FrieslandCampina wil bonus- malussysteem voor natuurprestaties

FrieslandCampina, de Rabobank en het Wereld Natuurfonds (WNF) gaan samenwerken om melkveehouders te helpen bij het herstel en behoudt van natuur. FrieslandCampina wil middels een bonus- malussysteem haar leden belonen of korten op hun duurzaamheidsbijdragen. De Rabobank zet in op rentekorting.

Deel dit topic

Reacties

+1
robbies
Net die biodiversiteitsmeter bekeken, maar natuurlijk zit mijn bedrijfstype er weer niet bij. 10.000 kg melk/ha kennen ze blijkbaar niet op zand 😀 of het moet met weidegang zijn, maar dat heb ik dan weer net niet.
cjw73
@robbies 10000 en geen weidegang? Wat is daar de theorie achter, voer zat zou ik zeggen.
robbies
@cjw73 met een melkrobot is het makkelijker om ze binnen te houden. Maar ben het wel aan het overwegen
oldhuus
@robbies
Hangt van het aantal koeien per robot af.
robbies
@oldhuus eens! Maar eerder was ik er nog niet klaar voor. Nu wel
+1
jan w
@oldhuus
Het hangt nog helemaal niet zo zeer van het aantal koeien af. Maar alles moet wel meezitten. Je moet heel snel kunnen schakelen. Dit ivm de voeding van je koeien. Nu na die droge periode moet je zorgen dat het " oude" gras uit de percelen is. Hier kunnen de koeien 2 x per dag 6 uur naar buiten. Doe aan rotatie standweiden. Heb 8 percelen, iedere dag een ander perceel. ( is de bedoeling ) momenteel 4 percelen gespoten tegen ridderzuring, dus daar mag ik een week niet opkomen. Iedere week 2 percelen uitmaaien. koeien krijgen er 2 x per dag snijmais bij en stalvoedering, dit jaar voor het eerst. Dit gaat aardig goed. Na 10 jaar robot en weiden, lijkt dit tot nu toe het beste en makkelijkste systeem waar de kans op fouten het kleinst is.
Zitten nu rond de 32 kg. per dag met 67 koeien op de robot met 2,5 melkingen.
+1
pieta
@jan w Als dit het makkelijkst is is het niet makkelijk. 😁
jan w
@pieta Is ook niet makkelijk. Eigenlijk moet je het helemaal niet moeten willen, dat weiden. Of je nu met een robot melkt of traditioneel. weiden kost altijd productie, als het niet in de melk is dan wel in het grasland. Weiden is in-efficient.
+2
Frans1
Quote Reactie van @jan w:
Weiden is in-efficient.

Ben het niet met je eens,dan zou het financiele resultaat dat moeten vertalen.
En buiten dat,de consument die onze producten kopen moet vinden het nu eenmaal mooi als koeien in de wei lopen.En ik ook trouwens
jan w
Quote Reactie van @Frans1:
de consument die onze producten kopen moet vinden het nu eenmaal mooi als koeien in de wei lopen.En ik ook trouwens

Laat ze er dan ook voor betalen, voor niks gaat de zon op!!!
Porky
@jan w denk dat de consument best wel een goede prijs betaald voor een pak melk in de supermarkt, velen kopen "half vol "!dus daar is best al één en ander uitgehaald, en dan kost zo,n pak best nog geld, Denk dat de supermarkten de grootste winst pakken, want vergeet niet dat de grootste winst komt van de Groente/fruit/vlees en zuivelproducten, die groot winkel bedrijven knijpen leveranciers helemaal uit, ook hebben ze een heel lange betalings termijn
jan w
Quote Reactie van @Frans1:
Ben het niet met je eens,dan zou het financiele resultaat dat moeten vertalen.

Ik heb toch ook aangegeven, dat je het op de productie van het gras laat liggen of op de productie van de koeien. Daarbij zijn de weerswisselingen veel te groot om constant te melken bij weiden.
De koeien moeten buiten minimaal 6 kg d.s. opnemen wil je daar al een voordeel uit halen. Dat wordt bij robot melken al lastig.
pieta
Quote Reactie van @Frans1:
dan zou het financiele resultaat dat moeten vertalen

Jij denkt dat alle niet-weiders gek zijn. Ik denk nog steeds dat veel weiders een (groot) deel van de premie nodig hebben om tot dezelfde resultaten te komen. Wie goed is in koeien weiden, er de verkaveling naar heeft en een fatsoenlijk weersseizoen die zal er heus wel aan verdienen. Maar er zitten dus wel een paar voorwaarden aan.
Frans1
@pieta dat denk ik helemaal niet piet!wel dat het arbeidstechnisch beter te organiseren is om alle gras ineens weg te (laten) werken.heb het dit voorjaar ook gedaan,en de tweede snee ook grotendeels gekuild,maar liep de afgelopen twee weken vast met het gras aanbod, waardoor de productie dus behoorlijk Door gezakt is,Door het gedwongen meer kuilgras te vreten op stal.dus dat moet iets anders.En het verschil tussen de plus 25% en de staart is aardig groter dan de weidepremie, dus dat is flauwekul.het is wel mooi meegenomen
pieta
Quote Reactie van @Frans1:
maar liep de afgelopen twee weken vast met het gras aanbod, waardoor de productie dus behoorlijk Door gezakt is

En daarvoor heb je dan weer wat compensatie van weidepremie. En dat het verschil tussen de best en de slechts draaiende groot is klopt. En dat verschil wordt niet veroorzaakt door wel/geen weidegang.
pietjepuk
Quote Reactie van @Frans1:
maar liep de afgelopen twee weken vast met het gras aanbod, waardoor de productie dus behoorlijk Door gezakt is

Ik zag het ja de aanvoer bij rfc is een 100 kg per dag gedaald.😂
+1
m uut m
@jan w
Wie zegt dat een hogere grasland of koe productie efficiënter is. Het gaat om de input en de output en vooral de kostprijs.
Dan kan een lagere opbrengst van je grasland nog wel eens veel efficiënter zijn.
Meer wil niet zeggen beter.
Waarom is er destijds wintertoeslag op de melk gekomen?
pieta
@m uut m Was er dat niet voor om ook in de winter voldoende melk binnen te krijgen zodat ook dan afnemers voorzien kon worden van product en de fabriekscapaciteit beter benut kon worden.
En ja, bij geschikte grondslag kan 100% beweiden met een voorjaarskalvende veestapel heel interessant zijn. Als dit er nou veel gaan doen dan kan het weer een nadeel worden om redenen van hierboven genoemd.
+1
m uut m
@pieta
Jan had het over dat weiden inefficiënt is.
Zelfs jij begrijpt dat 100% weidegang met een voorjaars kalvende veestapel het efficiënts is.
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @m uut m:
Jan had het over dat weiden inefficiënt is

Niet alle Jannen zijn hetzelfde 😄
jan w
@m uut m
Bij weiden is de opbrengst van het grasland een stuk lager. Als je de hypotheeklasten en of het rendement van de extra grond die je voor beweiding nodig hebt, vraag ik mij wel af wat uiteindelijk het voordeligst is.

Voor een paar jaar geleden met het project robot en weiden bij een voorbeeld weide bedrijf geweest. Die wist wel te vertellen dat hij op de weidepercelen ongeveer 30% minder opbrengst had dan op de rest van zijn percelen. Er zat daar een verschil in van of 12500 kg d.s. / ha of 9000 kg. d.s. per ha.
+1
m uut m
@jan w
Als de bewerkingskosten 5 cent per kg melk lager liggen is jouw verhaal niet meer interessant.
Een bedrijf met een voorjaars kalvende veestapel die 100 % weidegang toepast is 100% in balans qua voer en mest.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @m uut m:
is 100% in balans

Zolang de boer maar in balans is. Zal met aanstaande dorpsfeest dit weekend wel weer moeilijk genoeg worden voor sommige boeren om in balans te blijven.
Wilbert
@jan w de extra bewerkingskosten van alles inkuilen vs weiden maken het verlies van gras door weiden al goed. Het gaat om de centjes, niet om de output. Daarnaast wordt er hier volop geklaagd dat gras bijna voor niets is.
robbies
@Wilbert hangt er vanaf. Als je de markt opmoet voor voor aankoop wordt er snel naar output gerekend
Wilbert
@robbies maak het sommetje maar eens. Koeien volop weiden en een deel 1e snee aankopen of geen weidegang en alle kuilgras van eigen land.
Daarnaast zijn er vele andere zaken te koop om koeien mee te voeren. En soms, heel soms, geven de koeien daar meer melk van en is het gunstiger voor de bex.
Frans1
Quote Reactie van @Wilbert:
Koeien volop weiden en een deel 1e snee aankopen of

Deze snap ik niet
+1
Jan S
😀
Leo,s vriend
Quote Reactie van @Jan S:
Als je veel wilt verdienen dan is de koeien weiden juist wel efficient.

MITS de omstandigheden kloppen, grote huiskavel,goed van vorm,grond die intensief beweiden aankan etc.
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
goed van vorm

??
robbies
@jan is hobbyboer koeien grazen slechter in percelen met meer dan 4 hoeken. Houden ze niet van
Frans1
Quote Reactie van @robbies:
koeien grazen slechter in percelen met meer dan 4 hoeken. Houden ze niet van

Zulke percelen moet je juist laten weiden,machinaal bewerken is op zulke percelen juist inefficient
robbies
@Frans1 sarcasme Frans
Leo,s vriend
@jan is hobbyboer maakt nogal wat uit of je 40 hectare vierkant achter de stal hebt liggen of 100 meter breed en 4 km lang.( en vele varianten daarop.)
Frans1
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
of 100 meter breed en 4 km lang.(

Koepad er bijlangs en allemaal stukken van een paar ha maken met nylon draad en steekpaaltjes 👍
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
maakt nogal wat uit of je 40 hectare vierkant achter de stal hebt liggen of 100 meter breed en 4 km lang.

Koeien hebben 4 poten, die kunnen best een stukje lopen. Als je problemen wilt zien zijn ze er ook wel. Meeste boeren hebben gewoon veel teveel koeien in verhouding tot hun huiskavel om fatsoenlijk te kunnen weiden. Dan wordt 6 uur uitloop vaak de max.
Jan S
😀
Leo,s vriend
Quote Reactie van @Jan S:
In principe kan alle grond intensief beweiden aan. Maar er zijn veel boeren die dat niet kunnen.

Dat is een beetje te kort door de bocht, hier zwaar lemige gronden omringd door bos, als je dan een redelijk zware veebezetting hebt per hectare is intensief weiden echt geen makkie.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
als je dan een redelijk zware veebezetting hebt per hectare is intensief weiden echt geen makkie

Dan heb je dus gewoon veel teveel koeien en is verkassen eigenlijk de enige oplossing (of minder koeien houden) wil je naar de toekomst toe een levensvatbaar bedrijf houden. Zou leuk zijn als nieuwe LTO bestuur dit ook eens ging inzien, maar gezien de nogal varkensboer achtige samenstelling is de kans daarop nihil. Go Piggie Go.
Leo,s vriend
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Dan heb je dus gewoon veel teveel koeien en is verkassen eigenlijk de enige oplossing (of minder koeien houden) wil je naar de toekomst toe een levensvatbaar bedrijf houden. Zou leuk zijn als nieuwe LTO bestuur dit ook eens ging inzien, maar gezien de nogal varkensboer achtige samenstelling is de kans daarop nihil. Go Piggie Go.

Koeien per hectare Jan, zegt niks over het totaal aantal koeien.
Als je een huiskavel van 2 hectare hebt kan 15 koeien melken\weiden al veel zijn.

Overigens: jij snapt best wat ik bedoel
dwers
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
Overigens: jij snapt best wat ik bedoel

Selectief doof heet dat.
m uut m
@Leo,s vriend
Die bedrijven moeten dan verplaatsen.
pieta
@m uut m We leven in Nederland jongen. Dat moeten valt niet zo mee als iemand eigendomsrecht heeft en vergunningen om vee te houden.
+1
m uut m
@pieta
Rfc past de leveringsvoorwaarden even aan en klaar is het al.
pieta
@m uut m Een futiliteitje als de KLW maakt al een hoop los. Laat staan dat ze dat gaan proberen. 😁
m uut m
@pieta
Boeren die in hun ogen te weinig leverden hebben ze ook afgestoten.
Ik verbaas me nergens meer over.
pieta
m uut m
@pieta
Hadden die kleine boeren dan geen rechten.
pieta
@m uut m Ik weet niet wat je bedoeld.
m uut m
@pieta
Hier waren een aantal kleine boeren die bij herfstdag niet de minimum hoeveelheid hadden. Deze leden werden vertelt dat ze de melk niet weer kwamen halen.
Einde oefening.
pietjepuk
@m uut m Bij @jan is hobbyboer komen ze toch ook nog melk halen. En die heeft ook periodes gehad dat hij nauwlijks koeien molk.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @pietjepuk:
. En die heeft ook periodes gehad dat hij nauwlijks koeien molk.

Ik heb het er vorig jaar nog met man van RFC over gehad. Ik dacht dat er altijd een minimum was van iets van 300 liter per ophaling maar volgens hem was dat er niet meer. Verder kun je best een tijdje stoppen en daarna weer beginnen. Daar doen ze bij RFC helemaal niet moeilijk over, 1x mailen en ze komen weer, GD en QLIP enzo hebben er meer moeite mee, die houden alleen maar van gemiddelde beddrijven. Als je te lang stopt raak je je rechten kwijt, maar ik dacht dat dat pas na 3 jaar was.
dwers
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Als je te lang stopt raak je je rechten kwijt, maar ik dacht dat dat pas na 3 jaar was.

Ja die drie jaar klopt, de minimale hoeveelheid per leging is nu 500 liter.
pieta
@m uut m Dat wist ik niet. Maar we zijn een coop met als doel meerwaarde creëren. En dus geen charitatieve instelling.
+1
robbies
@pieta RFC heeft al zoveel petten opgehad dat een charitatieve instelling er ook wel bij kan
+1
Leo,s vriend
@m uut m waar haal je die onzin nu weer vandaan?
oldhuus
@Jan S
Hier ligt 2/3 van de huiskavel over de weg, koeien gingen vroeger tot wel 2x de weg over, weg is nu wel 2x zo druk geworden en met robot kan dat natuurlijk niet meer.
Jan S
😀
Leo,s vriend
Quote Reactie van @Jan S:
Blijft 1/3 over om te beweiden met koeien. Of misschien een tunneltje.

Tuurlijk, een tunneltje, ALS je dat vergunningtechnisch al voor elkaar krijgt, kost zo,n tunneltje maar een paar ton............. peanuts vergeleken met fosfaatrechten aankopen.
Jan S
😀
Leo,s vriend
@Jan S je gaf zelf al aan, "als dat mag" en idd mag meestal niet, en bordje? laat me niet lachen.
Jan S
😀
Leo,s vriend
Quote Reactie van @Jan S:
Ik had nog meer opties gegeven. En je mag zelf ook oplossingen verzinnen. Waar een wil is , is een weg. Waar geen wil is zijn erargumenten

Meer opties........ in een weidewagen melken of een evt robot er uit? dat zijn geen serieuze opties.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
in een weidewagen melken

Geen serieuze optie?
Weidewagen nieuwe stijl: mobilemilking.nl/ Foto's: boerderij.nl/Rundveehouderij/Foto-Video/…
Hier in de buurt is een paar jaar terug een mobiele 2x14 swingover door dit bedrijf afgeleverd.
Jan S
😀
Nick83
@Jan S mogelijk is dat te weinig. Bij Campina moet je voor elke 10 koeien minimaal 1 ha huiskavel hebben dacht ik.

Wij hebben ook krappe huiskavel, met robot en nog een groot stuk over de weg liggen. Leveren niet aan Campina, onze fabriek heeft geen minimale eisen aan huiskavel. Beginnen ze dr wel over, dan weet ik het goed gemaakt: zo af en toe een weekje de weg over 's morgens 3 uurtjes en dan 's avonds nog 3 uurtjes uit laten op stukkie vlak achter de stal. Als ik dat een paar keer een weekje doe, dan kan niemand er meer wat van zeggen. 3 uurtjes bij robot vandaan kan makkelijk.
pietjepuk
@Nick83 ken er hier in de omgeving genoeg waarbij de huiskavel kleiner is dan 10 koeien per ha. stukkie aan de andere kant van de weg staat wel een draad rond maar wordt altijd gemaaid.
oldhuus
@Jan S
Ik heb 12 ha voor 70 koeien, valt dus wel mee, theoretisch mag ik er wel 120 op houden 😬
Jan S
😀
Leo,s vriend
@Jan S Hoeft niks met zin te maken te hebben, er zijn zoals geschreven vele steekhoudende argumenten waarom men niet kan weiden.
Oh ja, wie zegt dat die 1\3 groot genoeg is om "legaal "te kunnen weiden?
+1
Jan S
😀
Nick83
@Jan S ik vind weiden ook prut, maar ik doe het toch, domweg omdat ik die 1,5 ct teveel vind om ze binnen te houden. Tevens verwacht ik dat die premie komende jaren nog verder omhoog gaat.

Nog een dag of 10, dan zit ik aan de 120 dagen. Of ik ze dan per direct binnen houd weet ik nog nie, vind het wel fijne gedachte dat ik dan die mogelijkheid heb. Helft weidepremie al reeds ontvangen 🙃
+1
Leo,s vriend
@Jan S Zwelgen in zelfmedelijden, en slecht treffen? waar heb je het over?
Ik heb het super goed getroffen, en heb al helemaal geen zelfmedelijden, ik kan er alleen niet tegen dat mensen die het blijkbaar zelf heel goed getroffen hebben( grote goed beweidbare huiskavel? ) anderen gaan opleggen hoe ze het moeten doen.
Jij lijkt wel de persoon in de sketch van Finkers over de club van mensen die dicht bij het busstation wonen..........
Jan S
😀
Leo,s vriend
@Jan S Ho ho Jan, nu ga je te kort door de bocht, JIJ was degene die beweerde dat ALLE grond in principe intensief beweiden aankan, ja, in principe kan die grond dat (volgens jou) aan, maar niet elk bedrijf heeft een geschikte huiskavel, dat is waar ik op doelde.
pietjepuk
Nu komt de aap uit de mouw waarom dat de klw zo heilig is.
+1
jan is hobbyboer
@pietjepuk Leg uit aub, snap er nix van. Lees alleen maar weer dat het 'aantoonbaar' moet zijn, dus meer administratie. Deze bonus gaat dus ook aan Jan z'n neus voorbij.
pietjepuk
@jan is hobbyboer als je door klikt naar de bioversiteitsmeter kom je op een gegeven moment is van N en Ammoniak tegen.
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @pietjepuk:
de bioversiteitsmeter

Wat een gezeik, ik stuur wel een paar foto's op van mijn weilanden. Kan iedereen zien dat dit blommenland is een zeker geen industriegras.
dwers
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Wat een gezeik, ik stuur wel een paar foto's op van mijn weilanden. Kan iedereen zien dat dit blommenland is een zeker geen industriegras.

Het is gewoon een feit dat bij de (vroege) weiders meer bloemen in de weilanden staan, ben dit voorjaar even wezen toeren met de auto en heb er speciaal opgelet, bij weiders krijgt de bloem kans om te zaaien, in plaats dat het voor de bloei al weer afgemaaid is.
weurding
@dwers paardebloemen gaan meestal al voor het maaien pluizen en maai je ze af als ze nog geel zijn pluizen ze binnen een halve dag
+2
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @dwers:
Het is gewoon een feit dat bij de (vroege) weiders meer bloemen in de weilanden staan

zou dat het zijn? Ik dacht meer aan weinig maaien, niet doorzaaien, relatief weinig bemesten, en geen bestrijdingsmiddelen gebruiken.
Frans1
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
relatief weinig bemesten

Bij mij komt de mestruimte ook vol en toch veel bloemen,van sommige teveel 😅
Frans1
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
ik stuur wel een paar foto's op van mijn weilanden. Kan iedereen zien dat dit blommenland is

Ben bang dat je er niet zo makkelijk aan komt Jan 😁
dewittemotor
@jan is hobbyboer oh, oh, oh, om dat te bepalen zullen wij van RFC toch eerst een inspectie door een Qlipper laten verrichten aan 160 euro per uur.
+1
van Ittersum
@pietjepuk alles heeft een doel, wij zijn nu in het jaar 2017 maar de plannen voor 2020 liggen er al, ben ik van overtuigd.

Hoe ver is de CONO hier al in, laat duidelijk zijn, zij zijn de pioniers in dit en de aanjagers dat uiteindelijk andere melkfabrieken "moeten" volgen
+1
dorpsrandhoeve
@pietjepuk Helaas wordt dit dan weer misbruikt om andere zaken door de strot te duwen. Ik ben altijd een groot voorstander geweest van de kringloopwijzer, maar dan wel geheel vrijwillig.

Dit is geen goede zaak, dus bel en mail de mensen die in de ledenraad zitten om deze onzin te stoppen.
robbies
@dorpsrandhoeve typisch. Op een ander topic snapte je niet waarom de KLW niet omarmd werd, maar nu de plannen iets onwelgevalliger uitpakken moet iedereen in protest komen? Vul dat ding nu maar gewoon in. Het levert je vast en zeker iets op.
+1
dorpsrandhoeve
@robbies Als je goed gelezen hebt, omarm ik de kringloopwijzer. Ik ben echter nooit voor verplichting geweest. En ja jammer dat het wordt misbruikt voor andere doelen. Dat weten we dan weer voor de volgende keer.
weideboer
@dorpsrandhoeve gelukkig hebben we Cornelis , afgelopen weken bejubeld . Kan hij nu zijn stem laten horen, zwijgen is ja-knikken!!!!
+1
dorpsrandhoeve
@weideboer Eerst zien dan geloven, geen woorden maar daden.
Jan S
😀
+17
christo
Kiek, we worden allemaal tuinman. Beetje goedkoop de achtertuin van de randstad onderhouden, daar zijn we nog goed voor. Het is toch triest om melkgeld te herverdelen onder deze noemer. Paar koetjes in de wei schuppen op een rantsoen van ridderzuring en de grachtengordel is weer uitermate tevreden. Het wut tiet dat onze bestuurders fff gecorrigeerd gaan worden: rug recht houden en niet te veel bukken.
+1
kaas
Ik vind dit zeer beangstiging met het wereld natuurfonds er bij ik denk dat die er met een paar jaar veel meer eisen indrukt.
familie pelle
Is dit wat zuivel.nl (lees fc) eerst wilde verplichten voor alle melkveehouders in Nederland maar waar andere zuivelfabrieken een stokje voor staken?
+1
Hans van Bergen
Jullie hobbelen toch overal vrolijk achteraan. Zie het bandje wat Jan Cees Vogelaar al 25 jaar afdraait. Al 25 jaar roept hij dat wij Brabanders een achterlijke cultuur hebben en zie we zijn er nog steeds
+3
weurding
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
achterlijke cultuur hebben en zie we zijn er nog steeds

er zijn ook nog hele volksstammen die met neusringen en peniskokers lopen dus wat is je insteek? 😅
+2
pieta
Quote Reactie van @weurding:
peniskokers lopen dus wat is je insteek

De insteek zal wel zonder peniskoker gaan. 😁
cs-agrar
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
zie we zijn er nog steeds

Omdat het gedonder over de rest van NL uitgesmeerd word?
IJsseldelta
Nou Theodorus, weer een mooi verhaaltje voor je sprookjesbos.
+1
paul1
De maatregelen volgen elkaar in snel tempo op, misschien moet de rem er een beetje op.
+2
van Ittersum
@paul1 of is dit een ongevraagde en onwenselijke inhaalslag van onze melkquotatijdperk van bescherming en geen marktwerking. Wat we nu voor de kiezen krijgen hebben we na 1/4/15 opgeteld in de afgelopen 30 jaar amper gehad. Daardoor snap ik dat sommigen hierdoor de pijp aan Maarten geven en zeggen: "alle arbeidsvreugde ben ik nu kwijt, waar doe ik het voor". Bij gebrek aan andere competenties boer ik maar door😉.
+1
paul1
@van Ittersum ik wil eigenlijk nog een jaartje of 10 doorgaan, maar leuker wordt het er niet op zo.
+1
mlkvhoudr
@paul1 gewoon kwestie van stiff upperlip en doorrrrrrrrrrr......

Ik probeer ons bedrijf in ieder geval zo in te richten dat we zo weinig mogelijk gezeik hebben en ons met onze "core bussiness" kunnen bezig houden nl gewoon boer zijn......
+2
dorpsrandhoeve
Bel of mail de ledenraadsleden wat je er van vindt. Ik denk dat dat de enige manier is om deze onzin te stoppen.
dwers
Op de najaarsvergaderingen laten ze de leden nog even een woordje doen, maar het is toch al in kannen en kruiken.
oldhuus
@dwers
Ja dit najaar, kwamen ze een week later met allemaal nieuwe onzin de wereld in.
+7
diezel
Twee "boeren"-coöperaties die met deze samenwerking eigenlijk zeggen dat boeren schuldig zijn aan het "natuurverlies" in NL.
Is toch amper te bevatten. 😞
dewittemotor
@diezel Dat vind ik nog het ergste aan alles. melkveehouders die zich over de rug van collega boeren proberen te profileren.
+5
jan w
Het wordt tijd dat ze eens van die verrekte Bonus-Malus regeling afstappen. En dat het alleen een "BONUS" regeling wordt. Steeds meer onzin voor meer werk en minder voor de melk beuren. Moeten ze ook eens bij het personeel proberen, is het snel afgelopen. Ook met weide-melkgeld die voor een deel wordt GEJAT bij de niet weiders.
Als ze wat willen moet de bonus uit de markt komen.
j h p
De broeken worden steeds groter en groter, ze zien door al die bomen en te grote broek de diversiteit niet meer.
Ik begin me toch af te vragen hoe groot is de linkse lobby bij RFC?
weideboer
@j h p wordt tijd dat ik de afnemers eens hoor of er überhaupt wel noodzaak is tot deze soort maatregelen. Kan me een verhaal herinneren ( ging over een veterinaire kwestie)uit kippensector waar dit ook speelde en toen hebben een aantal kippenhouders met de Jumbo directie gepraat. Die zei, nee hoor dit komt volledig uit jullie eigen sector, wij eisen gewoon gezonde kippen, links of rechts om, dat maakt ons niet uit. Daar werd ook altijd geschermd met dat de retail of anderen dat zouden eisen.
j h p
@weideboer Als ik uitleg/vertel aan 'burgers en buitenlui' wat hocus pocus focus planet inhoud, vragen ze me waar de melkfabriek zich allemaal mee bemoeit. Toen ik dat de relatiebeheerder/buitendienst medewerker vertelde (excl hocus pocus 😉 ) was hij verbaasd en vroeg hij; Burgers ook. Vandaar mijn link naar de linkse lobby.
+1
KuikenenKoe
Quote Reactie van @weideboer:
Kan me een verhaal herinneren ( ging over een veterinaire kwestie)uit kippensector waar dit ook speelde en toen hebben een aantal kippenhouders met de Jumbo directie gepraat. Die zei, nee hoor dit komt volledig uit jullie eigen sector,

dat verhaal klopt,soms is het zo dat verwerkers met aanvullende eisen komen met het verhaal dat hun afnemers dit van hun eisen en zo de druk opvoeren
het is dan ook verstandig om navraag te doen wat soms makkelijker gaat dan men aan neemt
jumbo directie is gewoon benaderbaar voor producenten
+1
Frans1
@KuikenenKoemijn Chinees is niet zo goed
KuikenenKoe
@Frans1
een cursus ?
+1
Frans1
@KuikenenKoe 這的確是一種選擇
KuikenenKoe
@Frans1 zie je nou wel
als de wil er maar is komt men al een heel eind
+1
weurding
Quote Reactie van @Frans1:
mijn Chinees is niet zo goed

voedselvergiftiging gehad?
dwers
Quote Reactie van @weurding:
voedselvergiftiging gehad?

Ja bij de af(haal)val chinees.
+1
Frans1
@weurding Wij hebben een hele goede Chinees,eigenlijk Vietnamees,familie heeft al ruim 30 jaar een restaurant incl afhaalmogelijkheid,ook altijd lekker eten 👍
+1
Coen
@j h p , waar is bij RFC het GezondBoerenVerstand van ons BoerenBestuur en de ledenraadsleden?
ik krijg sterk de indruk dat bij RFC de directie via Joosten volledig de macht heeft 😞 ze hebben niets op met de eigenaren/vermogensverschaffers 😞

van de RAven-en-BOeven-bank komt ook steeds meer onzin, daarmede camoufleren ze de missers in hun core-business 😞
arie.j
Quote Reactie van @Coen:
waar is bij RFC het GezondBoerenVerstand van ons BoerenBestuur en de ledenraadsleden?ik krijg sterk de indruk dat bij RFC de directie via Joosten volledig de macht heeft ze hebben niets op met de eigenaren/vermogensverschaffers

jouw protestmail is al richting FC?
Of is sputteren alleen iets van een prikkebord?
Coen
@arie.j , ledenraadslid diverse malen op de hoogte gebracht van onze zienswijzen, laatstelijk afgelopen maandag nog 😄
janv
Quote Reactie van @Coen:
ledenraadslid diverse malen op de hoogte gebracht van onze zienswijzen, laatstelijk afgelopen maandag nog

Ook nog antwoord gehad.
arie.j
Quote Reactie van @Coen:
, ledenraadslid diverse malen op de hoogte gebracht van onze zienswijzen, laatstelijk afgelopen maandag nog

Prima als je je mening kenbaar maakt.
Hoe officiëler je reageert, hoe moeilijker men er om heen kan.
Een aangetekende brief naar het hoofdbestuur is bv. veel moeilijker te negeren dan een mailtje.
Maar dat mailtje is weer beter als alleen een nijdige opmerking tegen de rayonadviseur.
Die denkt misschien: “boer was met het verkeerde been uit bed gestapt”.
Maar als je bv. als groepje boeren een protestbrief stuurt, dan zal er denk ik toch wel een uitnodiging voor gesprek volgen .
Coen
@arie.j , er komt van hem altijd een terugkoppeling, maar veelal negatief omdat er anders is/wordt besloten 😞
+1
arie.j
Quote Reactie van @Coen:
@arie.j , er komt van hem altijd een terugkoppeling, maar veelal negatief omdat er anders is/wordt besloten

Dat is dan prima
Maar alleen ben je ook geen meerderheid.
Zaak is in zulke gevallen medestanders te krijgen..
Wat betreft het onderwerp: Het is op dit moment een hype om je zuivelproduct zo duurzaam, natuurlijk, diervriendelijk, en geproduceert met respect voor de natuur, neer te kunnen zetten.
Soms gaat men nu zover dat op het product de boer die de melk leverde staat, met foto en al.
Een soort raterace wie zich het meest positief naar de consument kan onderscheiden, dat terwille van wat extra marge.
Directeuren merken en zien die druk en verzinnen van alles, zaak is om het uitvoerbaar en betaalbaar voor melkveehouders te houden.

Een aantal boeren gaan er nu waarschijnlijk de gek mee steken .
Maar die zien (erg letterlijk) niet wat er gebeurd
+3
pieta
@arie.j Ik zie heel duidelijk wat er gebeurd en ik zeg dat dit niet vol te houden is. Je kunt niet telkens veel beter, vriendelijker, duurzamer etc. Dat is dezelfde ratrace als met de kostprijs. Daar kun je niet aan beginnen.
+2
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
@arie.j Ik zie heel duidelijk wat er gebeurd en ik zeg dat dit niet vol te houden is. Je kunt niet telkens veel beter, vriendelijker, duurzamer etc. Dat is dezelfde ratrace als met de kostprijs. Daar kun je niet aan beginnen.

Precies, en het is zaak dat boeren aangeven wat wel kan en wat niet.
En dan moeten dingen misschien maar voor een aantal boeren gelden (zoals nu biologisch of Genvrij enz.) terwijl voor de rest niet verder gegaan wordt dan wat globaal goed uitvoerbaar is met weinig kosten en moeite.
+4
Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa we gaan takkies van de boom zagen , en paardebloemen zaaien krijgen we 30 puntjes voor, tel daarbij de 45 puntjes op voor alle zinloos gedoode koeien en we houden nog punten over, men is compleet van de pot gerukt.
+1
weideboer
@Detukkeroettwente je vergeet honing in potjes doen
weideboer
Als toetje; e-pages.dk/lc/2241/… als u na dit alles nog niet gestresst bent, bent u ondernemerwaardig
Coen
@weideboer , ben jij voor je inkomen dan afhankelijk van die GLB-gelden?
+1
weideboer
@Coen ik eet alleen taart met slagroom en wat je gewend bent is moeilijk te verteren als je het dreigt kwijt te raken
Groen1
"Nog een toetje", Natuurorganisaties: Zoek naar een duurzame aanpak van ganzen, met natuurinclusieve landbouw. Boeren die in hun bedrijfsvoering rekening houden met de natuur, zorgen voor meer bloemen en vogels in het landelijk gebied. De natuurinclusieve landbouw, die aansluit op de toenemende vraag van markt en samenleving, zal er ook voor zorgen dat de schade door ganzen op termijn afneemt. Het is deze duurzame aanpak waar It Fryske Gea, Natuurmonumenten en Vogelbescherming voor pleiten. Ze zien niks in het afschieten van een paar honderdduizend ganzen per jaar. In de tijd dat er toegewerkt wordt naar natuurinclusieve landbouw op voldoende schaal, moeten de ganzen vier maanden winterrust krijgen, in de periode dat de grasgroei nagenoeg stilstaat. Dan richten ze weinig schade aan. De oppervlakte aan foerageergebied, waar boeren ze tegen een vergoeding opvangen, moet voldoende zijn en op de goede plaatsen liggen, zodat de ganzen van elders daarheen kunnen worden verjaagd. De natuurorganisaties noemen het vrijwillige karakter van deelname van boeren aan foerageergebieden als voorbeeld. Dit was onduidelijk voor de ganzen die niet leerden waar ze moesten zijn. Daarnaast zagen jagers, die de klus in hun vrije tijd moeten klaren, geen kans om de ganzen effectief van elders naar de gedooggebieden te verjagen. De bedenkers van het plan stellen voorts vast dat het aantal winterganzen de afgelopen jaren amper groeide, terwijl de financiële schade wel toenam. Dezelfde ganzen aten meer gras en de prijs van vervangend voer steeg. Steeds opnieuw opjagen, betekent volgens de natuurorganisaties dat de ganzen ook steeds weer energie verliezen, waardoor ze moeten bijtanken. Zodoende neemt de gewasschade toe. Het plan om jaarlijks tot maximaal 200.000 ganzen af te schieten, druist volgens de bedenkers van het alternatieven tegen internationale afspraken en wordt ,,waarschijnlijk juridisch onhoudbaar’’ geacht.
lc.nl/friesland/…
Frans Z.
Alle melkfabrieken maken hetzelfde poedertje en papje.Er is nu een ratrace ontstaan over de rug van de boeren om de consument over te halen een product te kopen.Het product zou eigenlijk zo goed en lekker moeten zijn dat de consument er niet omheen kan.
Frans1
@Frans Z. Dat is het al,dus men moet zich op een andere manier onderscheiden
sorry
De jongens en meisjes van de ledenraad zullen wel unaniem voor het plan stemmen......
sorry
Als de maatschappij de biodiversiteit belangrijk vindt, er staan genoeg biologische produkten in de schappen....
weideboer
@sorry had toch gehoopt en verwacht dat er meer prikkers via dit forum nu vragen gaan stellen aan Cornelis. Maar van beide kanten stil......een te heilig persoon?
+1
cornelissen
@sorry Bij de herverkiezing vraag ik naar hun stemgedrag,dan kunnen ze moeilijk een antwoord ontwijken,hoewel ik een keer heb meegemaakt, dat iemand zei: daar geef ik geen antwoord op, want ik kom er toch wel in.
+1
jan is hobbyboer
Mijn onkruid wordt nog geld waard, wie had dat een jaar geleden kunnen dromen. Cornelis zit er nog maar net en naast goede melkprijs, afschaffen kwantumkorting en zomerkorting, verhogen weidepremie krijgen we ook nog waardevolle fosfaatrechten. Zoveel geluk kan een mens bijna niet dragen, gelukkig hebben we KLW nog. RFC bedankt voor al deze levensvreugde.
+2
robbies
@jan is hobbyboer waarschijnlijk kunnen de grote jongens de biodiversiteitsverplichting straks ook nog afkopen door een contract aan te gaan met derden. Een soort VBO (vervangende biodiversiteitsovereenkomst). Beur je nog meer
wouter bos
@robbies zo doen de chinezen het nu ook al om aan hun klimaatverplichtingen te voldoen. Alles is met geld te koop.
+2
KuikenenKoe
Quote Reactie van @robbies:
Een soort VBO (vervangende biodiversiteitsovereenkomst).

slim bedacht
die hoge brabantse intelligentie komt er toch wel uit , wat gaat zo iets ongeveer kosten ?
robbies
@KuikenenKoe vermoedelijk net iets minder dan de toeslag zal zijn.
weideboer
@robbies denk dat dan(kun je nu bijna wel beredeneren) dat het weidepremie hier ook in verwerkt gaat worden. De huidige financiering houdt namelijk wegens succes geen stand. Het verschil zal zeker 5 cent zijn, let maar op. Maar natuuuuuurlijk bent u vrij in keuze.....
robbies
@weideboer ws gaan we een duurzaamheidstoeslag betalen die we later weer terug kunnen verdienen
weideboer
@robbies en via het bonus malus systeem heft elk dergelijk systeem zichzelf op wegens succes tenzij ze het bonusbedrag vastzetten en de malus het gat moet dichten. In dat geval is het een tweede "brabant-wurg-systeem"
Frans1
weideboer
@robbies nog meer
jan is hobbyboer
Meeste boeren worden helemaal gek van onkruid in hun land, dus ik denk dat ook deze premie binnen de korste keren op centen per liter gaat liggen, je zult toch een flinke stok moeten hebben om de gemiddelde boer van z'n industriegras af te krijgen. Als ik zie op wat voor gazongras de meeste koeien in dit land geweid worden dan is er nog een hele weg te gaan.
weideboer
@jan is hobbyboer 10000 kg koe is gewoon voorbij
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @weideboer:
10000 kg koe is gewoon voorbij

rond de 9000 vind ik genoeg. Ligt helemaal aan koe. Sommige kunnen het makkelijk aan. Mijn rooie Hvezda die hier ergens op foto staat is op moment voorspelt na 73 dagen op 11705 liter met 3.32 eiwit (en nog lager vet) voorspelt, is absoluut niet mager en ook nog drachtig bij eerste rietje van Apples Absolute gesexed. Helaas zijn ze niet allemaal zo, want dan was het wel erg makkelijk om boer te zijn. Heb ook een Golden Dreams vaars die 6600 liter al genoeg vind om er mager bij te worden en ook nog niet meteen drachtig te worden. Maakt het leven wel leuk om te proberen steeds betere koeien te krijgen.
m uut m
@jan is hobbyboer
Het is maar net wat je betere koeien vindt.
Ik heb er jersey koeien bij lopen die meer vet/eiwit produceren dan jouw hvezda
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @m uut m:
Het is maar net wat je betere koeien vindt

Dat zeker. Maar ik ben dolgelukkig met deze rode koe, beste exterieurkoe die ik ooit gehad heb, nooit kunnen dromen dat ik zo'n koe kon fokken. Als ze 3000 liter minder zou geven was ik er nog dolgelukkig mee. Ik heb ze ooit voor 1700 euro kunnen verkopen, maar toen ik graag 10x zoveel wilde hebben voordat ik er over na wilde denken was handel snel voorbij 😄
m uut m
@jan is hobbyboer
Arbeidsvreugde is ook belangrijk.
En je moet maar zo denken alle bonussen en toeslagen gaan per kg melk.
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @m uut m:
Arbeidsvreugde is ook belangrijk

Dit soort koeien is de enige reden waarom ik nog boer. De shit er omheen probeert stelselmatig om mijn vreugde te bederven, en dat lukt soms ook wel een beetje, maar gelukkig nog niet genoeg om een bord in de tuun te zetten.
Frans1
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Dat zeker. Maar ik ben dolgelukkig met deze rode koe, beste exterieurkoe die ik ooit gehad heb, nooit kunnen dromen dat ik zo'n koe kon fokken. Als ze 3000 liter minder zou geven was ik er nog dolgelukkig mee. Ik heb ze ooit voor 1700 euro kunnen verkopen, maar toen ik graag 10x zoveel wilde hebben voordat ik er over na wilde denken was handel snel voorbij

Dit is passie 👍 👍
Frans1
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Heb ook een Golden Dreams vaars die 6600 liter al genoeg vind om er mager bij te worden

En dan schop jij tegen mijn MRY vaars die voorspeld wordt op ruim 8200 kg met 4.70 vet 😄
BamBam
Jemig, jullie kunnen alleen maar zeuren
we leven niet op een eiland
ik heb vorig jaar duidelijk tegen dhr Keurentjes gezegd dat ik de overheid niet vertrouw en geen knip voor de neus waard vind en dat we als fc (de sector moet eerst vergaderen en ruzie maken) beter het voortouw kunnen nemen en proactief kunnen zijn. Hij heeft blijkbaar mijn woorden ter harte genomen.
Dus FC hulde! Ga zo door.
En degene die vind dat ie zielig is en vind dat ie al genoeg doet voor zijn melkgeld, verdiep je eens in de politiek en hun standpunten en het alom zijnde gebrek aan verstand daar.
weideboer
@BamBam het laatste woord is altijd aan de dwazen(de politiek) , het enige probleem is dat zij altijd kiezen voor de emotie boven de feiten. Een deel zit er hoogstens vier jaar daar om via slijmslijm voor hun terug te komen of een opstap te maken naar elders. Je kunt als melkveehouder niet om de vier jaar je beleid aanpassen. De strekking om dan maar zelf het voortouw te nemen ben in ook in principe een voorstander van maar niet om een stel idioten voor te blijven. Je past je dan aan aan het negatieve en je bent continue bezig jezelf te verlagen en de schade te beperken. Het lijkt zo Frankrijk wel , we eisen vooraf gewoon 10% en als we uiteindelijk 5 overhouden kunnen we altijd zeggen dat we er na overleg eruit zijn gekomen, zo werkt het niet!!! Dus hulde als rfc het voortouw neemt maar wel op basis van feiten, eerlijkheid en niet noodgedwongen
+1
Wiebren
@BamBam De ontwikkeling van de biodiversiteitsmonitor is al een jaar of 6 geleden gestart. Uitvoering en uitbetaling op maat duurt nog wel eventjes ook. Maar inderdaad, beter pro-actief dan negatief. Een flink deel van de plus op de melkprijs komt van een goede kwaliteit en een goede onderhandelingspositie. Dat betekent ook kijken naar wat de afnemer belangrijk vindt. Die laat zich geen bulkmelk meer door de strot duwen door een grote coöperatie waar ze niet omheen kunnen.
pieta
@Wiebren Heb jij een visie op hoe we elkaar als boeren de komende jaren proberen te overtreffen keer op keer? Er mag best af en toe eens wat veranderen en iets gevraagd worden. Maar ik vind zo langzamerhand dat we zwaar overvraagd worden.
+1
Wiebren
@pieta heel kort samengevat: we lopen achter de feiten aan. Waarbij feiten wat mij betreft dominante ontwikkelingen zijn en niet perse alleen wetenschappelijke feiten.

Daarbij staat het ontwikkelen van je boerenbedrijf (zodat het bij de tijd blijft en overdraagbaar voor een volgende generatie) bij de meeste boeren voorop en daarbuiten bestaat een wereld die producten van je koopt. Hoe je netjes en efficiënt boert weet iedereen in het boerenwereldje maar daarbuiten bijna niemand meer. (Los van de vraag of er maar 1 manier is).
Die wereld die producten van je koopt zie je zelf als boer amper. Dat die wereld ook nog anders tegen je bedrijf aankijkt dan jezelf is een tweede punt.

Dat wederzijdse onbegrip, of die twee werelden, dat botst nu. Als boer krijg je het idee dat alles tegelijk komt, terwijl het eigenlijk al een jaar of 20 zichtbaar is. Alleen het is telkens 'weg-georganiseerd'. Door LTO, door zuivelcooperaties, voercooperaties, bank(en). En niet te vergeten politiek CDA/VVD. De kracht daarvan is al bijna gebroken. Nu zijn er dus telkens brandjes die geblust moeten worden.

Wat nodig is zijn twee dingen:
-duidelijk uitleggen door boerenvoormannen dat de wereld is veranderd en waarom dat gebeurt. Nu is het hapsnap.
-keuzes maken om te zorgen dat boeren voor de komende generaties weten welke kansen er zijn en wat er opgelost moet worden. Liefst bij de basis beginnen (bodem)
christo
@Wiebren Het is een vreemde situatie als je buiten de landsgrenzen ziet wat er gebeurt. Ooit in China geweest? Daar stapelen ze dieren omdat ze geen honger willen lijden. Het is in en in triest dat de volgevreten gemiddelde Nederlander de tijd heeft om te bepalen wat er op gronden van boeren, die er 80000 euro per hectare voor aftikten, moet groeien. Duurzaam produceren is een must om de aardbol leefbaar te houden, snap ik zelfs. Dat men het argument gebruikt dat wij de wereld niet hoeven te voederen met onze bulkproductie neigt naar het promoten van een aardbolbevolkingsquotum. Vind ik nogal egoistisch.
robbies
@christo
Quote:
er op gronden van boeren, die er 80000 euro per hectare voor aftikten

Wat wij er voor betalen roest de consument aan zijn reet
Wiebren
@christo die reactie kan ik goed begrijpen, meten met twee maten komt hypocriet over. Maar Nederlandse burgers de maat nemen omdat ze 'niet beter weten' of 'ze zouden moeten waarderen wat ik doe' kan nog zo terecht voelen voor jezelf, diezelfde burger heeft weer heel andere zorgen en beelden. Met wijzen naar China los je de vraag die je buurman stelt niet op. Misschien wel heel letterlijk 'beter een goede buur dan een verre vriend'. Beide is misschien nog mooier.
Twentsch Land
@Wiebren

Een groot gedeelte ligt wel degelijk bij de burger.....ze willen allemaal wel dit en dat maar iets meer er voor betalen willen de meesten ( nog ) niet
+1
jan w
@Wiebren
Dan moeten ze komen met alleen een bonus systeem. Nu wordt er net gedaan of de melkveehouders liefdadigheidsinstellingen zijn, maar dat zijn de echter niet. En we kunnen ook nog een beter product produceren, maar daar moet ook wat tegen over staan. Een directeur bij RFC , mag ik aannemen dat die ook meer verdiend dan een productie-medewerker, dit omdat er andere eisen aan gesteld worden. Ik ben zelf een weider, maar het malus systeem van de weide premie is gewoon een verkapte vorm van gappen. En de KLW. voor diegene die er nog niet aan mee willen doen, laat die er nog alsjeblieft buiten. Dit beinvloed de cijfers in onbetrouwbare zin.
Er zou een systeem voor komen die vorig jaar januari af zou zijn, maar er zitten nog veel fouten in. Ik vind het zelf een waardeloos systeem. Vorig jaar was het mogelijk om de gegevens van de KLW van de WUR in te lezen. Dit jaar niet meer. Verder was het ook niet overal mogelijk om de cijfers 1 op 1 over te nemen. Gewoon een waardeloze boel. Maar er worden wel melkveehouders op afgerekend.
+1
Wiebren
@jan w er wordt niemand afgerekend door RFC op wat uit de KLW komt, alleen het wel of niet invullen. Dat je niet meer handmatige gegevens mag inlezen heeft te maken met betrouwbaarheid van gegevens. Iedereen weet wat er thuis achter de pc allemaal uitgevreten wordt. Wil je een erkende KLW krijgen voor afrekenen op fosfaatrechten bijv dan moet de datastroom geborgd zijn (los van of het verstandig is om te gebruiken).

Je haalt je ergernis over de manier van 'opleggen' en de uitvoering van onderdelen door elkaar. Als het principe je niet aanstaat moet je dat ter discussie stellen, niet hoe het op je bedrijf opgelegd wordt. Het antwoord gaat dan logischerwijs over de techniek (zoals ik hierboven ook doe over inlezen KLW).

Er is bovendien een verschil tussen 'mogen leveren met een minimumpakket aan eisen' en een 'premium in de markt omdat je meer levert'. Eerst meer betalen dan ga ik wel meer doen is niet aan de orde in een bulkmarkt. Dan is het 'voor jou 3 anderen'. In NL denken we wel vaak dat we ons onderscheiden maar dat denken ze in het buitenland ook. Wij lopen bijvoorbeeld hopeloos achter met een tool om carbonfootprint te berekenen. Als je dan zegt dat je de laagste CO2/kg melk hebt en er wordt gevraagd om bewijs dan is en 'tool in ontwikkeling' niet zo sterk.
sorry
Ze kunnen toch gewoon een groen vinkje op het melkpak zetten...
christo
@Wiebren We rekenen ons arm i.p.v. rijk.
Wiebren
@christo als je dat niet wilt moet je uit de trein stappen, is al onmiskenbaar 30 jaar aan de gang toch? Er zijn in NL genoeg boeren die onderscheidende diensten of producten aanbieden en er beter voor betaald worden dan de massa.
+1
christo
@Wiebren Je weet heel goed dat het niet lukt om emotie om te buigen met argumenten. Dus lekker blijven polderen met het wnf en de partij van de dieren en de sector langzaam laten doodbloeden zou ik zeggen. Brabant geeft het goede voorbeeld. Vroeger werd er incidenteel vee geruimd ivm ziektes. Nu ruimen we boeren. Het moet de linkse elite toch een heerlijk gevoel geven dat Brabant het begin is van deze ruimingen.
Dan mag je rustig reageren dat de samenleving veranderd is. Ik schaam me er voor om hier deel van uit te maken. Iig vertik ik het om het als een gegeven te accepteren dat er, gevoed door emotie, geen ruimte is voor het aantal stuks vee in Nederland binnen het p-plafond. Schijnbaar hebben we er weer een emotieplafond bij: zo min mogelijk vee in ons te dichtmetmensenbevolkt land.Ik denk dat je als het zo door gaat, je weer vast na kunt denken over je volgende werkgever. Zou natuurinclusive de burger wel zoet kunnen houden? Ook in die kringloop heb je vieze vervuilende dieren nodig.

Rfc maakt er een puntje van dat de weidende koe het zo goed doe bij de chinezen. Geloven we als boer allemaal direct, slikken kunnen we als de beste.
In China bouwen ze ondertussen flats van 100000 zeugen waar op de onderste verdieping de varkens direct naar de naastgelegen slachterij gaan. Daar zal vast weidemelk in de kantine van de slachterij te vinden zijn.
pieta
@christo Prikker Strik vertelde hier ook hoe dol ze zijn op Canadese babymelkpoeder, zulk goed spul maar geen weidegang. Weidegang is gewoon een marketingstrategie van RFC. Benoem het ook zo en had ieder lid er in meegenomen. Wat lagere eisen stellen voor eenieder. En premie voor wie meer doet.
m uut m
@pieta
Canada stelt geen ruk voor qua export.
pieta
@m uut m Heb je cijfers?
jan w
@Wiebren
Door een betrouwbare KLW denk ik dat we aan moeten tonen, dat de door brussel opgelegde bemestingsnormen niet kloppen. Dat we richting evenwichtsbemesting moeten. En wij kunnen ook zeker een nog beter en gezonder product afleveren en dat is ook nodig. Maar dan moeten er wel mogelijkheden zijn en blijven om dat te doen. Het Co2 verhaal is weer een heel ander verhaal. Waar ik ook af en toe de twijvels wel bij heb, hoe we ermee om moeten gaan. Hiermee wil ik zeggen het afschuiven van het probleem. Als ik zelf gras droog, ben ik daarin fout bezig. Als ik gedroogde pulp aankoop ben ik goed bezig, want dan ligt de verantwoording bij een ander.
Een ding wil ik over RFC kwijt. En dat is ikke, ikke ikke en de boeren kunnen stikke.
Voorbeeld: Voor 4 jaar geleden kregen wij een positieve uitslag voor salmonella. Alle toeters en bellen gaan rinkelen. 3 weken later kreeg ik een brief van "Helaas, hebben ze bij Qlip een fout gemaakt". Er kan nog geen excuses af. En ik heb tot 2 x toe navraag gedaan en tot 2 x toe via Amersfoort Qlip aan de telefoon gehad, dit om te vragen hoe en waarom. Ik heb nooit geen antwoord gehad. Zo gaat dat iedere keer.
christo
@jan w We leggen toch meer co2 vast in onze gewassen dan dat we uitstoten. Daar wordt voor het gemak maar even aan voorbijgegaan. Hoe duurzaam wil je het hebben?
Ik vind je opmerking over RFC terecht. Hoe krijgen ze het bedacht dat je eerst een persbericht eruit doet en dan zegt dat de leden beslissen. En dan nog vreemd vinden ook dat de kloof tussen de leden en RFC groter wordt. Het geeft goed aan hoe ver men van de leden af staat. Hier thuis zijn we gewend om intern op 1 lijn te zitten voor er een persbericht uit gaat. Ik kan RFC hetzelfde aanraden.
+1
m uut m
@jan w
betrouwbaar en klw gaat niet samen.
jan w
@m uut m
Dat is onzin.
pieta
@jan w Ik zeg: vervang klw door biologisch en het blijft onzin. 😁
robbies
@pieta jij vindt alles onzin wat niet in jouw bedrijfsvoering past Pietje
pieta
@robbies Heb je wel gelezen waar ik op reageerde?
robbies
@pieta ja hoor en daarbij constateerde ik dat jij het vrij makkelijk naar jouw kant redeneert. Je vindt bio onzin, maar de KLW een mooi middel. Weidegang wil je best toepassen als 2 droge koeien volstaan. Betalen voor weidegang van je collega's is oneerlijk, net als biodiversiteit afrekenen. Grondgebondenheid vindt je prima, maar wel pas als je je referentie mag houden én met een lange aanloop er naartoe.

Ik vind je een beste vent om mee te discussiëren, maar zodra iets te hard afwijkt van jouw bedrijfsvoering schiet je het af.
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Je vindt bio onzin, maar de KLW een mooi middel

Ik vind biologisch geen onzin en de KLW ook niet. m uut m maakt een vergelijking tussen klw en alleen maar fraude/gesjoemel. Ik zeg vervang klw door biologisch en het blijft onzin. De vergelijking en het samengaan is onzin. De KLW en Bio niet. Is het je nu duidelijk.
En met weidegang is het niet zo dat ik niets wil doen. Ik wil dat een gemakkelijker begin gefaciliteerd wordt. Als bedrijven eenmaal wat vee aan het weiden zijn kunnen het er zo maar meer worden. Nu is het een beetje als moeten beginnen met over een 7 meter brede sloot springen. Dat wil maar niet lukken.
En ik ben niet op de biodiversiteit tegen maar op bonus-malus systeem. Oftewel in boerentaal dat we het zelf moeten betalen. Je moet het verkopen.
robbies
@pieta
Quote:
je moet het verlopen

We worden geacht het te doen. We verkopen onszelf als landschapsbeheerders, maar dan wel het landschap zoals wij het willen. De burger moet het maar nemen zoals wij het willen; maïs, aardappelen en graslanden als biljartlakens. Blijkbaar is dat niet het gewenste landschap, dus dan moeten we schakelen. Past je dat, dan doe je mee. Past je dat Niet, dan betaal je mee voor diegenen die het wel kunnen/willen. Fair and square, ongeacht of het nu over weidegang of biodiversiteit gaat
pieta
Quote Reactie van @robbies:
We verkopen onszelf als landschapsbeheerders

Tja, als je er zo inzit dan helpt het niet meer. 😁
robbies
@pieta ik zit er zo niet in en zie liever strakke percelen en rechte akkers. Ik hoor het alleen als argument voor ons bestaansrecht. Maar als de burger zich graag een ander landschap aan wil laten praten, dan moeten we maar flexibel zijn. De kop in het zand steken blijkt ook niet te werken
+1
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Maar als de burger zich graag een ander landschap aan wil laten praten, dan moeten we maar flexibel zijn

Maar als de burger zich graag een ander landschap aan wil laten praten, dan moeten ze maar betalen naar mijn bescheiden mening
robbies
@pieta dus mag een ander het oplossen? Jij hebt het collectief nodig om je mestrechten te mogen houden, want volgens mij ben je een voorstander van een generieke korting voor iedereen, grondgebonden of niet. Maar als het gaat over maatschappelijke waardering voor biodiversiteit of weidegang, dan is het ieder voor zich?
+2
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Maar als het gaat over maatschappelijke waardering voor biodiversiteit of weidegang, dan is het ieder voor zich

Als ik wat wil dan moet ik er voor betalen in de winkel. Ik lever zelf een product aan mijn eigen coop en dan moet ik ook gaan betalen. Ik vind dat niet de goede manier. De extra inspanningen die geleverd worden moet je verkopen en niet als korting bij een ander weghalen. Dat vind ik een verkeerde insteek.
Ik voorspel het volgende: hierna komt de keuze om zelf de bermen te onderhouden, we voeren bonus-malus in, daarna gaan we ook alle fietspaden onderhouden, het bonus-malus systeem bevalt ons prima, daarna komen de wegen buiten de bebouwde kom ook voor onze rekening enz enz.
+1
hans1980
@robbies
"DE BURGER" = 1% van de burgers o.a. ultra linkse mensen die hun kansen zien nu boerenbelangen lto meer richting links (milieu ) gaat maar ook RFC slaat Totaal door..
+2
robbies
@hans1980
Quote:
"DE BURGER" = 1% van de burgers o.a. ultra linkse mensen die hun kansen zien nu boerenbelangen lto meer richting links (milieu ) gaat

1% is wel een kleine onderschatting, denk ik. De burger heeft echt wel een mening over de veehouderij, maar ventileren dat niet rechtstreeks. Heb jij je buurman ooit gevraagd wat hij vindt van jouw bedrijfsvoering? Dat ze niets zeggen wil niet zeggen dat ze er geen mening over hebben.

Ik denk dat heel veel prikkers hier te maken hebben gehad met bezwaarprocedures van de buren bij plannen. Ik zeg niet dat het beleid van RFC dat gaat voorkomen, maar als 8 vd 10 boeren hun koeien buiten doen en nummer 9 en 10 zorgen voor wat leuke akkerranden en we betalen er allemaal aan mee, dan heb je iig een beter verhaal ivm alles opstallen en gladgestreken biljartvelden. Of iig een beter verhaal als de boodschap: wil je koeien in de wei of bloemetjes? Dan betaal je er maar voor
+1
zwier
@pieta Als bedrijven eenmaal wat vee aan het weiden zijn kunnen het er zo maar meer worden. Nu is het een beetje als moeten beginnen met over een 7 meter brede sloot springen. Dat wil maar niet lukken. Pieta, Volgens mij kan je makkelijk beginnen met deelweide gang en dan na een paar jaar als alle koeien er aan gewend zijn gewoon beginnen met weiden, makkelijker kunnen we het niet maken.
pieta
Quote Reactie van @zwier:
Volgens mij kan je makkelijk beginnen met deelweide gang

Om te voldoen aan eisen van deelweidegang moet 25% van al je runderen 120 dagen buiten. Wij hebben 120 mk en een 80-90 stuks jongvee (rosé hebben we al overgeboekt naar een ander UBN). Dan moeten er ruim 50 naar buiten. Dat vind ik er al behoorlijk wat. En is voor mij toch wel een beetje die 7 meter brede sloot.
robbies
@pieta wat moet je met zoveel jongvee? Zoveel uitval of toch nog groeiambities?
pieta
@robbies We zijn aan het minderen. 😁
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Grondgebondenheid vindt je prima, maar wel pas als je je referentie mag houden én met een lange aanloop er naartoe.

Ik pleit inderdaad voor een fatsoenlijke overgangstermijn. Verder ben ik helemaal niet tegen grondgebondenheid. Momenteel zie ik geregeld het aantal GVE wat ik op mijn bedrijf heb. Deel ik dat aantal GVE door al mijn hectares in gebruik in Gelderland dan kom ik op 2.41. Dus zelfs plan JC Vogelaar ligt binnen handbereik.
m uut m
@pieta
Jullie geloof in de klw is aandoenlijk.
Maar net als met alle geloven het is niet bewezen. Vandaar dat ze het ook geloven noemen.
pieta
@m uut m Biologisch kun je ook wel een geloof noemen. Ik zal niet zeggen dat de KLW waterdicht is maar dat is biologisch boeren ook niet.
Ik vind de KLW een heel goed instrument voor bedrijven om aan te tonen dat ze andere excreties hebben dan het forfait. Controle daarop dient natuurlijk wel goed te gebeuren. Dat daar nog steeds een groot pijnpunt zit weet ik ook wel. Maar daarvoor hoef je de KLW niet keer op keer af te kraken.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @pieta:
Maar daarvoor hoef je de KLW niet keer op keer af te kraken
Iedereen, en dan ook IEDEREEN (óók degenen die er voordeel bij hebben) weet dat de KLW (en ook al die andere mestbroddelwerkjes van de afgelopen 20 jaar) niet deugt. In een zichzelf beschaafd noemend land zou dat al genoeg reden moeten zijn om hier onmiddellijk mee te stoppen. Dat vraagt niet, maar schreeuwt zelfs om problemen.

Stel dat je een toren bouwt waarvan je weet dat het fundament niet deugt, wat gaat er met die toren gebeuren denk je?
Coen
@kanniewaarzijn , die KLW komt ook uit de koker van ZLTO, en dus ook maar terugzetten naar AF 😄
kanniewaarzijn
@Coen Met ingang van gisteren.
George
Quote Reactie van @Coen:
KLW komt ook uit de koker van ZLTO

Man schei nou toch eens uit met je ZLTO , het is gewoon de LTO een compleet drama en één pot nat.
m uut m
@George
Even als minas is de klw door de zlto bedacht.
George
Quote Reactie van @m uut m:
Even als minas is de klw door de zlto bedacht.

Waar kan ik dat controleren of dat door ZLTO is bedacht? LTO is gewoon één pot nat.
Die Protestantse Clan geeft alleen graag alle Brabanders de schuld .
m uut m
@George
Ik hang helemaal geen geloof aan en had altijd het motto "leven en laten leven".
Dat het mestbeleid in nederland door de dikke vinger van de kc steeds ter bescherming van de intensieve bedrijven was kon ons eigenlijk niet jeuken.
Maar dat hierdoor de klw en fosfaatrechten uit is ontstaan dat voelt zeer onrechtvaardig.
Het probleem is niet gemaakt door extensief maar de rekening komt daar wel te liggen.
Een lto die gerund wordt door zlto daar heb ik voor bedankt.
Ik heb ook in de mail destijds aangegeven dat ik het jammer vindt dat je niet alleen plaatselijk lid kan zijn.
+1
George
Quote Reactie van @m uut m:
hang helemaal geen geloof aan en had altijd het motto "leven en laten leven".

Waarom haal je het er dan bij?
m uut m
@George
Omdat het een katholiek bolwerk was.
Twentsch Land
@m uut m

Man wat zit je toch weer te .......

Weet jij zo even uit je hoofd uit welke 3 partijen het CDA is onstaan ?
m uut m
@Twentsch Land
Noem jij even de cda minister-president en de landbouw minister van de laatste 40 jaar die niet katholiek was.
Twentsch Land
@m uut m

Oh dat weet ik niet zo precies....heb me daar niet mee bezig gehouden maar er ligt me wel wat bij dat Balkenende ... bukman en verbrug niet rk waren maar weet het niet zeker dus even onder voorbehoud en er zullen er vast nog wel wat meer zijn....maar even terug naar het begin....het CDA is ontstaan uit verschillende christelijke geloven.......
robbies
@m uut m Cees Veerman. Klaar nu?
George
Quote Reactie van @m uut m:
katholiek bolwerk

Jeetje wat ben jij een eng persoon. We kunnen als katholieken maar beter op onze hoede zijn voor zulk soort volk als jou.
+1
pieta
Quote Reactie van @m uut m:
had altijd het motto "leven en laten leven"

Dat je dat in de verleden tijd schrijft is in ieder geval een correcte keuze. 😁
+1
m uut m
@pieta
Jammer dat het niet meer kan.
pieta
@m uut m Dat vind ik ook het jammere van het hele verhaal waar we met zijn allen in terecht zijn gekomen. Jij "verwijt" mij ook nog wel eens wat heb ik het idee terwijl wij amper gegroeid (zeker niet meer dan de 10% dieren en minimaal de 10% efficiency) zijn in vee en wel veel in grond. En ja, we zijn nog enigszins intensief maar in mijn beleving is een 20.000 kg/ha superextensief.
m uut m
@pieta
De klw is gebaseerd op jouw bedrijfssysteem veel mais met veel voer aankoop en de koeien op stal zelfs dan nog zitten er veel rekenfouten en aannames in.
Het feit dat je vrij simpel de zaak kan manipuleren maakt het er ook niet betrouwbaarder.
Ja dan blijf ik de klw afzeiken ik moet er niet aan denken dat de klw ook nog resultaat verplicht wordt zoals hansje en jij graag wilt.
+1
pieta
@m uut m En nu moet ik dan biologisch eigenlijk dus af gaan zeiken omdat het op jouw bedrijfssysteem gebaseerd is. Daar heb ik nou dan weer geen zin in.
+1
m uut m
@pieta
Dat wij biologisch zijn gaan boeren daar heb jij geen last van.
Het hele geouwehoer over klw en fosfaatrechten is om jouw soort bedrijven in de benen te houden.
Hier heb ik wel last.
Het zal helemaal het toppunt zijn als door een fraudegevoelig systeem resultaat verplicht te laten worden wetende dat de extensieve bedrijven niet de tools hebben om de klw positief te beïnvloeden.
Dat intensief dan meer vee kan houden op de zelfde fosfaatrechten dan extensief zou absurd zijn.
+1
pieta
@m uut m Dat jij meent dat je verheven bent boven ieder ander kan ik ook niet helpen. Maar even serieus, ik meld dat ik geen zin heb om biologisch af gaan te zeiken en dan krijg ik meteen zulks een reactie van je. Beetje zielig hoor.
Dat de KLW jou niet past kan, of we hem ooit moeten gaan gebruiken mbt fosfaatrechten weet ik niet. Wel zou ik er graag mijn generieke korting mee terug kunnen verdienen. Moet ie verplicht zijn voor iedereen: voor mij hoeft dat niet.
m uut m
@pieta
Ik heb geargumenteerd waarom ik de klw afzeik.
Dat jij daar toch graag gebruik van wil maken dat snap ik.
Jij weet donders goed hoe je de klw het best naar jouw hand zet.
Coen
@m uut m , vrijstelling KLW onder zeg maar 2,5 gve per ha op de GO en weidegang.

de volledige intensieve melkveehouderij aan de KLW, maar dan ook alle input / output en eigen ruwvoerwinning / eigen mestplaatsing via de weegbrug en alles bemonsteren.
m uut m
@Coen
De loonwerker komt met volle wagens.
Vrachtje kunstmest uit oosten als strooisel op papier.
oldhuus
@m uut m
Ben je nog nodig, weet wel een die heeft de schuur vol staan, kun je zo wat big bags ophalen. Ik ben niet meer nodig heb al voer genoeg..
m uut m
@oldhuus
Ik red het prima zonder kunstmest.
+1
oldhuus
@m uut m
Strooi dit jaar eerste snee 150kg sulfan kas, tweede snee 75kg, en paar percelen strooi ik helemaal niet meer, want dan strooi ik voor een ander en leg ik er geld op toe.. Vorig jaar ook maar de helft gebruiksruimte gestrooid, na de 3e snee helemaal niet meer dus grond is wel wat gewent inmiddels.
Coen
@m uut m , dan op elke dam ook nog maar een NVWA-controleur met een zakboekje 😞
+1
m uut m
@Coen
Dat zou de enigste manier zijn om de klw te borgen.
+2
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Coen:
vrijstelling KLW onder zeg maar 2,5 gve per ha op de GO

Vrijstelling voor iedereen, afschaffen die onzin. Door een vrijstelling te geven accepteer je al dat het ding enige betrouwbaarheid heeft. Dat is onzin, de resultaten komen de intensieve jongens goed uit, dat is wat anders dan relevantie. Het is een RFC/LTO tool om politiek mee te bedrijven.

Waarschijnlijk kan Wieberen je de waarheid over die KLW nu ook wel uit de doeken doen, alhoewel z'n nieuwe clubje misschien ook wel weer om politieke redenen achter deze onzin aanloopt.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
kan Wieberen je de waarheid over die KLW nu ook wel uit de doeken doen
Welnee, dat snapt ie zelf niet eens.
+4
jan w
Quote Reactie van @m uut m:
De klw is gebaseerd op jouw bedrijfssysteem veel mais met veel voer aankoop en de koeien op stal zelfs dan nog zitten er veel rekenfouten en aannames in.Het feit dat je vrij simpel de zaak kan manipuleren maakt het er ook niet betrouwbaarder.Ja dan blijf ik de klw afzeiken ik moet er niet aan denken dat de klw ook nog resultaat verplicht wordt

Het bovenste deel slaat niet op de kringloopwijzer, maar zit er in verwerkt. Daar praat je over de BEX. Bij de KLW wordt jouw grond ook bij betrokken. In de meeste gevallen halen de intensieve bedrijven hun voordeel op de bex en de extensieve bedrijven halen hun voordeel uit het grondgebruik.
Ik wil je wel een keer uitnodigen als we een bijeenkomst over de bodem hebben. Dat is voor jouw net zo belangrijk of misschien nog wel belangrijker dan bij mij.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @jan w:
en de extensieve bedrijven halen hun voordeel uit het grondgebruik
Hoe dan?
m uut m
@jan w
De klw gaat uit van berekeningen en niet de werkelijkheid.
* 21 uur weidegang kan ik niet invullen.
* opname gras wordt berekend naar voerbehoefte aan de hand van productie.

Vervolgens worden bij de opstallers de kuilbulten opgemeten en de voerproductie berekend per ha.
Wilbert
@m uut m alleen maiskuil doet er toe, de graskuil opmeten is voor de bühne. Gras is de sluitpost.
+1
m uut m
@Wilbert
Laat de meeste extensieve melkveehouders nu grotendeels gras verbouwen.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Wilbert:
Gras is de sluitpost

Vertel dat maar niet tegen mijn koeien, die krijgen bijna niet anders dan dit super gezonde produkt.
m uut m
@jan w
Dat je de bex mag gebruiken is al erg genoeg daar klopt al geen zak van.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @m uut m:
Dat je de bex mag gebruiken is al erg genoeg daar klopt al geen zak van
Zijn gewoon de MINAS-saldi.
+1
oldhuus
@christo
We boeren hier met z'n allen op een postzegel, op de hogere zandgronden in het oosten en zuiden is dat al 20 jaar aan de orde, maar geen boerenvoorzitter die dat aan de kaak durfde te stellen, gewoon onbeperkt blijven groeien, nu keert de maatschappij zich tegen ons.
6 jaar terug was hier een Zwitserse stageloper en die zag toen NL als land van de onbeperkte mogelijkheden, want bij hen mocht al bijna niks meer, dit is overal zo in dichtbevolkte gebieden en dat word hier alleen maar erger, en grond kopen van 80.000 euro? Tja daar kiest de "ondernemer" zelf voor, als je een Ferrari van een miljoen koopt wil dat ook niet zeggen dat je dan ineens 200km/u over de snelweg mag, en in Denemarken is de melkprijs bijna hetzelfde en kun je er wel 3 bunder voor kopen, en anders Oost-Duitsland ook zonder klagende buren.
christo
@oldhuus Dan maar met zijn allen stoppen? WAT een makkeschapentoestand. Elke ochtend opstaan met de gedachte dat het fijn is dat je hier nog mag boeren kan sommigen nog veel vreugde geven. Succes er mee.
oldhuus
@christo
Ze hadden 10 jaar geleden gewoon op grondgebondenheid moeten koersen, maar nee gewoon mooi weer praten, stel je voor dat je realistisch bent, waarom ga je dieren houden waar geen ruimte voor is? Met 6 koeien per hectare en zware financiëring neem je een enorm risico, want je weet dat hier niks vanzelfsprekend is. Kijk eens op de wereldkaart, als ik in Brabant of Achterhoek was geboren en boer wilde worden had ook liever die 50 koeien gaan melken of die 25 bunder gecasht en met de zuiderzon vertrokken. En hier in Drenthe hetzelfde, kreeg ook maar net de kans om genoeg grond te kunnen behouden, maar anders was ik ook richting DK vertrokken, daar was ik 15 jaar geleden al serieus mee bezig, en die optie staat nog steeds open.
+2
Nick83
6x ridderzuring. Heb ik de premie al binnen? 😂

(klik om te vergroten)

Ridderzuring
+1
weurding
@Nick83 dat nieuwe promoliedje voor melk, daar staat wat meer, goed bezig... 😄
dumpert.nl/mediabase/7183021/…
weideboer
@Nick83 nee, wegens het ontnemen van de rustperiode voor de ridderzuring
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @weideboer:
nee, wegens het ontnemen van de rustperiode voor de ridderzuring

Ik krijg dan gelukkig wel premie, niet alleen veel meer ridderzuring, ook nog vele andere blommen. En maaien met een trekker vind ik een dure hobby, dus dat doen we zo min mogelijk. Koeien maaien veel goedkoper.
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @weideboer:
nee, wegens het ontnemen van de rustperiode voor de ridderzuring

volgens mij is hij net met zijn qwad en rugketel onderweg om ze tot rust te brengen
+1
Nick83
Quote Reactie van @pietjepuk:
rugketel

`50 liter tankje op de quad met elektrisch pompje. Ik heb ze idd tot rust gebracht 😁
+1
paul1

(klik om te vergroten)

Haha ff cashen dan
+2
BamBam
Inderdaad Wiebren, er is lang weggekeken en er vind nu dus een inhaalslag plaats. En als dat voor jou als een verrassing komt Pieta, kom dan onder die steen vandaan.
Ik ben van mening dat als wij als sector of fc proactief zijn we er ook voor kunnen zorgen dat nieuwe regels onze kant op buigen. Daarvoor is een goede onderbouwing en praktijkresultaten nodig, zaken inzichtelijk maken (daar is dus de klw voor) en een goede lobby.
Als iets ten goede komt aan het bodemleven buigt het onze kant op, als het ten goede komt aan een een of ander berekend cijfer is dat nog maar de vraag. Als wij niet met ideeen komen, dan komt het wel uit een andere hoek, maak je daar maar geen zorgen over. En ik denk ook dat goede regels bedrijfsondersteunend kunnen zijn en dan is de regelpijn ineens heel anders.
Dus kom onder je steen vandaan of uit je mopperhoek en help mee te denken over wat ons, de koeien en de wormen in de bodem past!

Een ander spoor is de burger informeren over wat je doet en waarom. De andere partijen strooien al vanalles over ze uit en omdat maar weinig mensen nog boeren in de familie hebben (en dan nog) is voorlichting nodig. Ik pleit dan ook voor een buro die een tegenoffensief voert en het eerlijke verhaal vertelt. Bv, het verhaal van teveel beesten en mestoverschotten is al zo vaak gevallen dat zelfs bijna alle boeren het al geloven, maar als je dan vertelt hoeveel minder dieren er zijn tov 10 en 20 jaar geleden, dan nuanceer je het beeld direct al een heel stuk. Zorg dat dit in de openheid komt. Blijf allerlei opendagen organiseren en elke boer(in) die positief blogt ook helemaal top.
Als we als sector niet willen dat ons steeds dingen overkomen moeten we echt sterk op deze sporen inzetten.
robbies
@BamBam
Quote:
lobby

RFC noch zuivelNL is een belangenbehartiger. Ze willen het wel, maar alleen als het hen uitkomt. Monovergisting, KLW en het P-reductieplan komt hen wel goed uit, maar het hele Brabantverhaal interesseert ze klaarblijkelijk geen moer. RFC en NZO zwijgen in alle talen, terwijl nota bene Dierenbescherming oproept om tegen te stemmen
+2
pieta
Quote Reactie van @BamBam:
Een ander spoor is de burger informeren over wat je doet en waarom

Ik lig niet onder een steen. Laat ik dat even voorop stellen. Ik zie wel wat er gebeurd. De mate waarin verbaast me vooral. Burgers heb ik regelmatig op het erf en daar kun je alles aan uitleggen en die vinden het prima. Dat vind ik nou echt zo'n opmerking zonder praktijkvoeling. Het zijn de actiegroeperingen die iedereen en alles proberen te beïnvloeden en het belangrijkste nooit tevreden zijn. En dat houdt niet op met wat open dagen, excursies en nog wat andere dingen.
+3
Coen
Quote Reactie van @pieta:
actiegroeperingen

het is altijd de minderheid die probeert te regeren over de meerderheid 😞
pieta
@BamBam Ik zou bijna denken dat jij nog op school zit. Je komt wat goedgelovig over. Regels ombuigen zodat je de regeldruk niet voelt. Laat me niet lachen man.
+1
BoerBart
@pieta Arrogantie is je blijkbaar niet vreemd. BamBam heeft 100% gelijk. Echter erg belangrijk is de nieuwe LTO visie. Dan is het afgelopen met pappen en nathouden. Wat mij betreft gaan we volop meebuigen met "De Burgers" en daarmee worden de stugkoppen vervroegd net pensioen gestuurd.
Coen
Quote Reactie van @BoerBart:
Echter erg belangrijk is de nieuwe LTO visie.

die gedragen visie dient ten snelste te worden gepresenteerd 😄
+1
pieta
@BoerBart Is geen arrogantie. Ik wens jou veel succes met je in alle bochten wringen. Want dat is het ultieme flexibel zijn. In theorie klinkt het mooi wat BamBam schrijft maar de praktijk is behoorlijk weerbarstig. En dat is ervaring.
+1
BamBam
Precies Coen en Pieta en daarom moet je de burger blijven informeren zodat die niet of minder vatbaar is voor de actiegroepering. Want die kan het niet alleen he, daar is de groep nou net te klein voor. Er is nu eenmaal een hele groep onwetende burgers die net als ons dierenliefhebbers of actiebereid of ,,, zijn. En door wie laat jij ze het eerst of het meest informeren.
Want laten we wel zijn, zodra je de welwillende verkeerd geïnformeerd burger op je erf hebt en je laat het hem of (vooral) haar zien en je gaat in gesprek, dan verlaat bijna zonder uitzondering iedereen met een veel positievere blik weer jou erf. En bij de volgende campagne van wakker dier of wie dan ook, kunnen ze denken, he, maar dat heb ik toch anders gezien. En dan bv delen ze het fb bericht niet.
Heb je ze niet op je erf of je gaat niet het gesprek aan (op welke wijze dan ook), dan kan het beeld bijna alleen maar slechter worden.
Verder heb je binnen fc natuurlijk ook verschillende meningen, naar mijn mening staat de neus van meneer Joosten nog niet helemaal de goede kant op op dit punt.
En wat Brabant betreft, als je door andere maatschappelijke groepen geholpen wordt sta je uiteindelijk veel sterker en die komen nu ook in beweging. Dus wees nu maar blij dat fc daar niet voor gaat staan. Onthoudt goed, de soep is daar nog niet opgediend, die gaat echt nog wel afkoelen.
En Brabant moet goed onthouden dat grondgebondenheid 1 van de antwoorden is en niet de enige, maar dat enige vorm van grondgebondenheid wel wenslijk is en dan kan het antwoord zijn dat er in Brabant niet meer voor elke groeiplan een plek is. En daar hebben trouwens ook een hoop boeren buiten Brabant mee te maken.
+1
pieta
@BamBam Je gelooft er echt in?
+1
robbies
@pieta jeugdige naïviteit. Hebben we allemaal last van (gehad)
+2
familie pelle
@BamBam
Dat we de burger beter moeten informeren is evident. Dat jij denkt dat dit op het "boerenbedrijf " nog om te buigen is is buitengewoon naïef. Fc zelf is niet eens in staat om tegengewicht te bieden aan actiegroepen. Neem het voorbeeld van de kalversterftecijfers. Notabene fc zelf was de eerste die de VERKEERDE sterftecijfers gepresenteerd door dier en
Recht bevestigde.
Dat de biodiversiteits monitor belangrijk is zal best. Maar leg jij me effe uit waarom een boer die al 20 jaar aan weidevogelbeheer doet eerst geld moet inleveren om het vervolgens terug te kunnen verdienen, hopelijk met een paar cent extra.
Hoe moet ik me dat voorstellen aan de vergadertafel van de duurzame zuivelketen? Aanwezig zijn zon beetje alle actiegroepen, natuur-
En dierenwelzijnorganisaties. Zij vertegenwoordigen ca 8 miljoen burgers?? Besloten wordt dat boeren meer aan biodiversiteit gaan doen. Maar als het woordje financiering aan bod komt blijft het stil. We halen het gewoon bij de boeren zelf weg.
De reactie van wiebren is tekenend en bovendien typerend voor mensen die niet weten in wat voor chaotische tijd een melkveehouder leeft. De onzekerheid over het fosfaatreductieplan, wel of geen derogatie, korting fosfaatrechten
En ga zo maar door. Het vergt veel energie van ons melkveehouders. Dat ontwikkelingen dan maar stil moeten staan nee, maar een beetje
Meer gevoel voor timing had de discussie wellicht ten goede gekomen.
Kortom; biodiversiteitsmonitor prima,
maar de timing is ruk,
De financiering is ruk,
En de communicatie is ruk!
+1
BamBam
Ja daar geloof ik echt in Pieta. Je ziet dat er steeds beter te praten valt met allerlei organisaties. Die hand moeten we pakken. Want (terecht!!) beledigd op je eilandje blijven zitten werkt niet, dan wordt de hand weer terug getrokken.
En als je de politiek volgt, via debatten ed (en niet via de summiere samenvatting in de krant)en via hun sites/fb pagina's dan zie je hoe weinig verstand er is. En vervolgens hebben ze ook nog niet door dat ze ergens van niet weten hoe het zit, want beleid maken willen ze wel.
Mijnsinziens is de vraag, wacht je op hun beleid en ga je dan via lobby dat proberen af te zwakken of ben je een proactieve gesprekspartner en leg je uit wat je als sector kan betekenen voor de maatschappelijke vraagstukken, binnen de economisch duurzaamheid.
Ik teken voor het 2e
+2
pieta
@BamBam Ik wens je veel succes. Je insteek is subliem. De uitvoering zal het probleem wel worden.
+1
BamBam
Ik ben het grotendeels met je eens familie Pelle. Zeker over de communicatie, meestal gaan de berichten eerst naar de pers en dan naar de leden.
Maar meningen bijbuigen op het eigen erf? Volgens mij komt iedereen die regelmatig burgers op het erf heeft het bekend voor dat iemand een vraag stelt uit een incorrect vooroordeel en dat je op het eind van het gesprek merkt dat men zijn oordeel bijstelt. Dus dit is zeker mogelijk. Let wel dit geldt voor de burgers die vrijwillig bij je komen.

Ik probeer zelf wel eens te bedenken hoe het beter zou kunnen en dat is gewoon verdraaid lastig. Voor je het weet doe je iemand te kort.

Elke streek kent ook zijn specifieke manier van boeren. Niet zelden zie ik oplossingen of insteken voorbij komen die duidelijk maken dat de bedenker ervan denkt dat hoe het bij hem thuis is overal zo is.
Dat vind ik ook van de grondgebondenclub. Maar he, ik gun ze hun voordelen en ga zeker niet tegen ze ageren (hé wij zijn bijna grondgebonden) en dat zouden we als sector veel meer moeten doen. Elkaar wat gunnen en onze overeenkomsten opzoeken. Nu worden we tegen elkaar uitgespeelt (en velen hier gaan daar maar wat graag op in), verdeel en heers en de ander gaat er met het bot vandoor.
Nick83
Quote Reactie van @BamBam:
Elke streek kent ook zijn specifieke manier van boeren. Niet zelden zie ik oplossingen of insteken voorbij komen die duidelijk maken dat de bedenker ervan denkt dat hoe het bij hem thuis is overal zo is.

Heel herkenbaar!
+1
Nick83
Quote Reactie van @BamBam:
hé wij zijn bijna grondgebonden

Wij waren dat in 2015 ook bijna. Nu hebben we dr een paar ha maisland bij, ligt op een uur rijden afstand, en nu zijn we opeens wel grondgebonden. Ruim. Als ik dat land volgend jaar weer laat schieten, zijn we het weer niet. Geeft mooi weer dat da zogenaamde ''grondgebonden'' van nul en generlei waarde is.
+2
George
Friesland Campina wil wel veel de laatste tijd. Veel dingen die niks met melk verwerken en verkopen tegen de beste prijs te maken hebben! Tijd voor wat meer Henken. 😄
En de Rabobank moet zich bezig houden met het uitlenen van geld en mensen met spaargeld eens een fatsoenlijk spaarrente betalen. 😄 Nondedju....
Groen1
FC heeft samen met het WNF en Rabobank een prototype ontwikkeld om de invloed van melkveebedrijven op de biodiversiteit te meten, de biodiversiteitsmonitor. Dit najaar praten de leden erover.
nieuweoogst.nu/nieuws/2017/…
dijkstra uit w
boerenverstand.nl/blog/…
lijkt mij duidelijk omschreven hier waar de pijn punten zitten.
En ik vindt dat je daarom nog geen leden mag afrekenen op hun klw scores in een biodiversiteitmeter . verplichte kwl prima, maar dan ook verplicht de berekening systematiek veranderen en borgen. anders is het een duur grapje van 16 miljoen geweest van de NZO leden...
kanniewaarzijn
@dijkstra uit w Beschamende vertoning!!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's frieslandcampina , natuur , rabobank , melkveehouders en samenwerken geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
273
DEELNEMERS
50
WEERGAVES
0