Kwaliteitsprobleem asbest vrije golfplaten

In 2007 een nieuwe stal gebouwd met golfplaten van SVK. Een groot deel kleurt sinds een aantal jaren zwart en sommige scheuren. Wie herkent zich in dit probleem?
hartehoeve

Bijlages

(klik om te vergroten)

Verkleuring van een aantal platen.

(klik om te vergroten)

Ook hier verkleuring van de golfplaten. Sommige zijn helemaal zwart, met uiteindelijk scheuren in de lengte richting van de plaat. Andere zijn in mindere mate aangetast.

Laatste  |  

Reacties

+2
Jack Rijlaarsdam
Bekend probleem, bij ons waren het platen uit Denemarken. Op de loopstal uit 1990 twee maal het dak vervangen met platen van dezelfde fabriek (coulance) maar steeds kwaliteitsproblemen, het vierde dak is daarom Kingspan sandwichpanelen geworden. Op de stal in aanbouw is men nu bezig Eternit golfplaten te leggen. De Eternit asbestvrije platen op een schuur van 20 jaar oud zijn nog in goede conditie.

Advies: weg met die troep en nieuw erop. Hang alsjeblieft netten op voor je het dak op gaat, we hebben al genoeg stoppers.
George
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Kingspan sandwichpanelen geworden. Op de stal in aanbouw is men nu bezig Eternit golfplaten te leggen.

Waarom nu geen Sandwichpanelen?
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @George:
nu geen Sandwich

Paste niet in de begroting maar ook het effect van de isolatie viel mij niet helemaal mee.
weideboer
@Jack Rijlaarsdam die isolatiewaarde viel mij 100% mee. Onbewezen en ongefundeerd maar gevoelsmatig(woordgrapje) wordt ook door met diegenen waar ik mee gepraat heb gezegd; of je neemt gewone golfplaten met ventilatoren of je neemt geïsoleerde sandwichpanelen, het effect van geïsoleerde platen schijnt enorm te zijn. Natuurlijk wat ik heb of doe is altijd het beste. Ik heb tenminste nog nooit iemand zijn sandwichpanelen bij heet weer nat zien spuiten of een vernevelingsinstallatie zien hangen in de stal. Maar als je budget baas is, heb je vrij weinig keuze ongeacht waar het ook om gaat.
+1
cjw73
@weideboer als het dak nat gemaakt wordt is er toch iets fout met de ventilatie denk ik. Dat hebben we hier nog nooit gedaan ondanks dat ze altijd binnen zitten.
weideboer
@cjw73 bij jullie waait het altijd denk ik, je zal maar net in de luwte van iets hebben staan of de stallen naast elkaar, ben je mooi in de aap gelogeerd en heb je geen keuze met ventilatoren dan moet je
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @weideboer:
of een vernevelingsinstallatie zien hangen in de stal.

Moet je beter kijken op open dagen, dat is enorm hip. Meestal bedoeld om de roosters met klepjes nat te houden zodat de schuifrobot niet blijft steken.
pietjepuk
Jack Rijlaarsdam
@pietjepuk Het heette toen anders, kan er zo niet op komen. Fabriek is meerdere malen failliet geweest, dus de naam zal wel veranderd zijn. Het komt wel bij dezelfde importeur vandaan.
weurding
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Hang alsjeblieft netten op voor je het dak op gaat, we hebben al genoeg stoppers.

ga je zelf het dak op dan?
weideboer
@weurding hoop toch niet dat hij zo sucidaal is
de hoef
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
n. Op de stal in aanbouw is men nu bezig Eternit
wanneer is het open dag [we willen nog wa leren in uitik
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @de hoef:
open dag

Dat doe je toch meestal wanneer de stal klaar is? Nu de spanten anderhalve week staan komt er wel meer aanloop ff kijken, jij bent ook welkom, hoor.
de hoef
@Jack Rijlaarsdam da kunnen wij hier in uitik toch niet ruiken wanneer jij klaar bent .
maar ik kom zeker een keer kijken .of je wel goedkoop gebouwd hebt .
+1
mlkvhoudr
@Jack Rijlaarsdam

Goed zo jack dat jij de dakloopwijzer al vast hebt ingevuld 😉
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
dakloopwijzer

Ik ga zelf het dak niet op. Er hangen veiligheidsnetten en de bouwers lopen gewoon over de spanten met gordingen leggen en vast schroeven. Tot nu toe is er geen eentje in het net beland, dus dat is ook weggegooid geld.
+1
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
dus dat is ook weggegooid geld.

Geloof me Jack, als er wel 1 valt ben je ook als opdrachtgever blij dat ze er hangen. Als bij ongelukken blijkt dat niet aan de regels is voldaan ligt het project voor lange tijd stil. Ook al ben je zelf niet aansprakelijk.
weurding
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Tot nu toe is er geen eentje in het net beland, dus dat is ook weggegooid geld.

redeneer je ook zo bij je brandverzekering.... 😉
Porky
@Jack Rijlaarsdam 2 jaar terug een jongen uit lunteren bij buren door t dak gegaan, op boxen terecht gekomen,, morsdood, en verminkt, dus zeg asjeblieft geen domme dingen als "weggegooid geld "
weideboer
@Porky wanneer leeftijd , ambitie, streven, verder willen dan je kunt elkaar kruisen gaat het mis. Geldt in alle facetten van het leven , niet alleen hier of met dit. Maar je hebt gelijk, wij zijn geen kat met 7 levens
weurding
@weideboer waren dat geen 9 overigens? 😉
weideboer
Indien men toch voor sandwichpanelen kiest, kies dan wel 1 met een agro coating , tis duurder. Maar wat is duur over 40 jaar bekeken
Pluto
Je hebt 10 jaar garantie op de platen , helaas de arbeid valt daar niet onder!.
+1
weide-boer
Wij hebben 3jr. geleden zowel de asbest als wel de asbestvrije platen laten vervangen door sandwich isolatie panelen. Ons viel isolerende werking erg tegen. Hebben er 6 regelbare ventilatoren in laten hangen. Bevalt meer dan uitstekend. Vorige week dan ook de geïsoleerde wachtruimte voorzien van ventilatoren.
weideboer
@weide-boer zo zie je maar , alles blijft een gevoelskwestie en mede afhankelijk hoe je stal gebouwd en hoe deze staat.
+1
KuikenenKoe
@weideboer ik ging er van uit dat jullie familie waren en dat je dan zou weten
schijnt dus niet zo te zijn
joske1980
Hier brandveilige sandwich panelen 4 cm dik volgens mij was dit dunste verkrijgbaar. Hier enorm blij mee met afgelopen warme periodes. Scheelt naar mijn idee best wat
pietjepuk
@joske1980 zijn het niet de koeien die een enorme warmt produceren? Dan kun je een geisoleerd dak leggen maar dan hou je de warmte juist onder het dak.
weideboer
@pietjepuk als iedereen ook nog zijn inhoud in m3 per gve erbij vergoed heb je pas een goede vergelijking. Nu is het meer...kijk mij eens
joske1980
@weideboer
Inderdaad ruime nieuwe stal, maar in mijn stal met rosekalveren niet geisoleerd wel veel inhoud is het toch minder aangenaam. Gplfplaten worden nu eenmaal bloedheet. En koelen van de platen met tuinsproeiers heeft wel degelijk effect.
weide-boer
@pietjepuk Inderdaad pietje puk jij snapt het. Meeste hitte komt van de koeien. Ventileren en de hitte wegblazen geeft het meest verkoelende effect. Bijkomend voordeel; veel minder overlast van vliegen vooral tijdens het melken.
PIONIER
Bekend probleem dat ze scheuren en aan stukken naar beneden vallen. Ken hier iemand en die had ze op de kapschuur en heeft ze pas vervangen door er damwand op te leggen. Staat ook nog erg mooi.
yeti
En hoe zijn die nieuwe van SVK?
Zijn € 1 per m2 goedkoper als Eternit.
burg
Hier zelfde gehad na een drie jaar al deel platen vervangen en na 10 jaar geheel nieuw dak was 80% gescheurd. Svk leverde de nieuwe platen, aannemer de arbeid en wij hebben nieuwe bouten en lichtplaten betaald.
weideboer
Wat is de oorzaak, heb nog nooit gewone loodsen compleet zien vervangen, heeft het iets met de klimaatverschil van buiten en binnen te maken?
zandhapper
@weideboerDat heb je mis,kameraad van mij heeft zijn karavaan stalling geheel moet voorzien van nieuwe platen,ze vielen gewoon in stukken naar beneden.
weideboer
@zandhapper was dat voorheen een stal of nog nooit een dier gezien
dwers
Bij mijn buurman zijn kapschuur vielen de platen ook in stukken naar beneden, was de eerste serie asbestvrij.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!