Spanning over weigeraars veestapel inkrimping loopt op

De overheid weigert de veehouders die weigeren de veestapel inkrimping uit te voeren soepeler te behandelen. Daarom zal de rechter zich op woensdag 9 augustus hierover uitspreken. Er is twee weken tijd nodig voor het gecompliceerde dossier.

Deel dit topic

Reacties

+1
ljdekker
Hoe meer weigeraars in het gelijk gesteld worden, hoe meer de rest moet inleveren!
kanniewaarzijn
@ljdekker Tenzij we ons nu eens met z'n allen tegen alle flauwekul keren.
+11
ljdekker
@kanniewaarzijn Dijksma zei na de afschaffing van het melkquotum: als de groei te gek wordt, komen er rechten. Dus om dan nu te gaan zeggen dat je nergens van wist is wel erg kort door de bocht. Er bestaat ook nog iets als een ondernemersrisico. Uiteindelijk is het de boer die beslist om uit te breiden en als je na 2 juli 2015 pas met dat idee bent gekomen is het wat mij betreft risico van de ondernemer.
+1
kanniewaarzijn
@ljdekker Ik had het over ALLE FLAUWEKUL Dekker. Alle ellende waar de sector nu mee te maken heeft is helemaal nergens op gebaseerd. Er is helemaal geen mestprobleem. Het zgn. "mestprobleem" is ontstaan door domweg zaken bij elkaar op te tellen die helemaal niet bij elkaar op te tellen zijn. Daar komen die "verliezen" en "emissies" vandaan. Tijd om ons eens met z'n allen tegen die onzin te keren, Jan Cees heeft er al een goed begin mee gemaakt. Nu de rest van de "vervuilende" fantasieën nog!
Nick83
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
is helemaal nergens op gebaseerd

Mag jouw mening zijn, help alleen zo weinig 😉
+1
Jan S
😀
+2
de jonge
@ljdekker ze zei ook dat groeien na 2-7- voor eigen risico was,degenen die gigantisch zijn doorgegroeid worden tot nu toe nog steeds beloont anders,die hoeven niet terug naar 2-7 en degenen die een beetje zijn gegroeid worden weer de dupe. laat de staat die doordrukkers na 2-7 maar aanpakken dan en degenen die niet veel gegroeid belonen door minder te korten
DeBoerin
Quote Reactie van @ljdekker:
als de groei te gek wordt, komen er rechten. Dus om dan nu te gaan zeggen dat je nergens van wist is wel erg kort door de bocht.

En wat als je uitbreiding hebt gerealiseerd onder bewind van Gerda Verburg, en de visie en plannen van Henk Bleker, Co Verdaas, Sharon Dijksma , Martijn van Dam nog niet bestonden ?
Je ook nog te maken had met Ministerie van Infrastructuur en Milieu met Tineke Huizinga en
Melanie Schultz van Haegen.
En de afgelopen jaren de mailadressen en telefoonnummers van de topambtenaren bij RVO als eerste verschijnen in het adressen boek van je mailboek.
Moet je dan ook maar rustig afwachten in het belang van de grote groep ?
Omdat we duurzaam en innovatie als uitgangspunt kozen voor onze uitbreiding zitten we nu met een probleem. Veel collega’s hebben na ons van deze innovatie de voordelen kunnen benutten maar als voorloper zit je zelf al jaren met de rekening en rompslomp.
Als er helemaal geen uitzonderingen waren gemaakt hadden we het geaccepteerd maar als de een na de andere groep om uitzondering van de regels vraagt…………
sorry
@DeBoerin je hebt waarschijnlijk voor duurzaamheid en innovatie gekozen omdat het fiscaal aantrekkelijk was....
DeBoerin
Quote Reactie van @sorry:
@DeBoerin je hebt waarschijnlijk voor duurzaamheid en innovatie gekozen omdat het fiscaal aantrekkelijk was....

Dat was een gevolg van onze keuze maar dierenwelzijn, duurzaamheid en ammoniakreductie waren de redenen. En dat de keuze daarvoor juist was bewijzen de sterk verbeterde levensproductie die voor het grote ruimen boven 45.000 kg per koe zat en de 7e 100.000 kg melk koeien die we voorheen niet wisten te behalen. Kort gezegd voor onze koeien hebben we de juiste keuzes gemaakt die zijn er dagelijks blij mee.
sorry
Quote Reactie van @DeBoerin:
ammoniakreductie waren de redenen

omdat het anders niet paste binnen de nb vergunning of had je gewoon geen zin om ammoniakrechten te kopen....?
DeBoerin
@sorry
omdat het anders niet paste binnen de nb vergunning of had je gewoon geen zin om ammoniakrechten te kopen....?
Omdat we de koeien al sinds midden jaren '90 binnen hebben dachten we daar goed aan te doen. Zonder innovatie hadden we de NB in 2010 kunnen hebben, nu dankzij steeds veranderende wetgeving moesten we uiteindelijk terug naar aantallen uit1994 en sinds begin dit jaar vergunning na 7 lange jaren. En nu kunnen we benutten wel vergeten. Met dank aan.....
sorry
@DeBoerin waarom dan in2010 niet genomen?
DeBoerin
Quote Reactie van @sorry:
@DeBoerin waarom dan in2010 niet genomen?

mei 2010 kwam de interimwet in Brabant, uitbreiders met vergunning voor die datum zouden vanuit depositiebank gesaldeerd worden. De beschikking met voorlopige factor ontvingen wij in juni 2010 en was nodig voor provincie om te weten waar ze mee moesten rekenen. Een normale aanvraag werd daarom niet meer in behandeling genomen. Tot dat RvS in november 2013 depositiebank onder uit haalde was er geen aanvraag mogelijk... De rest van de soap zal ik je besparen.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @DeBoerin:
Omdat we duurzaam en innovatie als uitgangspunt
Of moest het vooral "groot" en "veel" zijn?
DeBoerin
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Of moest het vooral "groot" en "veel" zijn?

Ik moet de eerste nog tegen komen die een kleinere nieuwe stal gebouwd heeft, dus ja groter maar vooral meer oppervlakte per dier
ljdekker
@DeBoerin Volgens mij was iedereen voor de peildatum redelijk vrij in eventuele groei.
+1
cjw73
@kanniewaarzijn dan trekt de EU wel aan de noodrem en dan zijn we nog verder van huis denk ik
kanniewaarzijn
@cjw73 Lees mijn reactie aan Dekker en bedenk daarbij dat dit ook voor de EU geldt. Ook zij hebben geen enkele onderbouwing voor de nitraatrichtlijn. Een beetje fatsoenlijk bestuur gaat niet zomaar iets invoeren wat niet onderbouwd is en wat zoveel gevolgen heeft. Dit is wanbeleid.
cjw73
@kanniewaarzijn snap jou gedachte helemaal en zit ook een kern van waarheid in. Alleen de milieu ridders geven toch niet toe en dan zijn wij maar met een klein groepje om tegengas te geven.
+3
kanniewaarzijn
@cjw73 Foute instelling! Moet jij eens opletten wat er gebeurt als iedereen weigert nog langer mee te doen. Ze zitten nu met die 400 veehouders al met de handen in het haar.
+2
cjw73
@kanniewaarzijn we zullen het zien wie gelijk krijgt. Maar neem maar van mij aan dat ze helemaal niet wakker liggen van die 400 opstandige boeren. Zal den haag een worst zijn of we wel of geen derogatie krijgen. Er zijn daar genoeg die hopen dat het niet verleend wordt want dan kort de veestapel vanzelf wel in.
buorman
@cjw73

Het is maar wie je met 'ze' bedoeld;
Lto en zuivel nl kunnen daar wel eens anders over denken.
de jonge
@buorman dijksma
de jonge
@de jonge dijksma die van oa het kalvertrekker verbod zeg maar, voor kwast van dam hadden we immers muts dijksma,daar is de ellende al mee begonnen en die is toen snel naar een andere post gegaan,zal het wel te heet onder de voetjes geworden zijn
weurding
Quote Reactie van @buorman:
Lto en zuivel nl kunnen daar wel eens anders over denken.

die zienswijzen/denkwijzen zijn de meningen ook verschillend over
kanniewaarzijn
@buorman Juist! Er is zelfs een topic "LTO zit in de maag......".
burg
@kanniewaarzijn wij kunnen niet zonder regels, je ziet wat drie maandjes loslaten teweeg brengt als morgen het plan van tafel zou gaan is de chaos compleet! Natuurlijk moeten de regels goed gefundeerd onderbouwd zijn maar zonder beperking gaat niet in ons kleine landje
+2
buorman
@burg
Als ze na het afschaffen v/h quotum hadden gehandhaafd op de geldende nb vergunningen, dan was het nooit zo gek gegaan als nu.
Maar ze hebben met de PAS op 1/7/15 een boel illegale koeien gelegaliseerd onder het mom van 'bestaand gebruik'.
En nu mogen de niet groeiers/kleine bedrijven er koeien voor ruimen of rechten voor kopen.
Maar goed, er volgen noch wat rechterlijke uitspraken in de fosfaatsoap, en de PAS schud ook op z'n grondvesten.
burg
@buorman klopt er waren genoeg
Bedrijven met helemaal geen Nb vergunning vandaar ook de referentie van 2011/2012/2013 om deze bedrijven een waarde te geven
m uut m
@burg
Niet overdrijven.
Het is niet zo dat als er geen fosfaatrechten komen alle regels weg zijn.
Volgens mij was er van 1 april 2015 tot 1 januari 2017 nog niets geregeld .
burg
@m uut m welke regels hebben tot nog toe beperkend gewerkt? Daarnaast is na de brief van Dijksma de meeste gekkigheid wel getemperd.
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @burg:
welke regels hebben tot nog toe beperkend gewerkt?

De regels van de bank ,om geld te krijgen 😄
+3
pieta
@MTSTAMMINGA Bij sommige uitbreidingen heeft de geldschieter toch ook niet geremd. Lees 480 koeien op 35 ha, 400 koeien op 40 ha.
+2
MTSTAMMINGA
@pieta
Sommige aan vraagen om geld en bedrijfsbegrotingen wou ik weleens graag zien

Zonder qoutem kosten kon er een boel 😀
+2
George
Quote Reactie van @pieta:
Bij sommige uitbreidingen heeft de geldschieter toch ook niet geremd. Lees 480 koeien op 35 ha, 400 koeien op 40 ha.

Ik kan die geldschieters niet volgen . Iemand met een kleine hypotheek en veel onderpand moet meer rente betalen dan iemand met de meest grote hypotheken en meest waanzinnige wilde plannen. In zulke onnozele projecten had geen enkele geldschieter in mee moeten gaan.
pietjepuk
Quote Reactie van @George:
Lees 480 koeien

hoe is het eigenlijk met die 60/480 koeienboer. Mag hij nog loonslaaf van de bank blijven of hebben ze hem al op straat gezet.
+1
George
Quote Reactie van @pietjepuk:
is het eigenlijk met die 60/480 koeienboer. Mag hij nog loonslaaf van de bank blijven of hebben ze hem al op straat gezet

Ja nu hoor je niks meer , tijd voor een reportage in Boerderij.
+1
weurding
Quote Reactie van @George:
tijd voor een reportage in Boerderij.

blij dan dat ik hem niet meer lees 😉
+2
sorry
@pietjepuk
de beste man is overduidelijk een knelgeval en wordt met een volgende generieke korting van10%? gecompenseerd

een deel van de extra toegewezen fosfaatrechten gaat hij waarschijnlijk gebruiken om alles af te lossen cq de openstaande rekeningen te betalen dus in 1 klap vrij van hypotheek

Bij lto hebben ze vast wel in kaart gebracht hoeveel lege boxen er nog gecompenseerd worden....durven ze nog niet bekend te maken dat moet het volgende vakgroepje doen.....

En er is dan vast weer een malloot bij die gaat roepen....Jajoh ...luister eens ff ik ben toch niet verantwoordelijk voor het beleid van mijn voorganger....
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @sorry:
een deel van de extra toegewezen fosfaatrechten gaat hij waarschijnlijk gebruiken om alles af te lossen
zou heel goed kunnen. Het is niet voor niets dat de RABO is aangeschoven bij de "beleidsmakers" van LTO. Wiebren had het er zelfs al over dat ze rekening dienden te houden met hun "ketenpartners"......
Jan S
😀
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @burg:
goed gefundeerd onderbouwd
Hier gaat het om. Dat zijn ze dus niet.
Frans1
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Ze zitten nu met die 400 veehouders al met de handen in het haar.

Wie zit er met zijn handen in het haar dan?
de hoef
Quote Reactie van @ljdekker:
, hoe meer de rest moet inleveren!

gaat niet over de rechten maar over reductie plan ,rechten mogen ze gewoon kopen als ze er komen
de jonge
@de hoef over de rechten worden we ook gekort en het percentage heeft wel degelijk te maken met knelgevallen en de grote groeiers na 2-7. als ze die nou eens extra korten en de mindere groeiers minder, worden de explosieve groeiers niet beloond en degenen die gehoor hebben gegeven aan de woorden van dijksma worden minder gestraft
+2
Mc_douwel
@de jonge degene die netjes opgepast hebben(niet gegroeid per 2-7-2015) en het bedrijf in balans mest afvoeren(net niet grondgebonden zijn) en voer in overvloed hebben worden het hardste gepakt 😞
+1
de jonge
@Mc_douwel ja dat bedoel ik,als je vanaf 2-7- nog bv 5 koeien gegroeid bent wordt je gruwelijk aangepakt en degenen die er bv 70 koeien bij hebben gekocht worden gematst,vee uit buitenland en overal weggeklauwd en dan hoor je de staat niet over bv de reistijden en kans op ziekte insleep,nee die worden juist de hand boven het hoofd gehouden
+1
ljdekker
@Mc_douwel Inderdaad, net niet grondgebonden zijn. Door het inkrimpen met GVE`s nu wel weer grondgebonden maar dat maakt niet uit. Met andere woorden: ook al heb je 50 hectare bij gekocht op 3 juli 2015, dan nog ben je niet grondgebonden. Daar zakt je toch de broek van af?! Derogatie begint ook wel lastig te worden anders; waar moet je met al dat gras heen als je al maar minder koeien hebt??
weurding
Quote Reactie van @de hoef:
als ze er komen

twijfel je nog?
+3
de hoef
+2
harke
Moet iedereen toch zelf weten .
En de overheid moet niet zeuren
groeier
@harke
Als de boeren niet mee werken gaan deze slechte plannen niet door.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's voeren , overheid , veehouders en spanning geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
54
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
0