Nog vier nieuwe gezichten bij LTO vakgroep Melkveehouderij

LTO Nederland heeft, naast de nieuwe vakgroepvoorzitter Wil Meulenbroeks uit Lage Mierde (NB), nog vier nieuwe mensen aangesteld binnen de vakgroep.
 Nog vier nieuwe gezichten bij LTO vakgroep Melkveehouderij (melkvee.nl)

LTO Nederland heeft, naast de nieuwe vakgroepvoorzitter Wil Meulenbroeks uit Lage Mierde (NB), nog vier nieuwe mensen aangesteld binnen de vakgroep.

MelkveeNL

Laatste  |  

Reacties

+2
jan is hobbyboer
Pluche klever Dirk Bruins zit er nog, gelukkig maar.
+1
robbies
Van Weperen als voorzitter van de vertrouwenscomissie?
Farmer_
@robbies Ziet ernaar uit dat hij de lto gevonden heeft.
cjw73
Geografische speiding? Ze zullen wel denken, iedereen moet wel dezelfde gedachte hebben dus doen we er maar geen noorderlingen in want die zijn toch altijd dwars. Terwijl er in friesland bijna de meeste koeien zijn.
+1
Leo,s vriend
@cjw73 het noorden is groter dan alleen Friesland.
cjw73
@Leo,s vriend ook nks uit Groningen hoor. En dan 2 uit Flevoland, zullen wel wat grotere jongens zijn die ze uitzoeken
robbies
@cjw73 Flevoland is bij mij al geen noorden meer
Leo,s vriend
@cjw73 en uit Overijssel en Gelderland? ook een flinke hap uit de landkaart.
+1
dorpsrandhoeve
@cjw73 En zelfs 2 uit Brabant, dat had ik niet verwacht. Ik had na het bekent worden dat Wil voorzitter werd, Josl al een beetje afgeschreven. Toch vind ik het wel een beetje veel oude wijn in nieuwe verpakking. Men riep eerder dat de vakgroepen moesten worden vernieuwd. Het is dus niet gelukt om nieuwe bestuursleden te vinden die aan het eind van de vergadering maar weer ja knikken omdat ze nog moeten melken.
+1
cjw73
@dorpsrandhoeve daar zoeken ze hun vriendjes liever. Krijgen ze wat minder gezeur over grondgebonden en geen tegenspraak voor de klw.
Milky
Hoeveel koeien heeft een gemiddelde melkveehouder in NL (90?), hoeveel bij deze vakgroepleden, het dubbele? Komen ze dan genoeg op voor al hun leden? Of haken er dan nog meer af?
+1
robbies
@Milky een beetje googlen leert mij dat Jos Verstraten een stal voor 155 koeien heeft, Marian van der Wijngaard met 3 melkrobots melkt. Van Schoonvelde en Bakhuis weten we dat het 200+ bedrijven zijn. De Brouwer de Koning melkt er 170. Voorzitter Meulenbroeks heeft er 250 en Bruins 110. Rameijer is nog niet zo bekend.

Verder heb ik er geen oordeel over, wel gedachtes
+14
Hoi @robbies, goed dat je geen mening hebt.
Andere bedrijven ken ik niet, maar over ons bedrijf wil ik best wat vertellen. Wij melken inderdaad rond de 175 mk, sinds 1-1 heb ik samen met mijn broer het bedrijf overgenomen. Per persoon/gezin dus onder het gemiddelde. Afgelopen 5 jaar niet gegroeid, op dit moment grondgebonden, maar in 2015 niet. Dus wel een fosfaatrechten korting. Bouwen kunnen we al lang niet meer want boerderij staat op Landgoed, en binnen 3m van de stallen staat een boom. Daarom hebben we het jongvee op een 2e locatie.
Mocht je verder wat willen weten over het bedrijf? Kijk dan op www.facebook.com/boerderijtercoulster
Mocht je in de toekomst ideeën hebben hoe we de melkveehouderij verder helpen, mijn gegevens zijn wel te vinden via Google 😉
@jan is hobbyboer ik hoop dat het pluche een beetje lekker zit. Thuis maar houten stoelen, en er komen nog een aantal leuke thema's aan die we met elkaar moeten oppakken.

Goed weekend, Wilco Brouwer de Koning
de hoef
@brouwer-de-koning die kun je hier wel vinden ,
+1
robbies
@brouwer-de-koning goed dat je jezelf de profileert hier. Kunnen we je ook direct aanspreken. Wel beloven om te reageren hè 😂

Volgens mij gaan jullie een zware kluif hebben om het vertrouwen van jullie leden terug te winnen, op een paar verstokte leden na. Als LTO een politieke partij zou zijn, dan was de afgelopen 4 haar kiezersbedrog van de bovenste plank gepleegd. Reden voor mij om afscheid te nemen van LTO, wat ik echt heel jammer vind voor onze lokale afdeling.die doen nl wel goed werk.

Prima dat jullie nu weer een nieuwe visie opstellen, maar als volger ben ik wel benieuwd wie die visie tot uitvoer moet gaan brengen. Kijkend naar de vakgroepsleden en hun omvang dan heb ik echt mijn twijfels of mijn belangen 80 koeien, 70 ha land) daarin vertegenwoordigd worden.

Op dit moment loop ik niet direct warm om terug lid te worden, maar ik laat me graag verrassen
+1
@robbies Dat verassen gaat lukken!! Wordt wel ergens in najaar dat visie klaar is. Op normale opmerkingen en discussies zal ik proberen te reageren. 😄
Ps. Ben blij dat je dan volgend jaar weer lid wordt 😉
+2
Frans1
Quote Reactie van @brouwer-de-koning:
Dat verassen gaat lukken!!

Ik vraag het me af,als ik Hans van Bergen hier zo hoor.
Ik ben ook afgehaakt vorig jaar omdat de belangenbehartiging voor het grondgebonden deel van de achterban naar mijn idee behoorlijk tekort geschoten heeft.
De kaarten zijn geschudt,de rechten toegekent,er is voor mij meer nodig dan een nieuwe visie die het grondgebonden deel vande sector weer even moet paaien om maar terug te komen als lid.
@Frans1 Denk dat de nieuwe visie niet bedoeld is om een groep boeren te paaien, maar om met elkaar richting te bepalen voor de toekomst. In de visie groep zitten alle soorten leden, insensief, extensief, bio, groot, klein enz.
Fosfaatrechten ben ik niet bij betrokken geweest, wel denk ik dat door niet grondgebonden niet te korten er nog een stap is gezet. Reductie plan hadden we met z'n allen denk ik liever niet gehad.
Of de kaarten geschud zijn betwijfel ik, voor fosfaatrechten wel. Maar er komen nog een heel aantal andere thema's aan, denk aan CO2, ammoniak, biodiversiteit, weidevogels, bodemvruchtbaarheid, enz.
+4
Frans1
Quote Reactie van @brouwer-de-koning:
wel denk ik dat door niet grondgebonden niet te korten er nog een stap is gezet.

Dat kwam door inzet van Grondig,LTO wou gewoon de kaasschaafmethode hanteren,maar door weerstand is dit standpunt wat veranderd. We hebben van @Wiebren hier wel eens een plaatje gezien met 3 cirkels,wie stalling,vergunningen en grond geregeld had voor 2-7, daarvoor zou 1 miljoen kg p gereserveerd worden,en verder niet.
Als ik het mis heb hoor ik dat graag
+2
Hoi @Frans1, plaatje ken ik niet. Verder ben ik bestuurder geworden voor de toekomst, en ben ik niet verantwoordelijk voor keuzes in het verleden.
+3
weurding
Quote Reactie van @brouwer-de-koning:
en ben ik niet verantwoordelijk voor keuzes in het verleden.

als die in jou ogen onverantwoordelijk zijn geweest kun je je natuurlijk inzetten dit weer recht te breien 😃
+6
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @brouwer-de-koning:
en ben ik niet verantwoordelijk voor keuzes in het verleden

Da's wel heel makkelijk. Je bent ingestapt op een zinkend schip als gevolg van alle idioterie van de afgelopen paar jaar. Is wel heel makkelijk om dan te zeggen, dat is vergeten, we beginnen met een schone lei. Daarvoor is er toch iets teveel gebeurd denk ik.
+1
Frans1
Quote Reactie van @brouwer-de-koning:
en ben ik niet verantwoordelijk voor keuzes in het verleden.

Voor jou persoonlijk snap ik dat,voor mij vind ik dat te makkelijk om als belangenbehartiger zo makkelijk van een verantwoordelijkheid af te komen
sorry
Quote Reactie van @brouwer-de-koning:
plaatje ken ik niet.

het sukkeltje van de vakgroep ?
zwier
@Frans1 Klopt helemaal, ik zit daarom met smart te wachten wat de inzet van LTO zal zijn over de verdeling van de rechten die met de afroming bij verkoop ingehouden wordt.
Heb er al wel een keer naar gevraagd maar dat was nog niet aan de orde werd mij verteld
puntertje
@zwier ik heb wel eens een balletje opgegooid dat bij verkoop naar een grondgebonden boer geen korting toegepast zou kunnen worden. Maar de gesprekspartners, allemaal niet grondgebonden, vonden dat stuk voor stuk oneerlijk.....
+2
janv
Quote Reactie van @brouwer-de-koning:
Denk dat de nieuwe visie niet bedoeld is om een groep boeren te paaien, maar om met elkaar richting te bepalen voor de toekomst. In de visie groep zitten alle soorten leden, insensief, extensief, bio, groot, klein enz.Fosfaatrechten ben ik niet bij betrokken geweest, wel denk ik dat door niet grondgebonden niet te korten er nog een stap is gezet. Reductie plan hadden we met z'n allen denk ik liever niet gehad.Of de kaarten geschud zijn betwijfel ik, voor fosfaatrechten wel. Maar er komen nog een heel aantal andere thema's aan, denk aan CO2, ammoniak, biodiversiteit, weidevogels, bodemvruchtbaarheid, enz.

Wel een rare zin in je stukkie,maar je zal de grondgebonden boeren wel bedoelen:"😀
Vind overigens dat de korting die nu bij niet grondgebonden boer ligt veel te hoog,elke boer in nl heeft gezorgd dat we door het p plafond gingen dus een ieder moet gelijkmatig gekort worden.!
Als de voorgenomen korting van 8.3 % in 2018 zonder klw doorgezet gaat worden komen er heel wat knelgevallen bij,en gaan zeker naar de rechter,en dat gaan ze winnen.
Wens je verder succes met je nieuwe job,zal nog een flinke kluif worden ,want de maatschappij wil van alles(volgens een handvol roeptoeters)maar betalen zal ze er nooit voor doen.
+1
puntertje
Quote Reactie van @janv:
,elke boer in nl heeft gezorgd dat we door het p plafond gingen

Tja, als je zo redeneert, ook de CO2 uitstoot moet onder een bepaald niveau. Ik zie wel eens een fietsers hijgen en steunen, vast veel CO2 uitstoot. Dus als auto's minder CO2 uit moeten stoten, dan zeker ook fietsers. Hadden ze maar met de auto moeten gaan, dan hadden ze vervolgens op de fiets kunnen stappen om CO2 te reduceren. Maar ze fietsten al, dus dan moeten ze maar CO2 reduceren door rustiger en kortere afstanden te fietsen.
+1
dorpsrandhoeve
@brouwer-de-koning Jullie zullen vlug moeten worden, want ik en een aantal collega's in de omgeving zijn er klaar voor om op te zeggen.
+8
Frans1
Quote Reactie van @dorpsrandhoeve:
want ik en een aantal collega's in de omgeving zijn er klaar voor om op te zeggen

Sorry hoor,maar als dat nog niet gebeurt is komt er nooit een goede reden
+2
Jan S
Quote Reactie van @brouwer-de-koning:
Dat verassen gaat lukken!!

Wel positief verrassen hoop ik. Waarschijnlijk mag je je niet afzetten tegen het gevoerde beleid, maar als je dat zou doen, moet je dan eens kijken hoeveel goodwill je meteen te pakken hebt. Een mea culpa over het gevoerde beleid inzake fosfaat zou wel op zijn plaats zijn. Dan zou je echt afstand nemen van beleid wat zoveel boeren totaal vervreemd heeft van Lto.
Verder vergeet nietdat de gemiddelde boer maar 90 koeien heeft. De boeren rond de 90 koeien zouden de kern van het beleid moeten uitmaken. De afgelopen jaren is daar niets van gebleken.
En willlen jullie alle mestproblemen tackelen, dan zul je toch weer terug moeten naar het beleid van 2013 dat is grondgebonden melkveehouderij.

Tot zover wat tips van een schreeuwer langs de zijlijn. Mocht je weer tips willen dan roept je maar. 😀
Coen
@brouwer-de-koning , blijf altijd onafhankelijk en laat je niet 'hersenspoelen' door de bestuursleden van LTO en de Big-Agro&Food&Banking.
je collega Henk Schoonvelde heeft direct na zijn aantreding die hersenspoeling ook gehad, praat en schrijft nu ook heel anders dan voordien 😞
@robbies En over jou belangen als extensieve boer in de vakgroep, wij zitten dit jaar op 13.500 kg/ha.
puntertje
@brouwer-de-koning Zeg je nou dat bestuursleden opkomen voor het type bedrijf dat ze zelf hebben?
+1
@puntertje Nee, maar wel dat er niet alleen grote intensieve boeren in de vakgroep zitten.
Farmer_
Quote Reactie van @brouwer-de-koning:
dat er niet alleen grote intensieve boeren in de vakgroep zitten.

Consument, RFC ,rabo, Mileudefensie?
puntertje
@brouwer-de-koning Ik neem wel aan dat Jan van Weperen je wel heeft meegegeven dat het niet de bedoeling is dat de druk op weidegang van mega-opstallers wordt opgevoerd. Sinds ik die man op een anti-weigang bijeenkomst met een enorme arrogantie en zeer neerbuigend heb zien opereren vertrouw ik de man niet. Ben trouwens ook benieuwd wat hij met het daar opgehaalde geld heeft gedaan, daar zou nog duidelijkheid over komen maar nooit weer iets van gehoord.
cornelissen
Quote Reactie van @puntertje:
opgehaalde geld

Heb toen geen cent gegeven,was volgens hem om deze anti-weidegang campagne financieel vol te houden
+1
Jan S
Quote Reactie van @brouwer-de-koning:
Nee, maar wel dat er niet alleen grote intensieve boeren in de vakgroep zitten.

Maar als ze een meerderheid hebben kunnen ze het wel doordrukken. En in bestuurskringen is het de gewoonte om niet transparant te zijn en worden de tegenstemmers geacht achter een bestuursbesluit te staan ook al ben je tegen. Dit is de manier om mensen die tegen stemmen te dwingen om mee te doen. Een machtsspelletje dus.
Bovendien geven mij de uitlatingen van Jos Verstraten niet het gevoel dat er echt iets veranderd is in zijn zienswijze die tevens het beleid van de Lto is geweest de afgelopen jaren. Henk Schoonvelde doet niet anders als het Lto beleid goedpraten. Meulenbroeks probeert momenteel de kool en de geit te sparen, maar een visie ho maar. Misschien heeft hij die wel, maar zal wel controversieel zijn. Bruins babbelt maar wat positieve boodschappen op twitter. Leuk maar er straalt geen visie en daadkracht uit. De rest heb ik nog niet wat van gehoord of gelezen. Dus ik ben bang dat wat betreft de grondgebondenheid we de hoop op jou moeten vestigen. Zal me benieuwen of je me positief kunt verrassen.
+2
BoerBart
@Jan S degene die nu in lto stappen doen dat vanuit een diepe overtuiging. Gun wilco en consorten wat tijd. Ieder die zijn nek uitsteekt afkraken is zo 2016.
Jan S
Quote Reactie van @BoerBart:
degene die nu in lto stappen doen dat vanuit een diepe overtuiging. Gun wilco en consorten wat tijd. Ieder die zijn nek uitsteekt afkraken is zo 2016.

Voor mij is het probleem van de Lto ( de bestuurders op landelijk nivo) dat ze hun oren altijd veel te veel hebben laten hangen naar Big agro en de politiek. Ze speelden het spelletje altijd mee met de politiek (CDA,VVD) de Rabobank, Wageningen en tegenwoordig ook RFC. Voor de bunhe was er protest, maar ergens dwars voor gaan liggen dat is al wel een generatie geleden. Ze stellen zich op als de intermediairen tussen de boeren en de bovengenoemde organisaties in plaats als belangenbehartigers van de meeste boeren. Dit zelfde zie ik heel duidelijk bij ledenraadsleden en de ledenraad van RFC. De directie maakt beleid en de ledenraad probeert de boeren te overtuigen en zelfs dat doen tegenwoordig niet meer. De boeren worden gewoon voor het blok gezet in plaats dat er naar ze geluisterd wordt. Omdat deze cultuur al sinds tientallen jaren er in is geslopen krijg je die er niet zo maar uit. Dus ben ik sceptisch over de mooie woorden die de bestuursleden nu weer spreken, want die mooie woorden horen we al jaren. Ik wil nu eindelijk ook wel eens daden zien.
BoerBart
@Jan S volledig eens. Ik hoop dat lto nu de grote ommekeer maakt. Doen ze dit niet dan lopen de laatste trouwe leden ook weg. Het is 5 voor 12 bij lto en hopelijk zorgt die tijdspanne nu voor een eerlijke en goed navolgbare visie. Helaas is een goede visie nog geen zekerheid voor goed beleid. TIP: BLIJF KRITISCH en laat je horen. Ook dit prikkebord wordt gelezen.
+1
George
Quote Reactie van @BoerBart:
Het is 5 voor 12 bij lto

Ach man het is daar al lang 12 uur geweest. Tis gedaan met LTO
+2
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @brouwer-de-koning:
ik hoop dat het pluche een beetje lekker zit.

Dat hoop ik ook voor je. Meeste zijn nl. niet meer weg te krijgen als ze eenmaal op het pluche zitten. Collega Bruins kan je daar vast veel over vertellen. Verder zou ik m'n reacties maar op je doelgroep richten, de intensieve groeier en gestopte bejaarden. Bij de extensieve boeren is door alle idiote gedrag en de vele lulverhalen door LTO al zoveel kapot gemaakt dat die toch allemaal gillend weggelopen zijn. Die krijg je echt niet meer terug met een paar mooie woorden, dan moeten er echt concrete daden gesteld worden waar de extensieve boer ook echt wat aan heeft. En daar horen fosfaatrechten en een verplichte KLW echt niet bij. Succes met deze (in mijn ogen vrij onmogelijke) missie.
+9
mlkvhoudr
@jan is hobbyboer

Ik heb dirk bruins op fb jan. En daar zie ik hem naast pluche plakken toch echt hard zijn best doen voor de sector.

Dus leuk voor je dat je weer een nieuw stokpaardje hebt wat je hier eindeloos kan herhalen maar of het recht doet aan de werkelijheid betwijfel ik toch wel een beetje....
+2
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
En daar zie ik hem naast pluche plakken toch echt hard zijn best doen voor de sector

Vorig jaar een keertje aanvaring met Bruins gehad hiero omdat ik wat van z'n onzinnig zemelachtige twitter berichten gelezen had. Wat een algemeenheden slaat die man uit. Hij zal er best hard voor werken, maar elk talent voor belangenbehartiging mist ie, en daar wordt ie voor betaald door jullie als leden.
mlkvhoudr
@jan is hobbyboer

Waar precies moeten we ons ergeren aan de tweets van dirk bruins dan ?

mobile.twitter.com/dirkbruins/
Coen
@jan is hobbyboer , geen mooie woorden maar echte daden, daar gaat het toch om?
+1
familie pelle
@jan is hobbyboer ik heb verder ook niks met lto maar jij hebt zon principiële haat tegen lto dat het bij jou niet veel meer uitmaakt wat ze doen en wat ze zeggen. Zo wordt je wel een beetje een karikatuur van jezelf.
+10
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @familie pelle:
Zo wordt je wel een beetje een karikatuur van jezelf.

Dat kan niet. Jan is al een karikatuur. Hij bestaat ook niet echt, maar is door Co ingehuurd om ons een spiegel voor te houden. Bij Boerderij hebben ze de strip "Opa", wij hebben Jan.
+1
weurding
@Jack Rijlaarsdam jan is gelukkig een stuk goedkoper te volgen dan opa 😉
familie pelle
@Jack Rijlaarsdam
Zou jan en Arie j. en hans van bergen dan dezelfde persoon zijn? Ben ik er mooi ingetuind.
+1
puntertje
Quote Reactie van @familie pelle:
Zou jan en Arie j. en hans van bergen dan dezelfde persoon zijn?

Dat zou wel knap zijn, continue switchen tussen ruimdenkend, aartsconservatief en uiterst narcistisch..
storm
@Jack Rijlaarsdam en als Side-kick hebben we George!!
+3
Jan S
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Ik heb dirk bruins op fb jan. En daar zie ik hem naast pluche plakken toch echt hard zijn best doen voor de sector.

Ik twijfel er bij een aantal niet aan dat ze hun best niet doen. Maar dat wil niet zeggen dat ze ook visie hebben of de ballen om tegen de gevestigde orde (Banken, RFC, de politiek, Wageningen, etc ) eens tegengas geven. Niet altijd mee willen doen. Ergens voor staan, er voor gaan en als het moet er dwars voor gaan liggen. Niet van die softe laarzen acties. Dat levert niets op. Is gewoon flauwekul.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Jan S:
(Banken, RFC, de politiek, Wageningen
Daar zijn ze helemaal mee verweven, met alle 4.
Jan S
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Daar zijn ze helemaal mee verweven, met alle 4.

Daarom noem ik ze ook.
Coen
@kanniewaarzijn , vergeet vooral de rest uit de Agribusiness niet, de groene accountancy, de voerindustrie en de bouw en stalinrichters zijn net zo 😞

allemaal verdienen ze veel te grof aan de melkveehouderij, en de boer en zijn familie maar ploeteren voor een luttel uurloon
janv
Quote Reactie van @Coen:
llemaal verdienen ze veel te grof aan de melkveehouderij, en de boer en zijn familie maar ploeteren voor een luttel uurloon

Dat doen ze zich zelf toch aan,boer kan verkopen emigreren,whatever..
+1
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @brouwer-de-koning:
Hoi @robbies, goed dat je geen mening hebt.

Nou, daar gaan we weer. Een echte LTOer dus lezen wat je wilt lezen. @robbies heeft geen oordeel, wel gedachten. Hij heeft dus wel een mening maar oordeelt niet.
+1
@dorpsrandhoeve Natuurlijk mag je een mening hebben, maar deze moet wel op bepaalde feiten gebaseerd zijn. Een mening hebben over een persoon of bedrijf zonder de situatie te kennen lijkt mij niet de goede weg, daar ging het over.
Dat het nieuwe vakgroep bestuur uit alleen uit grote intensieve boeren bestaat, klopt gewoon niet.
En ik ben het met je eens dat er dingen moeten veranderen binnen de LTO organisatie, dat is ook de belangrijkste reden geweest voor mij om in te stappen. Met alleen roepers langs de kant redden we het echt niet, niet met LTO, maar ook zeker niet in de dialoog die we aankomende tijd als sector moeten gaan voeren met burgers, politek, NGO's, boeren, coöperaties enz.
robbies
Quote Reactie van @brouwer-de-koning:
als sector

Ik ben benieuwd hoe jullie daarin de samenwerking met NMV en GRONDig zien. In je functie behartig jij alleen de belangen van jouw achterban en niet die van de sector. De sector wordt ook door andere partijen behartigd.

Met @jan is hobbyboer ben ik het eens. Het verleden afdoen als niet jouw verantwoordelijkheid is mij te makkelijk. Er moet serieus afgerekend worden met het verleden wil je de polarisatie in de sector niet door laten slaan. De koers doorzetten gaat tegen je werken, want extensieve en minder grote bedrijven gaan zich niet herkennen in de organisatie en hun heil ergens anders zoeken. Dat is nu ook al aan de gang.

LTO kan dankzij de vriendjes van RFC met een beetje machtsvertoon nog hun wil opleggen, maar je ziet wat er gebeurd. Milieudefensie, linkse politieke partijen en nog wat andere minder agrarisch georiënteerde partijen krijgen zowaar voet aan de grond. Dat is een teken dat je niet negeren en helemaal niet bagatelliseren, wat regelmatig gedaan wordt.

Als ik dan optel dat de gezamenlijke veestapel van de 8 bestuurders meer dan 1250 koeien bedraagt, dan denk ik dat de twijfels redelijk zijn of er écht zo'n nieuwe verfrissende wind gaat waaien.

Het is aan jullie om mijn ongelijk te bewijzen
+2
Twentsch Land
@robbies


Als ik dan optel dat de gezamenlijke veestapel van de 8 bestuurders meer dan 1250 koeien bedraagt, dan denk ik dat de twijfels redelijk zijn of er écht zo'n nieuwe verfrissende wind gaat waaien.

Zegt feitelijk niks 8 bestuurders en 1250 koeien......waar het om gaat is hoeveel grond ze hebben, misschien wel een dusdanig grote opp dat de uitkomst geeft dat ze extensief zijn.
Coen
@Twentsch Land , inderdaad het gaat over in intensiteit, melkdruk op GO-hectares.

schaalvergroting is van alle tijden, dat hou je toch niet tegen en dan is momenteel een familiebedrijf met 50 hectare GO-grond met daarop 100mk + bijbehorend jongvee per VAK toch opportuun?
+3
familie pelle
@Twentsch Land
Waarom is het zo belangrijk wat voor bedrijf ze hebben. Ik zou ze afrekenen op hun ideeën en wat hun toekomstbeeld voor de melkveehouderij is.
+2
robbies
@familie pelle omdat het correleert met de geloofwaardigheid van hun verhaal. Ik geloof niet dat een groep met 200+ boeren het beleid een richting op gaat sturen die past bij 60 koeien.

In de belevingswereld van de grote jongens zijn dat potentiële stoppers, maar mogen ze nog ff opdraven voor de Weidegang en wat biodiversiteit.

Ik ben bijvoorbeeld erg benieuwd hoeveel weidegang er door de bestuursleden van de vakgroep gepleegd wordt. Mijn beste inschatting is dat 50% weidt. Ben je dan geloofwaardig als je zegt dat je 80% weidegang ambieert?

Maar Ja, als Jan van Weperen de vertrouwenscommissie voorzit, dan weet ik wel hoe belangrijk weidegang is gemaakt in de selectie
+2
Hoi @robbies, zoals je op onze facebook kan zien weiden wij al onze koeien. De rest van de bedrijven ken ik niet.
De hoogproductieve groep, (gemolken met robot en tijdens weiden ook met melkstal) gaat 120 dagen 6 uur naar buiten. De laagproductieve groep gaat ongeveer 230 dagen 10 uur per dag naar buiten. Ook al het jongvee en droge koeien lopen buiten van begin april tot november. Heb natuurlijk niet in de vertrouwenscommissie gezeten, maar verwacht toch niet dat dit een overweging was.
mvrgr, Wilco
robbies
@brouwer-de-koning
Ik schaarde jou ook bij de 50% wel weiders.
Wel positief dat je je even presenteert. Ik hoop dat de anderen dat tzt ook gaan doen.

Maar ik neem aan dat je mijn punt begrijpt ten aanzien van belangenbehartiging? Als je zegt dat je een afspiegeling bent van de sector, dan moet dat ook blijken uit de bedrijfsvoering van de vertegenwoordigers.

Mijn inschatting is dat dat ten aanzien van weidegang al niet het geval is. In dat geval is de vakgroep een afspiegeling van alles wat er mis is in de sector, namelijk het probleem op een ander afschuiven.
+2
Hans van Bergen
@robbies Mensen zoals jij maken een instituut als lto an sich zinloos. Lto dient op te komen voor alle boeren en tuinders. Die hele intensief extensief melkdruk per ha discussie heeft de boeren alleen maar gespleten en jullie willen de boel helemaal uitelkaar trekken. Als jij denkt dat je beter bent dan een ander en meer rechten hebt begin dan ook je eigen zuivel cooperatie met lage melkdruk per ha melk, lage melkdruk per ha kaas lage melkdruk per ha aardbeien yoghurt etc. Jullie hebben geen korting en meer valt er niet meer over te zeggen.
+1
Frans1
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
en jullie

Hoezo wijzen 😒
+1
Frans1
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
Mensen zoals jij maken een instituut als lto an sich zinloos.

Mooie praatjes van jou vriend,maar LTO heeft haar eigen sectorvisie compleet genegeerd,en jij vindt het gek dat het deel van de sector dat dit betreft zich dan roert? Moet je jouw eigen reacties hier eens teruglezen,daarbij zijn de lage melkdrukreacties nog vrij mild
+1
Frans1
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
begin dan ook je eigen zuivel cooperatie

Jij bent helemaal geen lid van onze cooperatie,dus waar bemoei je je mee!
+1
Jan S
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
Mensen zoals jij maken een instituut als lto an sich zinloos. Lto dient op te komen voor alle boeren en tuinders.

Lto maakt zich zelf overbodig. Als ze een beleidsplan/visie vaststellen en vervolgens het omgekeerde doen, wat is dat beleidsplan dan waard en wat is de Lto dan waard? Als ze zo handelen dan is het een totaal zinloze organisatie. Nog erger het zijn verraders.
+1
robbies
@Hans van Bergen
Quote:
Mensen zoals jij maken een instituut als lto an sich zinloos. Lto dient op te komen voor alle boeren en tuinders. Die hele intensief extensief melkdruk per ha discussie heeft de boeren alleen maar gespleten en jullie willen de boel helemaal uitelkaar trekken.

Je kunt je ook afvragen waarom extensief zich zo afzet tegen de LTO. Jij stelt dat de verdeeldheid veroorzaakt wordt door extensief, ik stel dat dat komt omdat intensief eenzijdig bevoordeeld wordt door LTO. De uitwerking van de genoemde visie is daarvoor exemplarisch. Als LTO daadwerkelijk voor alle veehouders de belangen serieus zou nemen, dan zouden ze zich verre moeten houden van elke differentiatie in de sector en aandringen op duidelijkheid van de regelgevers. Ze hebben zich echter in de positie gemanoeuvreerd van regelgevers en daarmee zelf de tweespalt veroorzaakt.

Als je mij vraagt of LTO overbodig is, ben ik op dit moment geneigd om ja te zeggen. Ze hebben duidelijke regelgeving voor de voet gelopen door te zeggen dat de sector zelf het P-probleem op zou lossen om zo dierrechten te ontlopen. Uiteindelijk zitten we nu alsnog met dierrechten met een sector in de fik als bonus.

Ik moet tot mijn spijt concluderen dat mijn belangen op dit moment beter behartigd worden door andere partijen die flikflooien met Milieudefensie. Ik had het liever anders gezien, maar de uitvoering van LTO dwingt mij hun richting uit.

Verder heb ik niet zoveel superieuriteitsgevoelens. Dat laat ik aan mij Oeffeltse collega's die hier 11 provincies schoffeert en vervolgens verbolgen is als men Brabanders veroordeelt.
Coen
@Hans van Bergen , snap jij nog steeds niet dat de politiek en de maatschappij die intensieve melkveehouderij niet wil ?
+3
janv
Quote Reactie van @Coen:
snap jij nog steeds niet dat de politiek en de maatschappij die intensieve melkveehouderij niet wil ?

Zag vd week in een zuidelijk dagblad een foto van een boer op leeftijd die nog met de ouderwetse doorloopwagen molk.Was duidelijk een signaal dat dit plaatje het erg goed moet doen bij de politiek/burger.Dat deze boer/bedrijf vrij wel zeker geen opvolger heeft stond er natuurlijk niet bij....
Je begrijpt natuurlijk nu wel waar het op uit zal draaien,de boeren onderling vechten elkaar de tent uit,(extensief versus intensief enz),maar uiteindelijk kunnen beide de verliezer worden.
Dus stop met je vreselijke onhandige gekrakeel en kom (dat kan je zeker)met opbouwende bijdragen op dit forum.
puntertje
Quote Reactie van @brouwer-de-koning:
De rest van de bedrijven ken ik niet.

Ik vrees met grote vreze, als de vz van de vertrouwenscommissie zich altijd zo zwaar heeft afgezet tegen weiden, dwz weiden is wel leuk maar echte ondernemers zoals ik doen dat niet, dan kun je je afvragen hoe hier met benoemingen mee omgegaan wordt. Maar goed, ik ben vorig jaar van lid naar de positie van potentieel lid verhuisd. En ik denk dat ik dat nog wel even blijf dus ze doen maar lekker wat ze niet kunnen laten.
Twentsch Land
Nou voor mij niet zo belangrijk, is ook uit mijn opmerking te begrijpen....
puntertje
Quote Reactie van @brouwer-de-koning:
Natuurlijk mag je een mening hebben, maar deze moet wel op bepaalde feiten gebaseerd zijn.

Feit is dat LTO wel eens eerder een visie heeft gemaakt. Feit is ook dat ze vervolgens onder druk tegenovergesteld hebben geacteerd. Feit is dat het een bende is geworden en de hele sector elkaar het licht in de ogen niet meer gunt. Mijn mening is dat de LTO geen goed werk heeft geleverd en mijn mening is ook dat de contributiebetalingen van mij hebben bijgedragen aan het uithollen van mijn eigen positie ten gunste van de maatschappelijk ongewenste intensivering.
Ik vind je dapper, daar niet van, maar dat vind ik ook van iemand die de oceaan over wil zwemmen.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @brouwer-de-koning:
Bouwen kunnen we al lang niet meer want boerderij staat op Landgoed

Ik vraag me af hoe jij er als ondernemer in zou staan wanneer jullie niet op deze manier beperkt zouden worden. Weten zullen we dat nooit. De discussie over de schaalgrootte is beetje onzinnig. Het is niet toevallig dat bestuurders juist van grotere bedrijven komen. Juist daar is men al gewend een deel van het werk uit te besteden of extra arbeid in te huren. Ik ga er vanuit dat je een mooie aanvulling vormt in de vakgroep. Wens je een rechte rug en veel geduld toe.
robbies
@Jack Rijlaarsdam de revenuen van een bestuurder zijn toch wel dusdanig dat ook kleinere boeren arbeid kunnen inhuren? Bruins heeft ook een gezinsbedrijf, maar is toch zo'n 30u week aan het besturen.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @robbies:
ook kleinere boeren arbeid kunnen inhuren?

Het draait niet om het geld, maar om de mentaliteit, protocollen en inrichting van het bedrijf. Op grotere bedrijven is men al meer gewend om zaken te delegeren.
robbies
@Jack Rijlaarsdam ik zie ook op gezinsbedrijven steeds meer extra handjes en melkers. Simpelweg omdat de vrouw des huizes werkt en manlief ook in huis een verantwoording heeft. En terecht in mijn optiek.
hookwood
@Jack Rijlaarsdam vergoedingen zijn juist bedoeld om vervangend personeel in te kunnen huren. Op een groter bedrijf is er meer personeel en kan er ook makkelijker geschoven worden. Ik zelf ben ook regelmatig weg en heb een vaste zzp-er die dan melkt etc. Betekent wel op tijd afspraken maken want anders heeft ie een andere boeking. Bij vergaderingen die op korte termijn termijn worden georganiseerd is dat wel eens lastig.
sorry
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Het draait niet om het geld, maar om de mentaliteit,

daarom is romijn zolang blijven zitten hij werd nergens anders gevraagd maar kwam nu van weperen tegen.. nu mot ie thuis aan de slag
m uut m
@sorry
Kees was al afgeserveerd door Hans H.
KuikenenKoe
@brouwer-de-koning vind wel bijzonder en knap dat je de moeite en tijd neemt om hier reageren
josl
We komen uit een tijd dat boerenbestuurders hun eigen bedrijf vaak amper bij de tijd hielden maar die tijd is duidelijk voorbij. Dat is tegenwoordig wel anders. Ik kom er tenminste op allerlei plekken binnen en buiten lto maar weinig tegen die behalve bestuurder zelf niet ook echt ondernemend zijn.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @josl:
zelf niet ook echt ondernemend

ze zijn toevallig allemaal op de varkens manier ondernemer. Alle andere smaakjes komen in het bestuur niet echt naar voren. Het is dan ook geen wonder dat de belangenbehartiging elke keer bepaalde richting uit gaat (die toevallig heel goed uitkomt voor de bestuursleden).
dorpsrandhoeve
@jan is hobbyboer Nee hoor, Josl is niet op de varkensmanier ondernemer. Dan was zijn stal 5 keer zo lang geweest.
Coen
@josl , alleen de BIG-AGRO&FOOD&BANKING heeft belang bij "het houden van melkvee als varkens", en achter die gedachten lopen veel bestuursleden van LTO nog steeds aan 😞 😞
+1
robbies
@josl ligt eraan hoe je ondernemerschap definieert. Jawin Klein Hegeman noemt zich een ondernemer als hij potsierlijk stampvoetend op de voergang van zijn oversized stal om duidelijkheid vraagt en gaat procederen tegen de voorgestelde duidelijkheid omdat het hem niet zint. Dat is niet mijn definitie van ondernemerschap

Sowieso vind ik dat er weinig ondernemerschap zit in de melkveehouderij. De paar die ik onder de ondernemers schaar, zijn vooral zelfzuivelaars. Zij hebben een marktpositie die ze moeten beschermen en dat is een stuk moeilijker dan een ruim bemeten stal wegzetten en de melk, het kalf en de mest bij een ander over de schutting te gooien. Daar denken zelfbenoemde ondernemers als JKH natuurlijk heel anders over.

Wel zie ik heel veel vakmensen en dat is ook prima. Je moet eens aa een zelfstandige timmerman vragen of hij zich ondernemer voelt. Hij zal je in je gezicht uitlachen. Hij zal dan wel geen miljoenenschuld aan zijn broek hebben hangen, maar onder aan de streep houdt hij wel meer over. Dat durf ik wel te wedden
josl
@robbies ik schreef 'ondernemend'. En daar schaar ik mezelf ook onder. OndernemeRs zie ik erg weinig in de landbouw.
En als ik zie welke ontwikkeling de sector de afgelopen 5 jaar heeft doorgemaakt in een tijd dat er geen beperking leek te zijn zijn er maar weinig die een afkeer hebben van big-agro.
Jan S
Quote Reactie van @josl:
ik schreef 'ondernemend'. En daar schaar ik mezelf ook onder. OndernemeRs zie ik erg weinig in de landbouw.

Je zit er niet voor ondernemers, maar voor boeren. Dat is ook meteen de reden dat de Lto de laatste jaren niets voor boeren heeft gedaan alleen maar voor de grote intensieve groeiers. Als jij en je mede bestuurders op deze manier denken heb ik weinig vertrouwen dat het beleid boervriendelijker zal worden.
Alles zal dan gericht zijn op de investerende boeren. Met alle problemen die dat met zich meebrengt en de weerstand die dat oplevert in de samenleving.

Quote Reactie van @josl:
En als ik zie welke ontwikkeling de sector de afgelopen 5 jaar heeft doorgemaakt in een tijd dat er geen beperking leek te zijn zijn er maar weinig die een afkeer hebben van big-agro.

Heb je onder een steen gelegen. De hele samenleving keert zich tegen de grote intensieve bedrijven. Bovendien hebben de meeste boeren juist niet geïnvesteerd in intensieveren of zouden het niet doen als de continuiteit van een kleiner bedrijf gewaarborgd zou zijn. En zie hier op het prikbord hoe mensen reageren op de bovengemiddelde bedrijfsgrootte van bestuursleden.
Ik weet nu meteen weer waarom ik zo'n afkeer heb van het LTO beleid. Omdat jij big-agro als uitgangspunt neemt van het Lto beleid.
Druk
@Jan S
Zou JosL een kloon zijn van Hans Huijbers, hoor hier zijn grammofoonplaat en dat maakt mij niet vrolijk voor het uitdragen van een gezamenlijke visie.
jorisdriepinter
@Druk Jongens, Jos is een belangenbehartiger. Dat zegt toch genoeg! Heeft ie zelf voor gekozen dus daar zal ie zijn stinkende best voor doen. En de boeren waar Jos voor is willen ook graag boer blijven. Dus zullen ze Jos aansporen om dat te bewerkstelligen. En dat betekent dat Jos niet met plannen aan kan komen die dat in de weg staan. Zo gaat dat al jaren lang.
Dit geldt natuurlijk voor alle Jossen in het lto bestuur en omdat al die Jossen een verschillende achterban hebben zal er ook nu weer een plan komen waar voor iedere Jos iets in zit.
+2
jorisdriepinter
@jorisdriepinter Dan koester ik meer hoop op de nieuwe visie van RFC.
Die hebben het afgelopen jaar de rommel van de vorige Jos op moeten ruimen en dat is ze zeer slecht bevallen.
Als ze als uitgangspunt gaan nemen om de leden dat te laten produceren wat goed te verkopen is komen we misschien verder.
Dat zal ook verschillende leden slecht passen, maar dan zit er tenminste toekomst in!
kanniewaarzijn
@jorisdriepinter Noch LTO Noch RFC maken beleid. RFC dient zich bezig te houden met verwaarden van melk. LTO kan nog zoveel plannetjes hebben, maar beleid dient gemaakt te worden door de overheid. LTO dient de handen vrij te houden om misstanden aan de kaak te stellen en (als dat nodig is) hun leden bij te staan als zij ergens de dupe van zijn. Zoals men nu bezig is (ze zien RFC, RABO enz. als ketenpartners), KUNNEN ze niet eens meer belangen behartigen. Ze snappen zelfs niet eens meer wat hun taak is.
jorisdriepinter
@kanniewaarzijn ? RFC is de enige die nog beleid kan maken.
LTO is met het opheffenvan de productschappen de uitvoeringsmacht kwijt.
Rabo moet aan heel veel regels voldoen. Het niet voldoen heeft ze zo veel geld gekost, dat laten ze wel.
Zuivel is met leveringsvoorwaarden de enige die kan sturen. Alle andere clubs noemen zuivel niet voor niets ketenpartner! Ze willen natuurlijk gewoon invloed op de leveringsvoorwaarden. Zo simpel is het.
Laat a.u.b. De markt sturen.
robbies
@jorisdriepinter op basis waarvan moet ze dan gaan sturen? Je kunt op je klompen aanvoelen dat historische referenties zeker gesteld blijven en een GVE-norm/ha gaat RFC zich niet aan wagen.

Er komt een hervorming aan, dat is zeker. LTO, RFC en Rabo proberen nu onder het mom van ketensamenwerking het intensievere smaldeel te ontzien. Hun argumenten raken echter op. De grammofoonplaat van efficiëntie en de wereld voeden draait langzaamaan grijs. Ze zullen het best nog een tijdje kunnen rekken, maar uiteindelijk zal het electoraat besluiten welke richting het opgaat. LTO, RFC en Rabo zullen met nieuwe argumenten moeten komen om het electoraat te overtuigen waarom we vanuit NL de rest van de wereld moet voeden.
+1
jorisdriepinter
@robbies Dat gaat RFC volgens mij niet doen. Als ik Melk zo lees gaat RFC toch iets vinden van grondgebondenheid. Melk met meerwaarde als nieuwe strategie gaat niet werken met stalmelk geproduceerd tegen de laagste kosten.
pieta
Quote Reactie van @robbies:
een GVE-norm/ha gaat RFC zich niet aan wagen

Ik denk dat ze zich er wel aan gaan wagen. Lees het ledenblad maar eens. Het is vast een keer gezegd.
Mijn voorstel voor nu zou zijn dat je bij aankoop van rechten de rechten grondgebonden moet kunnen verantwoorden die je aankoopt met daarnaast nog een tijdslijn voor verdere grondgebondenheid van het gehele bedrijf.
m uut m
@pieta
Dat wordt een papieren tijger.
Dat was met het MQ in het begin ook verplicht.
De praktijk een pachtcontract van een jaar eronder en klaar.
robbies
@pieta
Quote:
Mijn voorstel voor nu zou zijn dat je bij aankoop van rechten de rechten grondgebonden moet kunnen verantwoorden die je aankoopt met daarnaast nog een tijdslijn voor verdere grondgebondenheid van het gehele bedrijf

Dat kennen we naderhand wel. Net zoals hier bekend is wat ik daarvan vindt.
Coen
@josl , het is niet alleen big-agro, maar de gehele periferie om AGRO heen dus big-food, big-banking etc. en daarop wordt onze mooie primaire sector momenteel afgerekend 😞
de hoef
Quote Reactie van @Coen:
het is niet alleen big-agro, maar de gehele periferie om AGRO heen dus big-food, big-banking

en niet te vergeten BIG ROTONDE
+4
achterhoeker2
Ik heb geen mening over de nieuwe bestuursleden, maar ik wil niet terug naar de tijd van "ik heb de zoon op de boerderij dus ik snabel er wat bij"
+2
sorry
Oei....tegen het scheenbeen van meulenbelt....
+1
George
Voorlopig zijn het alleen maar nieuwe gezichten met de oude LTO ideologie.
KNMEG HIG
Hoi @George , schijnbaar ken je mij? Ben benieuwd, kan me zo niet herinneren waar wij elkaar ontmoet hebben.
+3
BoerBart
@brouwer-de-koning niet persoonlijk maken. Kritiek goed gebruiken en geduld hebben. Je bent op de goede weg. Vertrouwen verdienen kost tijd. Groeten van Bart
+1
George
@brouwer-de-koning
Nee ik ken je niet en laten we dat ook maar zo houden.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden melkveehouderij , lto en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!