Doornbos: met duurzaamheid is geen geld te verdienen

Veldleeuweriktelers moeten het idee loslaten dat met duurzaamheid iets valt te verdienen. Dat zegt voorzitter Gerard Doornbos van de stichting in een interview met de regionale kranten van Agrio. Aanleiding voor het gesprek was kritiek op het bestuur van het telersnetwerk.

Deel dit topic

Reacties

+2
Jack Rijlaarsdam
Toevallig net gepost in een andere topic, past hier mooi bij: prikkebord.nl/topic/109780/…

Andere discussie, maar ik zag toevallig wat staatjes van uitvoer uien en aardappelen en las daarna een artikel over emissie van gewasbeschermingsmiddelen. Het is duidelijk waar het heen gaat, nadat de veehouderij het leven goed zuur is gemaakt, is de akkerbouw aan de beurt. Minder hectares telen is minder emissie, dus van Nederland een groot park maken, alleen een beetje ruimte houden om zelfvoorzienend te blijven. Nog wat aansturen op verplicht biologische teelt en een mooi stickertje erop van "natuurinclusief", zodat die prijsvorming opschuift richting de huidige gangbare prijs en de BV Nederland heeft het voor elkaar. Voor iemand die z'n brood niet verdient in de landbouw, zal het niet eens raar klinken.
j h p
@Jack Rijlaarsdam Een verplichte toeslag hoeft dan toch ook niet zo moeilijk te zijn.
Maar zoals m'n vader eerder zei; het is een grote smeerprut.
+1
jorisdriepinter
Uiteindelijk draait het om de vraag welke soort landbouw in Nl geaccepteerd blijft worden in de toekomst.
Er lijkt een trend naar plantaardig maar als ik zie wat akkerbouwers hier allemaal met hun veldspuit wegbrengen weet ik het zo nog niet.
Omgerekend is het geneesmiddelengebruik in de mvh dan peanuts.
Maar ook export gebaseerde landbouw kan onder druk komen.
Wij vinden het normaal maar er zijn steeds meer burgers die zeggn, moet dat nou! Wat een gesleep! Vervolgens lepelen ze een kiwi leeg, maar dat terzijde.
Veel boeren doen heel stoer, maar je wordt zo weggesaneerd als de meerderheid je beu is.
Druk
@jorisdriepinter
De op export gebaseerde landbouwproductie is de nederlandse politiek momenteel liever kwijt, dat gaat niet op direct maar is wel hun bedoeling.
+1
familie pelle
@Druk nogal naïef. De Nederlandse economie kan niet zonder de agrarische sector. Of je dat leuk vind of niet.
Druk
@familie pelle
Overal wordt met betrekking tot de Land- en Tuinbouw en haar bulkproductie momenteel gesproken over haar totale footprint en haar geëxternaliseerde kosten, die opinie raken wij bij onze politieke verhoudingen niet snel kwijt.
Albert
@familie pelle nogal naief, als je gelijk op zo'n uitspraak reageert zonder na te denken
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Druk:
De op export gebaseerde landbouwproductie is de nederlandse politiek momenteel liever kwijt,

Zo schat ik dit ook in, produceren om zelfvoorzienend te blijven, niets meer. Het zal wellicht een verrassing zijn voor de beleidsmakers dat deze hoogwaardige productie dan tegen grof geld wordt geëxporteerd en dat er hier Oekraïense stalmelk in het schap komt te liggen.
Ohzo
@jorisdriepinter welke meerderheid? Hoeveel wordt er met de veldspuit ' weggesleept' dan?
christo
.
Pluto
Ik vul de KLW en veldleeuwerik in en ze komen in 90 % van de registratie overeen. Ze hebben allebei totaal geen ingang op duurzaamheid het is puur registratie angst van een partij die alles wil vastleggen en nergens zijn verantwoording neemt !!.
spotmelker
Quote Reactie van @Pluto:
registratie angst van een partij die alles wil vastleggen en nergens zijn verantwoording neemt !!.
Ik denk dat je registratie-neuroten bedoelt.
roelvdw
Jk zag tien jaar geleden al in dat er alleen een paar parkwachters over blijven in nederland en laten we eerlijk wezen het is ook wel van de zotte dat we in het kleine nederland zoveel moeten produceren voor de export en de stront in nederland laten ,gewoon genoeg produceren voor nederland zelf en al die fosfaat en regelgevingen zijn overbodig. daar gaat het op aan en is eigenlijk niets mis mee

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's duurzaamheid en verdienen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
13
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN