FrieslandCampina: ‘Boeren voor natuurlijk kapitaal’



Originele beschrijving

Biodiversiteitsherstel in de landbouw, dat is de missie van FrieslandCampina. Daar moet de Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij aan bijdragen.

Deel dit topic

Reacties

+2
kanniewaarzijn
Ongelooflijk! Wat een zwetsverhaal. En ondertussen blijven vasthouden aan die KLW.....
+3
sunny boy
@kanniewaarzijn Ondertussen vul je de klw keurig in en straks mag je meer koeien houden dankzij de klw en doe je dat ook. ff de voervoorlichter bellen is te moeilijk voor jouw? Misschien iets minder roddelen met hem over anderen en inzicht vergaren over je mineralen stroom en zo meer melk kunnen leveren.
+6
dewittemotor
@sunny boy Ik doe al jaren met plezier de BEX, Maar die kringloopwijzer is veel te ingewikkeld. Dat snapt bijna geen een melkveehouder. Gewoon een theoretisch door wetenschappers in elkaar gedraaid pruts-instrument. En die duurzaamheidsmonitor gaat daar nog vele malen verder in, als ik dat zo lees.
Daarbij vind ik dat RFC met zo'n artikel de complete verantwoordelijkheid omtrent het milieu, omgeving etc. bij de melkveehouders neerlegt, dit terwijl er nog wel meer invloeden zijn, waardoor de omgeving steeds veranderd. oprukkende stedenbouw, industrieterreinen, uitbreiding wegennet etc. etc etc.

40% teruggang vanaf 1990.Ik geloof er helemaal niets van. Hier loopt alleen maar meer wild rond in allerlei variëteiten en soorten. Ook weer gewoon zo'n leugen die de wereld in geholpen wordt, en RFC trapt er met open ogen in
+2
pieta
Quote Reactie van @dewittemotor:
Ik doe al jaren met plezier de BEX, Maar die kringloopwijzer is veel te ingewikkeld.

Er staat nogal wat meer in van dingen die voor mij ook nogal onbekend zijn. Maar als je dan kijkt naar wat ie aan voeropbrengsten van je land berekent dan kan ik dat weer prima volgen.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @sunny boy:
en straks mag je meer koeien houden dankzij de klw en doe je dat ook

Dan zal ik toch eerst flink intensiever moeten worden 😁 Tot die tijd blijf ik nog maar effe roddelen...
missis
Omdat er dan minder van een ha komt en er dan minder melk naar de fabriek komt?
+5
dewittemotor
Als ik dat verhaal zo door lees, dan verbleekt die KLW dadelijk bij die duurzaamheidsmonitor. Dit gaat een gigantische impact op onze bedrijfsvoering hebben.

Het wordt nu nog een beetje gebracht dat je er een paar puntjes voor Focus Planet mee kunt verdienen, maar dat gaat spoedig veel grootser aangepakt worden.

Daarbij weet RFC hoe ze de boer kunnen motiveren. Ik ook: nl. een meerwaarde voor je producten uit de markt halen en deze vergoeden in je melkprijs. Maar ze schrijven er eigenlijk meteen al bij dat dat niet de insteek moet zijn.

Dat gaat helemaal mis lopen met ons
+2
Huppel
“Wij kunnen laten zien dat onze melkveehouders onze aandeelhouders zijn en dat wij rekening met hen moeten houden. We kunnen dus alleen maar instrumenten ontwikkelen die worden geaccepteerd door die melkveehouders. Je ziet in de vertaling van het Natural Capital Protocol dat er nog weinig kennis is over hoe je met boeren moet omgaan en hoe je boeren kunt motiveren. Dat weten wij wel. Dat neemt niet weg dat je daar de tijd voor moet nemen; het gaat niet vanzelf.”

Ik ben dan benieuwd wat hij wel weet en ik niet.
+4
weideboer
Gewoon afschaffen die klw voor de grondgebonden boer en daarboven verplicht. Kennelijk iets te simpel gedacht dat je met eenvoud veel meer bereikt dan met de mes op de keel
+1
dewittemotor
@weideboer Ik als niet grondgebonden boer ben dat met jou eens. Alleen dat gaat niet gebeuren. Dat is pas het begin en wordt straks een klein onderdeel van die duurzaamheidsmonitor
+4
George
Er staat me een hoop zever in dat verhaal , daar ben je mooi klaar mee. KLW is nog maar het begin.
+1
Wilbert
Wat een gejank weer...
Is het erg dat we inzichtelijk maken voor klanten en maatschappij wat we al doen aan biodiversiteit en milieu? Weidende extensieve bedrijven of extensieve bedrijven kunnen prima scoren. Makkelijker dan met de klw. Moet je er natuurlijk wel in verdiepen. Gelukkig doen de meeste boeren dat wel 😄
robbies
@Wilbert ik ben het hier dan weer wel mee eens. Maar dit is maatschappelijk ook een stuk makkelijker uit te leggen dan de KLW
KOC1981
@robbies de helft van de monitor wordt wel gevuld met gegevens vanuit de kringloopwijzer
robbies
@KOC1981 het is toch niet verplicht om mee te doen? Doe je niet mee, dan betaal je klein bedragje ter compensatie van diegenen die wel een inspanning doen voor wat maatschappelijk draagvlak. Net als met weideganf.
De KLW wordt gepresenteerd als een fosfaatefficientie dingetje, maar is in de praktijk alleen een methode om reeds gerealiseerde groei te legaliseren.
+5
robotmelker
Hehe toch.... als je dat artikel doorleest zakt je toch de moed in de laarzen. Die medewerkers van FC hebben toch echt tijd over gehad.

Bij het kopje VERDIENMODEL kwam het bloed pas echt aan de kook.... WEER EEN SIGAAR UIT EIGEN DOOS .
Nee.. met 50 stemmen op de website van FC stemmen we dit plan zo naar de vuilnisbak.

Maar daar zijn we er niet mee.. lees dat artikel van Verstraten maar eens door. Het machtige landbouwbolwerk zijn we kwijt..... en dat wordt een flinke toer om daar een wijziging in te krijgen.

Blijven we trouw aan de stropdas doen we onszelf de das om? Of durven we ook nog te zeggen; tot hier en niet verder!?

Is sowieso belachelijk dat de ledenraad nog moet stemmen en het plan al breed gedragen in de pers is gepubliceerd.
dijkstra uit w
@robotmelker eens, de ledenraad moet (st)? stemmen over een plan met veel open eindjes, maar als je je wat verdiept in die biodiversiteit meter zie je ook dat oa de afwegingen zijn gemaakt om allen blijvend grasland te bestempelen als goed voor de biodiversiteit. Nou weet ik niet hoe het bij andere grondgebonden boeren zit, maar als licht intensief bedrijf 1700kgmelk/ha hebben al veel te veel graskuil. en bij goed bouwland beheer kun je ook goed voor de bodem zorgen met oa rotatie teelt. maar ja daar zullen deze twee dames van wwf wel geen boodschap aan hebben. googel maar een op Natasja Oerlemans...pvd ...
Naar mij mening zal het areaal blijvend grasland in nl helemaal niet gaan stijgen. melkvee houders hebben grond nodig om met te kunnen plaatsen en akkerbouw heeft voldoende grond nodig om een ruim bouwplan te kunnen opzetten. om oa krachtvoer achtige producten te kunnen telen voor de melkvee sector. circulaire economie noemen ze dat tegenwoordig.
tenzij je besluit dat de toekomst een melkveehouderij is met melkvee wat louter een gras rantsoen krijgt. op zich niks mis mee, maar het moet wel passen bij de boer en zijn omgeving. ik zie het de komende 20 jaar niet gebeuren dat melkvee houders massaal besluiten om genoegen te nemen met de helft van hun melkproductie in die dure stallen op de dure hectares..

vond ook nog een leuk artikel

oneworld.nl/business/partnerships/…
+7
josl
Kijk achterom en zet dat in de toekomst. Kijk wat er in Brabant aan de hand is. Maak niet de denkfout dat wij allléén onze toekomst in handen hebben. Dat is nl alleen het geval als je je aanpast aan markt en maatschappij.
Biodiversiteit is een onderdeel van Brusselse wetgeving. Het zit al in het GLB geïntegreerd. Het is de reden waarom elke lidstaat 'blijvend grasland' heeft. Daarnaast de maatschappelijke discussie die in Brabant tot vergaand ingrijpen heeft geleid. Omdat boeren zelf steeds vanuit de korte termijn redeneren en vanuit 'bouwblokken'. ZLTO zegt al jaren 'ontwikkelingsruimte moet je verdienen'. Maar het land zo verdomd langzaam bij ons boeren.Wij vinden nog steeds dat ontwikkelingsruimte een een recht is, dat je het moet krijgen, omdat je bijvoorbeeld eigenaar bent van grond. Of heel veel grond.En dat je omdat je 'ondernemer' bent ondernemersvrijheid moet krijgen. Zelfs van de VVD krijg je die vrijheid in Brabant in ieder geval niet meer.

RFC neemt het voortouw om datgene wat in de DZK is afgesproken:"geen verdere achteruitgang biodiversiteit' in uitvoer te brengen. We hebben problemen met ammoniak, broeikasgassen, kwaliteit oppervlakte en grondwater en andere technische discussies met een groeiende maatschappelijke lading en maatschappelijke discussies zoals biodiversiteit, dierenwelzijn, ethiek die we dan weer technisch proberen aan te vliegen..We hebben al genoeg gezeik met milieudefensie, wakker dier ea. probeer verbanden te sluiten met clubs die wel voor rede vatbaar zijn. 'Nieuwe vrienden' zij Hans Huijbers 5 jaar terug al en boeren lachten hem uit. Maar je hebt ze keihard nodig. Het WNF kan zo'n nieuwe vriend zijn, of Natuurmonumenten, of de dierenbescherming.
Wat gaan wij doen om te voorkomen dat wat nu vanuit den bosch over de melkveehouders wordt uitgestort straks door je eigen gemeente, provincie of vanuit den haag komt? Negeren? versimpelen tot een eenvoudige wel of niet grondgebonden discussie zoals telkens hier op dit forum? Wetende dat driekwart van de melkveehouderij dat niet is binnen de maatschappelijke kaders? Dat er ook grondgebonden veehouders zijn die 5x per jaar met de maaier de percelen afracen, de koeien op stal hebben en/ of land aardappelen en uien verbouwen of ergens wat natuurgrond huren en dat gebruiken als schaamlap? Moeten niet-grondgebonden veehouders dan maar zien hoe ze aan de grond komen om die vervolgens tegen maximaal rendement te moeten inzetten om de rekening te betalen? Op 1 ha fosfaatrijke grond met kun je vanaf 2021 nog de mest van 1 koe kwijt als het geen grasland betreft.
KLW en biodiversiteitsmonitor zijn stimuleringsinstrumenten als je het als een kans ziet en verantwoordingsinstrumenten als je het als een bedreiging ervaart. Weg van algemene regels maar bedrijfsspecifiek verantwoorden.
Ben je extensief, kies je vrijwillig of gedwongen voor lage opbrengsten, investeer je in weidegang en weidevogels, dan wordt je beloond in de KLW met een lage ammoniakproductie en in de biodiversiteitsmonitor. Dat je bedrijfsspecifieke opbrengsten dan waarschijnlijk lager zijn dan gemiddeld en dus de forfaitaire bemestingsnormen die op gemiddelde opbrengsten zijn gebaseerd voor jou te hoog is niet meer dan logisch en normaal toch? Je kunt toch niet tegen evenwichtsbemesting zijn. Maar het omgekeerde is ook waar. De KLW is ooit bedacht met de wetenschap dat mestnormen nooit zouden gaan stijgen maar dat je die moet verdienen. Critici gooien het liefst het kind met het badwater weg.
We hadden ooit tankmelkweigeraars, oormerkweigeraars, mestinjectieweigeraars, mestwetboycotters en nu hebben we klw weigeraars. Het is allemaal historie.
De KLW kunnen we zelf verkrachten. Daar ligt in den Haag niemand wakker van. Draaien gewoon de bemestingsnormen omlaag als men het nodig vind. Biodiversiteit kunnen we ook onzin vinden, NH3 denken we met behulp van JC van de tafel te schuiven, Trump is het bewijs van de onzin van CO2 etc maar met negeren roepen we de ellende over onszelf af. Net zoals er nog collega's zijn die denken dat met het verliezen van derogatie we ook geen fosfaatrechten krijgen en weer plankgas kunnen geven. Idiote gedachte.
+2
jorisdriepinter
@josl Prima stuk Jos. Je hebt gelijk. Wie stopt met zich aan te passen verliest de wedstrijd!
Jan S
😀
+2
Jack Rijlaarsdam
@josl Je bent er maar druk mee. Het lastige is gewoon dat jij moet nadenken over zaken die goed zijn voor de gehele sector, nu of op termijn. De individuele boer doet wat het beste is voor zijn bedrijf, ook al gaat dat dwars tegen de sectorbelangen in. Dat kun je hem ook niet kwalijk nemen, als ondernemer ben je bijna verplicht om beter te presteren dan de concurrentie om te blijven bestaan. Dit maakt dat altijd de grens wordt opgezocht en zo laat mogelijk op nieuwe kostprijsverhogende eisen wordt ingespeeld. In Brabant werd deze houding in extremis doorgevoerd en de huidige PS anticipeert hierop door (al afgesproken) maatregelen gewoon naar voren te halen.
De enige manier als sector om individuele ondernemers stappen voorwaarts te laten maken is daarom te zorgen dat dit hun bedrijf versterkt. Verplichte KLW, resultaatverplichting of andere dwangmiddelen zijn allemaal contra-productief. Je geeft het zelf al aan, je moet ruimte verdienen, dat stimuleert. Wanneer KLW zou worden opgenomen in de Melkveewet, dan heb je dat voor intensief ruimschoots geregeld met extra mestplaatsingsruimte èn extra productieruimte bij gunstige cijfers. @Wiebren gaf al aan dat deze ruimte er in de sector-BEX alleen is wanneer die weg gehaald wordt bij degenen die boven het forfait produceren, ook jij benoemt evenwichtsbemesting. Laat nu dan maar eens zien wat je voor de andere kant van het ondernemersspectrum kan betekenen, want vooralsnog is dat alleen maar vrijblijvend gebabbel over weidegang/ammoniak en de net van de pers gerolde biodiversiteitsmonitor. Boter bij de vis, dan smaakt 'ie het lekkerst.
jorisdriepinter
@Jack Rijlaarsdam Mooi verwoord Jack. Tot nu toe zijn alle oplossingen die bedacht worden gunstig voor het intensievere deel van de sector.
pieta
@Jack Rijlaarsdam Ik ben wel blij dat jij hier duidelijk verwoord waarom een extensieve boer tegen is op de KLW. 😁
+1
Jack Rijlaarsdam
@pieta Toch mooi dat ik jou vandaag op de valreep nog een keer blij heb kunnen maken.
janv
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Je bent er maar druk mee. Het lastige is gewoon dat jij moet nadenken over zaken die goed zijn voor de gehele sector, nu of op termijn. De individuele boer doet wat het beste is voor zijn bedrijf, ook al gaat dat dwars tegen de sectorbelangen in. Dat kun je hem ook niet kwalijk nemen, als ondernemer ben je bijna verplicht om beter te presteren dan de concurrentie om te blijven bestaan. Dit maakt dat altijd de grens wordt opgezocht en zo laat mogelijk op nieuwe kostprijsverhogende eisen wordt ingespeeld. In Brabant werd deze houding in extremis doorgevoerd en de huidige PS anticipeert hierop door (al afgesproken) maatregelen gewoon naar voren te halen.De enige manier als sector om individuele ondernemers stappen voorwaarts te laten maken is daarom te zorgen dat dit hun bedrijf versterkt. Verplichte KLW, resultaatverplichting of andere dwangmiddelen zijn allemaal contra-productief. Je geeft het zelf al aan, je moet ruimte verdienen, dat stimuleert. Wanneer KLW zou worden opgenomen in de Melkveewet, dan heb je dat voor intensief ruimschoots geregeld met extra mestplaatsingsruimte èn extra productieruimte bij gunstige cijfers. @Wiebren gaf al aan dat deze ruimte er in de sector-BEX alleen is wanneer die weg gehaald wordt bij degenen die boven het forfait produceren, ook jij benoemt evenwichtsbemesting. Laat nu dan maar eens zien wat je voor de andere kant van het ondernemersspectrum kan betekenen, want vooralsnog is dat alleen maar vrijblijvend gebabbel over weidegang/ammoniak en de net van de pers gerolde biodiversiteitsmonitor. Boter bij de vis, dan smaakt 'ie het lekkerst.

..

Boter bij de vis is ook niet gratis meer Jack,daarvoor moet je echt aan de bak..Jou tegenstand bij de klw begrijp ik omdat je alleen naar de nadelen kijkt,en dat werkt voor jou ook contra productief.Zitten voor extensieve boer ook voordelen in zoals jos al aangaf.
Gun ieder zijn deel van de koe(k) die er nog over en bekijk het van 2 kanten,je weet best dat niet alles eerlijk verdeeld kan worden in deze wereld.Kijk naar de voordelen voor jezelf dan zie je de nadelen voor de ander misschien ook.
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @janv:
Zitten voor extensieve boer ook voordelen in zoals jos al aangaf.

Concreet: welke?

Verder ga ik me wel redden, het gaat mij er vooral om dat een bepaald deel van de sector zichzelf zonder scrupules en schaamteloos bevoordeeld ten koste van hun minder assertieve collega's. Ik weiger mee te gaan in jouw goedpraterij zolang er niet eens een intentie is de koek schappelijk te verdelen.
janv
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Concreet: welke?Verder ga ik me wel redden, het gaat mij er vooral om dat een bepaald deel van de sector zichzelf zonder scrupules en schaamteloos bevoordeeld ten koste van hun minder assertieve collega's. Ik weiger mee te gaan in jouw goedpraterij zolang er niet eens een intentie is de koek schappelijk te verdelen.

Beweiden geeft lagere ammoniak uitstoot en je wordt daarmee goed beloond binnen de klw,bijna zelfde beloning als een gem klw boer op de p.
Koek verdelen is niet altijd sociaal,jij heb heel wat collega,s die met keihard werken en met doordachte plannen hun bedrijf op tijd klaar hebben voor de toekomst zodat de volgende generatie en weer jaren mee uit de voeten kan.Deze bedrijven hebben echt geen zin om de achterblijver die overal tegen aan trapt een handje te helpen.
Als jij je 200 koeien stal op tijd af had gekregen was je zeker een hele blije klw gebruiker geweest.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @janv:
Beweiden geeft lagere ammoniak uitstoot en je wordt daarmee goed beloond binnen de klw,bijna zelfde beloning als een gem klw boer op de p.

Geef me eens bijles, want ik denk dat ik de nieuwsbrief van LTO over dit onderwerp ff heb gemist. Ik heb overigens een NB-vergunning zonder einddatum voor de emissie van ruim 2.200 kg NH3 per jaar (198 melkkoeien en 85 stuks jongvee op traditionele roosters.).
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @janv:
Als jij je 200 koeien stal op tijd af had gekregen

Maak je geen zorgen, die stal komt op tijd af.
janv
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Maak je geen zorgen, die stal komt op tijd af.

Gelukkig,maar hoe ga je dat organiseren op 45 ha ...
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @janv:
hoe ga je dat organiseren

Ik vraag gewoon wat telefoonnummers aan een intensieve collega om voer te laten brengen en mest te laten ophalen.
+6
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @janv:
geen zin om de achterblijver die overal tegen aan trapt een handje te helpen.

Die achterblijver moet gewoon leren van zich af te bijten. Bex-ers hebben eerst aangetoond minder fosfaat te produceren, wensen wel gewoon forfaitair rechten te krijgen voor fosfaat die zij niet produceerden en willen nu weer via de Bex afgerekend worden. In feite claimen zij de ruimte die zij creëren met de Bex nu twee maal. En dan zo denigrerend babbelen over "geen zin om verongelijkte achterblijvers te helpen". Nee, je duwt ze liefst koppie onder voor eigen gewin.

Let op mijn woorden, wanneer extensief in moet leveren in de KLW zodat intensief hun Bex-voordeel kan incasseren, dan is de mediarel van Henk Gommers maar een kleinigheidje.
pieta
@Jack Rijlaarsdam Dat geloof ik graag. Ik zou dan ook gaan voor een middenoplossing. Beetje polderen zeg maar. Feit is dat de grondgebonden nu niet in hoeven te leveren. Als de fosfaatrechten worden ingevoerd en het wordt duidelijk dat je geen belang hebt bij scherp op fosfaat boeren de excretienorm wel eens kan gaan stijgen in de nabije toekomst. Dus gaan we met zijn allen aantonen dat de excretie bijv nog wat naar beneden kan middels de KLW of gaan we voor een plafond obv van GVE/melkproductie?
Als we met zijn allen de excretie wat naar beneden krijgen kunnen we allemaal wat meer koeien houden.
+2
robbies
@pieta meer koeien is niet gewenst. Dat zou zo stilletjes aan wel bekend moeten zijn. Al schijten ze 0 kg fosfaat
pieta
@robbies Het worden er niet meer maar minder minder. 😁
janv
[quote="@Jack Rijlaarsdam" p="1438702"]Die achterblijver moet gewoon leren van zich af te bijten. Bex-ers hebben eerst aangetoond minder fosfaat te produceren, wensen wel gewoon forfaitair rechten te krijgen voor fosfaat die zij niet produceerden en willen nu weer via de Bex afgerekend worden. In feite claimen zij de ruimte die zij creëren met de Bex nu twee maal. En dan zo denigrerend babbelen over "geen zin om verongelijkte achterblijvers te helpen". Nee, je duwt ze liefst koppie onder voor eigen gewin.

Bex-ers hebben zelf ruimte gecreeerd door zuiniger met mineralen om te gaan, met duurder kv en aandeel mais of perspulp,onzin verhaal om dan te stellen dat een bex-er tweemaal ruimte claimen.Wij leveren ook ruim 8 % in waarvan een gedeelte bestemt is voor pech of bouwers rond 2-5-2015 ,dat vind ik prima,maar heb wel moeite met de bedrijven die vrijstelling hebben omdat ze grondgebonden zijn.Reden is dat de mest die wij afvoeren ook bij mijn collega akkerbouwer kwam,dus ook grondgebonden afvoer...
+1
robbies
@janv de Bex is niet meegenomen in de hoeveelheid fosfaat van 2 juli 2015. Je hebt forfaitair je rechten bedeeld gekregen, terwijl je in werkelijkheid minder P produceerde. Toen heb je wat extra's gekregen en als je nu weer ruimte claimt, krijg je m dus 2x.
janv
Quote Reactie van @robbies:
de Bex is niet meegenomen in de hoeveelheid fosfaat van 2 juli 2015. Je hebt forfaitair je rechten bedeeld gekregen, terwijl je in werkelijkheid minder P produceerde. Toen heb je wat extra's gekregen en als je nu weer ruimte claimt, krijg je m dus 2x.

Heb je het net uitgelegd,daar hebben we vooraf KOSTEN voor gemaakt.
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @janv:
daar hebben we vooraf KOSTEN voor gemaakt

Niet jokken, die kosten heb je gemaakt om op mestafzet te besparen.
+1
matt
@janv als je die grond mee wilt tellen omdat je daar de mest op af voerde had je ook minder of geen fosfaatreferentie gehad
En voor altijd de verplichting gehad om grond onder je bedrijf te hebben
+1
matt
@matt en oh ja geen derogatie gehad
+6
matt
@janv Koek verdelen is niet altijd sociaal,jij heb heel wat collega,s die met keihard werken en met doordachte plannen hun bedrijf op tijd klaar hebben voor de toekomst zodat de volgende generatie en weer jaren mee uit de voeten kan.Deze bedrijven hebben echt geen zin om de achterblijver die overal tegen aan trapt een handje te helpen

Tjonge wat een hoop arrogant gezwets en daar moeten wij dan respect voor hebben..
+1
robbies
@janv Weer dat gezever over hard werken. Ik zal je vertellen dat de meest intensieve de minste arbeid zelf hebben. Altijd een paar mannetjes extra op de dam bij 350 koeien. Een paar melkers erbij en zelf om 18u klaar. Niks mis mee hoor, maar het geeft je nergens recht op.

En wat betreft de volgende generatie; laat je kind zelf zijn leven invullen. Zorg dat je met je 65e je eigen schaapjes op het droge hebt. Mijn vader heeft zelf een nieuwe stal gebouwd, ik zal m zelf moeten bouwen en mijn zoon -mocht het me gegeven worden- moet het ook zelf doen.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @janv:
keihard werken en met doordachte plannen
Je bedoelt met dat keihard werken het gratis gekregen vermogen dat ze in de schoot is geworpen? En het vervolgens in een verliesgevend bedrijf steken getuigt ook niet bepaald van doordachte plannen.
+1
Wiebren
@josl dit stuk vind ik veel beter dan je reactie op Grashof's klaagzang
josl
@Wiebren die klaagzang vind ik terecht en die is dermate laagdrempelig dat die binnenkomt. En als je dan binnen bent kun je de volgende stap zetten.
+3
robbies
@josl je duidt het probleem goed. Grondgebonden is niet de oplossing voor alle bedreigingen , dat weet ik ook wel. De KLW zou een deeloplossing kunnen zijn, ware het niet dat de KLW zo helemaal niet geïnterpreteerd wordt. De KLW dient vooral om nóg wat extra koeien te houden, zie onder meer de reacties van @pieta @Hans van Bergen. Ook Nieuwe vrienden willen in eerste instantie minder vee, dus nieuwe vrienden ga je niet krijgen met zo'n dubbele agenda. Zij weten ook wel dat ze als schaamlap moeten fungeren.

De extensieve worden nu gezien als de polariseerders in het debat. Zij scheiden zich af, gaan met radicaal-linkse organisaties in zee en worden door sommige navelstaarders als verraders gezien. Zo'n reactie kun je verwachten als het beleid zo eenzijdig gestuurd wordt door de bestaande belangenbehartiging. Jack verwoordt dat verder prima. Eerst leveren, voordat je samen verder kunt optrekken.

Tot slot moet je niet de fout willen maken dat je alles platslaat tot economie en technische duurzaamheid. De biodiversiteitsmonitor en de KLW zijn berekeningen, terwijl de burger ook wat belevingswaarde wil die niet in rekenmodellen gevat kan worden. Een kleine boer die niet goed scoort op allerlei meters, maar zijn koeien buiten heeft kan net zo goed ontwikkelingsruimte gegund worden dan de op papier fantastisch presterende, maar maatschappelijk uitgekotste megastalhouder
pieta
Quote Reactie van @robbies:
De KLW dient vooral om nóg wat extra koeien te houden, zie onder meer de reacties

Je wilt me toch echt alleen verkeerd interpreteren of niet. Voor mij mogen ze het aantal koeien begrenzen. Maar ook ik zou graag mijn aantallen van 2 juli 2015 behouden. Wij hebben niet veel uitgebreid. Ik blijf het onterecht vinden dat ik ze in moet leveren. Maar ik heb niet de illusie dat je KLW voordeel van bijv 25% op fosfaat gaat mogen benutten voor het houden van meer melkvee.

Maar als ik nou dat voordeel jaarlijks heb en ik wil 8% benutten voor compensatie vd generieke korting dan lijkt me dat redelijk. En is er ook nog ruimte voor een extensieve die boven de norm zit.

Maar ik red me ook prima met de aantallen na de korting.
robbies
Je bent iets gematigder idd, maar het grote gedeelte hier rekent al 20% extra koeien in de stal.
matt
@robbies ik kan er ook best mee uit de voeten maar er zijn er natuurlijk die er nog veel beter mee overweg kunnen
Een enkeling zal gesnapt worden maar het gros komt er mee weg.
En de overheid zal reageren door de normen weer aan te scherpen daar kun je op wachten
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @pieta:
Maar als ik nou dat voordeel jaarlijks heb en ik wil 8% benutten voor compensatie vd generieke korting dan lijkt me dat redelijk.

Wat zanik je nou. Die ruimte is er gewoon niet binnen de sector-BEX, maar moet weggehaald worden bij anderen. Asociale opstelling. Jij wordt al beloond met extra bemestingsruimte, maar dat is je niet genoeg.
+1
pieta
@Jack Rijlaarsdam Ik kom gewoon voor mezelf op. 😁 Ik zit niet in een bestuur van LTO dus dan mag dat ook nog. 😁 Maar als je het over zaniken hebt de grondgebonden boer wordt niet gekort en die is volop aan het zaniken tegen de KLW omdat ie bang is dat ie alsnog gekort wordt. Dat is pas zaniken.
Jan S
😀
pieta
Quote Reactie van @Jan S:
En zo zijn er meer

Mooi dat je zelfkennis hebt! 😁
+1
Jan S
😀
+2
pieta
@Jan S Tja, dat komt doordat jij mij ook overlaadt met complimenten. 😁
+1
pieta
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
niet binnen de sector-BEX

Die ruimte is er enkel en alleen niet omdat de bedrijven met een bovengemiddelde excretie niet aan excretieverlaging willen werken. En ik ben wel blij als ik de mogelijkheid krijg om extra bemestingsruimte te verdienen. Maar ook dat proberen ze nog tegen te houden door continu de KLW te torpederen.
robbies
@pieta de enige die de KLW torpedeert zijn LTO en RFC door hem met macht door de strot te duwen.
pieta
@robbies Nee dat zijn niet de enigen.
Coen
Quote Reactie van @robbies:
De biodiversiteitsmonitor en de KLW zijn berekeningen, terwijl de burger ook wat belevingswaarde wil die niet in rekenmodellen gevat kan worden.

allemaal technocratische oplossingen, heeft de gewone burger en consument gelukkig helemaal geen gevoel bij 😄
jorisdriepinter
@Coen En daarom wordt grondgebonden ook de norm. Daar is ook ruimte voor een stukje natuur en beleving.
Het probleem is dat de belangenbehartiging dit niet kan steunen omdat de meerderheid iets te instensief is.
Vergeten wordt echter te vertellen dat de grote groep, die iets te intensief is, beter kan gaan voor grondgebonden dan P rechten. Die laatste worden namenlijk duur doordat er velen een paar nodig zijn, om de laatstepaar boxen te vullen. We weten uit de mq tijd dat voor die ruimte het meest betaald kan worden.
+1
J.v.G
@jorisdriepinter Je kunt ook zeggen dan koop ik ze niet!
Als voor die laatste paar koeien iedereen een bunder grond extra nodig is zal de huurprijs omhoog schieten! Heb je dan de helft van je grond gehuurd, dan heb je een gigantische verhoging van je kostprijs. Dan heb ik veel liever p rechten.
jorisdriepinter
@J.v.G Ik snap de redenatie van een intensieve melkveehouder volkomen.
Maar ik denk dat P rechten voor de sector niet verstandig zijn. Het stuurt namenlijk de verkeerde kant op.
pieta
@jorisdriepinter Het wordt tijd dat er een plan wordt opgesteld om in een aantal jaren de fosfaatrechten te koppelen aan een bepaalde grondgebondenheid. Wellicht kunnen daarna de fosfaatrechten weg. Maar daar zou ik dan pas naar gaan kijken. Ik snap dat de huidige grondgebonden boeren daar minder blij mee zijn maar als je voor aankoop nu scherpe eisen stelt aan grondgebondenheid dan valt de prijs van de fosfaatrechten misschien wel mee.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @pieta:
een plan

Mooi dat je allemaal alternatieve plannen lanceert. Feit is dat de Melkveewet klaar op de plank ligt en in december na een korte voorhangprocedure in de Tweede Kamer ingevoerd gaat worden in de huidige vorm. Toevoegingen zoals jij voorstelt zijn in het debat afgeschoten bij gebrek aan politieke steun. Hier moeten we het voorlopig gewoon mee doen.
pieta
@Jack Rijlaarsdam Ik kan het er ook prima mee doen. 😁
matt
@Jack Rijlaarsdam en iig tot die tijd zullen we horen dat er zicht is op een nieuwe
Derogatie

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , landbouw en frieslandcampina geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
67
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
0