Kortings% bekend

Deel dit topic

Reacties

wolfje
Das nie mis
frank post
Valt mij mee
Melkveehouder6
8,2%, had erger gekund met al die uitzonderingen die ze willen
Henk Schoonvelde
Korting fosfaatrechten 8,3 procent
Het kortingspercentage bij het toekennen van fosfaatrechten voor 2018 voor niet-grondgebonden bedrijven is vastgesteld door staatsecretaris Martijn van Dam op 8,3%. LTO Nederland vindt het belangrijk dat er nu duidelijkheid is over het kortingspercentage en blijft de noodzaak hiervan inzien. ‘Deze korting zal veel bedrijven raken. Het blijft een hoog percentage en dat doet melkveehouders pijn,’ reageert Kees Romijn, voorzitter Melkveehouderij van LTO Nederland. ‘Natuurlijk willen we liever geen kortingen. Daarom hebben wij altijd gestreden om de korting zo laag mogelijk te houden, maar om derogatie te behouden moeten we binnen het sectorplafond van de melkveehouderij blijven.’
 
Geen veiligheidsmarge
Samen met de sectorpartijen NZO, NMV, NAJK, Nevedi en de Rabobank, heeft LTO Nederland kennisgenomen van de berekeningen van de Commissie Deskundige Meststoffenwet (CDM) die de basis vormen voor de korting. LTO Nederland heeft zich ingezet om bovenop het generieke kortingspercentage van 8,3% geen veiligheidsmarge in te bouwen zoals de staatssecretaris in eerste instantie heeft voorgesteld. Door deze inzet is het kortingspercentage nu aanzienlijk lager vastgesteld.
 
Knelgevallen fosfaatrechten
Met het opstellen van het kortingspercentage is ook rekening gehouden met de conclusies van de onafhankelijke Commissie Knelgevallen Fosfaatrechten. Deze commissie adviseert twee categorieën bedrijven toe te voegen aan de huidige knelgevallenregeling, 1) de nieuw gestarte bedrijven en 2) bedrijven in een buitengewone situatie vanwege de realisatie van een natuurgebied of de aanleg of het onderhoud van publieke infrastructuur of algemene nutsvoorziening. De commissie adviseert de generieke korting met 1% op te hogen om ruimte te creëren voor deze groepen knelgevallen. ‘Wij respecteren het advies van deze commissie’, zegt Kees Romijn.  ‘Een deel van onze leden zal teleurgesteld zijn dat ze niet erkend worden als knelgeval. En tegelijkertijd is deze beperkte ophoging van de generieke korting positief voor alle melkveehouder die daaraan moeten bijdragen.’
 
Kringloopwijzer 2018
De sectorpartijen zijn nog in gesprek met het ministerie van Economische Zaken over de invulling van de Kringloopwijzer voor 2018. Het goed kunnen borgen van de invoer en uitkomst is daarbij het belangrijkste punt van discussie. Het zou goed zijn hierover voor 1 september duidelijkheid te hebben. 
 



 
+3
Coen
@Henk Schoonvelde , zo hoog om grotendeels de groeiers na 2-7-2015 te matsen 😞

op LTO-site
Generieke korting fosfaatrechten bedraagt 8,3 procent
Niet-grondgebonden melkveehouders worden volgend jaar 8,3 procent gekort op hun fosfaatrechten. Dat heeft staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) besloten.

Het kortingspercentage wordt berekend ten opzichte van het aantal gehouden koeien op 2 juli 2015. Het is vastgesteld op advies van het CDM en de commissie voor knelgevallen.

Bedrijven met voldoende grond in verhouding tot het aantal koeien, de zogenoemde grondgebonden bedrijven, zijn geheel vrijgesteld van de generieke korting. Bedrijven met een relatief klein overschot koeien in relatie tot eigen grond zijn dit gedeeltelijk.

Meer knelgevallen
De knelgevallenvoorziening in de wet fosfaatrechten wordt uitgebreid met twee categorieën bedrijven. Hiermee neemt Van Dam het advies over van de commissie voor de knelgevallen fosfaatrechten.

Via een algemene maatregel van bestuur komen ook nieuw gestarte bedrijven en bedrijven die in een buitengewone situatie verkeren vanwege projecten voor het algemeen belang in aanmerking voor de knelgevallenregeling. Boeren in een overmachtssituatie, als gevolg van bijvoorbeeld ziekte, stalbrand of een verbouwing, vielen al onder de regeling.

Buitengewone situaties
Het gaat bij de buitengewone situaties om de realisatie van een natuurgebied, de aanleg of het onderhoud van publieke infrastructuur zoals een weg of het instellen van een algemene nutsvoorziening zoals de aanleg van een elektriciteitskabel.

De commissie voor knelgevallen heeft in haar advies meegewogen of de gevolgen voor andere veehouders gerechtvaardigd zijn en of de groepen bedrijven voldoende af te bakenen zijn.

Overleg met sector
De bewindsman heeft zijn beslissingen woensdag gemeld in een brief aan de Tweede Kamer. Hij schrijft daarin onder meer dat de besluiten heeft genomen 'na overleg met de sector'. Die formulering duidt erop dat er geen overeenstemming over is bereikt.
Henk Schoonvelde
@Coen Groeiers na 2/7/15 zullen de extra groei volledig met extra P rechten moeten afdichten, mits ze geen knelgeval zijn.
Dat we nu extra terug moeten tov oktober zit vooral in het feit dat we gehouden worden aan melkveeplafond, dat we dit jaar op voerspoor P reduceren en stoppers in 2017 ruimte maken die 2018 weer opgevuld wordt. Daarom willen we als LTO ook duidelijkheid voor kringloopwijzer.
+3
robbies
@Henk Schoonvelde wat wil je weten over de KLW? Gelijk erin mikken zodat er op veel bedrijven nog koeien bijkomen door frauduleus gehandel? 25% voordeel val er schijnbaar te behalen, dus er is nog 16,8% groei mogelijk
+1
melker
@Henk Schoonvelde jij denkt dat de rechter dat hele gedoe van de klw goed keurt? Die is nog zo lek als een mandje
JappieJo
Grondgebonden over 2015 of over 2018?
Henk Schoonvelde
JappieJo
@Henk Schoonvelde dat scheelt mij nogal wat gve's
Henk Schoonvelde
@JappieJo Vertel mij wat .....
m uut m
@Henk Schoonvelde
Afhankelijk van de gesprekken over de derogatie.
Nog steeds geen zekerheid.
+1
vaak
@JappieJo Japie, ik heb genoeg fosfaatrechten in de aanbieding voor een vriendenprijs.
+3
JappieJo
@vaak ik ook wel maar dan voor een woekerprijs😂
j h p
@vaak Jij bedoelt, voor jouw prijs moet je vrienden hebben bij de bank. 😉 😂
vaak
@j h p Elke vriend is goed.
kaas
En wanneer gaat die knelgevallen regeling open ??? is daar al zicht op
oubi
Wanneer is de derogatie zeker???
+2
Coen
@oubi , gokje: volgend jaar half mei 😞
weideboer
Is er al een rekentool , ik hoef als ik het goed lees niet de hele 8,3 in te leveren maar een gedeelte. Tenminste als ik het goed begrepen heb
+3
sjoerd de melker
Uitkomst knelgevallenregelingen staat min of meer haaks op de uitkomst van de rechtzaak van de 52 ihkv gve reductie. Advocatenkantoren kunnen alvast personeel gaan werven
vofjagtenberg
@sjoerd de melker Als Den Haag daar aan had toegegeven, hadden ze ook niet in hoger beroep hoeven te gaan. Vooral het punt van de onomkeerbare financiële verplichting voor de starters, wat is overgenomen door Van Dam gaat nog hilarisch worden. Hoe zit dat met de uitbreiders? Denk dat de korting de 8,3% gaat overstijgen.
de hoef
Quote Reactie van @vofjagtenberg:
verplichting voor de starters,

starters is geen overname
sjoerd de melker
@vofjagtenberg ik kan niet plaatsen dat iemand die van 50 naar 100 koeien wilde minder onrecht aangedaan zou zijn dan iemand van 0 naar 50
+2
matt
@sjoerd de melker hebben beide omonkeerbare financiele verplichtingen aangegaan,verschil is denk ik dat de groeier het net op kan vangen.
en de starter niet.
benieuwd wat de rechter hier van vindt,hier is het laatste woord nog niet overgezegd!
+2
@matt Ook hier komen weer rechtzaken van,een probleem wat niet bestaat kun je niet oplossen, simpelweg omdat het niet bstaat, simpel he, RCF , RABO, NZO LTO .
+2
hans1980
@sjoerd de melker kan niet plaatsen dat niet groeier 8,3% wordt gekort en geen rechter die zich daar over buigt
weurding
@hans1980 hier wel aan de orde helaas
de hoef
Quote Reactie van @weurding:
hier wel aan de orde helaas

hier ook al jaren 1.78 cm [
boerkuh
Kun je de fosfaat differentiatie van 2015 nog activeren?
sjoerd de melker
@boerkuh een nw gdi 2015 indienen en dan bezwaar maken bij toekenning P rechten. Ik denk niet dat je er digitaal meer bij kunt. Je zult in ieder geval de bedr tslg terug moeten betalen omdat je ruim 800 dagen te laat bent

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
32
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
0