Illustratie van: Wilting NH

Waterbedrijven slaan alarm: mest bedreigt drinkwaterwinning

Meststoffen verontreinigen het grondwater. Zuivering wordt steeds duurder en complexer. De Nederlandse waterbedrijven zijn bezorgd en pleiten voor maatregelen.

Deel dit topic

Reacties

+1
O Bl iksems snel alle boeren uitkopen, 5$ ton/ ha iedereen blij !!!
+6
dwers
He gelukkig vandaag toch nog een anti boerenbericht, dacht al dat we het vandaag zonder moesten doen.
+2
spotmelker
@dwers Ze vinden wat in het water en laten ons (verplicht!) via rekensommetjes bekennen. En nog steeds denkt er niemand na terwijl ze met de toename van sulfaat en nikkel al aangeven dat er heel andere oorzaken/vervuilingsbronnen zijn.
+4
huub
Hier loopt een mestsilo leeg en ze vinden niets in het grondwater gelderlander.nl/achterhoek/…
kanniewaarzijn
@huub Kan ook wel kloppen; "verliezen" in de landbouw worden veroorzaakt door organische mineralen af te trekken van anorganische mineralen. Een knol van een rekenfout door onze "deskundigen".
weideboer
Moet wel zeggen dat het "zuiden" nu ook echt iedereen tegen zich heeft. Komt het omdat de landbouwenclave(eengezindheid) nu gebroken is en ze "bloed" ruiken? Wat is er aan de hand. We kunnen toch echt niet meer zeggen; hier is niets aan de hand, de maatschappelijke draagvlak lijkt totaal opgelost in het niets ofschoon we moeten uitkijken of alles wel op feiten is gebaseerd en niet op emotie en (on-)kundegedrag!
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @weideboer:
de maatschappelijke draagvlak lijkt totaal opgelost

hoort gewoon bij de move van de melkveehouderij richting intensivering, met deze gekkigheid heeft de varkenshouderij al meer dan 10 jaar te maken. Die zijn er aan kapot gegaan, zijn nu alleen nog paar megabedrijven over. Waarschijnlijk is dat ook de bedoeling bij de melkveehouderij-voormannen.
dewittemotor
Geen gesloten putten in Limburg, zie ik op het kaartje. Dus toch de schoonste landbouwprovincie van Nederland. En nee, die noordelijke provincies tellen niet mee, want daar hebben ze veel te veel mega-melkveebedrijven
DJ-D
Nu ineens met een groot neerslagtekort en droge winter. Kan nooit.
+3
oldhuus
Komt door het mest-injecteren, direct verbieden.
+2
mlkvhoudr
Dit is gewoon potje pokeren met @JanCees daarom gooien ze t nu over andere boeg

mesdag-fonds.nl/home.html/
+4
JanCees
@mlkvhoudr Nee hoor dit is gewoon een kwestie van persbericht de deur uit doen door de Vewin wanneer het mestbeleid weer ter sprake komt in de Tweede Kamer dat noemen ze tijdig de discussie trachten te framen.
Vewin kun je scharen in het rijtje van PBL en RIVM en Waterschappen etc als ze kunnen uithalen naar de landbouw zullen ze de kans ook echt wel te baat nemen
paul1
@JanCees is toch gewoon triest dat steeds tegen ons aan wordt geschopt van alle kanten
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @paul1:
van alle kanten

gelukkig hebben jullie LTO nog, die is erg blij met de moderne melkveehouder.
paul1
@jan is hobbyboer ik modern ?? haha grapjas ☺
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @paul1:
haha grapjas

vergeleken met mij is iedereen modern.
+3
JanCees
@paul1 dus tegengas geven met onderbouwing iets wat het Mesdagfonds doet. Binnenkort wordt ook dit verhaal weer in het rijtje van "wetenschappelijk"niet aangetoond geplaatst
+2
andre Boksebeld
Hallo Henri,


Ik heb intern navraag gedaan om welke waterwinlocaties het gaat in het Trouw-artikel (kaartje).

Het lijken in Overijssel de locaties Dennenkamp en Hengelo te zijn. Bij deze winningen was de invloed van landbouw op de waterkwaliteit niet de (hoofd)reden om de locatie te sluiten.


Met vriendelijke groet,

Sylvie Meijer
Omgevingsmanager


Ik werk op maandag t/m donderdag.



@JanCees

Zoals te verwachten komt er een zalvende mail naar de betrokken veehouders achteraan .... niet de eerste keer dat het zo gaat.
Pluto
Kan me er iets bij voorstellen aangezien de gehaltes in het oppervlakte water flink hoger zijn dan in de bodem!!! oeps dat mocht eigenlijk niet naar buiten komen.
+2
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @Pluto:
Kan me er iets bij voorstellen aangezien de gehaltes in het oppervlakte water flink hoger zijn dan in de bodem!!!

Omdat we zo weinig mogen bemesten? en de zooi van de overstort gewoon door gaat?
+1
delavalboer
De waterleiding bedrijven hebben meer moeite met het zuiveren van riool water door pil gebruik en bijv uitscheiding van chemische stoffen door chemokuren....
Maar daar hoor je ze niet over...
Het is vandaag de dag de trend om de boeren dit aan te rekenen...
hopelijk veranderd dit nog eens... boertje pesten is .zoooo 2016
wouter bos
@delavalboer 2017 zooooo

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , meststoffen en grondwater geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
22
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0