NZO opnieuw in conclaaf met Dijksma over ammoniakreductie

De NZO probeert een akkoord te sluiten met demissionair staatssecretaris Dijksma (I&M) over de reductie van de ammoniakuitstoot in de melkveehouderij. Dit bevestigen meerdere zegslieden rond deze partijen.
De NZO-organisatie wil niet zeggen wat de inzet is voor het overleg met Infrastructuur en Milieu. Volgens een woordvoerder is het ‘niet sjiek’ om hier vooraf over te spreken.

De leden van de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) worden maandagmiddag verwacht voor het overleg. Ook het ministerie wil niet veel kwijt over het overleg. Het spreekt van een besloten bijeenkomst.

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
Ingezonden NZO reactie:

De Nederlandse Zuivel Organisatie ontkent met klem de berichtgeving op de website van Boerderij waarin gesteld wordt dat de NZO een akkoord wil sluiten met demissionair staatssecretaris Dijksma (I&M) over de reductie van de ammoniakuitstoot in de melkveehouderij.

De leden van de NZO hebben aanstaande maandag een open gesprek met de staatssecretaris om van gedachten te wisselen over de inzet van de overheid op het gebied van duurzaamheid, met name klimaat, en de inspanningen van de zuivelindustrie om de keten verder te verduurzamen. Op geen enkele wijze is sprake van een akkoord of poging tot een akkoord.

Bron: nzo.nl/nl/blog/…
kanniewaarzijn
"Op geen enkele wijze is sprake van een akkoord of poging tot een akkoord". Nee, dat wordt dan maandag pas een akkoord!
+2
Frans1
NZO neemt de regie ☺
Wie regisseert de nzo?
Henk Schoonvelde
I en M gaat helemaal niet over ammoniak, dat is EZ.
+3
boerenbestuurder
@Henk Schoonvelde I M gaat ook over ammoniak, sorry
+2
Wiebren
@Henk Schoonvelde kom op Henk, dit is geen reactie en het klopt ook nog eens niet
janv
Quote Reactie van @Wiebren:
kom op Henk, dit is geen reactie en het klopt ook nog eens niet

Hoe zit het dan wel Wiebren?
+2
Wiebren
@janv I&M en dus Dijksma gaan wel degelijk over ammoniak. Besluit Huisvesting valt onder de verantwoordelijkheid van dit Ministerie en bovendien is I&M samen met EZ (die daar de lead heeft) verantwoordelijk voor de PAS.
familie pelle
@Wiebren
Hallo wiebren. Wat vind jij van de verkeerde inschattingen van het cbs?
+2
dewittemotor
@familie pelle Die wiebren wist dat gewoon van die verkeerde inschattingen. Je maakt mij niet wijs dat in dit tijdperk van computers en informatica dat juiste P-produktiegetal niet eerder bekend is geweest. Dit was gewoon al in april 2016 bekend intern.

Hij heeft ook gewoon mee gelogen en bedrogen. Een schandalige vertoning is het
josl
@dewittemotor dus weten wij nu ( 1 juli 17) ook al de p productie van 2017? Weet jij het al van je eigen bedrjf dan? Dacht het niet!!!!!
jg
@josl Dat hoeft ook niet zolang je er maar geen beleid/reductie op baseert.
familie pelle
@josl
Wat een slechte reactie. Vind het niet echt bijster slim. Jij, als bestuurder weet toch dat eind 2016 de krantenkoppen vol stonden dat het cbs had berekend dat de totale fosfaatproductie in 2016 uit kwam op 177 miljoen kilo. Nogmaals eind 2016!!!!!! Dus niet halverwege 2016!!!!
Met zulke reacties raak je het kleine beetje vertrouwen wat ik in jullie nog heb zeker kwijt.
Het had jullie gesierd en ook anderen dat jullie op z'n minst not amused zijn over de foute inschattingen van het cbs. Nee, in plaats daarvan ga je ze verdedigen.
pieta
Quote Reactie van @familie pelle:
de totale fosfaatproductie in 2016 uit kwam op 177 miljoen kilo

Dan zaten we dus vlgs CBS 4 mln kg boven het plafond. Hoeveel was toen de berekende fosfaatproductie van het melkvee?
familie pelle
@pieta de fosfaat productie van het melkvee blijkt 2,8 miljoen kilo fosfaat lager te zijn dan tot nu toe werd aangenomen....!!!!!
familie pelle
@familie pelle
En het rare is, de productie van de varkens en pluimvee hebben ze wel redelijk goed ingeschat, maar bij het melkvee zaten ze er hopeloos naast
sorry
@familie pelle P gehaltes gras en mais wisselen van jaar tot jaar
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @sorry:
P gehaltes gras en mais wisselen van jaar tot jaar
Ach ja, en de chemische processen vergeet men voor het gemak ook maar even mee te nemen....is dus helemaal niet te bepalen. Maar goed, boeren kun je van alles wijsmaken!
jg
@sorry De hoge gehalten aan P in graskuilen van 2014 zijn voornamelijk in 2015 opgevoerd. Toen hoge P-produktie. De p gehalten 2015-graskuilen liggen 10 % lager dan 2014. Daardoor in 2016 een veel lagere P-produktie melkveestapel. eurofins-agro.com/nl-nl/sites/… Dit had door de kenners uit de sector meegenomen moeten worden.
Ook de P gehalten in snijmais lagen in 2015 (gebruikt in 2016) veel lager dan in 2014, ook ca 10% . eurofins-agro.com/nl-nl/sites/…

De lagere P-gehalten van 2015 waren in 2016 al bekend.
familie pelle
@sorry
Op het eind van het jaar is toch bekend wat de gemiddelde waardes van het ruwvoer zijn?
pieta
@familie pelle Oke, maar hoeveel zaten we er dan boven?
mijnietgezien
@pieta De NZO gaat over de zuivel-industrie... Wat heeft de uitstoot van koeien daar mee te maken? Of zijn jullie al in loondienst?
+1
dewittemotor
@josl Aantallen vee 1 april waren bekend. De normen waren bekend

Oh, wat moeilijk
dewittemotor
@dewittemotor Verder zullen |BEX resultaten nog wel meegenomen zijn. Dan kijk je even naar de vorige jaren en je maakt een gewogen schatting. Daarbij doen veel boeren helemaal niet aan de BEX mee, dus de werkelijke landelijke P-produktie ligt nog lager, Voor hun zijn nl. de normen aangehouden
+1
pieta
Quote Reactie van @dewittemotor:
Daarbij doen veel boeren helemaal niet aan de BEX mee, dus de werkelijke landelijke P-produktie ligt nog lager, Voor hun zijn nl. de normen aangehouden

En jij denkt dat die niet meedoen veelal onder de norm zitten? Daar zou ik nog niet direct van uitgaan.
sorry
@pieta nemen ze de bex cijfers dan mee met de landelijk fosfaatproduktie?
pieta
@sorry De landelijke cijfers zijn dacht ik mede gebaseerd op uitslagen van het (ruw)voer. Wie laat alles steken? De boer die van plan is met bex mee te doen. Wie niet alles en wat dan niet? Die niet mee doet aan bex, die laat wellicht alles na de 2e snede niet meer steken. En wellicht helemaal niets zelfs.
Frans1
Quote Reactie van @pieta:
En jij denkt dat die niet meedoen veelal onder de norm zitten?

Ik heb de eerste jaren ook niet meegedaan,maar later wel,met knap voordeel,vorig jaar niks
Coen
@josl , er is toch het 'early warning system' , dus op elk moment in het jaar is er de juiste beleidsinformatie maar vanwege dubbele agenda's is op deze informatie niet adequaat gereageerd 😞
+2
cs-agrar
Quote Reactie van @Coen:
'early warning system'

Alles is altijd bekend, van dag tot dag. Dus elk verloop is zichtbaar, je moet er alleen wel iets mee doen. Dat early warning systeem heeft nooit gewerkt, dat heb je ondertussen toch wel door?
+1
George
Quote Reactie van @cs-agrar:
early warning systeem heeft

We verzint zulke kolder? Allemaal van die moderne Engelse niks zeggende kultermen!
Allemaal een hoop gehoerzak op niks.
+2
Wiebren
@familie pelle het CBS doet niet aan inschattingen maar aan prognoses en definitieve cijfers. Dat hier ophef over is zegt meer over de gemoedstoestand van de reageerders dan over het CBS.
Ik zou een kijkje in de spiegel aanraden als je boos wordt over zogenaamd verkeerde cijfers als je niet eens weet hoe ze tot stand komen.
Je kunt van je boekhouding ook wel een prognose maken in december maar pas als het jaar is afgesloten (en alle transacties verwerkt) kun je ook een definitief rapport maken. Zo werkt het bij CBS ook.
Het is hier en elders al heel vaak uiteengezet hoe CBS dit berekent.
Ieder jaar wordt het aantal stuks melkvee&jongvee gebruikt van 1 april, rechtstreeks uit I&R.
Vervolgens wordt op basis van die dieren x excretie van voorgaande jaar de prognose berekend. Na afloop van het jaar wordt op basis van afgeleverd voer&bijproducten en berekend ruwvoer (incl actuele kuil/maisanalyses) de definitieve gemaakt. Speciaal voor fosfaatreductieplan heeft CBS in dec 16 al een inschatting gemaakt met de tot dan toe bekende gegevens van 2016, dus een betere berekening dan andere jaren.

Het doel in het fosfaatreductieplan is overigens niet berekend met de dieraantallen van 1 april 2016 maar met november. Vandaar het verschil, toen waren er namelijk flink wat meer koeien als in april voor wie dat alweer vergeten is.

Dus samengevat:
Prognose 2016 = 1 april x ingeschatte excretie 2016 (bijstelling excretie 15 obv recente gegevens Nevedi, OPNV, BLGG, RVO, zuivel)
Definitief 2016 = 1 april x werkelijke excretie 16

Fosfaatreductieplan: verschil dieren okt 2016 - actuele maand. In excretie verwerkt de recentste voergegevens en melk
sorry
@Wiebren ik heb nog een stapeltje brieven liggen van het cbs om in te vullen,heeft het nog zin om ze in te sturen?....
Wiebren
@sorry die gebruiken ze niet voor de berekening van de mestproductie maar voor (Europees verplichte) landbouwstatistiek.
sorry
Zijn die ook al geinteresseerd inde hoeveelheid kuilgras...
jg
@Wiebren Dus kun je geen betrouwbaar reductieplan baseren op deze cijfers.
pieta
@jg Tuurlijk wel, we zitten er dus al ver onder nu. 😁
+1
familie pelle
@Wiebren
We gaan toch niet dimdammen over het verschil tussen een prognose en een inschatting?
Tis heel simpel;
Eind 2016 heeft het cbs een inschatting/prognose gemaakt over de totale fosfaatproductie in 2016. We praten over eind 2016 dus alles was bekend zoals kuilmonsters, hoeveelheid en samenstelling krachtvoer enz. Je mag dan een goede inschatting verwachten. Nu blijkt dat ze bij de berekening van totale fosfaatproductie van het melkvee er bijna 3 miljoen kilo fosfaat ernaast zaten!!!! Dit is volgens jou een goede berekening?
En ja, in het fosfaatreductieplan wordt rekening gehouden met andere dieraantallen maar in de verwachte excretie van deze aantallen wordt de inschatting van het cbs zeker meegenomen. Nu blijkt deze inschatting zo slecht te zijn dat je er eigenlijk geen beleid op kunt maken.
Mijn punt is daarnaast; lto, zuivel kunnen hier (denk ik) weinig aan doen, maar het bagataliseren van 3 miljoen kilo fosfaat (bijna de helft van wat we moeten reduceren) onder het mom van prognose-foutje snap ik niet.
dewittemotor
@Wiebren Die consequenties van al die P-plannen waren zo groot, dat die nooit op wat geschat gebaseerd hadden mogen worden.
+1
Jan S
😀
robbies
@Jan S Wiebren was in functie van LTO ook een beetje politici. Je kunt t hem niet kwalijk nemen dat hij toen niet alles vertelde
+1
Jan S
😀
+8
Zit vandaag ook weer veel lachgas in de lucht, en methaan propaan,butaan , het is niet om uit te houden, maar er is geen vliegverkeer dat scheelt.!!!
+7
spotmelker
Als de NZO verstandig is zeggen ze dat overleg af en concentreren ze zich op hun eigen core bussiness. Het risico op premature regelgeving, doorgesluisd via de KKM geeft alleen maar overbodige (administratieve) rompslomp met 0,0 effect op hetgeen waarvoor het ingevoerd is.
Jan S
😀
+2
Frans1
Quote Reactie van @Jan S:
Dus de bestuurders (eigenlijk de directie) van RFC kunnen dus precies doen wat ze zelf willen

Dit is dus een punt van aandacht
+2
robbies
Quote Reactie van @Jan S:
Er is sinds 2003 nog niet veel veranderd behalve dan het toenmalige doel is bereikt. Nu hebben ze dus nieuwe doelen.

Niet helemaal mee eens. Cees 't Hart had echt wel een cooperatieve grondslag. Die wilde de leden wel het gevoel geven dat RFC van hen was. 't Hart was meer een verbinder dan Joosten. Die redeneert naar de onderneming en steekt dat ook niet onder stoelen of banken.

Dat gezegd hebbende; het is levensgevaarlijk voor ons boeren dat de NZO ineens zo graag belangenbehartiging wil gaan voeren voor de zuivelsector. In mijn beleving zouden de coöperatie en de onderneming minimaal op gelijkwaardige voet moeten staan. (Technisch gezien staat de coöperatie boven de onderneming; de RvC kan namelijk Joosten CS op elk moment wegsturen. In de praktijk is het weerbarstiger.)
De realiteit is dat de directie van de onderneming vertegenwoordigt is in NZO en niet het bestuur van de coöperatie. Er ontstaat nu een situatie waarbij er stappen in de beleidvoering worden overgeslagen binnen RFC, met als meest recente voorbeeld de KLW.

Met NZO als belangenbehartiger en vertegenwoordiger van de zuivelkolom op ministeries gaan zij het voor elkaar krijgen om bepaalde inkoopvoorwaarden op te leggen aan de coöperatie, de ledenraad buitenspel zettende. Zaken als ammoniak zijn geen aangelegenheden waar Joosten of eender wie van de onderneming ook maar iets over te zeggen hebben.

Als de zuivelkolom aan belangenbehartiging wil gaan doen - wat ik in eerste instantie toejuich omdat de zuivelsector democratischer georganiseerd is dan LTO - dan moeten de afgevaardigden van RFC uit de coöperatie komen en niet uit de onderneming. Zoals eerdere gesteld; de belangen van de onderneming zijn niet dezelfde als de belangen van de coöperatie.
+1
Frans1
Quote Reactie van @robbies:
Cees 't Hart had echt wel een cooperatieve grondslag. Die wilde de leden wel het gevoel geven dat RFC van hen was. 't Hart was meer een verbinder dan Joosten. Die redeneert naar de onderneming en steekt dat ook niet onder stoelen of banken.

👍
spotmelker
Quote Reactie van @robbies:
het is levensgevaarlijk voor ons boeren dat de NZO ineens zo graag belangenbehartiging wil gaan voeren voor de zuivelsector.
Precies! Nooit iets laten regelen door een niet-direct-belanghebbende.
Frans1
@robbies dat idee heb ik dus ook dat de directie via de nzo de zeggenschap zo'n beetje in handen heeft en de ledenraad buiten spel staat.vreemde en onwenselijke situatie. @Cornelis
+7
Het word tijd voor donders harde actie, en voor eens en voor altijd afrekenen met al deze onzin wat nergens op gebaseerd is, knettergek dat bint ze bie LTO/NZO /RFC/RABO, en maar lullen en vergaderen over niet bestaande problemen en die ook nog oplossen.
Henk Schoonvelde
@Detukkeroettwente
Wat is je plan? Waar wil je tegen ageren?
Goedenavond allen,

Sinds kort lees ik veel van jullue topics, steeds met veel interesse.

Nu zie ik dat er deze keer een discussie is over de ammoniak reductie. Ik heb als taak bij het bedrijf Holland Feed Support, om ons product Natural Carbon Clay te promoten, uit teleggen en te onderbouwen! Nu ik jullie discussie lees wil ik jullie graag meer vertellen over onze NCC zoals we dat noemen.

Omdat NCC de ammoniak bindt in de mest! Waardoor de NH 3 niet over gaat in NH 4 (de gasvorm welke schadelijk is) dit is niet het enige wat ons product doet, ons product verbeterd de weerstand van de dieren en helpt de dieren preventief met de bestrijding en wegvanging van schadelijke schimmels, toxinen en bacterien, waardoor de gehele weerstand verbeterd!

Ik vertel u er graag meer over!
Voor vragen kunt u mij een email sturen:
cornel@hollandfeedsupport.com

Met vriendelijke groet,

Cornel van der Made
Rondhus
@Cornel van der Made fir 2.0? En de prijs x 2.0?
Beste rondhus en anderen,

Fir is een heel ander product dan onze NCC, wij hebben 25 jaar wetenschappelijk onderzoek en al jaren praktijk ervaring,

Natural Carbon Clay, wordt bij alle diergroepen gebruikt en voorkomt dat de ammoniak in gasvorm overgaat. Daarbij komt dat het stalklimaat verbeterd, en de koeien gezonder worden en meer weerstand opbouwen.

Nogmaals Fir is een ander product en heeft andere werking.
Natural Carbon Clay is effectiever en mede door de niet actieve kool schoont het de gehele darm en maag en door de klei beschermt het de wanden.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , milieu , nzo , ammoniakreductie , ammoniakuitstoot en dijksma geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
56
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
0