Nederland moet alleen het beste voedsel produceren, zegt D66

Nederlandse boeren moeten het zoeken in kwaliteit, in plaats van in grote hoeveelheden. Dat is de kern van het D66-plan voor een forse hervorming van de landbouw. Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot is er veel aan gelegen de agrarisch ondernemers te overtuigen. “Als we op de huidige manier blijven produceren, krijgen boeren het steeds moeilijker.”

Deel dit topic

Reacties

+8
storm
Tja. Volgens mij produceren we al het beste 😇
groeier
Moeten we in ieder geval geen biologisch gaan produceren.
+1
kanniewaarzijn
Was politiek adviseur onder Brinkhorst..........zegt genoeg!
+1
cjw73
Hij wil gewoon een berg dieren kwijt in Nederland en bedenk er wat bij zonder te zeggen waar het om gaat.
Kortom een echte politicus.
hans van toos
D66 partij voor hoogopgeleiden,regerend vanaf de grachtengordel alleen zij weten wat goed voor Nederland is. Nu al een fiks tekort aan bouwvakkers,leraren,verpleegkundigen,stukadoors,loodgieters en noem maar op. En wat zeggen ze: Haal maar uit het buitenland. Gaat met de boeren net zo.
+1
sorry
Quote Reactie van @hans van toos:
D66 partij voor hoogopgeleiden,

vn.nl/wp-content/uploads/…

gelukkig hebben we annie nog....
+1
Porky
@sorry die "krijgt" ook 4300 € onkostenvergoeding in Brussel,en verdomd het ook om bonnetjes te overleggen. Dus hoezo "gelukkig hebben we Annie nog " ?
oubi
@sorry in jonge jaren neem ik aan.
+1
weideboer
In principe heeft hij gelijk. Lees eigen commentaren op je topics maar eens na, klaagzangen ten top over alles en nog wat. Dat houdt maar 1 ding in, in feite doe je iets waar je knap onrustig van wordt anders reageer je al helemaal niet. Deze weg die we nu bewandelen heeft hier in Nederland gewoon de langste tijd gehad. De roep van wie dan ook buiten onze sector wordt met de dag luider van SP t/m VVD provinciaal en landelijk. Nu is de vraag wie en wat doet en wanneer en wat zijn de gevolgen. Ik zou me niet verbazen dat deze ontwikkeling de komende kabinetsperiode enorme veranderingen te weeg gaat brengen.

Persoonppijk heb ik de keuze al een beetje gemaakt, probeer inkomen voor de langere termijn buiten mijn bedrijf te generen. Niet meer als een dolle investeren met constant dezelfde conclusie; meer werk, dezelfde opbrengsten, hogere lasten
+2
Twentsch Land
Helemaal mee eens ..... maar dan moet de overheid OOK er voor zorgen dat geen enkel land op welke manier of wijze ook voedsel op de Nederlandse markt kan aanbieden wat niet onder de zelfde eisen/normen en kwaliteit is geproduceerd of verbouwd .....
+1
diezel
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Helemaal mee eens .....

Voor zoiets moet je net bij die nep-democraten van D66 zijn.
Alexander Pechtold neemt giften aan van zakenman die grote belangen heeft bij associatieverdrag met Oekraïne
925.nl/archief/2016/…
En ja hoor, daar is de grote kippenboer ook weer...
925.nl/archief/2016/…
+1
Jan S
😀
+1
kalverhouderij
ZUCHT..... verbeter de wereld begin bij jezelf..... en zet u dan dus zelf ook eerst maar eens in om bv. de mest wetgeving te schrappen of te wijzigen want we maken een vracht kosten terwijl op veel plaatsen de grondwaterkwaliteit ( waar het uiteindelijk om gaat ) al goed is en dan dat altijd terug kerende woord innovatie... kippen naar buiten was ook zo innovatief maar nu is het weer klagen over teveel fijn stof ... oh ja en steun de sectoren die geraakt zijn door sancties die overheden elkaar opleggen en waar de landbouw de dupe van is geworden en zo kan ik nog wel even door gaan maar daar heb ik geen zin in
Brutus64
CDA zegt hier zomaar geen ja en amen op,
+ de immateriële onenigheden en de klimaat discussies, ik zie er voorlopig nog niet van komen een nieuw kabinet tussen het motorblok en de Cu
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Brutus64:
motorblok

Ik vind motorblok eigenlijk ook zo 2016, in de tijdsgeest zou ik liever over monovergister spreken. Geeft ook beter weer wat het eigenlijk is, met een motorblok kom je nog vooruit, met een monovergister boer je alleen maar achteruit.
huub
We zouden ook alleen op de beste politici moeten stemmen..
spotmelker
@huub Dan wordt het wel stil...😁
groeier
@D66
De kostprijs moet ook niet te hoog worden, want dan krijg je weer een averechts effect, dat boeren omvallen.
Jan S
😀
diezel
Quote Reactie van @Jan S:
Bestaan die dan?

Ben zelf nogal een fan van "pitbull" Pieter Omtzigt.
Verstand van zaken en kritische vragen durven blijven stellen.

Hoe ziek de politiek is zie je dan aan zo'n koptekst in het FD van gisteren:
De zwakste schakel in Rutte III: het Kamerlid op zetel 76
fd.nl/economie-politiek/1208478/…
Twentsch Land
@huub

Dat doet ook ieder voor zich wel .... meningen verschillen !!
Porky
Dacht dat we in Nederland al de grootste voedsel veiligheid hadden van de wereld ? Word tijd dat het tot die linkse kliek ook eens doordringt, misschien dat ze dan eens een toontje lager gaan zingen, maar ja je hebt mensen die van zeiken en trappen hun beroep cq hobby hebben gemaakt. Misschien beter als ze zich eens druk gaan maken om de troep/rotzooi die ongecontroleerd uit het buitenland hier binnenkomt.
Pluto
Doen we al en het is niet voor niets dat buitenland onze producten graag wil afnemen. Bovendien was het Nederlandse regering die dioxine melkpoeder naar derde wereld landen ging exporteren als ontwikkelingshulp, dat het enkele jaren later weer terug kwam via een EU regeling om export door arme landen te stimuleren en het goedje uiteindelijk bij de Nederlandse consument op het bord is beland is meer boontje komt om zijn loontje !!.
De supermarkt inkopers schermen vaak met de opmerking , de wereld is onze inkoop ,en dit maakt meteen op pijnlijk wijze duidelijk hoe ze werken!!!.
Rene Strik
Grappig, want dat horen wij hier in Canada ook, we produceren de beste, veiligste melk in de wereld. Zo goed dat Chinezen hier baby poeder fabrieken bouwen en dat exporteren naar China.
Wie heeft er nu gelijk 😉
Twentsch Land
@Rene Strik

Zag vorig jaar op de Nederlandse tv een stukje Chinees journaal waar werdt gezegd dat de Nederlandse melkpoeder van enorme kwaliteit is....een soort van reclame in het Chinese journaal......Canada werdt niet genoemd.
pieta
@Rene Strik Hebben jullie ook 120 dagen per jaar 6 uur weidegang met de gehele melkgevende koppel?
m uut m
@pieta
Zolang is de zomer niet in Canada.
pieta
@m uut m Dan weet je meteen van de hoed en de rand van de weidegang onzin mbt handel met China. 😁 Tenminste als Rene Strik dit kan bevestigen.
+1
Rene Strik
@pieta Nee, gelukkig geen weidegang. Maar wat heeft die weidegang te maken met melkkwaliteit?
China koopt overal melkproducten. Meeste uit NZ en US. en de rest waar ze het kunnen krijgen.
Canada heeft dezelfde kwaliteits eisen als NL, en we hebben ook een KKM.
Ik denk dat je naar de scandinavische landen moet kijken voor de hoogste kwaliteitseisen.
Ook bepaalde drinkmelk fabrieken in de US eisen dat je BST vrij en onder de 120.000 cellen zit om de maximale prijs te beuren.
Waar ze in NL het idee vandaan hebben dat precies hun melk beter is als de rest van de wereld is mij onduidelijk!
Rene Strik
@m uut m Ligt eraan waar je woont. Noord Alberta ligt op dezelde lijn als Denemarken. En het is daar een landklimaat, dus vaak wat kouder en droger.Wij zitten in Zuid West Ontario, op dezelfde lijn als Noord Italie. Doordat wij hier veel grote meren om ons heen hebben, hebben wij een semi zee klimaat.Hier begint het zomerweer (groeizaam weer) meestal eind April/begin Mei, en loopt vaak genoeg door tot Oktober en soms zelfs November.Zomers zijn vaak warm met 25-35 graden met volop regen.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Rene Strik:
een semi zee klimaat

Da's wel een hele ruime interpretatie 😄. Ben er ooit een jaartje geweest. Mooi land, maar nog nooit zoveel sneeuw gezien als daaro, terwijl de locals het dat jaar nog wel mee vonden vallen. 6 maanden winter verveelt ook gruwelijk, tenminste dat was voor mij de hoofdreden, naast de oppervlakkigheid en reli-gehalte van de bevolking, om weer terug naar NL te gaan. Als boer een waar vakantieland daaro met gegarandeerd inkomen, alleen jammer van klimaat en de mensen.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
oppervlakkigheid
En hier heb je wel diepgang gevonden? 😂
Rene Strik
@jan is hobbyboer Weet niet waar jij gezeten hebt in Ontario, maar als ik hier 6 maanden winter zou hebben sloeg ik direct een bord in de tuin. Meestal hebben we winter van half december tot half maart. Das 3 maanden en voor mij meer als lang zat. Afgelopen winter amper sneeuw gehad, zo'n hollandse natte winter. Vond ik ook niet wat. Dan maar liever matige vorst en wat sneeuw.
Ik geloof dat ik de afgelopen 7 jaar 2x in de kerk geweest ben. Een doop en een begrafenis. Is voor mij ook wel weer genoeg. Er zit hier vanalles, Amish, Mennonites, Hollandse Refos en ook zat mensen die alleen een kerk van binnen zien als er verplichting is. Net waar je jezelf prettig bij voelt. Denk eerlijk gezegd dat je een uurtje of 4-5 Noord van hier gezeten hebt. Daar worden de winters pittig lang, en de mensen ook wat kouder. 😉
pieta
Quote Reactie van @Rene Strik:
Denk eerlijk gezegd dat je een uurtje of 4-5 Noord van hier gezeten hebt. Daar worden de winters pittig lang, en de mensen ook wat kouder.

Nee joh, het komt gewoon door de klimaatverandering. Klimaatverandering is dus duidelijk geen hoax. 😁
Nog een paar jaar en je kunt net als in NZ en Ierland jaarrond weiden.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Rene Strik:
Weet niet waar jij gezeten hebt in Ontario

Ik wel, ik heb tijdje rongelopen in Guelph Ontario en omstreken, walhalla van de Holstein exterieurfokkerij destijds. Prachtige tijd gehad in het land van Dupasquier, Walkerbrae, Quality en al die anderen. Maar dat was rond 1990, tijd van Starbuck Winnie, Warden Patricia , Inspiration/Lindy/Broker. Hoogtijdagen van de Canadese fokkerij.

Onnoemelijk veel sneeuw gezien en een winter die toch echt van voor december tot ver in april duurde. Ik had er aan het einde knap tabak van, altijd weer die zooi. Kou stelt nix voor, daar wen je wel aan, maar al die prut pffff. Maar misschien doet de opwarming van de aarde ook bij jullie z'n werk wel.
pieta
Quote Reactie van @Rene Strik:
Maar wat heeft die weidegang te maken met melkkwaliteit?

Dat kunnen vele prikkers hier beantwoorden. Ik niet. 😁
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @pieta:
Dat kunnen vele prikkers hier beantwoorden

Echte weidegang zorgt voor een andere samenstelling van de melk, een uitloop natuurlijk niet.
Twentsch Land
@Rene Strik

Een koe die uitgelaten wordt geeft minder gestresde melk 😁
+1
Rene Strik
@Twentsch Land Hier liggen de koeien de hele dag aan het strand, met een hapje en drankje klaar. Hoe relax kun je het hebben!!
Twentsch Land
@Rene Strik

Wahaha super, dan kun je ze zittend op een strandstoeltje goed in de gaten houden 👍🏻
m uut m
Het produceren van goed voedsel daar is geen probleem. Als er wat is dan is het de handel die het verkloot.
oldhuus
Ja er moet het allerbeste voedsel komen, alleen het mag lekker niks kosten, want anders halen die D66's wel een Argentijnse steak bij de Lidl.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , d66 , voedsel en de groot geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
42
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
0