Van Dam wil fosfaatnormen aanpassen - In zesde actieprogramma


Originele beschrijving

In het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn wil staatssecretaris Martijn van Dam meer maatwerk per perceel bij de fosfaatnormen. Het toekomstig mestbeleid spitst zich toe op het verbeteren bodem- en waterkwaliteit. Daarom wordt het gebruik van bodemverbeterende meststoffen verruimd maar daar tegenover staat dat het meer dan gemiddeld gebruiken van fosfaat niet meer mogelijk is.

Deel dit topic

Reacties

milka
Dus geen 120 kilo fosfaat bij fixerende grond ( pal < 15) meer?
Huppel
Nu het stelsel van fosfaatgebruiksnormen een aantal jaren gefunctioneerd heeft, acht ik het wenselijk om het stelsel gedurende de looptijd van het zesde actieprogramma op onderdelen te verbeteren. Die verbeteringen hebben in de eerste plaats betrekking op de indicatoren om de fosfaattoestand van landbouwgrond vast te stellen. Voor het vaststellen van de fosfaattoestand van landbouwgrond (grasland of bouwland) zijn meer geschikte (combinaties van) indicatoren beschikbaar gekomen dan de nu in de regelgeving voorgeschreven indicatoren. Een tweede verbetering betreft een verfijning van de fosfaatklassen die in het stelsel onderscheiden worden. Deze verfijning maakt het mogelijk om de fosfaatgebruiksnormen beter op de fosfaattoestand van het perceel en de onttrekking van het gewas te laten aansluiten vanuit zowel landbouwkundig als milieukundig oogpunt. Een derde belangrijke verandering is een aanpassing van de fosfaatgebruiksnormen. Die aanpassing leidt ertoe dat als de fosfaattoestand van een perceel ‘laag’ of ‘neutraal’ is, de fosfaatbemesting verhoogd kan worden om deze beter in balans te brengen met de fosfaatonttrekking. Als de fosfaattoestand op een perceel ‘hoog’ is, is er in lijn met de bemestingsadviezen reden om de fosfaattoestand iets te verlagen om het proces van fosfaatuitmijning te versnellen en daarmee het risico op fosfaatuitspoeling te verkleinen. Ik wil deze aanpassingen doorvoeren en streef daarbij naar zo min mogelijk negatieve gevolgen voor landbouwbedrijven.

ben benieuwd welke gebruiksnormen hier aan gekoppeld worden

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's fosfaat , mestbeleid , meststoffen , nitraatrichtlijn , dam en waterkwaliteit geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
2
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0