Geen mais voeren van de winter

Wij hebben veel minder mais dan eerder nu heb ik bedacht om van de winter geen mais bij te gaan voeren en pas de maiskuil open te gaan maken tijdens het weideseizoen. Om het maar gewoon simpel te houden hoe goed of slecht is dit plan 1 is oerdom 10 is superslim ☺

Deel dit topic

Reacties

+3
paulus2
Wat vindt je er zelf eigenlijk van, als je het superslim vindt dan ben je in het verleden oerdom geweest. maar even zonder gekheid, wat is de reden dat je minder mais hebt, en waarom koop je er geen bij.
mlkvhoudr
@paulus2 ik koop geen mais bij want voer over en ik pacht onder een landgoed waarbij ik 4 ha mais perceel mocht inleveren en 4 gras terug kreeg. Had geen geschikte percelen voor mais meer dus nu meer gras
+4
cjw73
@mlkvhoudr als de kuil top is om genoeg van te melken, waarom niet. Wij voerden in het verleden altijd alleen tijdens het weideseizoen.
+1
Farmer_
@mlkvhoudr wikkelbalen bij maken, vreten ze graag zonder mais.
weideboer
Maïs is super stabiel, dat past altijd tijdens een weideseizoen. Koud houden van je maïs is punt twee, kun je daar ban het herfst wel vast rekening mee houden, dikke laag product er boven op of smallere bult.

Maar kun je de verleiding van de bult dicht laten weerstaan van winter gezien de eerste analyses van kuilen?
+2
bella
Ik weet niet wat voor een kuilvoer je hebt maar bij de 1e snede zou het hier zonder mais absoluut niet goed gaan.
+2
m uut m
@bella
Het is ook waanzinnig om zo kort te maaien.
Je laat gigantische opbrengst liggen.
Gewoon niet eerder maaien dan dat het re rond de 150 zit en snijmais en extra structuur is overbodig.
mlkvhoudr
@bella

Ik weet t ook nog niet 😁
+1
cjw73
@bella zeker vergeten dat je herkauwers in de stal hebt.
PIONIER
@bella Moet je later maaien. Hier al jaren geen mais meer en gaat prima.
mlkvhoudr
@PIONIER

Produktie ? Grondsoort?
+1
PIONIER
@mlkvhoudr zit al jaren zo rond de 8000 tot 8500 met alleen kuil en simpele b-brok en paar x per week wat mineralen. Overwegend zandgrond
sunny boy
@PIONIER Wat voer je allemaal en hoeveel geven ze
+1
Vario512
Quote Reactie van @bella:
Ik weet niet wat voor een kuilvoer je hebt maar bij de 1e snede zou het hier zonder mais absoluut niet goed gaan.

Waarom pas je je brokje niet aan?

Vorige herfst kregen de koeien hier herfstkuil van het jaar ervoor + ze liepen overdag buiten.
Zonder snijmais en met wat perspulp een ureum onder de 18 en het molk prima. Daarbij waren de koeien mooi op de mest.
hookwood
@Vario512 Wat versta je onder prima melken? Dat is voor de één wat anders als voor de ander.
Vario512
Quote Reactie van @hookwood:
Wat versta je onder prima melken?

Als de nieuwmelkte boven de 40 liter pieken en de eiwitgehalte in de tank boven de 3,80 is, ben ik tevreden.
hookwood
@Vario512Boven de 40 is een ruim begrip 😉

Maar hier moeten ze toch wel vlot boven de 50 liter pieken wil ik het over lekker melken hebben. Helaas haal ik de 3,80 eiwit dan niet.
Vario512
@hookwood Ik lever graag wat dikke melk. Liters per koe is ook maar relatief. Het gaat erom wat er aan het eind van het jaar onder de streep over blijft.
+2
hookwood
@Vario512Dat is zo maar als je beperkt wordt op het aantal koeien en niet op de melk dan levert een hogere productie per koe meer op. En dan bedoel ik de totale kg's vet en eiwit. Net even de MPR bekeken. Vorig jaar zuinig aan het voeren en veel weiden. Nu meer aan het voerhek en voer nu PMR rantsoen aangezien de voercomputer het begeven heeft. Vorig jaar wou ht niet en nu gaat het lekker. Voerkosten per kg melk zijn net zo hoog als vorig jaar maar 6 kg per koe per dag meer en het vet is ook nog eens 0,5 hoger en de melkprijs is ook nog eens hoger. Aantal koeien kan hier zelfs nog wat stijgen dus het loopt hard in zo. Maar dat was ook wel nodig....
+1
Vario512
Quote Reactie van @hookwood:
Voerkosten per kg melk zijn net zo hoog als vorig jaar maar 6 kg per koe per dag meer en het vet is ook nog eens 0,5 hoger en de melkprijs is ook nog eens hoger.

Dan ben je goed bezig. Dit jaar ook harder aan het voeren als vorig jaar. Vorig jaar hadden we wat melkreductie/ dubbeltjesregelingen. Toen dus ook niet zo druk gemaakt over de liters. Wel een kuiloverschot weggewerkt.
duitser
@Vario512
zonder snijmais......
en perspulp kopen...
Vario512
Quote Reactie van @duitser:
zonder snijmais......en perspulp kopen...

Maisbult moet minimaal 6 weken dicht blijven.

Met perspulp krijg ik meer graskuil in de koe.
pieta
Quote Reactie van @Vario512:
Met perspulp krijg ik meer graskuil in de koe.

Zonder perspulp nog meer of vallen ze dan flauw van energietekort? 😁
+2
Farmer_
@pieta Valt erg mee, heb afgelopen winter alleen wikkelbalen gevoerd, geen slependemelkziekte koeien gehad of melkziekte, nageboortes vielen er zo af.

De brok die je ernaast voer is ook goedkoper bestaat hoofzakelijk uit granen, eiwitbrok is toch duurder, geven ze wat minder melk is dan niet zo'n ramp, je kosten zijn ook stuk lager.
+2
pieta
@Farmer_ Ja, maar wij zitten in NL. En hier moet je niet te vaak minder gaan melken. Voor je het weet mag je die melk vervolgens ook nooit meer leveren. 😁 Referentiekoorts.
+1
Vario512
Quote Reactie van @pieta:
Zonder perspulp nog meer of vallen ze dan flauw van energietekort?

Misschien was ik niet helemaal volledig in mijn verhaal. Ik reageerde op @Bella zijn bijdrage dat de 1ste snee voeren zonder snijmais niet verstandig was.

Daarbij gaf ik aan dat met een op papier snel en structuurarm rantsoen van herstkuil + herfstgras en een beetje perspulp (0,5 kg ds/ koe), je met het juiste brokje toch het totale rantsoen in balans kunt krijgen.

Het brokje dat ik in de krachtvoerboxen en melkstal voer heb ik er niet bij genoemd, maar bestaat hoofdzakelijk uit maismeel en een beetje bestendig eiwit middels soja. Ook voer ik nog een halve kilo hooi/ koe; maar dat is hier elke dag standaard.

Hiermee wil ik zeggen, dat in principe bij elke kuil wel een brok te vinden is die de kuil kan compenseren zonder dat daar snijmais voor nodig is. Ipv snijmais kun je ook een brok nemen met een hoog aandeel maismeel.

PS. Dat flauw vallen, valt hier gelukkig wel mee. Zolang je geen koeien met een genetische potentie van 15.000 liter fokt en die vervolgens een rantsoen voor 10.000 liter voorschoteld.
Noorderling
@Vario512
Maar hoe corrigeer je je basisrantsoen voor de oudmelkte koeien?
m uut m
@Noorderling
Op een volledig grasratsoen hoef je niet te corrigeren voor oudmelkt.
pieta
@Vario512 De reactie die ik gaf was maar voor de grap. Hier nog één: je kunt dus prima zonder mais melken zolang je een brok van maismeel mag voeren. 😁
m uut m
@pieta
Ook zonder maïsmeel wil dat prima.
Mais vervangen door bietenpulpbrok.
+1
pieta
@m uut m En jawel hoor, we vervangen mais door een maisvervanger. 😁 En de intensievere boer die perspulp voert maar afkammen. 😁
En ik geef eerlijk toe dat wij een bepaalde basishoeveelheid mais in ons rantsoen nodig hebben om het de koeien goed te laten doen. Wij voeren nu zo'n beetje 9 kg ds kuilgras per koe per dag.
+1
Vario512
Quote Reactie van @pieta:
je kunt dus prima zonder mais melken zolang je een brok van maismeel mag voeren

Dat klopt, wie heeft ooit beweerd dat je geen maïsmeel mag voeren.

Ik kan het trouwens wel waarderen dat er iemand wat humor op dit prikkebord brengt.
spotmelker
Quote Reactie van @Vario512:
dat in principe bij elke kuil wel een brok te vinden is die de kuil kan compenseren zonder dat daar snijmais voor nodig is.
Dat lukte hier dus niet. Nu heb ik ook altijd 2/3 van m'n grasareaal nieuw ingezaaid (rouleert in akkerbouw-bouwplan) dus relatief snel verteerbaar gras, ook al wordt het lang. Daarom mixen van rogge, italiaans en engels de laatste jaren en proberen rond 30% ds in de kuil te krijgen. Dit i.c.m. gemalen duitse pulp (is wel stoffig) gaat heel aardig. Melk rond de 8500 kg/koe. Opzet is om de voor de grond noodzakelijke gras (ipv graan) tot waarde te brengen tegen zo laag mogelijke kosten. Vee heeft mix van HF/BS/ZRB/BB bloed.
Vario512
@spotmelker Heb je wel eens een perceel met groenmix (2-jarig) of zacht rietzwenkgras geprobeerd. Bij kort maaien ook al genoeg structuur en een hoge ds-opbrengst.
+1
spotmelker
@Vario512 Zoals ik al schreef heb ik 2/3 éénjarig grasland, ook in ruil met buren. Op huiskavel waar ik dag en nacht weidt zaai ik in dezelfde mix 4 kg witte klaver die in het 2e jaar na de eerste snede niet meer wordt bemest. Dat krijg ik aardig onder de knie maar het is o zo structuurgevoelig. De proeven met rietzwenk/klaver die we hier gedaan hebben gaven te weinig opbrengst omdat klaver te weinig ontwikkeld in het eerste jaar. Op de maaipercelen zie je een verschuiving, rogge komt na de 1e snede niet meer terug en italiaans komt steeds dunner te staan en wordt stengelig. Dan neemt het engels de overhand. Het is nog een beetje zoeken naar de goede zaaiverhouding.
sjoerd de melker
10
+2
duitser
Bij overschot aan voer kun je proberen van je mais ccm te maken. Heb je krachtvoer
sjoerd de melker
@duitser grond verkopen en fosfaatrechten terugkopen. of gooi ik nu een te grote steen in de vijver
mlkvhoudr
@sjoerd de melker meer op je eigen teen 😂
+1
duitser
@sjoerd de melker
pachtgrond verkopen....
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @sjoerd de melker:
grond verkopen

Hij geeft aan dat ie pachter is, dus om dan de grond te verkopen gaat wel wat sores geven. En de rechter heeft het al zo druk met al die landbouw akkefietjes
+1
weurding
Quote Reactie van @sjoerd de melker:
fosfaatrechten terugkopen.

in duitsland...... 😂 en dan zeggen dat wij in drenthe nog met guldens handelen 😁
KuikenenKoe
Volgend jaar zou ik rechten kopen dan
jan w
Naar ik mag aannemen weet jij toch zelf het beste wat voor voer je in de kuil hebt gekregen.
Het is net wat M uut M zegt. Niet te vroeg maaien met RE van 150 en of minder N toedienen. Dat is nu 1 van de positieve dingen van de KLW ( tenminste hier in de omgeving). Hier zitten ze erop te hameren dat de melkveehouder zelf het inzicht krijgt van waar die mee bezig is en niet alles door een Account Manager ( lees verkoper ) zich door de strot laat drukken. En dat er bij gras niet altijd een simpel B-Brokje past. Maar wel een simpele brok erbij past. ( simpel Brokje is een brok waar ze van alle prut in kunnen stoppen, als die maar aan de voorwaarden van de gehaltes voldoet. Of die nu past of niet. En een simpele brok hoeft maar over een paar grondstoffen in te zitten die wel past.)

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
45
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0