Wakker Dier is voorstander van weidegang voor alle koeien

Volgens Wakker Dier komt n op de drie Nederlandse koeien helemaal nooit buiten. Het melk van deze koeien wordt gebruikt voor bijvoorbeeld Chocomel en Fristi. Deze merken mixen nog steeds weidemelk met stalmelk. Wakker Dier vindt dit niet kunnen en is voorstanders van de in hun ogen diervriendelijkere alternatieven. ?

Deel dit topic

Reacties

+3
MARTIJN G
Ik ben voorstander van een verbod op wakker dier.
+1
weurding
@MARTIJN G in laten slapen..... 😉
+1
cjw73
Als zij eerlijk zijn, kunnen die linkse lullo's ook gewoon zeggen dat ze het liefst alle koeien uit Nederland zien verdwijnen en dat het maar natuur wordt.
+1
Pluto
En afgelopen week was het Waker dier die protesteerde dat de koeien in deze hitte niet in de wei mochten!!!.
Groen1
@Pluto Reactie van Jaco Geurts
nl-nl.facebook.com/hashtag/…
vedder
@Groen1 Idd, ik vergat nog CDA, VVD, D66, etc.., CDA zal al wel druk bezig zijn om van kleren te verwisselen, gaan nu regeren, gaan ook weer regels kotsen
Pluto
@Groen1 Wakker dier wilde bomen aanplanten voor meer schaduw. sorry wij hebben ze in 2007 omgezaagd in opdracht van dienst regeling omdat ze de perceels randen niet goed konden controleren, Bij de gemeente was de brief van dienst regeling voldoende om de bomen direct te verwijderen. Jaco Geurts gaf als reactie wij hebben hiervoor stallen.
Wilbert
@Pluto het waterschap wil ook geen bomen op de slootkant. Kunnen ze vanaf de weg niet goed schouwen....
+11
vedder
Ach... het zijn holle vaten... het anti-boer sentiment vanuit RFC, GD, Qlip, LTO, WUR, etc.. is veel gevaarlijker
George
Quote Reactie van @vedder:
vanuit RFC, GD, Qlip, LTO, WUR, etc..

Inderdaad Vedder , veel ellende komt uit de sector zelf.
robbies
@George nee nee, als we het zelf regelen is het veel beter!
+5
Porky
Op vergaderingen,van wie dan ook,of het nu Campina,LTO of weet ik welke bedrijf of coöperatie het is ,eens goed duidelijk maken dat het onderhand wel eens genoeg is met al die onzin regels, die die gasten uit hun hun mauw lopen te schudden,en in het leven roepen, het lijkt onderhand wel of ze daar een afdeling onzinnige zaken in het leven hebben geroepen. VEDDER heeft helemaal gelijk.
jan is hobbyboer
Ik ben eigenlijk ook wel voor weidegang voor alle koeien, zie het probleem niet zo, leuk voor boer en koe.
+3
puntertje
@jan is hobbyboer Als je een KLW sectorbreed, als sector zelf, kunt verplichten, zie ik geen steekhoudende argumenten om dat voor weidegang niet te doen. Beletsel is misschien dat veel bestuursleden uit de sector zelf niet willen.
spotmelker
Quote Reactie van @puntertje:
misschien
Dat is wel zeker en dat lijkt me ook niet onterecht. Enerzijds kunnen we de klok niet terugdraaien maar de maatschappelijke druk (bij monde van een klein clubje fanaten) wordt wel hoog. Ik hoor dat chocomel/fristi verhaal bijna elk uur...
Groen1
@spotmelker Wakker Dier krijgt ieder jaar €500.000 van de Postcode Loterij, daar kan je een hoop "mediaspotten" van betalen.
vedder
@spotmelker Gewoon een tijdje een andere zender zoeken, radio luisteren moet je voor de lol doen
Jan S
😀
robbies
@Jan S dat Klopt, maar als er iemand een initiatiefvoorstel indient om (deel)weidegang te verplichten op straffe van melkweigering, ga ik m toch ondertekenen. Reken maar dat de rapen gaar zullen zíjn, maar dat ook het besef zal indalen dat een verplichting het draagvlak alleen maar wegslaat
Porky
@puntertje misschien met zn allen op export naar Rusland? Dan weet je 100% zeker dat je geleefd word, hier laten ze je in de waan dat je nog wat te zeggen hebt, loopt Brussel je niet voor je poten ,dan is het wel Campina met zn onzinnige regels, en de leden als klapvee maar instemmen met al die onzin, dacht dat de leden daar de baas waren?
delavalboer
@jan is hobbyboer weidegang.....hier liever niet....met robots niet handig....
cs-agrar
Quote Reactie van @delavalboer:
weidegang.....hier liever niet....met robots niet handig

verlengsnoer?
robbies
@delavalboer @brabo heeft nog wat missiewerk te verrichten blijkbaar
+4
arie.j
Zie ook graag de koeien buiten. Alleen afdwingen moeten we niet heen.
Verder komt op prikbord nogal een behoorlijk percentage gefrusteerde boertjes, die enkele tientallen is niet maatgevend voor de rest.
weurding
@arie.j vertel eens wat zit je dwers... 😄
arie.j
Quote Reactie van @weurding:
arie.j vertel eens wat zit je dwers

Mij? Anderen zit hier veel dwaers. je hoeft het hier maar te lezen.
Dat Wakker Dier voor weiden is, dat is toch oud nieuws?
Maar ze ( dat stelletje gefrusteerd lieden)vallen er op aan of ze allemaal persoonlijk gebeten worden.
cs-agrar
Quote Reactie van @arie.j:
vallen er op aan of ze allemaal persoonlijk gebeten worden

worden ze ook
+1
puntertje
@arie.j ik ben ook tegen verplichtingen, maar bij de KLW vinden bestuurders een verplichting wel logisch. Als iets onomstreden is kan dat echter.....
Jan S
😀
pieta
Quote Reactie van @arie.j:
Zie ook graag de koeien buiten. Alleen afdwingen moeten we niet heen

Met het geld wat ze daar als boete opzetten komt dwingen toch vlakbij. En de KLW is gewoon een cooperatief besluit dat we die in moeten vullen. Ik zou zeggen vul het gewoon in. In plaats van op deze manier het af proberen te dwingen breng het op de vergadering in. Dan kom je er achter dat dat niet helpt.
robbies
@pieta er is een groot verschil tussen 0.35 euro betalen voor een beetje maatschappelijke waardering en de melk niet ophalen vanwege een technocratisch gedrocht dat a: geen enkele waarde toevoegt aan melk en B: bedoeld is om nog meer mest te mogen produceren.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @robbies:
bedoeld is om nog meer mest te mogen produceren
voor een deel van de leden!
pieta
@robbies Ja dat klopt. 4.000 euro betalen is heel wat anders dan inloggen op mijnkringloopwijzer.nl en wat machtigingen verstrekken zodat er een database met gegevens komt. Dat ben ik volledig met je eens. Wat mij betreft hadden ze tegen hem ook wel mogen zeggen dat hij 0.35 per kg moest betalen om niets in te hoeven te vullen.
robbies
@pieta dat had hij vast en zeker gedaan. Het kost hem nu 800 euro per dag. Dat maakt nogal wat meer indruk dan jouw 4.000 euro die je netjes terug kunt halen door de poorten van je stal open te zetten.

Naar ik begrijp heb je inmiddels 60 ha rond je boerderij liggen en melk je met een rood robotje in een aardig overbemeten stal. Op marktplaats worden de Lely's voor 35.000 euro aangeboden. Op jouw koppel koeien kun je 17.000 euro weidetoeslag krijgen. Met jouw boekhoudersachtergrond moet je toch wel kunnen berekenen dat je 2 jaar je robot terugverdiend hebt met weiden en in de winter lekker rustig met 3 botjes.

Ik zou het wel weten als ik jou zou zijn.
pieta
@robbies Nogal zo een die het voor een ander wel weet. Ik hoop dat je het vooral voor jezelf weet. Ik heb nog steeds niet echt zin om ze buiten te doen. Mede dankzij mij blijft de weidegangtoeslag stijgen. Wie het nu al ontvangt is gewoon te vlug tevreden. 😁
robbies
@pieta ik ben ook een opstaller, maar heb geen moeite met de weidepremie. Het bedrag begint nu dusdanig te worden dat ik er wel zin in krijg.
+2
brabo
Quote Reactie van @robbies:
in de winter lekker rustig met 3 botjes.

beetje rare redenering om er vanuit te gaan dat hij in de zomer een extra botje nodig zou hebben.
Als hij in de winter zijn koeien met 2 botjes gemolken kan krijgen, dan lukt het dat hem in de zomer met weidegang nog makkelijker.
robbies
@brabo dat is toch meestal het argument van robotmelkers? 120 koeien op twee botjes icm weidegang zou ten koste gaan van het aantal melkingen. Ik probeer dat argument alvast weg te nemen
brabo
Quote Reactie van @robbies:
at is toch meestal het argument van robotmelkers?

gewoon vooroordeel wat de combinatie weidegang en robotmelken betreft.
Als je het gewoon zelfs eens probeert dan zul je merken dat de capaciteit in de zomer juist omhoog gaat door de weidegang. Gewoon vanwege het simpele feit dat de aantal melkingen in de zomer iets dalen waardoor er per melking meer melk gemolken wordt. Dus een hogere melksnelheid in de zomer en daardoor meer capaciteit.
robbies
@brabo t zal best. Dan zit het bij de robotboeren dus gewoon vast op t feit dat ze er geen zin in hebben.
pieta
@robbies Koudwatervrees misschien, drempel te hoog. Robots gekocht voor het gemak, weidegang minder gemak. Ander type boer. Ik heb gewoon liever het vee binnen. Loonwerker doet het meeste landwerk. Elke week 5 of alle gras in de kuil.
robbies
@pieta vind je wel dat een koe in de wei bijdraagt aan het maatschappelijke draagvlak voor de melkveehouderij?
pieta
@robbies Ja zeker maar dat vindt RFC/CONO/Wakker Dier niet. Nee, minimaal 25% vh aantal dieren incl. stieren buiten doen om het bedrag wat we anders inhouden terug te kunnen krijgen.
robbies
@pieta wat wil jij dan voorstellen? 1.5 cent beuren voor 10 koeien in de wei?

Je Roses kun je gewoon op een ander bedrijfsnummer zetten.
pieta
@robbies Nee, dat is mijn voorstel niet. Ik heb het hier laatst ook al neergezet. Wil je koeien in de wei dan verplicht je eenieder alvast eens een procent of 5 bijvoorbeeld. Voor 25% ga je betalen en voor echte weidegang nog wat meer. Overal koeien in de wei en iedereen doet mee. De wind uit de zeilen de marketing behouden.
robbies
@pieta dan betaal je dus nog steeds 4.000 euro en krijg jij nog steeds niets terug. Of wil je de korting van 0.35 euroafschaffen?
pieta
@robbies Tuurlijk gaat die korting er dan af. Daar staat de verplichte weidegang van een kleiner deel van je veestapel tegenover. Het is toch van de zotte dat ik moet betalen voor de weidegang die een andere boer zijn vee biedt als ik ook vee weidegang biedt. De winst van RFC zal niet veranderen door dit voorstel. Wel komen er direct meer koeien in de wei. Alle bedrijven doen mee. En als je de heffing van 35 cent voor iedereen vervalt blijft het verschil in melkprijs hetzelfde. 😁
robbies
@pieta op welke manier wil je degenen gaan betalen die 25% of meer weiden zonder cooperatieve financiering? Rechtstreeks uit de winst? Wat is dan het verschil?

Ik denk dat per saldo het aantal koeien in de wei daalt, omdat de weidepremie van 1.5 cent niet uit de markt te halen is. De grotere weiders gaan ze weer opstallen of net als jou een paar koeien buiten doen.

Ik vind de huidige systematiek mooi. Ik hou per saldo 1500 euro over en als ik ga weiden volgend jaar nog wat extra. Iedereen betaalt een beetje mee. De van Weperen's hebben al genoeg naar zich toegeschoven gekregen het afgelopen jaar. Laat ze nu maar ff mee lammeren
pieta
@robbies Je wilt me nu toch niet gaan vertellen dat de weidepremie niet uit de markt komt? 😁 Ik ga er toch vanuit dat er wat uit de markt komt. En dat van die mensen die weer op gaan stallen als het qua geld hetzelfde blijft dat vraag ik me toch af. Een weider betaalt nu ook die 35 cent. Ik zou graag de discussie omtrent het weiden van vee een keer wat wind uit de zeilen nemen. Dus iedere melkveehouder wat vee buiten en je doet al veel. En wie nu weidt voor de premie weidt dan ook nog voor de premie omdat dat niet verandert.
robbies
@pieta 1 cent komt er van de onderneming. Dat zullen ze mss uit de markt halen. 1 cent is echter niet voldoende om het percentage weiders omhoog te krijgen. Een boer met tweehonderd koeien krijgt nu met weidegang 30.000 euro extra. In jouw voorstel is dat al snel 10.000 euro minder. Als hij zijn koppel in de stal een liter meer kan laten geven blijven ze toch rap binnen.

jij wilt niet de wind uit de zeilen van de discussie halen: Jij vertikt het gewoon om je buurman die al 10 jaar weidt de weidepremie te gunnen omdat hij wat extra PR doet.

De enige manier om de discussie te verstommen is rap 25% van je veestapel buiten doen. Zolang er leden zijn die zo ageren op de weidepremie zoals jij, zal de weidepremie alleen maar stijgen en blijft de discussie blijven
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Een boer met tweehonderd koeien krijgt nu met weidegang 30.000 euro extra

Volgens mij krijgt hij 1.5 cent weidepremie en betaalt hij 0.35 cent. De discussie wordt op gang gehouden omdat er niet genoeg bedrijven weiden. En daar is mijn voorstel op gericht. Iedereen wat vee buiten en wie 25% weidt krijgt de plm halve cent en wie echt weidt krijgt 1,5 cent.
robbies
@pieta die 0.35 ct betaalt hij sws ook als hij niet weidt. Dus per saldo krijgt hij 1.5 cent.

Jij vindt het al weiden als er een paar koeien op een weitje lopen. Ik vind het weiden als ze ook daadwerkelijk gras opnemen. Dat is een essentieel verschil
+1
brabo
Quote Reactie van @robbies:
Dat is een essentieel verschil

dat essentieel verschil ziet de burger niet hoor.
een koe buiten is een koe buiten
robbies
@brabo Essentieel verschil van inzicht tussen Piet en mij. voor de burger makt het inderdaad niets uit.

Maar als je totaal geen eisen aan weidegang gaat maken, dan kun je ook niet controleren. Ik vind eisen prima, maar je moet ze wel kunnen controleren. Zo had je een tijdje terug de eis dat je bij robotmelken driemaal daags de filter moest verwisselen. Ik heb dat aangekaart bij onze rayonadviseur dat je dat nooit aan kunt tonen. Zijn antwoord: Zeg gewoon dat je het driemaal daags doet. Van zulke opmerkingen word ik dus furieus. het is gelukkig later afgeschaft.

Idem geldt voor weidegang; laten we lekker iedereen een paar koeien buiten doen zonder sanctie als je het niet doet. Gaan we een heel regiment aan controleurs op pad sturen of Piet daadwerkelijk zijn 5% heeft buitenlopen? Dan zul je er altijd een paar bij hebben bij wie ze op dat moment nét binnenlopen. Gewoon allemaal betalen aan weidegang. Je hebt de kans om het geld terug te krijgen, maar dan moet je wel ff de handen uit de mouwen steken
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Idem geldt voor weidegang; laten we lekker iedereen een paar koeien buiten doen zonder sanctie als je het niet doet. Gaan we een heel regiment aan controleurs op pad sturen of Piet daadwerkelijk zijn 5% heeft buitenlopen? Dan zul je er altijd een paar bij hebben bij wie ze op dat moment nét binnenlopen.

Is dit anders als bij de huidige regelingen? Wordt nu alles gecontroleerd of eenieder echt overal aan voldoet? Ik vind het zo langzaam aan bijna zielig worden van je. Ze willen koeien in de wei. En daar doe ik een voorstel voor. Financieel blijft het verschil tussen weider, deelweiders en de huidige niet-weiders gelijk.
robbies
Quote Reactie van @pieta:
Financieel blijft het verschil tussen weider, deelweiders en de huidige niet-weiders gelijk

Als ik het goed begrijp wil jij dan de hele weidepremie ten laste laten komen van de winst. Dan betalen we dus alsnog allemaal mee, alleen voel je het niet zo hard. Dan is de economische trigger weg voor de opstallers die twijfelen en wordt er weer tegemoet gekomen aan de industriemelkers die niet zoveel op hebben met PR en maatschappelijk draagvlak.

Volgens mij zijn alle regelingen voor de rest gewoon goed geborgd in focus planet. Bij controle moet je vaccinatieverklaringen overhandigen, energiescans laten zien en beheersovereenkomsten. Ook pluizen ze de volledige geneesmiddelenadministratie na, krijg je herinneringen voor je PBB en controleren ze je DD/DJ. Natuurlijk is de controle niet zo strikt, maar de frequentie waarop ze langskomen kun je nog enigszins beïnvloeden.

Jammer dat je me zielig vindt, maar ik heb het gewoon niet zo op mensen die graag een ander voor hun karretje willen spannen zonder daar een euro voor te betalen. Daarbij zeg ik niet dat jij die eigenschap bezit, want ik ken je niet. Maar het gedachtegoed van de intensieve opstaller die jij aanhangt staat me nogal tegen. Ik kom ze hier in Brabant ook tegen. Denken dat je met een mestverwerkingsinstallatie en zonnepanelen op het dak van 400+ stallen maatschappelijke waardering koopt, terwijl de buurman voor een jodenfooi zijn koeien maar in de wei moet gooien. Liefst wel ff wachten met oversteken totdat de polonaise van voerwagens gepasseerd is, want de loonwerker staat per uur.
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Als ik het goed begrijp wil jij dan de hele weidepremie ten laste laten komen van de winst. Dan betalen we dus alsnog allemaal mee, alleen voel je het niet zo hard. Dan is de economische trigger weg voor de opstallers die twijfelen en wordt er weer tegemoet gekomen aan de industriemelkers die niet zoveel op hebben met PR en maatschappelijk draagvlak.

Hoe we dat uitbetalingsverschil realiseren heb ik me niet zo zeer over uitgelaten. Ik heb gezegd dat het verschil gelijk blijft. Jij denkt dat iedereen die twijfelt de koeien weer op stal houdt. Daar is geen reden voor omdat het verschil hetzelfde blijft. Bij degene die twijfelen om te gaan weiden kon het wel eens zo zijn dat als je de drempel eens wat verlaagd er meer komen die gaan beginnen. Heb je eenmaal een begin dan schaal je misschien wel op. Zo bekijk ik het.
robbies
Quote Reactie van @pieta:
Hoe we dat uitbetalingsverschil realiseren heb ik me niet zo zeer over uitgelaten. Ik heb gezegd dat het verschil gelijk blijft. Jij denkt dat iedereen die twijfelt de koeien weer op stal houdt. Daar is geen reden voor omdat het verschil hetzelfde blijft.

Laat ik het dan andersom formuleren. Waarom zou iemand gaan weiden als het hem niks kost als hij ze binnenhoudt? Nu is er een trigger van enkele duizenden euro's die hem dwingt na te denken over weidegang. Je weet wat ze zeggen over een boer: Geld dat hij uit moet geven voelt veel harder dan geld dat niet binnenkomt.
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Geld dat hij uit moet geven voelt veel harder dan geld dat niet binnenkomt.

Leg dat nou eens uit mbt weidepremie. Ik hoef er niks voor uit te geven want het komt niet binnen. 😁
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Waarom zou iemand gaan weiden als het hem niks kost als hij ze binnenhoudt?

Ik had het dus over verplicht. Dan kan binnenhouden dus niet. Kan het wel dan ook gewoon heffen.
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Volgens mij zijn alle regelingen voor de rest gewoon goed geborgd in focus planet. Bij controle moet je vaccinatieverklaringen overhandigen, energiescans laten zien en beheersovereenkomsten. Ook pluizen ze de volledige geneesmiddelenadministratie na, krijg je herinneringen voor je PBB en controleren ze je DD/DJ. Natuurlijk is de controle niet zo strikt, maar de frequentie waarop ze langskomen kun je nog enigszins beïnvloeden.

Jij zei dat degene die aan die 5% zouden moeten voldoen allemaal zowat zouden frauderen en net bij controle de koeien binnen zouden hebben staan. Zijn deze gevallen dan lastiger te controleren als boeren die met weidegang of deelweidegang meedoen. Volgens mij komt het op hetzelfde neer. Een beetje controleur kan toch in het land zien of er vee heeft gelopen?
robbies
Quote Reactie van @pieta:
Een beetje controleur kan toch in het land zien of er vee heeft gelopen?

Als er 5 lopen van op een koppel van 100 stuks vee, dan kun je dat niet echt zien.
pieta
@robbies Dat zijn we dan niet eens. Een koe die buiten loopt doet buiten haar behoefte. En je hebt toch niet de illusie dat we 5 koeien 120 dagen in een perceel van 10 ha jagen dan? 😁
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Maar het gedachtegoed van de intensieve opstaller die jij aanhangt staat me nogal tegen. Ik kom ze hier in Brabant ook tegen. Denken dat je met een mestverwerkingsinstallatie en zonnepanelen op het dak van 400+ stallen maatschappelijke waardering koopt

Dit hang ik dus helemaal niet aan. En zeker niet die grootte. Ik kom van origine van een heel intensief bedrijf met een gewoon aantal koeien. We deden altijd weidegang. Mijn pa had een 3 ton melk op 20 ha grond na invoering van quotering. En met al wat die heeft moeten investeren voor wetgeving ( vnl mestopslag) en om zijn boerderij uit de boedeldeling van de grond te krijgen heeft ie niet zo ver weten te komen om behalve quotum ook nog grond te kunnen/durven kopen. Voor dat soort bedrijven voel ik mee.
robbies
@pieta Gek genoeg heb ik met deze bedrijven ook nog sympathie. Een gewoon gezinsbedrijf van 80 koeien op 30 ha grond vind ik helemaal niet zo bezwaarlijk. Zeker met de grondprijzen die in Brabant gegeven werden. Maar wij weten ook dat dat niet de intensieve bedrijven van tegenwoordig zijn. Al het geld is tussen 2010 en 2014 in hele grote stallen gegaan en geen euro naar grond. Van het ene wat minder en van het andere wat meer had een hoop ellende bespaard. Maar waarom zou je? mest kon toch verwerkt worden en het voer kwam op de dam gebracht. Kan er verschillende opnoemen die een nieuwe stal gebouwd hebben terwijl kort erna buurmans grond te koop kwam. Ze konden hem niet betalen vanwege de grote stal.
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Al het geld is tussen 2010 en 2014 in hele grote stallen gegaan en geen euro naar grond

Ik weet dus niet wie jij kent in Brabant maar in ons oude dorp heeft er één een grote nieuwe stal gezet en de rest niet.
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Jammer dat je me zielig vindt, maar ik heb het gewoon niet zo op mensen die graag een ander voor hun karretje willen spannen zonder daar een euro voor te betalen. Daarbij zeg ik niet dat jij die eigenschap bezit, want ik ken je niet

Ik vind het zielig hoe je in deze discussie zit. Ik heb hier laatst de rayonadviseur op het bedrijf gehad. En die vond dat ik wel een punt had zoals ik het bracht. Ik betwijfel alleen of ze er iets mee kunnen. Omdat ze zijn begonnen met hoog inzetten. In mijn beleving had je elk lid mee moeten nemen in weidegang. En dat had vrij simpel gekunnen als je met andere uitgangspunten was begonnen.
robbies
Quote Reactie van @pieta:
Ik heb hier laatst de rayonadviseur op het bedrijf gehad. En die vond dat ik wel een punt had zoals ik het bracht.

Mijn ervaring met rayonadviseurs, ledenraadsleden en hoofdbestuursleden is dat ze je nogal snel gelijk geven als je 1 op 1 met hen zit. Ik heb ze uit alle lagen al eens aan de telefoon gehad, maar op de één of andere manier gaat het beleid altijd net de andere kant op.
pieta
@robbies Die ervaring heb ik ook. Net als dat hier wat zeuren je niet aan ander beleid helpt. Wij gaan volgende week gewoon de eerste kalfjes buiten doen. Maar eens wat vee weidegang leren. 😁
robbies
@pieta We zijn het ergens over eens. Dat gebeurt niet zo vaak 😃
pieta
Quote Reactie van @robbies:
die 0.35 ct betaalt hij sws ook als hij niet weidt. Dus per saldo krijgt hij 1.5 cent.

En wat is dan het verschil als je het voor allebei afschaft?
brabo
Quote Reactie van @pieta:
weidegang minder gemak.

wordt toch eens tijd dat je dan eens gaat proberen. Je zit vol vooroordelen, maar je weet dus echt niet hoe makkelijk het kan zijn.
pieta
@brabo Je hebt het me al vaker uit proberen te leggen. En iedere situatie is dus anders. Toen kon ik ook al wat je aanbracht zo weerleggen. 😁
robbies
@pieta zeg nou gewoon dat je het teveel werk vindt en dat je er ook geen euro voor over hebt voor diegenen die het wel doen. Doe hele discussie over de maatschappelijke waardering van weidegang zal jou aan je reet roesten. Elke prikker weet dat jij er zo over denkt, alleen wil jij het niet zo formuleren
pieta
@robbies Je hebt het mooi mis. De kalverweide is hier al gemaakt. Nu nog even wat kalveren buiten gaan doen. De waardering qua landschap zie ik ook wel. Dat ik het bewerkelijk vind heb je goed. Dat ik het erg vind om er wat voor te betalen is wat overdreven. Maar eigenlijk zou degene die de koeien in de wei wil er voor moeten betalen.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @pieta:
Met het geld wat ze daar als boete opzetten komt dwingen toch vlakbij. En de KLW is gewoon een cooperatief besluit dat we die in moeten vullen
Neem je jezelf met zo'n uitspraak nog serieus?
+1
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
Met het geld wat ze daar als boete opzetten komt dwingen toch vlakbij. En de KLW is gewoon een cooperatief besluit dat we die in moeten vullen. Ik zou zeggen vul het gewoon in. In plaats van op deze manier het af proberen te dwingen breng het op de vergadering in. Dan kom je er achter dat dat niet help

Aardig naar je toe geredeneert. Alsof de weidepremie geen cooperatief besluit zou zijn..
Met de KLW hadden ze het gewoon iets anders moeten spelen en niet direct met de botte bijl van melk niet ophalen.
Eerst maar eens een cent inhouden als boete, en wanneer dat na een halfjaar nog niet helpt een paar cent meer enz.
pieta
@arie.j Gewoon feitelijke weergave. Ik vind het middel van melkweigering ook (te) zwaar. Gewoon zoals je zegt een boete er op totdat hij het invult.
+3
puntertje
@pieta de KLW verplichting was GEEN cooperatief besluit, vraag maar na. Daar heeft de ledenraad NIET over gestemd, dat is via een één-tweetje met NZO er in gerommelt.
pieta
@puntertje Het is heel simpel het staat in de voorwaarden en daar heb je aan te voldoen. Ik vind de straf wel zwaar overigens.
puntertje
@pieta dus als ze verplichte weidegang, of verplichte grondgebondenheid er stiekum in rommelen dan ga jij er braaf aan voldoen?
Ik zeg doen!
pieta
Quote Reactie van @puntertje:
stiekum in rommelen

Het was niet stiekem. Grondgebondenheid zullen ze er zomaar niet inzetten. Dat heeft wel wat meer invloed als even een paar getallen invullen. En weidegang wachten we rustig af hoe het verder gaat.
Ik vind het belachelijk dat ze zijn melk niet ophalen. Dat had wel anders gekund. Maar het niet in willen vullen vind ik eigenlijk net zo belachelijk. We moeten al aan zo veel belachelijke regels voldoen dat je ook bij deze de grens niet hoeft te trekken.
puntertje
Quote Reactie van @pieta:
We moeten al aan zo veel belachelijke regels voldoen dat je ook bij deze de grens niet hoeft te trekken

Nou, dat zijn nog eens steekhoudende argumenten, 'we moeten al veel belachelijke dingen doen dus dan geeft het geen pas om je te verzetten tegen nog meer flauwekul'.
pieta
@puntertje Ik zal niet zeggen dat het een steekhoudende argumentatie is. Maar volgens mij haalt meneer gewoon graag de krant/publiciteit. Daarom vind ik de sanctie ook zo dom van RFC. Geef die ene eigenwijze gewoon een boete omdat hij zich niet aan de afspraken houdt. Dan heeft het ook geen nieuwswaarde.
+2
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
@puntertje Ik zal niet zeggen dat het een steekhoudende argumentatie is. Maar volgens mij haalt meneer gewoon graag de krant/publiciteit. Daarom vind ik de sanctie ook zo dom van RFC. Geef die ene eigenwijze gewoon een boete omdat hij zich niet aan de afspraken houdt. Dan heeft het ook geen nieuwswaard

Precies.
In de jaren 60tig was men nog dommer met die weigeraars van de Landbouwschapsheffing.
Voor die enkele honderden guldens aan opgelopen heffing en boete werd toen beslag gelegd door de deurwaarder en een publieke verkoop georganiseerd.
Telegraaf erbij en hele rellen in Hollandseveld, koren op de molen van de Boerenpartij.
Later bedacht d overheid dat ze ook wel een regeltje konden maken dat het van het melkgeld werd afgehouden.
En weg was de publiciteit.
+1
vedder
@arie.j Ja juust, kwaliteitsmelk niet ophalen is net zo belachelijk als het weer invoeren van de doodstraf
+1
arjankok
Quote Reactie van @vedder:
weer invoeren van de doodstraf

is in sommige gevallen toch de beste oplossing en gerechtigheid t.o.v. slachtoffers en familie !
+1
spotmelker
Quote Reactie van @arie.j:
Eerst maar eens een cent inhouden als boete
Ik zou voorstellen om eerst af te wachten dat de borging van de KLW waar het ministerie nog op wacht er is. Beboeten in welke vorm dan ook is buitengewoon prematuur danwel belachelijk.
kanniewaarzijn
@spotmelker Dan kunnen we lang wachten!
+1
vedder
@arie.j Ik kan hier in de wijde omtrek geen voorstanders vinden van de huidige gang van zaken, ze zitten allemaal voor zover ik weet, niet op dit forum. Ik weet niet hoe oud je bent, ik moet nog 40 worden. Dat betekent dus nog bijna 30 jaar gebukt gaan onder arrogantie die nog harder groeit dan een zuringstruik.
+1
arjankok
Ben ook voorstander van dat alle koeien weidegang krijgen !
+1
Porky
@arjankok hier kwamen ze lekker naar binnen wandelen toen het zo warm was, en lekker dat ze het vonden joh, zelfs als het regent blijven ze liggen, binnen is zo slecht nog niet. En NIKS verplichten, heb al verplichtingen genoeg
delavalboer
@Porky mee eens... Koeien in een mooie stal, draait hier super. Koeien doen het goed. Weinig problemen, en goede resultaten. Koeien blij en wij blij!
Jammer dat we deze discussie nog moeten voeren.....
+1
dorpsrandhoeve
Zucht.........er komt nog veel meer. Misschien leg ik binnenkort de hand op die info, en dan zal ik die met jullie delen.
hans1980
Mooi weide weer .....

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mixen , koeien , melk , weidegang , melkveebedrijf , weidemelk en stalmelk geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
95
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
0