‘Luchtwasser na twee jaar nog steeds bezig met eerste waswater’

In 2015 bouwde familie Lagendijk uit Diessen een vrijloopstal-PLUS. Kenmerkend aan dit type vrijloopstal is de stallucht via de vrijloopbodem met houtsnippers wordt afgezogen en door een luchtwasser wordt gewassen. Afgelopen maand kreeg deze stal een proefstalstatus en is de stal MDV-gecertificeerd. Komende tijd wordt gekeken of de houtsnipperbodem, met en zonder luchtwasser, geschikt is als emissiearme vloer. Rik Lagendijk zelf is positief. „Ons gevoel is dat de houtsnippers de meeste ammoniak al binden. De luchtwasser is namelijk nog steeds bezig met het eerste waswater.” De familie Lagendijk zette een video online van de bouw van de stal, met uitleg hoe de vloer is opgebouwd.

Deel dit topic

Reacties

m uut m
Dat is ook logisch als je de luchtwasser verkeerd plaats
cs-agrar
@m uut m Heeft niet zozeer met plaatsing van luchtwasser te maken. Meer met grote oppervlakte tov aantal koeien en de ventilatiemogelijkheden. Wat er al vrijkomt wordt weg geventileerd. Tja en onderlangs lucht weg trekken, over die oppervlakte, mag je over volle breedte van de stal allemachtige zuigcapaciteit gaan maken, en de luchtstroom wat daar dan van vrijkomt kan geen luchtwasser aan.
m uut m
@cs-agrar
Er komt geen ammoniak aan de onderkant uit. Aan de bovenkant des te meer.
Composteringsbodem met houtsnippers die beluchten (blazen) en intensief bewerken (frezen) hebben minder ammoniak emissie dan een ligboxenstal.
Daarentegen hebben composteringsbodem die worden afgezogen een ammoniak emissie hoger dan de ligboxenstal.
Dit is bekend bij de TACRAVcommissie en toch krijgt deze stal een proefstalstatus rara hoe kan dat.
Hans van Bergen
In een koestal hangt een luchtwasser altijd verkeerd.Immers lucht verplaatst zich op diverse manieren en maar heel weinig lucht zal via de wasser de stal verlaten. Om dit te verbeteren zal de stal geheel gesloten moeten worden
+2
m uut m
@Hans van Bergen
Ammoniak vervluchtigt dus stijgt op als je in de nok afzuigt en met schermen dwars ventilatie tegen gaat heb je altijd resultaat.
Ammoniak door de composteringsbodem proberen af te zuigen is grote kolder is ook al aangetoond dat het niet werkt.
Een composteringsbodem is warm dus de lucht stijgt altijd.
Het is eigenlijk hetzelfde als proberen een kaars uit te zuigen.
bella
@m uut m ik zuig altijd.
+2
robotmelker
Luchtwasser is nog steeds bezig met eerste waswater.. .. klinkt net alsof die de schone vaat nog een keer aant wassen is.... compleet zinloos dus....
Kuilplaat
Goh wat een verrassing, bodem is mee paar honderd koei wel dicht getrapt. Vervliegt in vrijloop stal des te meer blijkt uit onderzoeken. Heel dom om te roepen me water is nog zuiver.
casev
Wat zal die luchtwasser gekost hebben?

Als je zo'n ding echt wil laten werken moet je zo'n dwars geventileerde potdichte stal hebben, zoals ze in de VS nog wel eens bouwen. Maar dan ook niet zeuren dat we gelijkgesteld worden aan de varkenshouderij met alle gevolgen vandien.....

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's familie , stal , bouw , ammoniak , vrijloopstal , houtsnippers , luchtwasser , type en Gewassen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0