Boer zit op databerg, maar anderen verdienen eraan

Boeren verzamelen veel data. Dit is een waardevolle inkomstenbron, maar boeren hebben dat zelf niet door. Dat constateert LTO Nederland. De belangenbehartiger verwijst daarbij naar de snel groeiende stroom digitale data die boeren dagelijks verzamelen en versturen.

Deel dit topic

Reacties

+1
jan is hobbyboer
Aan ruwe data heb je nl. ook niet zoveel. Verzamelen is steeds makkelijker geworden, opslaan lukt ook nog wel, maar het wordt pas leuk en moeilijk als je uit die data informatie kunt halen waarmee je vooruit kunt als boer. De stap van data naar informatie is heel erg duur, daar hebben boeren geen verstand van, daar heb je specialistische wiskundigen en computeraars voor nodig.

Dus dan zijn er maar 2 oplossingen voor de boeren met data die graag informatie willen hebben: a) het zelf in coöperatief verband organiseren zoals bijv. nu beetje gebeurd bij NRS waar gegevens van aangesloten boeren bewerkt worden tot kentgetallen. of b) een produkt koopt van een leverancier die gebruik maakt van de gegevens verzameld op de boerderie zoals bijv. stappentellers.

Dus ik denk zelf dat die ruwe data geen drol waard zijn, veel te gemakkelijk te verzamelen tegenwoordig.
jan w
@jan is hobbyboer
Wat denk je van de gegevens van CRV. Je betaald voor de gegevens van de MPR en ze plukken er ook weer alle informatie over de stieren eruit, zelfde is bij Digi-klauw. Later kun je de gegevens weer terug kopen , dit om informatie te krijgen over stieren enz.
oldhuus
@jan w
Met "Fokken op maat" kun je nog meer geld aan onbetrouwbare gegevens spenderen. Merkerstest kost 26 euro per kalf, in principe betaal je dan mee aan de ontwikkeling van het systeem. Volgens hen kun je dan "slechte" kalveren verkopen en hou je alleen nog goeie. Volgens mij kun je beter voorkomen dat er "slechte" kalveren geboren worden en de rest onder de blauwe, maar ze geven zo ook wel toe dat hun stieradviezen dus vaak niet werken.
jan w
@oldhuus
Wat denk je van de gegevens die uit de melkrobots gebruikt worden om er gegevens uit te halen voor de fokwaarde schattingen. En nu de boerenversie van de Digi-Klauw, dit om gegevens bij te kunnen houden over de klauwgezondheid op je bedrijf. Je moet er voor betalen en CRV gaat met de gegevens lopen.
oldhuus
@jan w
Digi-klauw heb ik al weer opgezegd, dat was echt grote tijd en geldverspilling, "de klauwproblemen op je bedrijf in kaart brengen", geen hond die ooit naar die gegevens kijkt, worden alleen in de fokwaarden verwerkt, op kosten van de boer uiteraard.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @jan w:
Wat denk je van de gegevens van CRV

CRV is een coöperatie van de boeren die oa kennisproducten ontwikkeld, en dat kost geld. Als je vervolgens gebruik wilt maken van dit product (was dus iets heel anders is dan de ruwe gegevens die jij aanlevert) dan moet je daarvoor betalen. Niet meer dan logisch. Zelf de melkcontrole is een product, voor alleen melk, vet, eiwit bepalen en wat cellen zou ik ook geen geld betalen. Maar ze maken nog een 305 dagen product en wat andere kengetallen. En, in vergelijking tot de meeste shit bij RFC, ben je absoluut niet verplicht om de producten bij CRV af te nemen.

Ik ben absoluut geen fan van die bijna monopolisten uit Arnhem maar dit business model begrijp ik wel. Als bijna monopolist hebben ze alleen nog nooit iets van efficientie begrepen, geld is er toch zat, dus we hobbyen vaak maar wat raak zonder druk van de markt.
jan w
@jan is hobbyboer
Nu begrijp je mij verkeerd. Als ik MPR producten afneem, dan kost mij dat geld, normaal en logisch. Vroeger gingen mijn melkproductiegegevens naar VVB Silvolde, die verwerkten de cijfers en dan gingen ze naar CRV. Maar nu moeten de gegevens direct uit mijn robot PC naar CRV. hier halen ze gegevens uit over melksnelheid , melktijd , gedrag e.d dit om fokwaarde's van stieren uit te halen. En daar ben ik het in principe niet mee eens.
Er zijn al een groot aantal robotmelkers gestopt met de MPR, dit omdat wij met een aantal gegevens niks mee kunnen. bv. laktatiewaarde, men is bezig om dit te veranderen, maar we wachten er al jaren op. CRV gaat met de berekening uit van het 24 uurs gemiddelde. Het gemiddelde klopt ook wel. alleen de individuele cijfers niet. Als je nu een koe neemt met 24 liter melk en die komt regelmatig om de ongeveer 12 uur alleen de ene dag om 00.05, 12.00 en om 23.55 . koe komt dus ene dag 3 x en de volgende dag 1 keer. dus met die 3 x heeft die koe een productie van 36 kg en de volgende dag een productie van 12 kg.
Maar van horen zeggen is Nunspeet ( vvb IJsselstreek???) aardig op weg om de berekeningen zelf rond te krijgen en dan kunnen ze buiten CRV om de MPR fiateren.
Alleen dat is soms wel eens een lange weg, dat maak ik nu mee bij BeterVee , dir om gecertificeerd vrij te worden van BVD. Onze monopolist , de GD , blijft in deze graag monopolist.
En aan zulke instantie's heb ik een verrekte hekel.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @jan w:
En daar ben ik het in principe niet mee eens

En dan wordt het dus lastig als je met een (semi?) monopolist als CRV te maken hebt. Dat in combinatie met het feit dat boeren altijd voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten maakt de kans dat een ander computer bedrijf hier in stapt om die rekenregels te ontwikkelen nogal klein (wat niet eens zo heel erg moeilijk is, de basis van die dingen stamt al uit iets van 1985 toen Hans Wilmink uut Bornebrook daarop gepromoveerd is, daarna is er niet zoveel spannends meer bij bedacht). Ik hoor wel eens iets over dat FertiPlus en VVB Nunspeet bezig zijn maar of dat echt van de grond komt weet ik ook niet, erg stil de laatste tijd.

Maar omdat computer uurtjes duur zijn en er in de landbouw niet veel te verdienen valt zullen de programmeurs met agrarische kennis niet in de rij staan om je verder de helpen. Landbouw is nu eenmaal vaak veel gezeik en weinig verdienen, een van de redenen waarom ik met mijn gecomputer ook bijna nix meer in de landbouw doe. Je moet het jezelf ook niet te moeilijk maken 😄
oldhuus
Quote Reactie van @jan w:
hier halen ze gegevens uit over melksnelheid , melktijd , gedrag e.d dit om fokwaarde's van stieren uit te halen. En daar ben ik het in principe niet mee eens.

Volgens mij verdient CRV weinig aan de fokwaarden-database, en dan zijn het nog vooral stieren van andere K.I.'s waarvan ze de gegevens vastleggen. crv4all.nl/stierzoeken/ is voor iedereen bereikbaar en vrijwel iedere (buitenlandse) stier is er in vastgelegd. Ik vind betrouwbare fokwaarden ook belangrijk en maak daar ook gebruik van.
robbies
@oldhuus die database is in principe ook niet van CRV, maar van coöperatie Delta, het oude NRS. Daar is best wel wat discussie over.
Pluto
De deskundige zegt als ik van 2 boeren data heb kan ik een lijn trekken, dit neem ik dan als gemiddelde en lul alles er naar toe !!.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Pluto:
De deskundige zegt als ik van 2 boeren data heb kan ik een lijn trekken, dit neem ik dan als gemiddelde en lul alles er naar toe

Dat is waarschijnlijk ongeveer hoe er op het moment met de KLW wordt omgegaan. Is helaas nogal eens het geval bij betaald onderzoek.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , stroom , boer en verdienen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN