‘Sector nog niet uit de crisis’

De melkprijs is ruim een halfjaar uit het dal. Daardoor is de liquiditeitspositie al een stuk verbeterd. Toch is het financiële gat voor de meeste veehouders nog niet gedicht.

Deel dit topic

Reacties

pietjepuk
Nu nog niet? zodra de fosfaatrechten er zijn gelijk cashen.
pietjepuk
Stukie uit het artikel.

Bedrijven die beschikken over voldoende liquiditeiten adviseert Kappers wel, voordat men fosfaatrechten gaat aankopen, dit te delen met de bank en om akkoord te vragen. De financiële buffer wordt dan aangewend voor een investering, deze middelen zijn dan niet beschikbaar voor een periode met lagere melkprijzen.

Akkoord vragen aan de bank over mijn centen moet niet gekker worden.
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @pietjepuk:
Akkoord vragen aan de bank over mijn centen moet niet gekker worden.

Het is niet onredelijk om even te overleggen met de bank, zou er een nieuwe crisis komen en krijg je tekort, moet je niet zeiken als de bank er even langer over na moet denken.
DutchDairyFarmer
@dorpsrandhoeve helemaal mee eens zijn geen liefdadigheidsinstellingen en volgens mij moeten nog vele wennen dat het roer om is gegaan bij de banken
Frans1
@DutchDairyFarmer ik denk dat ze je juist een slappe dweil vinden als je hun toestemming gaat vragen voor een investering van je lopende rekening
+1
pieta
@Frans1 Nee, gewoon zakelijk zijn. Even een belletje naar de bank of gewoon als je ze een keer op bezoek hebt melden wat je gaat doen.
+3
Frans1
Quote Reactie van @pieta:
Even een belletje naar de bank of gewoon als je ze een keer op bezoek hebt melden wat je gaat doen.

Het valt mij wel op dat de prikkers zo vaak iemand van de bank over de vloer krijgen 😄
Ik kan me er alleen iets bij voorstellen als de investering dermate groot is,dat er bij de minste of geringste tegenslag een liquiditeitstekort ontstaat waar je de bank bij nodig hebt,dat je dan van tevoren even een gesprekje hebt om te peilen of ze dat zien zitten,maar verder blijf ik bij mijn standpunt.
cjw73
@Frans1 2 weten meer dan 1 !
pieta
@Frans1 Het is prima dat je bij je standpunt blijft. Ik heb een ander standpunt. En nee, ik heb ze over het algemeen één keer per jaar op bezoek. Ik moet mijn jaarrekening al voor de kerst inleveren tegenwoordig. Maar ik laat ze het wel even weten als ik wat doe. Je weet maar nooit of je ze nog eens een keer nodig hebt en wat goodwill dan aan verschil kan maken. 😁
George
Quote Reactie van @pieta:
weet maar nooit of je ze nog eens een keer nodig hebt en wat goodwill dan aan verschil kan maken.

Jij hebt ze toch alleen maar nodig voor de rente op de termijndeposito's . Je bent toch uitgekocht met miljoenen op de bank. Tenminste dat dacht ik. 😄
+1
pieta
@George Wij hebben een goede verplaatsing achter de rug.Maar wij hebben er gewoon een behoorlijke financiering op. En we zijn gewoon bezig met het aflossen daarvan. Maar onze boot ligt niet midden op de grote oceaan. 😁
Frans1
@pieta die goodwill halen ze wel uit je cijfers.daar kunnen ze heel goed uithalen Hoe verantwoord je bezig bent
pieta
@Frans1 Een goede relatie op het persoonlijk vlak kan ooit in je voordeel werken. Maar zonder goede cijfers kom je niet ver.
koeman
@pieta "Ik moet mijn jaarrekening al voor de kerst inleveren"
dat valt best mee bij een gebroken boekjaar 😉
+1
Porky
@pieta Ja ,goodwill is leuk, vroeger,toen ze je nog kende, als je hier nu bij de plaatselijke bank aanklopt sturen ze het door naar Utrecht, mocht je daar door de keuring komen gaat het door naar Eindhoven, wat nou goodwill? Je bent gewoon een nummer, die zn verplichting moet nakomen, zoniet, word Je ritueel geslacht, denk nou niet dat ze een filantropische instelling zijn
+1
pieta
Quote Reactie van @Porky:
Ja ,goodwill is leuk

Ja, en daar eindigt het dan ook. En of ze met je meedenken of van je af denken kan wel verschil maken. Maar ze maken van slechte cijfers geen goede en van goede geen slechte. Maar ook ik hoor wel eens wat over de bank van andere boeren. En sommige hebben echt ongelofelijke aan- en ervaringen met de bank. Dus ik hou wel van een beetje goodwill.
+1
weideboer
Voor de ene helft is het nog steeds de gaten opvullen en de andere helft is bezig met nieuwe plannen(bron: bank)
+2
cjw73
@weideboer alweer allemaal nieuwe stallen?
+2
George
Het is toch allemaal hosanna , goede melk- en kalverenprijzen lees ik hier .

Nu blijkt er tot en met vorige maand een negatieve marge van ruim 2 Euro te zijn en wordt er dus nog steeds geen flikker verdiend.
dorpsrandhoeve
@George Sjors jij weet verrekt goed dat het ene het andere bedrijf niet is.
+1
jg
@dorpsrandhoeve Dat is voor het oordeel over het gemiddelde niet van belang.
Erco
@George
Het is toch allemaal hosanna , goede melk- en kalverenprijzen lees ik hier .

Klopt 😊
arie.j
Quote Reactie van @George:
Het is toch allemaal hosanna , goede melk- en kalverenprijzen lees ik hier .Nu blijkt er tot en met vorige maand een negatieve marge van ruim 2 Euro te zijn en wordt er dus nog steeds geen flikker verdiend.

Lezen is blijkbaar niet je sterkste punt.
Doe het nog maar eens voor je weer met grote woorden dingen schrijft die niet juist zijn.
Het gaat in dat artikel over het rollend jaargemiddelde vanaf mei vorig jaar tot en met mei dit jaar.
Endat is die heel anders dan de marge van de vorige maand.
Zo wa de garantie prijs over dat rollend jaargemiddelde vanaf mei 2016 tot en met mei 2017 wel 5,71 cent lager dan de garantieprijs over juli 2017.
En ook over mei geen 2 cent negatief maar meer dan 2 cent positief want de garantieprijs mei 2017was met 36 cent ongeveer 4,5 cent boven dat genoemde rollend gemiddelde waar hun mee rekenen
Ook de kalverprijzen zullen nu hoger zijn dan over dat rollend gemiddelde
+1
Porky
@arie.j JA EN? Wat zegt dat? Dacht jij nou werkelijk dat "HET LEK" boven water is? spreek jij nooit geen graanhandelaar, loonwerker of mechanisatie bedrijf? Dan hoor je hoeveel boeren nog een rekening open hebben staan van meer als een jaar, En nu hebben ze dr paar cent bij, lopen te juichen of ze de loterij gewonnen hebben ,en het brand in hun zak.
+2
Frans1
@Porky daar geloof ik geen moer van,die verhalen gaan wel, maar het gaat altijd over een ander en gehoord van.
George
Quote Reactie van @Frans1:
daar geloof ik geen moer van,die verhalen gaan wel, maar het gaat altijd over een ander en gehoord van.

Ik geloof het wel.
Porky
@Frans1 ik mag het hier niet noemen , maar ken ZAT boeren die het sleepslangen van vorig jaar nog moeten betalen, en ken er ook die nu voer uit het oosten des lands betrekken terwijl ze in het westen zitten,omdat de reguliere leverancier NIET meer wil leveren, En dat zijn dan de heus en agrifirm., k loop hier geen kul verhaal te vertellen.
+4
voortman
Wie durft te spreken over een financiële crisis in de melkveesector moet zich (ten opzichte van andere sectoren) de ogen uit z'n kop schamen. het gaat (ging?) iets minder goed maar daardoor is er nog geen crisis.........
+9
de jonge
@voortman leg eens uit wat je hier nou eigenlijk mee bedoelt. weet niet of je het in de gaten hebt maar er zijn al meerdere bedrijven om financiele redenen verkocht en er zijn er zat die nog steeds amper de rekeningen kunnen betalen,en die blufpraat van al die geweldige boeren die vinden dat het dan aan het ondernemen ligt of vinden dat het een ""slechte"" boer is zijn vaak degenen die alles hebben gekregen en groot doen van het werk van hun voorouders.
+2
DutchDairyFarmer
@de jonge schei toch uit dat gaat niet voor iedereen op zoals hier. En ben het met @voortman eens dat je niet kon spreken van een crisis. Een crisis is het pas als we een jaarlang een melkprijs hebben van 25 cent niet een paar maanden onder de 30 kom nou op zeg.
+2
cjw73
@DutchDairyFarmer er zijn wel fabrieken waar dat voor geldt hoor. De rfc heeft die 25 niet lang gehad sommige andere wil je niet mee ruilen !!
+6
de jonge
@DutchDairyFarmer tututut. normaal je mening ventileren kan geen kwaad,wil je dat ik bang wordt van je reactie en in een hoekje ga zitten te trillen,haha echt niet. Ik weet niet in welk paradijs jij leeft,maar hier meer dan 2!!!!!!!!!! jaar onder kostprijs gewerkt, dus niet zo,n grote mond aub. U bent waarschijnlijk zo iemand die ik in mn eerste reactie omschreef. probeer eerst zelf eens iets van 0 af op te bouwen, en niet met een ""gegund "" bedrijf waardoor mensen zoals jij kunnen roeptoeteren en de ouwelui en broers en zussen nog steeds in een huurwoning zitten. praten we dan es weer
+3
pieta
Quote Reactie van @de jonge:
U bent waarschijnlijk zo iemand die ik in mn eerste reactie omschreef. probeer eerst zelf eens iets van 0 af op te bouwen, en niet met een ""gegund "" bedrijf waardoor mensen zoals jij kunnen roeptoeteren

Roeptoeteren doe je zelf. Niet ieder zijn ouders zitten in een huurhuisje en broers en zussen met niets. Als je iets van 0 af op moet bouwen moet je niet zeuren maar opbouwen. Zorg gewoon voor een goed plan. En kom je met gangbare melk aan 35 cent tekort dan kun je net zo goed stoppen. Dan blijf je financieel een tobber.
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @pieta:
Dan blijf je financieel een tobber

Of je moet ZZP-er in een andere tak van sport zijn. Weggekocht zijn helpt ook.
weurding
@jan is hobbyboer erfenissen en loterijen ook 😉
pieta
@jan is hobbyboer Dat klopt wel Jan maar ook in Brabant hadden wij al een scherpe kostprijs. Als de lange termijn verwachting 34,5 cent is voor de melk en je kunt het voor 35 niet volhouden dan heb je een financieel probleem. Dat lijkt me toch een open deur.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @pieta:
Dat klopt wel Jan maar ook in Brabant hadden wij al een scherpe kostprijs.

Ergens anders schrijf je dat je bij overname 7 euro schuld per ha had, dat rijmt dan volgens mij weer niet zo goed met elkaar.
+2
pieta
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
bij overname 7 euro schuld per ha had

😁 Dat had ik wel zien zitten.
pieta
@jan is hobbyboer Maar even serieus Jan. De loonwerker hadden we bijna niet nodig, dure machines ook niet vanwege het beperkte areaal, lage waterschapslasten, lage OZB-aanslag van de gemeente, lage premie voor verzekering van dat oude zooitje en de beschikbaarheid van pa voor tractorwerk ed en de beschikbaarheid van ma voor oppas bij drukte zodat mijn vrouw kon helpen.
De echte voordelen van de verplaatsing zijn pas na de verplaatsing meer waard geworden. Daardoor kan ik nu dus zeggen dat we een goede keus gemaakt hebben. De mestafzetkosten per ton zijn veel duurder als toen. Het voer wat we toen nog aankochten is gemiddeld genomen ook duurder. De premies zitten in betaalrechten en we hebben meer hectares toen hadden we veel dierpremies en maispremie. En heel belangrijk de overstap van DOC naar RFC.
Al met al kan ik wel vertellen dat onze kostprijs nu gelijk is aan die in Brabant.
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @pieta:
Al met al kan ik wel vertellen dat onze kostprijs nu gelijk is aan die in Brabant

Ik snap nog steeds niet hoe je dan aan dat kolossale bedrag van 7 euro per m2 aan schuld kwam, in die jaren werd er toch nog gewoon goed verdiend in de landbouw. Mijn vader kon op onze mini boerderij gewoon 2 kinderen laten studeren en mijn moeder hoefde absoluut niet uit werken. En veel schuld hadden wij ook niet.
pieta
@jan is hobbyboer Ik vind het mooi dat jij denkt dat iedere opvolger de boerderij krijgt en dat jij een huis voor je moeder gekocht hebt. Maar de praktijk is wat weerbarstiger. En die financiering die we dan hadden was zeer simpel: maximale financiering obv rendement vh bedrijf en we hadden niet zo veel vierkante meters in eigendom dus per m2 hoge financiering. Per kg af te leveren melk ongeveer 1,5 euro.
George
Quote Reactie van @pieta:
leveren melk ongeveer 1,5 euro.

Da's ook zat.
+1
Frans1
Quote Reactie van @George:
Da's ook zat

Dat vind jij,en tevens vind je het waardeloos dat de opvolger teveel krijgt tov de andere kinderen,dat rijmt ook niet helemaal.Eigenlijk vind je dus alles te duur,behalve de melk 😄
pieta
@Frans1 Sjors is unne goeie. Het bedrijf moet je niet te duur over kunnen nemen zonder de anderen tekort te doen. En de melk en het vee moet voor inflatie gecorrigeerde prijzen op gaan brengen. Uitgangsjaar = 1989. De grond mag ook zo doorstijgen in prijs.
Het wil alleen nog niet lukken. Maar ik sta er voor 100% achter.
+2
George
Quote Reactie van @Frans1:
Dat vind jij,en tevens vind je het waardeloos dat de opvolger teveel krijgt tov de andere kinderen,dat rijmt ook niet helemaal.Eigenlijk vind je dus alles te duur,behalve de melk

Nee ik vind alle agrarische producten te weinig opleveren voor de boeren. Daarna wordt er allemaal aan verdiend en de boer die het echte werk moet doen en risico's heeft en afhankelijk is van weer en andere factoren krijgt gewoon een hongerloontje in de vorm lage prijzen voor hun productie aangevuld met wat betalingsrechten.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @pieta:
En die financiering die we dan hadden was zeer simpel: maximale financiering obv rendement vh bedrijf

Ik vind het nog steeds niet simpel, waar heb je al dat geld aan uitgegeven als ik vragen mag. In de goede jaren kon je leningen toch gewoon in jaar of 10 aflossen? Schuld moet toch een doel hebben?
pieta
@jan is hobbyboer Hoe kwam jij aan schuld als je vader het bedrijf schuldenvrij had? Het is toch vrij simpel. Mijn vader had het overigens niet schuldenvrij.
Erco
@pieta 1,5 euro valt wel mee, zeker in deze tijd
+2
pieta
@Erco Het zegt niet alles Erco. Er zijn zo veel omstandigheden op een bedrijf dat dat wat voor de een niet zo hoog is is voor een ander zijn bedrijf over de top.
Frans1
@Erco als er weinig grond onder ligt is het wel fors
Erco
@Frans1 bij prijzen van (hier) 80.000 schiet het bij 50.000 kg melk per ha al snel op he?
robbies
@Erco verkoop je boeltje dan voor 80.000 euro/ha en verdubbel je areaal elders. Zit je gelijk een stuk meer richting grondgebondenheid
Erco
@robbies 50000 kg per ha is niet mn situatie hoor. reageerde op frans. Ik zit op 18-19.000
Frans1
@Erco Ik op krap 14,dus ik voldoe zelfs aan @jan is hobbyboer zijn criterium 👍
Frans1
Quote Reactie van @Erco:
bij prijzen van (hier) 80.000 schiet het bij 50.000 kg melk per ha al snel op he?

Piet boert al een tijdje,toen waren deze prijzen nog niet aan de orde
pieta
@Frans1 Ten tijde van de overname was dat toch wel de vrije waarde van de huiskavel. Veldkavel hebben we in dat jaar verkocht(niet aan de weg gelegen grond, toegang tussen de schuren van een ex-varkensboer en twee woonhuizen door) voor zowat 7 euro m2.
George
Quote Reactie van @pieta:
voor zowat 7 euro m2.

Dus niet helemaal €7 m2
pieta
@George Klopt. Het exacte bedrag weet ik niet meer helemaal zeker. Maar in die tijd hebben wij onze gehele boerderij verkocht en dan laten de makelaars/taxateurs je wel zien waar wat voor hoeveel verkocht is. Zodoende kan ik je nog zeggen op hoeveel de huiskavel werd gezet voor agrarische waarde. En dat was nog wat meer als 8 euro maar ook dat weet ik niet exact.
+1
robbies
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
kolossale bedrag van 7 euro per m2

Zegt niet zoveel. Op menig varkensbedrijf is de schuld per m2 een nulletje of 2 meer hoor
de jonge
@pieta dan komt het er op neer dat het toch een ongezonde sector is. vertel mij eens in welke branche je niet van 0 af kunt opstarten. een bouwbedrijf komt met een busje een hamer en spijker en rekent 40 euro per uur. dat is bij een werkweek van 36 uur 1440 euro ,dus 5760 per 4 weken,daarbij komt nog een keer +- 20% winst over de bouwbenodigdheden die ze bestellen. en dan hebben sommigen daar medelijden mee,dat noemen ze crisis en als veehouders 80 uur werken en er 2 jaar lang geld achteraan gooien zijn het loosers. ik snap onderhand die burgers wel dat ze boeren een stelletje jankerds vinden. vorig jaar wilde een grote groep nog actie voeren tegen de slechte melkprijs,nu is het +- een half jaar kostendekkend en doen ze net of is het nooit geweest en was er geen crisis. eigenlijk gewoon lachwekkend sommige reacties
+3
mlkvhoudr
@de jonge maar wat moeten degenen waar t echt zo goed gaat dan zeggen......ze kunnen er toch moeilijk over gaan liegen........1 tip gewoon je best blijven doen en goed kijken wat de boeren die het beter hebben/doen anders doen dat jij tot nu toe doet. Tip 2 dat geld na 20 jaar nog steeds. Hier gaat namelijk na 20 jaar nog steeds niet alles zo goed als bij de besten......

Toch zijn wij met zuinig aan doen en hard werken ook 2016 door gekomen. Gelukkig is het nu stuk beter qua melkprijs
+4
robbies
@mlkvhoudr jij slaat de spijker op de kop. Collega's waar het regelmatig fout loopt kom ik nooit tegen. De graskuil heeft altijd 1000+ VEM, de brok is altijd goedkoper, de dierenarts komt 1x per jaar, alle koeien kalven vanzelf af, geen enkele vaars is ouder dan 2 jaar en de productie is altijd dik 30 kilogram melk. Ik voel me regelmatig een kneusje als ik met mijn collega's praat. Bij ons loopt het namelijk nooit zo
+1
Frans1
@robbies hier hetzelfde idee.
+1
weurding
@robbies hier ook niet, tenminste niet de dingen die jij aanroert 😄, echter redden we ons prima, zal de oplopende leeftijd en afnemende schuldenlast mede de oorzaak van zijn 😅
Noorderling
@robbies
Dat constateren is een, maar dan komt het er op aan wat je er mee doet.
Ga je verder zoals het al 20 jaar gedaan wordt omdat het ongemakkelijk is om oude werkpatronen te wissen of verdiep je je er wel in wat een ander anders doet of hoe jezelf dingen de volgende keer beter aan kunt pakken? Om iets niet te doen zijn wel 10 excuses voor, alleen daar schiet niemand iets mee op.
pieta
Quote Reactie van @de jonge:
dan komt het er op neer dat het toch een ongezonde sector is. vertel mij eens in welke branche je niet van 0 af kunt opstarten.

Dat had je moeten weten voordat je begon. Hier ben ik het volledig mee eens. Maar waar ligt het aan? Te dure productiemiddelen of te lage opbrengstprijzen?
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @de jonge:
een bouwbedrijf komt met een busje een hamer en spijker en rekent 40 euro per uur. dat is bij een werkweek van 36 uur 1440 euro ,dus 5760 per 4 weken,daarbij komt nog een keer +- 20% winst over de bouwbenodigdheden die ze bestellen.

Ik kom niet voor die 40 euro, maar dat terzijde. ZZP zijn lijkt altijd leuk als je voldoende werk hebt, heel gezond ben en alleen naar het bruto bedrag kijkt. Helaas is dat niet altijd het geval bij alle ZZP-ers. Geen werk is geen geld, daar weten veel bouw-zzp-ers inmiddels ook wel iets van. Het gras is altijd groener aan de andere kant van de draad, en als het verschil echt zo super was vraag je je af waarom er nog iemand in loondienst is, zelfs veel bedrijfsopvolgers in de landbouw kiezen voor een aantal jaren loondienst, ipv ZZP-er te worden waarmee ze meteen beetje leerden ondernemen. Landbouw is trouwensvermogensbeheer, daar is arbeid alleen bezigheidstherapie.
+2
weurding
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Ik kom niet voor die 40 euro,

zijn er die meer betalen om te komen idd, 😅
Frans1
@weurding ervaring
+1
weurding
@Frans1 nee, wel getrouwd.... 😄
Frans1
Farmer_
@weurding Kost wat meer.
Todi
@jan is hobbyboer 40 euro kom ik niet voor. Welke aan delen zijn nu het beste Jan.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @de jonge:
een hamer en spijker
Het scheelt natuurlijk een slok op een borrel of je wat klein gereedschap aanschaft of een stal van 2 miljoen neerzet + nog enkele tonnen aan quotum.
DutchDairyFarmer
@de jonge haha grappig tegenovergestelde is hier waar maar wel altijd economisch bekeken en leveren ook niet aan cono of RFC als je dat wil horen. Niks zaniken jou reactie zegt meer dan genoeg over hoe gefrustreerd je bent. Het hoeft niet altijd nieuw en duur dan kun je ver komen hoor.
de jonge
@DutchDairyFarmer ik ben niet gefrustreerd. ik snap alleen niet hoe collegas hier denken en rekenen. als ik zeg dat er bij overname geld in is blijven zitten dan is dat niet waar,maar van 0 een bedrijf op bouwen kan ook niet wordt er gezegd. dus wordt het bij overname niet tegen de daadwerkelijke marktwaarde overgenomen en is er dus wel geld in blijven zitten omdat anders degene die het over moet nemen zo zielig is en het niet op kan brengen. vorig jaar het gros actie willen voeren,zelfs op tv etc en nu doen of is er niets loos. ongeloofwaardig en schijnheilig in mijn ogen
Coen
@de jonge , wellicht moet je niet praten over geld, daarbij denkt menigeen aan cash-geld en/of aan familieleningen.
bij elke agrarische bedrijfsovername in de grondgebonden sectoren is er sprake van 'een vermogensoverdracht van de ene generatie naar de andere generatie', een schenking zogezegd.
vaak worden ook nog fiscale claims overgenomen, via de zogenaamde fiscaal geruisloze bedrijfsovername.
DutchDairyFarmer
@de jonge gelukkig maar 😉 Ben het ook met je eens maar zijn altijd uitzonderingen dat moet je begrijpen dus niet iedereen over 1 kamp scheren vandaar. Igg moet je gewoon deze melkprijs hebben als je alles mee gaat rekenen maar in de afro sector zijn we knettergek en grond van 60 ruggen kan ik ook niet recht rekenen hoor.
pieta
Quote Reactie van @DutchDairyFarmer:
als je alles mee gaat rekenen maar in de afro sector zijn we knettergek

Nieuwe sector? 😁 Misschien plantjes die goed tegen de droogte kunnen.
Erco
@de jonge knap dat je alle boeren en hun situaties kent 👍🏻
+1
Porky
@DutchDairyFarmer met je eens, in de dertiger jaren (vorige eeuw) heb ik horen vertellen,slopen boeren als dieven in de nacht weg ,met hun hebben en houen op een boeren wagen, lieten alles in de steek, DAT was crisis, heb er nu nog niet van ge hoort dat ze op de vlucht sloegen.
George
Quote Reactie van @Porky:
dertiger jaren (vorige eeuw) heb ik horen vertellen,slopen boeren als dieven in de nacht weg ,met hun hebben en houen op een boeren wagen

Wo gingen ze henne jonguh?
+9
weurding
Quote Reactie van @de jonge:
vaak degenen die alles hebben gekregen en groot doen van het werk van hun voorouders.

of diegene die opgepast hebben en wat voorzichtiger waren dan die andere
de jonge
@weurding als het zo is dat er geen geld in het bedrijf is blijven zitten bij overname,komt het er dus op neer dat iedereen van 0 af is begonnen. en dat kan niet staat er in reacties. dus waar komt dat geld dan weg om een bedrijf over te nemen?? dan kan het niet anders of het wordt niet tegen de werkelijke marktwaarde overgenomen en is er iemand of meerderen die er geld in hebben laten zitten
+2
weurding
@de jonge ondanks dat zijn er nog lieden die de toko verspelen door te grote investeringen, vandaar mijn opmerkingen
pieta
@de jonge De meeste vinden dat ze echt betaald hebben. En dat hebben ze ook maar over het algemeen niet de vrije waarde van al wat er is. Dat wil niet zeggen dat je het compleet gekregen hebt. Vaak zit de financiering na overname tegen het maximaal mogelijke/verantwoorde aan. En vantevoren hebben de meeste een periode in maatschap gezeten waarin als ze slim zijn vermogen op kunnen bouwen omdat de ouders ze een deel van de winst gunnen.
de jonge
@pieta ja dus laten ze er geld in zitten en krijgen daardoor de ouders en evt broers en zussen wel te weinig vergeleken met wat hun toekomt als het vrij verkocht was. als je het reeel bekijkt is dat toch een slechte zaak en komt het er op neer dat de ""vrije "" grond te duur is geworden om te kopen en op te boeren. Als er mensen zeggen dat ze met een grondprijs van 60000 per ha nog een boterham te verdienen is zullen die dat kunnen zeggen doordat ze het over de rest van de grond gaan smeren zodat ze per ha goedkoper uitkomen,maar ik ben volgens een aantal een prutser heb ik wel begrepen,maar kan niet rekenen hoe ik 60000 per ha kan betalen en straks nog evt fosfaatrechten erbij die over 5 jaar terug betaald dienen te worden als je leent.ik ben gewoon benieuwd hoe anderen dat berekenen kunnen dat dat wel kan met zeg maar een gemiddelde prijs van 30 cent
+1
pieta
Quote Reactie van @de jonge:
ja dus laten ze er geld in zitten en krijgen daardoor de ouders en evt broers en zussen wel te weinig vergeleken met wat hun toekomt als het vrij verkocht was

Dit is natuurlijk een lastige discussie. Want je hebt naast het financiële ook nog een emotioneel deel. Als je ouders graag zien dat de boerderij wordt voortgezet wie ben je als broer of zus dan om dat onmogelijk proberen te maken. Daarnaast zit je op zat plekken ook nog met de verkoopbaarheid van. Ja, de losse grond kun je wel verkopen maar wat zijn de gebouwen waard? De waarde van losse grond wordt bepaald door vraag en aanbod. Simpel zat. Grnd is eigenlijk te duur om te kopen om er op te boeren. Maar wie altijd gekocht heeft is vaak aan het einde van de rit toch spekkoper.
cornelissen
Quote Reactie van @pieta:
wat zijn de gebouwen waard?

Misschien de waarde aanhouden, wat jan is hobbyboer of george aanhouden,kan het nooit tegenvallen, overigens als de blokken land mooi liggen (aan de straat) kun je daar misschien nog een meerwaarde uit halen
pieta
Quote Reactie van @de jonge:
straks nog evt fosfaatrechten erbij die over 5 jaar terug betaald dienen te worden als je leent.

Dit gaat enkel over een financieel plaatje mbt aflossen. Denk jijdat de fosfaatrechten over 5 jaar weg zijn? Denk je aan een termijn van bijv 15 of 20 jaar dan zul je ze in die termijn winst moeten gaan maken op die fosfaatrechten.
voortman
@de jonge zie de reacties hieronder...... crisis is wanneer bedrijven massaal in de grote financiële problemen komen/geliquideerd worden of nog net op tijd "vrijwillig", maar met verdamping van vermogen, kunnen stoppen. o.a. glastuinbouw en varkenshouderij kunnen hier over mee praten. ik denk dat bij de melkveehouders die na "slechts" een korte periode met een opbrengstprijs die "slechts" op kostprijsniveau of "iets" daar onder zit andere problemen spelen..... uitzonderingen bevestigen natuurlijk ook hier de regel.
de jonge
@voortman ik weet niet hoe het bij jullie in de buurt is,maar hier zijn er zat die al gestopt zijn en die nog te koop staan,complete bedrijven zijn hier haast niet meer te slijten,losse grond daarentegen schrijende duur maar dan blijven ze met de gebouwen zitten en dat is het struikelblok momenteel .en die zetten heus niet het bord in de tuin met daarop"" bijna failliet""hoor.
pieta
@de jonge Waar zit jij eigenlijk? Regio?
de jonge
@pieta friesland. en jij?
pieta
@de jonge Achterhoek
hans van toos
@de jonge Ruimte voor ruimte bestaat ook nog.
+1
George
Quote Reactie van @voortman:
melkveesector moet zich (ten opzichte van andere sectoren) de ogen uit z'n kop schamen

Waarom? Wat hebben andere sectoren er trouwens mee te maken?
Waarom moet er altijd vergeleken worden in de trant van ik heb maar een zware verkoudheid maar dat is niks want die ander heeft een zware longontsteking. Maar ondertussen ben je wel beide ziek.
+7
Rene Strik
De ondergang van de Nederlandse boer.
Het valt allemaal wel mee denken.
Het accepteren dat je structureel onderbetaald wordt vanwege de redenering dat zolang alle rekeningen betaald kunnen worden tegen het eind van het jaar, je eigenlijk een best jaar gehad hebt. Ik wil graag voor mijn tijd, werk en risico die ik neem als melkveehouder betaald worden.
Een kosten dekkende prijs wat velen krijgen vind ik een belediging voor de inzet en werk wat er voor verricht moet worden.
Er is genoeg marge in de keten tussen boer en consument om de boer meer uit te betalen, alleen als boeren mekaar de loef afsteken wie er wel het goedkoopste kan produceren, zullen verwerkers of supermarkten never ever genoeg gaan betalen.
Ervaring heeft mij ook al geleerd dat bij degene die het hardste roepen dat het allemaal wel meevalt,vaak de vrouw de boekhouding doet.
pieta
@Rene Strik Zie reactie van weideboer. Iedereen wil wel een betere melkprijs. Alleen heeft een aantal bedrijven een relatief lage kostprijs en die maken nu al weer plannen en een ander deel is de gaten aan het dichten van vorig jaar. Daarnaast is er ook nog een middengroep. Drie keer raden welke groep af gaat vallen.
+7
mlkvhoudr
@pieta je geeft 3 opties en hij mag 3 keer raden......ja zo kan iedereen het 😄
storm
@Rene Strik he jij ook weer in het land? Je hebt gelijk hoor net De jonge, hier moeten we ook nog ff voordat we de zaak weer gladgestreken hebben en uitgesteld onderhoud ingehaald is!
Knappe boeren die 2015/16 een dipje noemen! Ging hier ook nog wel totdat de melkprijs onder een kwartje dook in de duurste periode vh jaar! Maar ik weet ook wel dat we genoeg zijn die nergens last van hadden! Tja boerderij voor weinig gekregen, opa krijgt AOW of ze leven niet!😳
de jonge
@storm juist,jij snap em,er zijn zovelen die menen dat ze alles weten en teren op de arbeid van hun voorouders en een grote mond......niet voor te stellen. Als ze nu vanaf bv 2010 eens van 0 af waren begonnen en alles zelf en eigenhandig hadden opgebouwd zonder pa en ma en de rest van de fam dan hadden ze recht van spreken
+1
Steuntrekker
@de jonge dan waren er velen geen boer.
+2
de jonge
@Steuntrekker nou dat ja, tegenover anderen net doen of zijn ze zo geweldig,maar als het dan zover komt dat er een evt boedelscheiding komt door erfenis dan zijn ze ineens zielig en moet iedereen het hun gunnen omdat ze het financieel zo slecht hebben. laat ze dan ook maar met zoveel spatsjes de hypotheek opschroeven om de familie genoeg te betalen. Ik geef wel toe dat het ons de laatste 2 jaar genoeg geld gekost heeft en ik er nog niet bovenop ben,ik heb alles wat ik in achteren ben geraakt nog niet weer aangevuld ,dus vast een heeeeele slechte boer,of gewoon een eerlijke.
burg
@de jonge ff afgezien van het feit of je het van je ouders "gekregen" hebt of net als jou zelf verdiend, als je dit als crisis bestempeld met watvoor langjarig gemiddelde melkopbrengstprijs reken jij dan?
melluk
@de jonge of een zwaar gefinancierde??
+1
pieta
Quote Reactie van @de jonge:
Als ze nu vanaf bv 2010 eens van 0 af waren begonnen en alles zelf en eigenhandig hadden opgebouwd zonder pa en ma

Dat is in NL zowat onmogelijk. Daarnaast beseft een goede ondernemer wanneer hij aan een kansloze missie begint. Als ik vanaf 0 zou/ha moeten beginnen had ik het misschien wel niet gedaan. Je moet gewoon een goed bedrijfsplan hebben waarbij je de concurrentie aan kan. Kun je dat niet dan moet je hier niet zielig gaan doen. Wij volgen gewoon de familiestrategie.
+2
pieta
Quote Reactie van @storm:
Knappe boeren die 2015/16 een dipje noemen!

Toch was 2015 en 2016 niet meer dan een dipje(indien lid van goede coop). Volgens mij hadden wij over 2015 bij RFC de verwachte lange termijn prijs en in 2016 zaten we daar een cent of 2 onder. Bij een bedrijf van een miljoen liter is dat dus eenmalig 20.000 euro minder inkomsten. Bij een goed bedrijfsplan hou je rekening met het feit dat je wat marge in je plan moet hebben. Dus met wat ingrepen had je na afloop van 2016 moeten kunnen zeggen: het was maar een dipje. Dat neemt niet weg dat de rc aan het einde van de zomer van 2016 behoorlijk in een dip gezeten kan hebben. Maar als je in de zomer veel kosten hebt dan dien je er in de winter weinig te hebben.
+1
Noorderling
@Rene Strik
Alleen bepaal je zelf in welke mate je risico neemt en welke rekeningen je uiteindelijk moet betalen. Het zijn van melkveehouder is al jaren aan het verschuiven van vakman naar allround ondernemer die niet alleen moet weten hoe hij melk uit een koe krijgt, maar ook nog enigszins financieel inzicht en kan afwegen welke risico's het bedrijf en jezelf aan kunt om over 10jaar ook nog je vak uit kunt en mag oefenen.

Velen blijven hangen in de categorie vakman uit het quotumtijdperk, inkomsten stonden vast, wanneer de bank groen licht gaf en je niet teveel kosten maakte liep het allemaal wel los.
Alsof je in loondienst was bij de bank en voor de fun maar kon doen en laten wat je wou op je bedrijf, want de bank vond het goed.

Als de melkprijs en dus de inkomsten tegen vallen en je geen plan B en C klaar hebt liggen kun je alleen maar achteruit boeren. Koste wat kost moesten er meer koeien komen op basis van mestafzet en (ruw)voeraankoop.

De laatste 5jaar heeft iedereen elkaar de kop gek lopen maken, daar kun je alleen jezelf de schuld van geven als je daarin mee gegaan bent. Alleen wordt het wel nijpend wanneer je geen plan B en C hebt en al helemaal geen weg terug.
Dan was het misschien beter geweest om toch bio te worden, of in de oude gedateerde Holstein stal jersey's melken waardoor je niet een maatlat stal hoeft te bouwen, minder P rechten voor de zelfde hoeveelheid vet en eiwit, een deel van het krachtvoer zelf telen en lachen om alles en iedereen om je heen 😁
Rene Strik
@Noorderling
Daar heb je gelijk in, en dat zal ook altijd wel zo blijven. De ene is meer ondernemer dan de ander.
Maar wat mij verbaasd is dat er genoegen genomen wordt met 5 cent winst gemiddeld over de jaren voor de GOEDE boeren. Dat is 50.000 op een miljoen liter melk. Vergeleken met ondernemers in andere sectoren is dat een lachertje. En als die ruimte er niet was in de keten kan ik dat nog wel snappen. maar die ruimte is er makkelijk om de boeren 5-10 cent meer uit te betalen. Boeren accepteren gewoon dat hun het hardste werken, en de vervolg keten wegloopt met de centen. Ik persoonlijk kan daar erg slecht tegen.
Noorderling
@Rene Strik
Ik had het ook graag anders gezien, maar volgens mij dobberen de meeste bedrijven ook tussen de 0 en 10 cent winst. Als de bedrijven richting de 10 gaan wordt er wel weer in grond of stallen geïnvesteerd waardoor je vanzelf de eerste jaren weer dichter bij de 0 terecht komt. Als de melkprijs dan ook nog eens een paar cent onder de begrote melkprijs komt wordt het wel even lastig.

Daarnaast is er voor de meeste bedrijven nog genoeg te optimaliseren zonder grote investeringen te hoeven doen. Hoeveel boeren werken er met een onafhankelijke voeradviseur?
Het voeren van het vee, inclusief ruwvoerteelt bedraagt toch minimaal de helft van de gemaakte kosten waarbij loyaliteit vaak de keuzes bepaald. Er kan moord en brand geschreeuw worden, maar dat er geen rek meer zit in optimalisatie geloof ik niet. Als je dan een miljoen levert en daar zonder veel moeite een ton bij melkt, of 2 cent lagere kosten hebt tikt dat aan het eind van het verhaal wel behoorlijk aan.
weideboer
@Rene Strik op zich is dat best veel een winstmarge van 5 cent op zeg maar (een goed jaar) 45 cent, praat je over 11 %. Kijk deze artikel eens.... vastgoedmarkt.nl/geen-categorie/nieuws/… hier praten ze over 5% om een gezonde bedrijfsvoering te houden. Je maakt de fout door het te delen op de liters, je moet delen op de omzet
+1
mlkvhoudr
@weideboer sorry nu ga je de mist in. Dit is 5 % marge nadat alle arbeid betaald is. Dat is iets wezenlijks anders.
+1
pieta
@mlkvhoudr Theorie is leuk maar gemiddeld genomen bestaat 2/3 van de melkpijs uit variabele kosten. De rest van de kosten wordt bij een eigendomsbedrijf gemaakt voor vastgoedbelegging. Oftewel Je kosten liggen op 67% van je eindproduct. Dat is helemaal niet slecht. 😁
weideboer
@mlkvhoudr maakt niet uit, jij hebt je arbeid (loonwerk) ook toch betaald. De zzp'ers verdienen echt niet meer, immers anders was een aannemer altijd te duur. En geloof me als je echt alles rekent is een aannemer niet eens duurder tov een zzp-er. Maar waar het om gaat is dat wij tov onze omzet een enorme hoge marge moeten hebben om een inkomen te halen ik schat voor de meesten bijna 15%. Dat houd in dat wij te veel kosten maken die geen moer opleveren maar wel geld kosten, denk aan machines, jongvee, land enz. Alleen melken levert 1 op 1 geld op, daarom is een melker de goedkoopste kracht op het bedrijf. Dat komt nu naar boven als je onze sector wil vergelijken met het mkb.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @weideboer:
Maar waar het om gaat is dat wij tov onze omzet een enorme hoge marge moeten hebben om een inkomen te halen ik schat voor de meesten bijna 15%.

Met mijn computeren heb ik een bruto marge van wel 90% denk ik. Zo hoog is die 15% nu ook weer niet.
weideboer
@jan is hobbyboer zie hier een ander voorbeeld winst 1,1% van de omzet msn.com/nl-nl/geldzaken/… eigenlijk wat er overblijft na alles, bij mij in procenten echt wel meer
paul1
@jan is hobbyboer tel je dan ook de uren die je maakt om een beetje bij te blijven in de ict ?
mlkvhoudr
@weideboer

De loonwerker wel maar de directeur niet vorig jaar. Alle overhead was extra gratis aanwezig vorig jaar.......
+2
Coen
@weideboer , winst is bij velen onder ons de vergoeding voor de eigen arbeid en de marge, in het grote bedrijfsleven is winst de marge nadat alle geleverde arbeid is betaald.
tel van je winst voor je eigen arbeid maar eens (afgerond) 20 euro per uur, en dan maar weer eens rekenen 😄
+2
weideboer
@Coen dus onze sector is gewoon technisch failliet
kanniewaarzijn
@weideboer Kom je daar nu pas achter?
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Coen:
en dan maar weer eens rekenen

Ben je snel klaar met rekenen.
+1
cornelissen
@jan is hobbyboer Wel vreemd dan ,dat de kostprijsberekeningen van de LEI en ook DDB door
verschillende melkveehouders niet serieus worden genomen
+2
George
Quote Reactie van @Noorderling:
wanneer je geen plan B en C hebt en al helemaal geen weg terug.

Het lijkt wel of Coen aan het woord is.
arie.j
Quote Reactie van @Rene Strik:
Ik wil graag voor mijn tijd, werk en risico die ik neem als melkveehouder betaald worden.Een kosten dekkende prijs wat velen krijgen vind ik een belediging voor de inzet en werk wat er voor verricht moet worden.

Vraag 1. Betaald worden? Door wie dan wel?
Ben je soms in loondienst?
Als zelfstandige met eigen bedrijf zul je het zelf moeten maken, en is er niemand die aan jou uren betaald
Je zit te ijlen over genoegen moeten nemen met een beloning, alsof een ander beslist wat en op welke manier jij produceert.
Je ziet het zitten met je bedrijf en dan maak je er van wat er te maken valt.
Of je ziet het niet zitten als melkveehouder en dan stop je (had je nooit moeten beginnen).
Maar zit niet te zwammen over betaald worden, dan heb je nog nooit begrepen waar je mee bezig was.
arie.j
Quote Reactie van @pietjepuk:
archief.veeteelt.nl/emigratie-weblog_1/

Oké, hij trekt dus de conclusie om naar zo ongeveer het enige land te gaan met quotering die de productie tot eigen land beperkt en waar de prijs kunstmatig hoog wordt gehouden.
Zal wel duur zijn om je met quotum inte kopen, maar het is een keuze.
Prima verder , want in Nederland een klaagzang houden over opbrengstprijzen en roepen dat ze omhoog moeten daar schiet een induviduele boer erg weinig mee op
+4
Rene Strik
@arie.j Wat een agressie komt er uit je stukje.
Als je wilt gaan vergelijken met andere ondernemers, ga je al direct mank.
Behalve een boer, produceerd en leverd niemand een product, en gaat dan een maand af zitten wachten wat de afnemer er voor wil betalen.
Omdat wij producten maken die erg snel bederven, kunnen ze ons altijd het mes op de keel zetten......leveren voor deze prijs, anders!!!
Omgerekend naar euros, kost drinkmelk hier in de winkels 0,75 en krijgen wij 0,48 per liter.
Melkfabrieken en supermarkten floreren hier ook best, dus ik kom tot de conclusie dat er veel meer in zit voor jullie, alleen moeten jullie dat wel afdwingen. Niet tegen mekaar opboxen wie NOG wel goedkoper kan leveren, en al zeker geen kostprijs berekeningen openbaar maken.
Verder is er geen 1 ondernemer behalve een boer die genoegen neemt met kostendekking.
Ze betalen alle kosten, zetten hun eigen uren op loon, en willen dan nog een mooie winst overhouden.
Veel boeren willen ten alle kosten melken, zelfs als ze hun eigen vermogen aan het opeten zijn.
Ik heb dat nooit kunnen snappen.
+3
Rene Strik
Kunstmatig hoge prijs is niet waar.Hier wordt de gemiddelde kostprijs bepaald, inclusief uren op waarde gezet, en rendement op geinvesteerd vermogen. Net als elke andere bedrijfstak. Dan komen wij op 0,48 euro uit. Helemaal niet zo ver van die LEI kostprijsberekening.Draai je matig, kun je mooi rondkomen, draai je scherp kun je lekker verdienen.Het is wel erg oogkleppen denken dat je elke melkprijs maar moeten nemen, en dan ergens maar weer in de kosten gaan snijden. Dat is geen ondernemen, maar willen melken ten kosten van alles.
+1
pieta
Quote Reactie van @Rene Strik:
Kunstmatig hoge prijs is niet waar.Hier wordt de gemiddelde kostprijs bepaald, inclusief uren op waarde gezet, en rendement op geinvesteerd vermogen.

Dus wel kunstmatig maar niet hoog volgens jou. Als ze hier dezelfde methode toe gaan passen vind ik hem wel hoog. Hij zou hier dan ook elk jaar doorstijgen omdat het geïnvesteerd vermogen hier enorm zou toenemen. Grond duurder en duur quotum.
+3
Rene Strik
@pieta Niet kunstmatig hoog, het is gewoon de kostprijs van melk maken. Ik durf gerust te zeggen dat melk in de "vrije markt" kunstmatig laag gehouden wordt. Teveel macht van de afnemers. Vrije markt is ook gewoon een lachertje, want bijna overal ter wereld wordt er aan de touwtjes getrokken door overheden, met subsidies, opkoopregelingen en export premies om de boeren niet om te laten vallen. Het probleem is dat in die "vrije markt" de boeren het meeste werk en risico lopen, en de verwerkers en supermarkten met de marge weglopen. Op een enkeling na, verdiend geen enkele melkveehouder fatsoenlijk geld. Het ene jaar gaat het leuk, en het volgende jaar kan die winst er weer dik bij.
Wat mij aan dit alles verbaasd, is dat bijna iedereen het maar gewoon accepteerd en zegt dat dat erbij hoort. Zo gauw iemand er wat kritisch over is, wordt hij direct met de grond gelijk gemaakt.
Het ego zit bij veel melkveehouders danig in de weg om ooit wat winst te gaan maken. Want dan moet er eerst toegegeven worden dat het al heel veel jaren geen vetpot is.
+1
pieta
Quote Reactie van @Rene Strik:
verdiend geen enkele melkveehouder fatsoenlijk geld. Het ene jaar gaat het leuk, en het volgende jaar kan die winst er weer dik bij.

Ik ben inmiddels sinds 2001 melkveehouder. Ik heb nog altijd zwarte cijfers geschreven en ook elk jaar bespaard. Ik ga niet zeggen dat het een grote vetpot is. Maar om nou te gaan beweren dat we er geld achteraan doen is wat overdreven. Wel als je kapitaal en arbeid op het volle pond gaat zetten. Maar hoe bereken je dat dan? Want dan moeten we de grond op waarde gaan zetten. Die wordt hier gemiddeld genomen al vele jaren elk jaar duurder. Dus elk jaar zou je weer meer voor de melk moeten krijgen en dan wordt de grond weer duurder. Melk mag wat mij betreft gerust een beetje meestijgen met de inflatie.
cornelissen
Quote Reactie van @pieta:
Maar hoe bereken je dat dan?

Grond op pachtwaarde,daarvoor kun je het huren en/of verhuren. Arbeid op cao basis,daarvoor kun je personeel krijgen en/of zelf verdienen als je ergens anders werkt . Uiteraard ook denken aan het ondernemersrisico,daarvoor ook wat geld mee berekenen
pieta
Quote Reactie van @cornelissen:
Grond op pachtwaarde,daarvoor kun je het huren en/of verhuren.

Hoe vlug stijgt die dan denk je? Hoe meer je geeft hoe hoger je berekende kostprijs hoe hoger de melkprijs wordt. Je kunt alles automatiseren. Kostprijs stijgt melkprijs ook. Snap je wat ik bedoel?
+2
Jaap40
@Rene Strik goed omschreven @strik! Vooral de laatste alinea over het ego van melkveehouders. Hypocriet en naïef stel.....
Frans1
Quote Reactie van @Rene Strik:
Hier wordt de gemiddelde kostprijs bepaald, inclusief uren op waarde gezet, en rendement op geinvesteerd vermogen. Net als elke andere bedrijfstak

Geef hier eens voorbeelden van dan?
+1
Jan S
😀
pieta
@Rene Strik Jij bedoelt dus dat onze coop het niet goed doet. Die hebben we heel vroeger namelijk opgericht om onze krachten te bundelen.
verwijderd
George
Quote Reactie van @Rondhus:
ik kan ook nog niet alle rekeningen betalen en er ligt ook genoeg op stapel die nog betaald moeten worden.

Nee niks geen crises , gewoon de mensen maanden laten wachten op hun geld die voor je gewerkt hebben , hoezo crises , hartstikke geweldig goed man.

Ben je zelf wel goed?
Porky
@George als dat in goed overleg gegaan is ,dan is er niks aan de hand. Ik ken er één die gewoon iedereen laat wachten , maar wel op vakantie naar Amerika gaat, nou daar zou ik gauw klaar mee zijn. Maar in overlegbff wachten, niks mis mee
verwijderd
George
Quote Reactie van @Rondhus:
weten natuurlijk allemaal dat jij de de ultime boer bent, zeg maar het neusje van de zalm. Maar hellaas is niet iedereen zoals jou.Hellaas ook dat jij ook weinig inkijk heb in andere sectoren. Dan zou je ook weten dat er in de bouw bevoorbeeld toen de crisis begon er massaal de betalingen op 90 dagen is gezet. Dat er menig bouwbedrijf zich falliet heeft verklaart om onder zijn schulden uit te komen.

Ik ben geen ultieme boer , maar gelukkig heeft hier wel iedereen binnen de betalingstermijn zijn geld! Vind het ook schandalig dat velen het schijnbaar normaal vinden om deze te overschrijden.
Wat andere bedrijven doen daar kijk ik niet naar , ik weet wel dat er in de bouw andere marges gehaald worden dan in de landbouw. En ja er zijn aannemers failliet gegaan tijdens de crises , ruimde lekker het overtollige en slechtere werkvolk , niet netjes maar gebeurde wel. Van armoede zijn er weinig omgevallen.
Maar goed het is allemaal hosanna in den hoge dat weet ik inmiddels wel.
+1
pieta
Quote Reactie van @George:
Van armoede zijn er weinig omgevallen.

Dat betwijfel ik dus wel.
+1
George
Quote Reactie van @pieta:
Dat betwijfel ik dus wel

Dat kan dat jij twijfelt. Hier in de regio zijn enkele grote al lang bestaande aannemers failliet gegaan . Maar zijn allen weer doorgestart , prive hebben ze niks geleden , hebben allen diverse huizen of panden op het industrieterrein in de verhuur. Zijn op een goedkope manier van overtollig personeel afgekomen.
Die crises werd in de bouw vooral daarvoor misbruikt.
+2
pieta
@George Wat denk van al die aannemers die weer werk deden voor de grotere jongens en nog niet betaald waren? Wat jij beschrijft zal ook vaak genoeg gebeuren. Maar er zijn ook zat faillissementen van pure (bedrijfs)armoede.
George
Quote Reactie van @pieta:
Maar er zijn ook zat faillissementen van pure (bedrijfs)armoede.

Hier in omgeving geen enkele!
cjw73
@Rondhus dan moet je de wegenbouw en grondwerk nog eens horen. Voor de onder aannemers is het heel normaal dat ze een half jaar moeten wachten op hun geld.
George
Quote Reactie van @cjw73:
het heel normaal dat ze een half jaar moeten wachten op hun geld.

Dat is helemaal niet normaal , daar is niks normaals aan.
Hier grondverzetbedrijfje in de buurt werkt niet meer voor Heymans omdat ze 3 maanden deden wachten met betalen . Hij zei stikt er maar mee en die zijn er meer. Maar er zijn altijd gekken die het wel doen.
+1
cjw73
@George ik vind het ook niet normaal hoor maar hoorde het kort geleden van een maat van mij. Die heeft een eigen kraan en draait altijd voor de waard uit Flevoland.
George
@cjw73
Dan is hij goed gek als hij een half jaar op geld moet wachten.
+2
de jonge
En als het dan zo is dat er in jullie ogen geen crisis is,zal de plaatselijke loonwerker hier ook wel een partij staan te liegen zeker,dat er nog een mooi nestje rekeningen van boeren openstaat van een jaar geleden. en ja hij gaat er wel achteraan,maar als het er niet is...........
Frans1
Quote Reactie van @de jonge:
dat er nog een mooi nestje rekeningen van boeren openstaat van een jaar geleden

Dat is zijn eigen domme schuld
robbies
@Frans1 ik ben ook nog niet bij met betalen hoor. Als ik die 30 afgevoerde koeien nog op stal had staan wel
+2
Frans1
@robbies waarom ben je nu nog niet bij?daar zit een verhaal achter anders kan het bijna niet.die 30 koeien hebben ook geld opgebracht
+1
robbies
@Frans1 zonder op de details in te gaan, kan een combinatie van slecht uitvallende regelgeving, natuurgeweld en een extensieve bedrijfsvoering op niet-akkerbouwgrond meer financiële schade opleveren dan een paar maandjes met goede melkprijzen kan goedmaken
+1
pieta
@robbies Sterkte er mee. En maar hopen dat de prijzen dan een enkele jaren flink hoog blijven/worden/zijn.
+1
robbies
@pieta we hebben al geanticipeerd. Een jaartje deze melkprijs en we zijn er weer bovenop. De vooruitzichten zijn goed, net als de weersomstandigheden. 😀
+2
pieta
@robbies Waren die koeien zo mager? 😁
George
Quote Reactie van @Frans1:
Dat is zijn eigen domme schuld

Leg eens uit ?
Frans1
@George als jij rekeningen onbetaald laat tot een jaar en langer als leverancier zijnde.debiteurenbeheer hoort er ook bij,als iedereen jou werk laat doen en ze betalen niet ga je zelf kapot.
George
@Frans1
Frans als ze niet (kunnen) betalen wat doe je dan?
Je kunt wat betalingsherinneringen sturen en dergelijke , afspraken maken maar als er vervolgens telkens niet veel komt sta je als loonwerker of leverancier vrij machteloos. Vooral als ze wel willen maar niet kunnen betalen. Is allemaal minder makkelijk dan je denkt.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkprijs en veehouders geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
162
DEELNEMERS
34
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN