'Machtige landbouwlobby bestaat niet meer'

Jos Verstraten, ZLTO-vakgroepvoorzitter Rundveehouderij, reageert fel op een opinieartikel van GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff in Trouw. Van een 'machtige landbouwlobby', zoals Grashoff schrijft, is volgens Verstraten al lang geen sprake meer.
 'Machtige landbouwlobby bestaat niet meer' (melkvee.nl)

Jos Verstraten, ZLTO-vakgroepvoorzitter Rundveehouderij, reageert fel op een opinieartikel van GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff in Trouw. Van een 'machtige landbouwlobby', zoals Grashoff schrijft, is volgens Verstraten al lang geen sprake meer.

MelkveeNL

Laatste  |  

Reacties

+5
paul1
Reden temeer om postcodeloterij te boycotten.
5 miljoen om anti boer spotjes te sponseren is van de gekke
+2
KuikenenKoe
Jos gooit alles er wel in 1 keer ff uit zo te lezen
hoop dat dat wat op lucht, denk het wel want op foto lacht hij al weer of is een oude foto kan ook nog
+3
kanniewaarzijn
De machtige landbouwlobby bestaat niet meer inderdaad. De machtige intensieve veehouderijlobby nog wel. Kijk b.v. maar eens naar de KLW (zomaar een voorbeeldje hoor).
+2
dorpsrandhoeve
Verdorie Jos, als jij voorzitter was geworden van de vakgroep was ik misschien lid gebleven. Met de voorzitter uit brabant verwacht ik dat jij geen plekje meer krijgt.
m uut m
@dorpsrandhoeve
Als jos voorzitter werd haakte heel het noorden af.
+1
josl
@dorpsrandhoeve vanwege het eerste deel of de laatste alinea? Behalve dat Wil en ik behalve dat we allebei uit Brabant komen ook veel verschillen zou dit ook zomaar uit zijn pen gekomen kunnen zijn.
+5
josl
Het moest er even uit. Het was een reactie op Grashoff's opinie in Trouw. Zoals verwacht met een dergelijke toonzetting krijgt de laatste alinea niet veel aandacht. Dat is dan wel weer jammer maar voorspelbaar.
delavalboer
Kan hem geen ongelijk geven....
Wat is ons de laatste jaren wel niet door de strot gedrukt....en waar was de belangbehartiging...die waren het er mee eens....wat heb je daar aan....
diezel
Quote Reactie van @delavalboer:
Kan hem geen ongelijk geven....

Schrik er al van als ik van "gewone burgers" hoor dat ze sympathie hebben voor deze anti-boeren en anti-Nederland partij. 😞
+4
dewittemotor
Hij zegt het precies, zoals het is.. Alleen hoe gaan we dat de consument en de samenleving aan het verstand brengen. Dat is veel moeilijker dan alleen een opiniestukje schrijven. Daarbij is een duidelijke trend waarneembaar, dat boeren elkaar onderling gaan beconcurreren (of afkraken ter ere van hun eigen glorie), dat helpt ook niet
josl
@dewittemotor klopt. zo'n opinie is leuk om te scoren bij de achterban. Daarom schrijft Grashoff die en daarom schrijf ik die ook, omdat er ook een roep is binnen de boeren die dat van voormannen verwacht. Ledenbinding zullen we maar zeggen. Tegelijkertijd bereik je er behalve dat verder ook niet veel mee en bevestig je tegelijkertijd ook de anti's in hun overtuiging dat boeren voor hun 'verantwoordelijkheid' weglopen en niet willen veranderen.
In die zin trapte ik in de val die Grashoff open zette. Bewust.
+2
jorisdriepinter
@josl Goede reactie Jos. Maar we zullen toch naar een oplossing toe moeten werken. Ik zie nu te vaak de reactie langskomen van ze snappen het niet en als we het maar beter uitleggen gaan ze het wel geloven. Inclusief een heel scala aan "feiten".
Maar in feite zegt zo'n reactie dat je niet wilt veranderen, terwijl dat wel nodig is.
Want waarom ligt de veehouderij zo onder vuur?
-hoofdreden is gewoon dat we in dertig jaar nog nooit een goede oplossing voor het mestprobleem hebben gevonden. Dat kunnen we onszelf toch echt aanrekenen. We gaan gewoon altijd voor het korte termijn gewin. Er is gewoon nog steeds geen evenwicht.
-het aflopen van de melkquotering, zonder een goede aansluitende regelgeving heeft geresulteerd in een groeistuip die de samenleving in het verkeerde keelgat is geschoten.
-gezondheidsrisico's a.g.v. veehouderij zijn een serieus thema geworden door de Q-koorts. Het opereren van de overheid in dit dosier heeft enorm veel vertrouwen gekost.
Wanneer we (ik hoop het niet mee te maken) onverhoopt weer te maken krijgen met varkenspest of mkz is een flink deel van de veehouderij ten dode opgeschreven. Er is geen draagvlak meer voor grootschalig ruimen en de conclusie zal zijn dat de huidige veehouderij niet meer kan. Die conclusie wordt nu al getrokken door de tegenstanders, maar hij zal dan ook accuut uitgevoerd worden door de overheid om het vertrouwen te herstellen.

Als we geen antwoord hebben als sector zal deze oplossing zich in een soort slow motion gaan voltrekken.
PS van Noord Brabant laten zien hoe zo iets in gang gezet kan worden.
josl
@jorisdriepinter heldere analyse die ik volledig met je deel. En de moeilijkste opdracht is om als sector zelf de stappen te zetten die nodig zijn om die slow motion te stoppen.
Jan S
Quote Reactie van @josl:
En de moeilijkste opdracht is om als sector zelf de stappen te zetten die nodig zijn om die slow motion te stoppen.

Zo moeilijk is dat niet. aar de wil is er niet bij de Lto. In 2013 was het beleidsvoornemen om naar een grondgebonden melkveehouderij te gaan. Tot nu toe heeft de Zlto dat aldoor vakkundig getorpedeerd en is nog steeds bezig de intensieve melkveehouder te bevoordelen. Nu proberen ze het te doen door de klw met resultaatverpichting er door te duwen. Daar zit de samenleving niet op te wachten. Dus de Lto is bezig om haar eigen kuil te graven en de politiek zal jullie daarin straks begraven samen met de grondgebonden boeren. De proviciale staten van Brabant zijn er al mee begonnen. Ik zou maar vast een begrafenisverzekering nemen.
+1
jorisdriepinter
@josl Klopt. Maar helaas zie ik een tegengestelde beweging opgang maken. Allerhande campagnes die als grondhouding hebben"wij zijn de beste boeren van de wereld" proberen vooral uit te stralen dat we het al goed doen. Daarmee impliciet zeggend dat je eigenlijk wel klaar bent met veranderen.
De realiteit is dat we nog een hele slag moeten maken. Dat is niet erg. Hierdoor blijven we voorop lopen in de wereld want in het buitenland komt dit ook. Toch zie ik LTO ook meegaan in deze beweging. Uit lijfsbehoud wellicht, om niet nog meer leden te verliezen.
Het is ook een lastige positie, dat zal ik niet ontkennen. Maar ik zie ook de voorlopers afhaken. Die zijn het zat dat veel colega's niks willen. Op de laatste RFC vergadering hier was het vooral zenden van we willen geen verandering of er moet voor betaald worden. Na afloop verschillende leden gehoord die zeggen, ik kom de volgende keer niet meer. Als zo veel collega niet naar de markt willen luisteren dan bekijken ze het maar. Ik wil mij daar niet meer aan ergeren.
familie pelle
@jorisdriepinter
Wat een geleuter. Boeren die niet meer naar een vergadering gaan omdat collega's willen dat er betaald wordt voor extra eisen. Laat me niet lachen. Kijk wat voor stappen we gemaakt hebben!!! Tav antibiotica gebruik, energiegebruik, focusplanet, agrarische natuurbeheerverenigingen, amoniakreductie, grondwaterkwaliteit die steeds beter wordt en zo kun je nog wel even doorgaan. Boeren willen daar gewoon terecht waardering voor. Maar in plaats daarvan worden we beschimt door allerlei politici en actiegroepen die dikwijls de feiten verdraaien. Dat is gewoon tenenkrommend en zorgt er juist voor dat men een dikke middelvinger wijst tegen nog meer eisen.
Als men meer diversiteit wil dan mag daar op z'n minst waardering tegenover staan. Dat hoeft niet perse in gelden. Het kan ook door inzet van verschillende groeperingen om bijvoorbeeld de ganzenproblematiek aan te pakken. Of de onophoudelijke negering dat predatie van weidevogels een grote rol speelt. Nee, er gebeurt niets.
pieta
Quote Reactie van @jorisdriepinter:
hoofdreden is gewoon dat we in dertig jaar nog nooit een goede oplossing voor het mestprobleem hebben gevonden. Dat kunnen we onszelf toch echt aanrekenen.

Natuurlijk mag je dat ook jezelf aanrekenen. Maar volgens had de overheid maar gewoon regels op hoeven te leggen met een lange overgangstermijn. Hier komt een gewezen varkensboer af en toe op bezoek en die zegt altijd als de overheid geen megastallen wilde dan kwamen er geen vergunningen voor. Het is gewoon economie. Er komt geld van binnen en de problemen worden ook door de overheid vooruit geschoven. Hoe goed denk jij dat het de overheid uitkwam dat zowat elke melkveehouder ging bouwen ten tijde van de crisis?
cornelissen
Quote Reactie van @pieta:
Hoe goed denk jij dat het de overheid uitkwam dat zowat elke melkveehouder ging bouwen ten tijde van de crisis?

Blij, dat je een beetje maatschappelijk sociaal denkt,dan zal ik je ook weer wel als maatschappelijk sociaal denker tegen komen bij Netwerk Grondig om ruimte te geven om latente ruimte te mogen opvullen zonder dure rechten.
robbies
@cornelissen dat staat wel een beetje los van wat Pieta probeert te duiden
+2
jorisdriepinter
@pieta Denk je nu werkelijk dat die paar bouwvakkers NL uit de crisis hebben getrokken. Het is dit soort borstklopperij die ons als sector voor de voeten loopt in de maatschappelijke discussie!
pieta
@jorisdriepinter Jij denkt dat het niet geholpen heeft? Ik wil alleen vast stellen dat de overheid eerst gewoon toestaat dat er volop gebouwd wordt en vervolgens blijken de koeien er niet te mogen zijn. Ik zou zeggen maak eens wat beleid. Het is net als op de RFC-vergadering. Sommige komen niet meer omdat ze vinden dat anderen niet willen veranderen. Anderen komen niet meer omdat er leden komen die vinden dat er nooit genoeg veranderd wordt.
+1
robbies
@pieta dat wordt in de rechtszaak over de Brabantse regelgeving nog wel ff door de rechter aangestipt.
Quote:
geacht provinciebestuur, waarom heeft u tot 2016 vergunningen verleend om stallen uit te breiden zonder verscherpte emissie-eisen?
+3
Weidezicht
Waarom wil trouw die reactie niet plaatsen? Puur omdat het hun smaak niet is? In hoeverre durven zij zich dan nog onafhankelijke journalisten te noemen. Is zo een reactie niet geplaatst te krijgen in een ander landelijk dagblad.
Pluto
De zogenaamde lobby heeft niet kunnen voorkomen dat de klimaat maatregelen van de afgelopen 20 jaren de klimaat veranderingen de situatie hebben verergerd . Mensen als Grashoff die doof en blind zijn en een enorme eigendunk uitdragen van ik weet alles beter zullen in de nabije toekomst hiervoor hun verantwoording moeten afleggen. Dit soort van deskundigen zijn niet de oplossing maar de oorzaak van de klimaat veranderingen !!!.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!