Is mestvergisting dé oplossing of 'boerenbedrog'?

Al die miljarden subsidie zullen toch geen weggegooid geld zijn??, je ziet nu ook al dat de techniek in 10 jaar tijd met sprongen vooruit is gegaan (dankzij diezelfde subsidie)

Er gaat voor miljarden aan subsidie naar mestvergisters. Toch is niet iedereen ervan overtuigd dat mestvergisting dé oplossing is voor het enorme mestprobleem in Nederland.

Biochemicus en hoogleraar Lucas Reijnders vindt de miljarden aan subsidie weggegooid geld. "De kern van het mestprobleem bestaat uit stikstof- en fosfaatverbindingen, die worden in een vergasser gedaan. Maar daar komt vervolgens opnieuw stikstof en fosfaat in precies dezelfde hoeveelheid uit."

Ook levert koeienpoep amper energie op, legt Reijnders uit. "De energie die mestvergisten oplevert komt nauwelijks uit de mest. Er moet nog van alles bij worden gevoegd voordat er via vergisting energie kan worden opgewekt. Gras, maïs of ander afval is nodig, maar dat levert alleen maar meer methaan op."

Dat er toch voor miljarden aan subsidie wordt uitgegeven, komt volgens de biochemicus door gebrek aan kennis. "Het is nooit goed doorgedrongen tot de hersens van toonaangevende politici hoe zo'n vergister werkt. Als je er goed over nadenkt is dit ecologische waanzin en boerenbedrog."

Innoveren
Landbouworganisatie LTO Nederland vindt dat de critici meer geduld nodig hebben. "Als je aan het innoveren bent om een klimaatbijdrage te leveren, heb je subsidie nodig. Daar is niks mis mee om uiteindelijk een rendabele installatie te krijgen", zegt Eric Douma.

Douma gelooft dat mestvergisters wel heel nuttig kunnen zijn. "Daarmee bedienen we het klimaat en maken we in duurzaamheid een slag. Het is belangrijk dat de boer goed om gaat met zijn producten, dus ook met de mest."

Meer: nos.nl/nieuwsuur/artikel/…
 Is mestvergisting dé oplossing of 'boerenbedrog'? (nos.nl)

Er gaat voor miljarden aan subsidie naar mestvergisters. Toch is niet iedereen ervan overtuigd dat mestvergisting dé oplossing is voor het enorme mestprobleem in Nederland.

Grasbaal

Laatste  |  

Reacties

cornelissen
De inmiddels afgeschafte wegenbelastingvrijstelling voor zuinige auto s bleek wel weggegooide miljarden, dit moeten we nog even afwachten.
Grasbaal
@cornelissen maar ook daar gaan de ontwikkelingen door: nos.nl/artikel/…
Grasbaal
@diezel De volgende Tesla komt voor minder dan 30.000 euro te koop, het aantal e-auto's zal alleen maar toenemen als de techniek goedkoper wordt: accountant.nl/nieuws/2017/…
Gerron
Laat ik voorop stellen dat ik van dat hele vergisten maar weinig afweet. Ik ga er vanuit dat de bacteriën in de drijfmest weinig voeding hebben. Als dat niet zo is dan is er namelijk wat mis met het voer of het vee. Dus wat is er nog meer aan voeding op een boerderij aanwezig? Potstalmest en restvoer. Gooi dat nou in een gat samen met drijfmest en vang het gas met een kleed op. Met een gaas (Weeping wall) houd je de vaste stoffen tegen als je na een tijdje uit een opvangbak de vloeibare fractie eruit pompt om te bemesten over grasland. De dikke overgebleven mest is prima verteerd en mooi voor akkerbouw. Op deze manier stop je weinig energie in het proces maar het kan wel wat opleveren. Het volgende filmpje is ook wel interessant:
Innoveren
Wat is er fout gegaan in de laatste 50-60 jaar in de veehouderij en is het terecht wat de provincie Brabant nu doet en hebben we onze kansen laten liggen? We zijn de vaste mest en urine samen gaan voegen wat een chemische reactie geeft met gevolg afbraak en uitstoot. Kan dit voorkomen worden? Ja door zo snel mogelijk weer scheiden Hoe kan dat? Door middel van een schroefpersvijzel naar 30-40% DS daarna met een zware pers verder uitpersen daarna nog nadrogen en verder opwaarderen tot hoogwaardige stoffen. Verder de dunne fractie laten verzuren (kost wat tijd anders is zwavelzuur nodig) hierdoor ontstaan zouten die later ook bij de vaste fractie geperst kunnen worden zodat we een erg dunne fractie overhouden die op naburig land zonder overbemesting kan worden opgebracht. De vaste fractie kan dan over grote afstand want het gewicht is maar 10% van de mest op maat op het land en op het optimale moment op de ideale plek in optimale hoeveelheden worden afgezet vrijwel zonder verliezen. .
+2
dwers
Quote Reactie van @Innoveren :
We zijn de vaste mest en urine samen gaan voegen wat een chemische reactie geeft met gevolg afbraak en uitstoot. Kan dit voorkomen worden?

Ik ben straks nog een moderne boer met mijn grupstal.
oldhuus
@Innoveren
Zijn wel eenvoudiger oplossingen, waarom moet alles innovatief, lijk wel hoe ingewikkelder hoe mooier. En met de dikke fractie voer je ook je organische stof af, gaat je bodem nog verder achteruit.
@oldhuus Jij hebt het begrepen.
weideboer
De eerste melkmachine was ook een weg van pieken en dalen . Hier in de omgeving was vroeger al een biogasinstallatie. Met de kennis van toen een RAMP! Maar dat was toen, wat zou die installatie gedaan hebben met de kennis van nu. Innovatie gaat nooit via een geplaveide weg. Maar bij voorbaat het heilig verklaren of af te doen als weg gegooid geld, praktijk zal het leren. We moeten alleen niet gokken op 1 iets en dat wordt volgens mij nog te veel gedaan
dewittemotor
@weideboer ook een ramp.
dwers
FC ondersteunt ook nog vergisting, maar de burgers komen in opstand tegen mestvergisters die willen geen stank in de buurt.
weideboer
@dwers rfc moet zich buiten elke vorm van maatschappelijke discussie houden. Snap er ook werkelijk niks van, lijkt wel een paradepaardje van een aantal
+4
jan is hobbyboer
Speeltje van Joosten begint toch al aardig tot stilstand te komen. Na tig jaar zijn al die mestoplossingen vooral goeie subsidieslurpers gebleken, boeren die er in geinvesteerd hebben hebben meestal hun verlies genomen toen het nog kon (Pon), sommige waren te laat (chocoprins). Maar omdat er zoveel subsidie is voor die speeltjes blijven de onzin onderzoekers maar projecten bedenken. Weggegooid geld.

Heilloze weg, gewoon weidegang, gmo vrij, polled koeien en 15.000 liter per ha en we kunnen weer jaren vooruit.
+5
jorisdriepinter
@jan is hobbyboer Dat laatste is wel redelijk de richting waarin we gaan.
Over de mestvergisting van RFC wordt veel gepraat maar wat staat er nu eigenlijk!, een paar demo installaties. En die draaien dusdanig dat er niet direct veel bij gaan komen. GHG reductie door methaan af te vangen is op papier een leuke case. In de praktijk niet. Daaris RFC nu aan het achter komen en daarna is vergisten voorgoed verleden tijd.
Vario512
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
boeren die er in geinvesteerd hebben hebben meestal hun verlies genomen toen het nog kon (Pon)

Hoelang heeft de vergister bij Koepon gedraaid?
adriaan33
Zuiver wetenschappelijk is het momenteel een grote boerenbedrogbende. Als de nieuwe voorman van LTO melkvee zegt dat hij gaat praten over het aankomend probleem van broeikas gassen geef je al toe dat je schuldig bent. We hebben een leefbaar klimaat dankzij de luchtvervuiling. Wetenschappers willen op Mars versneld een leefbare atmosfeer maken door veel vervuilende industrie daar te plaatsen. De opwarming van de aarde is een logisch gevolg van onze activiteiten. We plaatsen een berg zonnepanelen die energie omzetten in elektriciteit. Uiteindelijk komt dat allemaal weer als warmte vrij. We kunnen beter spiegels plaatsen om de zonne-energie terug te kaatsen in de ruimte. En zorgen dat er maximale plantengroei is en niet zoals nu gebeurd de grond verschralen voor natuurontwikkeling, dat is toch hetzelfde wat we in de Sahel willen bestrijden
oldhuus
@adriaan33
Veehouderij met grasland is de beste manier om Co2 op te slaan en te oogsten.
Op zich is vergisten i.p.v. aardgas of kolen uit de bodem halen wel een goed alternatief, alleen komt bij de productie van zo'n installatie ook enorm veel co2 vrij net als bij zonnepanelen, electrische auto's, windmolens etc. Dat er netto weinig over blijft. En zeker als je maïs gaat telen voor de vergister.
De bodem heeft juist een groot gebrek aan organische stof, waardoor veel meer uitspoeling. Alleen dat gaat er niet bij die NPK-geleerden. En ondertussen word er nog enorm veel kunstmest gestrooid om voldoende opbrengsten te houden, en dat komt ook uit opgeslagen Co2 uit de aardkorst.
25% van het Nederlandse aardgas gaat op aan kunstmestproductie.
+1
dwers
Quote Reactie van @oldhuus:
Veehouderij met grasland is de beste manier om Co2 op te slaan en te oogsten.

Daarom moeten ze boeren die extensief zijn en volledig grasland hebben met rust laten en niet van die verplichte dingen als KLW, bewaar dat speeltje maar voor een andere doelgroep.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @adriaan33:
Zuiver wetenschappelijk is het momenteel een grote boerenbedrogbende.

Zuiver wetenschappelijk is er heel veel een gruwelijke boerenbedrogbende de laatste tijd. Maar veel boeren vinden het fijn om genaaid te worden, maakt niet uit door wie. Zal wel komen door het relatief hoge percentage aan vrijgezellen onder de boeren.
hans1980
Eindelijk iemand die het snapt....
waanzin
Wilbert
Lucas Reijnders is regelmatig actief voor natuur en milieu en milieudefensie.
Ik vond zijn houding en bijdrage weinig inhoudelijk. Ik ben slim en de rest is dom. Terwijl juist hij het halve verhaal vertelde..
Aan het eind komt het er op neer dat er veel minder dieren moeten komen in nl.
Ps een paar dagen eerder in nieuwsuur een jubel verhaal van waterschap om een zelfde biogas installatie om methaan uit rioolslip te halen...
adriaan33
@Wilbert als je wat kritische vragen stelt is het al gauw genoeg" je gaat ons feestje toch niet bederven?"
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Wilbert:
Aan het eind komt het er op neer dat er veel minder dieren moeten komen

Als jij denkt dat de huidige concentratie aan dieren houdbaar is naar de toekomst heb je iets teveel naar Hans H geluisterd. Hier nog even wat hoogtepunten uit het leven van Hans H.jan w
Ik zie tot op heden de mestvergisters en monovergisters nog als "Boerenbedrog".
Je stopt er waardevolle mest in en er komt "dure " stroom ( gas ) en afval weer uit.
+1
WRV70
@jan w Bedrog net je zegt. Degene die er razend enthousiast over zijn vullen hun zakken er lekker mee. Heel het duurzaamheid bedrog wordt ook gestimuleerd door stropdassen die er dik hun beurs mee vullen. We zullen toch wel even in ons oren moeten knopen dat er door mest vergisting of zoiets NOOOOOOOOOIT meer dieren komen. Zoethoudertje en de duurzaamheid goeroes zijn maar op 1 ding uit en dat is enkel minder vee in NL. Meer plaats voor auto,vliegverkeer, industrie en natuur.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden mest , gras , goed , lto , energie , vergisting , stikstof , fosfaat , duurzaamheid , nederland , boer , vergister , mestvergisting , klimaat , mestprobleem , geld , installatie , kennis en lucas geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!