Vandaag weiden of niet weiden???

Vanmorgen op de koffie bij de buurman tijdens de moessonregens.
Buurman doet zo als altijd weer of geen weer de koeien naar buiten dus ook vandaag.
Vanmorgen om 8.15 zat er al 34mm van vannacht in de meter en het goot maar door(totaal vandaag 56mm). En we hebben laatste 3dagen in totaal al ruim 6omm gehad.
Ik heb ze vandaag binnen gehouden. Buurman vindt dat niet nodig. Vanuit het keukenraam konden we zegge en schrijve 6 weidende koeien ontdekken(10.30h) ,114 koeien stonden op een hoop voor de dam, 4 lagen er in de modder en nog twee tochtige koeien ook. Gaf over en weer een boel gesprekstof. (we kunnen het overigens prima vinden met elkaar).Ik zeg nog zo; laat Marianne Thieme het maar niet zien. Ik hoef gelukkig vanavond niet te melken zeg buurman, ja, ja. Bij de dam is toch ruim een halve ha. compleet aan blubber gelopen waar ze de komende dagen weer gewoon door heen moeten.
Ik ben met veel plezier meer een pietje precies. Terwijl buurman ook met veel plezier uit de losse pols boert en de boel laat waaien en hij heeft ook de "boks niet kapot" .
Heren prikkeborders hoe doen jullie het met dit weer???

Deel dit topic

Reacties

+2
jan is hobbyboer
Waarom binnen, regent warm water, koeien worden er mooi schoon van en je bent vanavond wat eerder klaar met melken.
dwers
Heb de koeien in de zomer nog nooit binnen gehouden vanwege de regen, puur natuur daar houd Thieme van.
pietjepuk
Koeien vonden het heerlijk in de regen. heb ze nauwlijks in de stal gezien. is de afgelopen weken wel anders geweest met die brandende koppere bol.
spotmelker
Die van mij weiden gewoon door vandaag, ik heb geen trapgevoelige grond, een dichte zode en er staat goed gras/klaver. Je moet consequent zijn, als je ze bij de eerste spat regen naar binnen haalt blijven ze onrustig is mijn ervaring.
+1
brabo
Koeien moet je zelf laten kiezen
+2
Jack Rijlaarsdam
Verse wei gegeven, dan weet je vrijwel zeker dat er geen koeien in de dam gaan hangen en blijft deze hard.
bella
Ik heb ze vandaag binnen gelaten.
weide-boer
Zoon van buurman is net bij ons binnengelopen; hij was degene die vanavond moest melken.
Hoe ging dat vroeg ik? Ruim een uur langer werk gehad dan normaal; en maar uiers schoonmakenen ook nog minder melk ook. Heeft jou pa dat toch goed uitgekiend of niet dan? Volgende keer mag ie zelf melken na zo'n dag. Morgen krijgen de koeien overigens wel een anders stuk wat bestemd was om te maaien.
weideboer
Qlip zei tegen mij over de warmte, kou en regen. Als jij naar buiten zou gaan dan je koeien ook anders gewoon binnen laten
+1
Frans1
@weideboer heeft die qlip beoordelaar daar ook al verstand van. Regen deert koeien niet,maar als er wind bij is dan wel,dan gaan ze met de kont in de wind staan.
weideboer
@Frans1 ging er om hoe je je met je eigen dieren om kunt gaan tov alle weersperikelen die je elke zomer tegenkomt. Maar ik hoor het al, je moet nogal wennen dat er mensen (Qlip)meekijken en daar een menig over hebben. Maar goed dat je de mensen van Skal nog niet op je erf hebt of onverwacht Qlip. Niet flippen he als ze langs komen, oké?
Frans1
Quote Reactie van @weideboer:
Maar ik hoor het al, je moet nogal wennen dat er mensen (Qlip)meekijken en daar een menig over hebben

Nee hoor,maar die mensen komen beoordelen of ik aan de regels voldoe,en niet hoe ik die regels in moet vullen.Dat is een kwaaltje van de social media,iedereen vindt zo langzamerhand overal vanalles van,ongeacht of men er ook maar iets van weet,en dat laatste is het kwalijkst.Want dat gelul van zo'n qlip knakker dat je ze buiten moet doen als je zelf buiten wilt zijn vind ik dus nergens op slaan,een koe is een buitendier,die kan echt wel tegen wat regen en kou hoor,alleen als het guur is met regen en wind dan doe je ze geen plezier buiten,en ze moeten lekker gras hebben,dan grazen ze altijd
+1
kanniewaarzijn
@weideboer Daaraan zie je maar weer dat dieren als mensen worden gezien. Frans 1 heeft gelijk: regen vinden ze niet erg, met wind erbij wel. Dan gaan ze niet naar buiten.
+1
achterhoeker2
Gewoon lekker binnen laten scheelt ook een eind lopen.
Veenprut
Hier gaan ze normaal elke dag rond half 10 naar buiten als de lijst op de robot onder controle is...
Heb ze vandaag wat langer binnen gehouden tot half 12 toen werd het hier droog en daarna geen koe meer terug gezien tot tegen 5 uur toen begonnen de eersten weer terug te komen.
Land zie je niks aan en is allemaal schone wei 2 weken geleden gemaaid...
Nico96
@Veenprut dan heb je behoorlijk wat capaciteit over op de robot, als je hem 5.5 uur stil kunt zetten. Ik heb ze trouwens binnen gehouden vandaag, het grasaanbod is hier minimaal met die droogte.
+1
Veenprut
@Nico96 dat klopt inderdaad..... ik heb een Bou matic dubbelbox en 75 koeien waarvan er nu ook 14 droog staan dus das een makkie......
+1
zwier
.@Veenprut Heb je de lijst pas om 9.30 uur onder controle met die bezetting? Volgens mij mag je dan geen lijst hebben als ze de hele nacht binnen zijn geweest.
Veenprut
@zwier Laat ik het dan anders zeggen....ze kijgen tot half 10 de tijd om er zelf in te komen en die paar die er dan nog op staan zet ik voor de zekerheid achter de slagboom bij de robot.
Ze blijven daarna meestal wel een paar uur weg voordat de eerste weer eens komt kijken maar die tijd hebben ze dan ook.
En bovendien heb ik voor die tijd wel andere dingen te doen zodat het personeel om 9 uur kan beginnen met zuivel afvullen.......

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
19
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0