Bouwstop voor geitenhouderij in Brabant

Een meerderheid in Provinciale Staten van Noord-Brabant wil met onmiddellijke ingang een bouwstop voor geitenstallen. Alleen boeren die al een vergunning hebben, mogen nog bijbouwen.
Het D66-voorstel voor de bouwstop krijgt ruime steun, werd duidelijk tijdens een debat over maatregelen voor de intensieve veehouderij in de provincie. Er komen strengere milieuregels voor de sector, inclusief de varkenshouderijen, waarvan er heel veel zijn in Noord-Brabant.
Aanleiding voor de stop op uitbreiding van de geitenstallen is de uitkomst van recent onderzoek naar het verhoogde risico op longontsteking bij mensen die in de buurt van een geitenhouderij wonen.
De voorgestelde bouwstop zou moeten duren tot medio 2020. Het voorstel van D66 wordt gesteund door alle coalitiepartijen (SP, PvdA, VVD en GroenLinks) en door Lokaal Brabant, 50Plus en de Partij voor de Dieren.
Uitstoot
Als het aan de provincie ligt, komen er nieuwe normen om de uitstoot van fijnstof, ammoniak en stank te verminderen. Boeren moeten hun stallen aanpassen. Zo mag een veehouder in de toekomst alleen nog maar een nieuwe stal bouwen als in ruil daarvoor iets meer stalruimte wordt afgebroken.
In de veehouderij is veel verzet tegen de aanscherping van de milieuregels. Die vergen enorme investeringen en die zijn voor veel boeren niet op te brengen, zeggen ook belangenorganisaties in de sector.

DEN BOSCH - Brabant wil tot 2020 geen nieuwe geitenhouderijen. Een meerderheid in Provinciale Staten vindt dat de gezondheidsrisico’s te groot zijn, zo bleek vrijdag. Een voorstel van de D66-fractie krijgt ruime steun in Provinciale Staten, werd duidelijk tijdens een debat over maatregelen voor de intensieve veehouderij.Â

Deel dit topic

Reacties

+1
friesboertje
Wat een gemekker.
familie pelle
Het anticiperen door geitenhouders in de andere provincies kan beginnen
storm
@familie pelle dat is allang begonnen en zo niet al voltooid!
Porky
Zeeer verstandig, genoeg is genoeg. Bestaande aanvragen afwerken , en dan stoppen, straks zit je weer met een tak die het hoofd niet boven water kan houden
matt
@Porky hoeveel en hoe grote aanvragen zullen er al liggen denk je ?
Nick83
@matt dat zijn er zoveel dat ze de eerste 3 tot 4 jaar nog wel bezig zijn met geitenschuren bouwen daar in Brabant.
+1
arie.j
Quote Reactie van @Nick83:
@matt dat zijn er zoveel dat ze de eerste 3 tot 4 jaar nog wel bezig zijn met geitenschuren bouwen daar in Brabant.

Afzet is wel een probleem, verwerkers willen geen extra boeren.
De boer hier in buurt die van koeien overgaat naar geiten wordt biologisch , andere geitenmelk was geen verwerker voor te vinden, zo is me vertelt.
diezel
Quote Reactie van @arie.j:
verwerkers willen geen extra boeren.

Er komen hier ook geen geitenboeren bij. Het is "spiegelen" en/of filiaal-bedrijven.
Porky
@matt zou het niet weten, kunnen er wel heeel veel zijn, maar ik kreeg/krijg ook niet altijd wat ik vroeg.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stal , geitenhouderij , veehouderij , partij voor de dieren , brabant , ammoniak , vvd , pvda , dieren , stallen , uitstoot , d66 , toekomst en bosch geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0