , maar zich vrijwel hersteld en ondanks alle geldpomperij is de inflatie laag en stijgen de lonen ook niet erg.
De dollar dan? die is ook al niet gevallen. En de Euro, die is er nog steeds.
Griekenland zit nog zelfs nog steeds in de EU.
En leent zelfs weer zelfstandig op de kapitaalmarkt.
De lange rente in Italië en andere Zuid-Europese landen is op heden nog maar een paar procent.
Wie is het van al die rampspoed goeroes die dat allemaal of zelfs maar gedeeltelijk voorspelt heeft????
De praktijk is toch dat ze maar één verhaaltje hebben? Alleen maar rampspoed ? En nooit vertellen dat na de regen er veelal zon komt?
Ook ik weet de ecnomische toekomst niet.
Maar de kans dat die toch anders zal zijn dan die alleen maar slecht weer en strenge winters profeten is erg groot.
diezel
Quote Reactie van @arie.j:
Maar al die verhalen over bv. de Kondratieffgolf van de laatste10 jaar waar zijn die nu?

Zal het kort houden. Ga jouw toch niet bekeren. 😄
De "Winter" is actueler dan ooit.
Het was een experimentje van de Centrale Banken....
Jammer, maar helaas.....
Mondiaal 10 biljoen bijdrukken en nog géén groei aan kunnen zwengelen....
Het is gewoon wachten op....... 😞

(klik om te vergroten)

arie.j
@diezel
Een aantal jaren geen groei is dat tegenwoordig d grootste financiele crises sinds 70 jaar?
Wat een smoes.
Eindeloos uitstellen? Maar het was een vast aantal jaren en niets en niemand (ook geen overheid) kon het toch tegenhouden?
arie.j
@diezel
Als de werkelijkheid niet past met de theorie, dan past men gewoon de werkelijkheid aan .
Want gelijk zal men hebben, niet waar? 😄
Op dat pad zit jij ook al heel eind.

Is de Kondratieff-cyclus waar?
De mens heeft altijd de toekomst willen weten. En waar vraag is, is aanbod. De veelvoud aan beursgoeroes en kwakzalvers proberen meedogenloos op deze behoefte in te spelen. We kennen de waarzeggers en astrologen die profijt proberen te trekken uit deze vurige wens van velen.
Het probleem met de Kondratieff-cyclus is dat er geen enkele reden bestaat om aan te nemen dat het een echt economisch verschijnsel is en ook maar iets aan voorspellende waarde heeft.
goldrepublic.nl/nieuws/kondratieff-cyclus/
diezel
Quote Reactie van @arie.j:
Want gelijk zal men hebben, niet waar? Op dat pad zit jij ook al heel eind.

Ja, 100%.
Wat fanatiek "Geloof" betreft zitten we gelukkig wel goed op één lijn. 😄
arie.j
@diezel Als jij je fanatiek gelovige wenst te noemen moet jij weten, maar ga mij dat a.u.b. niet aansmeren.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @arie.j:
Als de werkelijkheid niet past met de theorie, dan past men gewoon de werkelijkheid aan .
Nu heb je het over Wageningse "wetenschap". Da's weer wat anders 😁
+1
hans1980

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , starten , vermogen , koeien , boerderijen , rente , 2007 , 2009 , 2008 , genie , storm en singapore geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
57
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0