Noorden moet lessen trekken uit Brabantse veehouderij

Hoe de veehouderij zich in Noord-Brabant ontwikkelt, is daar maatschappelijk niet meer te verkopen. Daar kan Noord-Nederland lessen uit trekken. 'Je moet het zo ver niet laten komen.'

Toch ontkomen ook melkveehouders in het noorden niet aan maatschappelijke kritiek, zoals onlangs de discussie over landschapspijn. Grondgebondenheid voorop stellen, liefst natuurinclusief boeren en niet verder intensiveren is voor zuivelondernemer en oud LTO-medewerker Catharinus Wierda dan essentieel voor de melkveehouderij. Het is volgens hem de manier om die kritiek uit de samenleving te weerspreken.

Deel dit topic

Reacties

+8
van Ittersum
Landschapspijn gaat nergens over, kijk eens rond Leeuwarden wat er nu gebouwd wordt aan woningen. Dat waren vroeger weilanden, dat noem ik nu landschapspijn, niet de schuld geven aan die paar vervangende nieuwe stallen. Zelden zoveel plas en draspercelen gezien, zelden zoveel uitgestelde maaidatumpercelen gezien, zelden zoveel gevarieerde gewassen gezien. Landschapspijn gaat over de oprukkende stadslijn, niet over ons. Maar ja roep wat en men volgt de massa. En dat is weer kassa
puntertje
Brabant is idd een schrikbeeld voor velen, alleen niet voor de meeste Brabo boeren. Die vinden dat ze op de goede weg zitten en willen daar liefst versneld op door.
janv
Ze hebben het niet over inkomen...
dorpsrandhoeve
@janv Inderdaad Janv. Iedereen praat over melkveehouderij iedereen wil vanalles van de melkveehouderij, maar er moet eerst weer eens structureel goed verdient worden. (de melkveehouders bedoel ik dan).
weurding
Altijd mooi dat we in het noorden leren moeten hoe het NIET moet 😅
+2
dorpsrandhoeve
@weurding Het grappige aan het hele verhaal is dat bijna de hele meute daar in Friesland toch dusdanig uit wil breiden dat ze over een tijd gemiddeld intensiever zijn dan Brabant. Over een paar jaar zitten hier in Brabant namelijk niet zoveel melkveehouders meer.
+3
weurding
Quote Reactie van @dorpsrandhoeve:
Over een paar jaar zitten hier in Brabant namelijk niet zoveel melkveehouders meer.

vind je het gek? hier in het noorden groet men al houdoe.... 😉
+1
dewittemotor
Het vreemde is dar er de laatste tientallen jaren helemaal niet meer vee in Brabant is gekomen. Het is alleen veel geconcentreerder geworden. De kleinere boeren stoppen en de groten worden groter.
Dit speelt bij melkvee ook.
hier in Brabant/Limburg gaan er heel veel melkveehouders stoppen de komende jaren. En die zitten vooral in de intensievere gebieden.
Die rechten van deze dieren gaan allemaal richting het Noorden verhuizen.
Dus ik weet wel wat de probleem regio voor het melkvee de komende jaren gaat worden. Het Noorden!!!!

Ze hadden de P-rechten provincie gebonden moeten maken. Kon je ze hier in Limburg over een paar jaar gratis ophalen.
weurding
@dewittemotor je bent nog rechten nodig?.. 😄
dewittemotor
dwers
Ze zijn tegenwoordig gek op pilots , beginnen we in Fryslân een pilot grondgebonden melkveehouderij 2 melkkoeien per HA + jongvee.
pieta
@dwers Dat is perfect. Exact wat ik heb. 😁
Jaap40
@dwers geen probleem dwers, kan ik stoppen met mest afvoer!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouwgrond geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
13
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN