Burgemeester in gesprek met boer die melk laat weglopen

Burgemeester Berend Hoekstra van de gemeente Leek gaat in gesprek met boer Henk Gommer uit Zevenhuizen. Gommer laat al een paar dagen zijn melk in de mestkelder lopen, omdat zuivelcoöperatie FrieslandCampina weigert zijn melk op te halen. De burgemeester wil gaan bemiddelen en ervoor zorgen dat de melk weer wordt opgehaald.

Deel dit topic

Reacties

+22
jan is hobbyboer
Als ik Henk was ging ik gewoon gratis melk uitdelen in Leek en omgeving. Dat maakt het allemaal nog zichtbaarder en de pers smult ervan. Kijken hoe lang het duurt voordat de directie van RFC uit z'n tent gelokt wordt. Een kleine boer die geen schuld heeft aan het probleem en nu gemangelt wordt door een groot bedrijf met vrij dictatoriale regeltjes doet het natuurlijk prima in de pers.
Het duurt waarschijnlijk niet lang meer en deze boer gaat vast wel gesponsord worden door een natuurclub of een rijke filantroop zodat ie z'n actie nog heel tijdje vol kan houden. En dan kan het maar zo weer helemaal uit de hand lopen. KLW holadijee.
+1
arie.j
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Het duurt waarschijnlijk niet lang meer en deze boer gaat vast wel gesponsord worden door een natuurclub

Kon nog wel eens tegenvallen, kringlooptoestanden is helemaal in bij natuurclubs
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @arie.j:
kringlooptoestanden is helemaal in bij natuurclubs
Dan begrijpen ze er toch heel weinig van!
+3
Coen
@kanniewaarzijn , alleen LTO gaat voor zo'n technocratisch sjoemel-gedrocht 😞
+1
Henk Schoonvelde
@arie.j Nou dat is juist andersom. Het die natuurclubs hebben het liefst gewoon 40% van de veestapel weg, dan later nog eens 20% etc. Niks geen efficiëntie daar hebben ze niks mee. Dat is meer een insteek van onze sector partijen om draagkracht te houden bij de afzet en productie op termijn in Nederland in de benen te houden.
+2
puntertje
@Henk Schoonvelde Moet je ook wel het hele verhaal vertellen, als betreffende boer zou verdriedubbelen dan zou hij zeer waarschijnlijk een prima efficïentie laten zien met jullie gekoesterde speeltje. Maar zijn mineralen verlies in absolute zin zou natuurlijk wel fors toenemen.
Henk Schoonvelde
Quote Reactie van @puntertje:
wel het hele verhaal vertellen, als betreffende boer zou verdriedubbelen dan zou hij zeer waarschijnlijk een prima efficïentie laten zien met jullie gekoesterde speeltje. Maar zijn mineralen verli

Ik snap je aversie niet wel je angst voor iets nieuws. Juist voor met een hogere excretie dan de norm is het landelijk sturen op efficiëntie een uitkomst. Door KLW/BEX zijn de gemiddelde normen behoorlijk verlaagd de laatste jaren hier profiteren met name de minder efficiënte bedrijven van. Je moet je niet vergissen dat er tussen de betere bedrijven en de mindere soms wel 30% verschil zit in werkelijke excretie. Dit heeft overigens niets met schaal grote of intensiteit te maken.
+9
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Henk Schoonvelde:
30% verschil zit in werkelijke excretie

Theoretisch berekend he, het is allemaal poppenkast, er wordt niet zoveel gemeten, zover het überhaupt al te meten valt. Excretie, alleen het woord al, is ook alleen gebaseerd op modellen. Jij maakt beleid op basis van rammelonderzoek omdat het jouw goed uitkomt. Je goed recht, maar ga niet doen alsof je waarheden verkondigd.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Je goed recht
Helemaal niet zijn goed recht. Als bestuurder dien je eerlijk te zijn en te blijven.
+7
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Als bestuurder dien je eerlijk te zijn en te blijven

Dan houden we er niet veel over
jan w
@jan is hobbyboer
Als ik mijn mest laat bemonsteren en nu kunnen ze het meteen op de zodebemester zien, dan kom ik gemiddeld niet verder dan 1.2 kg fosfaat per m3 drijfmest.
Dat de KLW verplicht is, snap ik ook niet. Want dat ondermijnt alleen de betrouwbaarheid. Maar ik hoop dat we met de KLW en andere gegevens aan kunnen tonen dat het hele bemestingsgebeuren moet veranderen en dat de Scherpere normen niet alleen bij de landbouw terecht komen. In onze veedichtste gebieden hebben relatief gezien het schoonste grondwater.
Er zijn natuurgebieden waar de normen voor het grondwater 200 x hoger liggen dan dat wij die hebben op onze gronden. Dat klopt gewoon voor geen ene meter.
+2
Noorderling
@jan w
gehalten heb je niets aan als je het totaal aantal tonnen niet weet.
Je hebt nogal wat verdunning door spoelwater, gemorst water uit waterbakken en door schoonmaken van waterbakken etc.
+6
kanniewaarzijn
@Henk Schoonvelde Schei uit met je domme geklets. Het is niet meer om aan te horen!!
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Het is niet meer om aan te horen

Hij is nog maar paar maand LTO bobo, maakt snel carrière deze Henkie 😄
Coen
@jan is hobbyboer , inmiddels dus complete brainwash gehad 😞
+7
puntertje
Quote Reactie van @Henk Schoonvelde:
wel je angst voor iets nieuws

Wat is dat nou weer voor onzin, heb je wel gelezen wat ik schreef? Angst, wat een onzin en wat een doorzichtige manier om critici de mond te snoeren, goedkope bestuurderstrekjes krijg je al. Als het zo geweldig is, dan maak je er toch geen verplichting van? Dan laat je het vrij, en noem je de mensen die er geen gebruik maken gewoon dom omdat ze geen gebruik maken van hun vermeende voordeel. Maar jij weet ook dat er dan nooit een erkenning komt voor de KLW en dus druk je het dus de groep die het niet wil maar door de strot. En noem je tegenstanders van de verplichting angstig.
+7
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Henk Schoonvelde:
tussen de betere bedrijven en de mindere soms wel 30% verschil zit in werkelijke excretie. Dit heeft overigens niets met schaal grote of intensiteit te maken.

Nee, dat heeft te maken met het aantal uren weidegang en het aandeel snijmais in het rantsoen. Wellicht is de omschrijving op de facturen van de loonwerker ook nog een invloedrijke factor. Grappig genoeg ook net twee dossiers die nog wat aandacht vragen, weidegang en blijvend grasland. Overigens lijkt het mij voor de hand te liggen dat intensiteit wel degelijk een belangrijke factor is: een bedrijf dat toch al voer bij moet kopen (intensief) kan het rantsoen gemakkelijker managen volgens het model dat in de KLW sterk wordt bevoordeeld.

@Wiebren heeft anderhalf/twee jaar geleden nog eens toegezegd met cijfers te komen die aantonen dat extensief/grondgebonden, volledig grasgevoerde bedrijven met uiteraard weidegang ook goed kunnen scoren met de KLW. Nou had hij nog wat andere klusjes tussendoor, maar betreffende cijfers zijn nooit boven tafel gekomen. Ik vraag me dan ook sterk af of deze er wel zijn. Lijkt me grappig om 'm in z'n huidige functie te vragen of de KLW van veel waarde is voor het project dat hij op gang moet trekken.

Verder lijkt een discussie over de KLW sterk op de verschillende visies op religie. Je gelooft er in of niet. In ieder geval is er wetenschappelijk voor beiden weinig onderbouwing, er wordt uitgegaan van bepaalde uitgangspunten waarna er een systeem van normen en waarden omheen wordt bedacht. Voorlopig discussieert de politiek tegenwoordig vooral op basis van emotionele argumenten, dus het trekken aan de erkenning van de semi-wetenschappelijke KLW is hetzelfde als trekken aan een dode olifant. Zonde van de energie.
+2
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
In ieder geval is er wetenschappelijk voor beiden weinig onderbouwing

Er is hardstikke veel wetenschappelijke onderbouwing dat de KLW onzin is. Het hele geneuzel heeft echt nix met correct wetenschappelijk onderzoek te maken. Er worden wat losse onderzoekjes, vaak ook nog empirisch bepaald, aan elkaar geknoopt tot een generiek model dat voor elke willekeurige boer zou moeten gelden. Het is echt te gek voor woorden. Vervolgens wordt er hoop marketing op los gelaten en politiek mee bedreven.
buorman
@Henk Schoonvelde
En?? lukt dat een beetje?
buorman
@arie.j
Kringloop is in, kringloopwijzer is papieren leugen/gel.l
jan w
Quote Reactie van @buorman:
Kringloop is in, kringloopwijzer is papieren leugen/gel.l

Het blijkt wel dat jij de kringloopwijzer niet helemaal snapt. Met alleen de bex, kunnen de intensieve bedrjiven hun voordeel halen. Met de volledige kringloopwijzer kunnen de extensieve bedrijven hun voordeel halen. Dit omdat er dan ook naar de bodem wordt gekeken.

Als agrarische studenten de kringloopwijzer kennen, met de achterliggende gedachte van bodem, voeding, bemesting en dergelijke zijn ze wat mij betreft al aardig op weg om te slagen.
gerrie-hul
@arie.j Is lto dan ook zo n club wat de kringloopwijzer betreft
+4
pietjepuk
Het wordt een keer tijd dat we met zijn alle de melk een paar weken weg laten lopen. zou mooi zijn dat andere sectoren ook mee doen. Na 1 week een komplete puinhoop in de nederlandse winkels.
We willen weer seriues genomen worden. Of het nu RFC met de klw is. De haag met zijn regels achteraf of de plannen van de provincie nb
+2
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @pietjepuk:
met zijn alle de melk een paar weken weg laten lopen

Ik vind het best, maar denk dat meeste dat van de Rabo absoluut niet mogen. Schijnt tegenwoordig in de voorwaarden van de lening te staan, je moet aan alle onzinnige regeltjes meedoen 😄
buorman
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:

vind het best, maar denk dat meeste dat van de Rabo absoluut niet mogen.

Zelfs de Rabo kan er niks aan doen als je ''per ongeluk'' een penicilline koe hebt en in de tank melkt 😃
dwers
Quote Reactie van @pietjepuk:
met zijn alle de melk een paar weken weg laten lopen

Dan eerst maar 6 dagen, kijken wat het effect is.
+2
weurding
@dwers geen denk ik
+2
cornelissen
Quote Reactie van @dwers:
Dan eerst maar 6 dagen, kijken wat het effect is.

Ik heb bij de melkactie van DDB ook zes dagen de melk laten weglopen,men vondt het erg sympathiek,maar kreeg toch weinig medevolgers in het dorp. Ben er toen weer maar mee opgehouden,want anders wordt je gekke henkie. Wel een brief van toen Friesland Foods, dat je door het weglopen van melk niet aan je de leveringsplicht voldeed en dat er passende maatregelen zullen worden genomen. Overigens van de maatregelen nooit meer iets gehoord
+3
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @cornelissen:
men vondt het erg sympathiek

nou niet bij iedereen hoor, dat was echt een belachelijke actie.
+1
Jan S
😀
arie.j
Quote Reactie van @Jan S:
Was de enige aktie waar bij de directeuren en bestuurders paniek uitbrak. Vooral in Duitsland. Werd door de rechter verboden. Daar aan kun je zien dat de aktie effect had.Maar ja een beetje commentaar leveren aan de zijlijn is wel makkelijker.Van jou heb ik ook nog nooit een goed plan gehoord/gelezen om regelzucht van bestuurders en directeuren een halt toe te roepen.

De woede van medeboeren die ze aan het duperen waren door de fabriek te blokkeren bedoel je zeker.
Man hou op over die waanzin actie van toen.
Jan S
😀
arie.j
Quote Reactie van @Jan S:
Nee dat bedoel ik niet!! Aangezien je nu nog briest van kwaadheid, moet het wel een hele goede aktie zijn geweest. Ik hoef eigenlijk alleen maar te weten wat jij van iets vindt om te weten of iets goed of slecht is. Maar misschien is dat wat te veel eer voor jou.

Wat een goede actie is moet voor jou nogal gemakkelijk zijn, voorwaarde is immers dat de rechter het verbied? Hoe zot kan iemand zijn 😎
Jan S
😀
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @arie.j:
woede van medeboeren die ze aan het duperen waren

mooie opmerking toepasbaar in vele topics
gerrie-hul
@arie.j Je vergeet erbij te zeggen dat er meer melkacties zijn geweest o.a in Hogeveen Daar lieten ze toen de melk ook weglopen d.d.b/ nmv bestonden toen nog niet Lto wel
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Jan S:
Van jou heb ik ook nog nooit een goed plan gehoord/gelezen om regelzucht van bestuurders en directeuren een halt toe te roepen

Goede plannen ben ik ook niet van, ik ben voor simpele plannen zoals 15.000 liter per ha, weidegang verder promoten zodat al die andere milieu-onzin niet meer nodig is. Maar dat is in de huidige wereld kansloos allemaal.

Die rare actie destijds ging erover dat de boeren niet konden melken voor een melkprijs van 38 cent ofzo, was echt compleet ludiek. Jaar later was het 2009 en was de melkprijs dubbeltje lager dan waarvoor ze toen gestaakt hebben.
arie.j
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Die rare actie destijds ging erover dat de boeren niet konden melken voor een melkprijs van 38 cent ofzo, was echt compleet ludiek. Jaar later was het 2009 en was de melkprijs dubbeltje lager dan waarvoor ze toen gestaakt hebben

DDB heeft enkele jaren later ook gewoon aangegeven dat een dergelijke actie voor hogere prijzen zinloos was.
Daarna zijn ze gaan pleiten voor prijsverhoging met minder melk via het melkquotum.
Dat ze niet eerder inzagen dat met een paar weken geen melk leveren er geen blijvende forse melkprijsverhoging is af te dwingen was onvoorstelbaar.
Weidezicht
@arie.j u kunt zich een hoop niet voorstellen vrees ik. Beetje druk op de ketel hoeft niet per definitie verkeerd te zijn. Niet geschoten altijd mis en als je wat duurste gaat kopen geef je toch ook niet gelijk geluk op de vraagprijs? In alle topicstarter kom ik u tegen. Überhaupt wel boer? Geweest? .u vindt de melkprijs prima. De kalveren prijs prima en alle wetten regeltjes geoorloofd en verstandig. Oef zonderen kritische mensen met een eigenwijze mening wordt het wel erg saai en schraal in de portemonnee.
+2
Jan S
😀
+2
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Jan S:
maar om goede bestuurders

Eerst vraag je om een goed plan, geef ik dat, moet ik ineens een goede bestuurder zijn. Dat ben ik helaas niet. Ik ben niet zo van de groepsprocessen. Doe liever m'n eigen ding. Ik vind grote massa's die ineens iets vinden wat totaal niet onderbouwd is eigenlijk vaak wel beetje eng. Op gegeven moment wordt elke kritiek volledig de grond in geboord, hoewel die soms best relevant is. Achteraf was het heel handig geweest dat niet de Hansjes van deze wereld de koers in de melkveehouderij hadden aangezwengeld richting de afgrond, maar dat de adviezen van iemand als bijvoorbeeld George waren opgevolgd. Hadden we nu veel minder shit gehad.
+1
Jan S
😀
buorman
Quote Reactie van @cornelissen:

dat je door het weglopen van melk niet aan je de leveringsplicht voldeed en dat

Daar heeft deze boer geen last van, het fabriek wil het niet meer ophalen.
Maar individueel niet leveren voor meer geld terwijl boeren wonen als god in Frankrijk en rijden in nieuw bling bling [beleving burger] gaat niet werken
pietjepuk
Quote Reactie van @dwers:
Dan eerst maar 6 dagen, kijken wat het effect is.

Als we met alle melkveehouders maar op 1 lijn gaan zitten. maar dat is het probleem.
Als heel nederland 6 dagen geen melk lever zijn de schappen van de dagverse producten leeg. of denk je dat ze ineens een 2 a 3 honderd miljoen liter per week uit het buiten land halen.
+2
storm
@pietjepuk destijds DDB-actie en degene met een bord aan de weg bleven zelf wel melk leveren om vervolgens de fabriek van RFC te blokkeren! Her en der kwamen er burenruzies van en dat zou bij een volgende melkblokkade weer gebeuren!
Overigens snap ik niet helemaal wat het probleem is, je vult ff de KLW in en levert hem in!
Kijk toch naar het verleden de oormerkweigeraars verloren uiteindelijk ook en in Hollandsche veld is ooit een boerengezin opgepakt voor weigering landbouwschapsheffing!
Verloren energie die nuttiger besteed had kunnen worden!
Wat denkt die Grommer dan nu te bereiken behalve aandacht?
cornelissen
Quote Reactie van @storm:
Wat denkt die Grommer dan nu te bereiken behalve aandacht?

Discussie
Wilbert
@cornelissen die discussie is al gevoerd.
Er valt niets te bereiken. Rfc houdt vast aan de regels, men heeft geen keus. Dus die boer gaat komende week met de burgemeester en iemand van rfc netjes de klw invullen.
Ps. Mocht er toch iets anders gebeuren, wacht ik ook op de melkweigering voordat ik iets aan bvd ga doen. Wel de kosten, niet gezondere koeien.... en zo zijn er nog wel wat voorbeelden.
+2
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Wilbert:
die discussie is al gevoerd

Vage definitie van discussie heb jij. Ik denk dat als Henk Gommer het beetje slim speelt en beetje geluk heeft dan staat er over jaar een standbeeld in Leek van hem. Alle boeren die balen van die KLW en niet de ballen hebben die hij heeft (daar hoor ik ook bij) willen vast wel meebetalen als ie het voor elkaar krijgt dat we voor eens en altijd van die stomme KLW afkomen. Dat zal inderdaad niet intern van RFC gaan komen, maar wie weet wordt de druk van buitenaf om eindelijk de extensieve veehouders niet langer te belasten met deze onzin wel zo groot (RFC is ook gevoelig voor pers en actiegroepen), dat het wel gaat schuiven. Ik betaal graag 250 euro mee aan het standbeeld voor Henk.
buorman
@jan is hobbyboer
Idd Jan, als die collega's van hem eens collegiaal waren ipv hun fabriek in de kont te kruipen, was het fabriek [onder druk van de consument] snel om.
Maar helaas is het collegiaal versus Rabo
Jan S
😀
+1
George
Quote Reactie van @storm:
snap ik niet helemaal wat het probleem is, je vult ff de KLW in en levert hem in!

Alleen meelopers redeneren zo.
Melkmeisje
@George jij bent meer van de dwarsliggers?
+2
m uut m
@Melkmeisje
Makkelijk lullen als je geen koeien melkt.
Anders had hij de klw ook netjes ingevuld.
George
Quote Reactie van @m uut m:
Makkelijk lullen als je geen koeien melkt.Anders had hij de klw ook netjes ingevuld.

Toch leuk voor je dat je ook ''fans'' hebt.
+1
Porky
@pietjepuk als jij dat voor mekaar krijgt verdien je een ere plek ,maar helaas hebben de boeren het hier nog veel te best denk ik wel eens, en hebben ze niet de mentaliteit v de Franse boeren, maar helemaal met je eens, gewoon 5 dagen geen melk leveren, laat maar eens merken dat we dr ook nog zijn, en onderhand schijtziek worden van al die regels die mekaar wel in rap tempo opvolgen lijkt het wel, maar de boeren op Eén lijn krijgen? Nee dat red je niet
storm
@Porky kun jij het al lijden om vijf dagen geen melk te leveren dan?
Dan heb jij het veel te goed zoals jezelf al schreef! Ik ben m'n centjes voorlopig nog hard nodig!!
+3
buorman
@storm
Oftewel jij slikt alles voor zoete koek omdat je minder dan 2 % van je jaaromzet niet kan missen?
George/bootje/midden op zee?
+2
weurding
@buorman storm in een glas water 😉
George
Quote Reactie van @storm:
kun jij het al lijden om vijf dagen geen melk te leveren dan?Dan heb jij het veel te goed zoals jezelf al schreef! Ik ben m'n centjes voorlopig nog hard nodig!!

Als je geen 5 dagen melkgeld kunt missen ben je een enorme arme tobberd.
Ik doe het al 3750 dagen zonder melkgeld.
kun je lang op teren op het bedrag dat melkquotum ooit waard was. 😄
OPdeWinkelpAssendePotvErteErdeR
+1
matt
@George wel makkelijk als je dan gratis fosfaatrechten toegeschoven krijgt
Die je dan kunt verzilveren toch...
robbies
@matt krijg jij toch ook? En jij kunt ze ook nog verzilveren? Niet zo'n veroordelend toontje in de richting van @George
Van alle zogenaamde ondernemers die de sector heeft, is hij mee wel de beste
+2
George
Quote Reactie van @robbies:
krijg jij toch ook? En jij kunt ze ook nog verzilveren? Niet zo'n veroordelend toontje in de richting van

Ik geloof dat Matt iets anders bedoeld. Maar brengt het niet heel duidelijk.
Maar noem me aub geen ondernemer , want dat ben ik niet en zo voel ik me ook niet , ik doe zomaar wat. 😄
+2
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @George:
ik doe zomaar wat

ik ook, en soms heb ik het idee dat je daar financieel nog meer mee opschiet dan dat echte ondernemen in de landbouw.
robbies
@George ik zei ook zogenaamde
Twentsch Land
@robbies

Kun je aangeven waarom je dat vindt ?
+2
robbies
@Twentsch Land ik heb hem nooit de hand geschud, maar mijn inschatting is dat hij er warmer bijzit dan de veehouders die de afgelopen jaren een grote stal voor de helft gevuld hebben gehad, maar nu klagen dat ze geld moeten overmaken om de rechten te kopen die juist gekomen zijn vanwege de uitbreidingsdrang van velen.

Ik heb het niet zo op die klaagzangen en verwijten richting potentiële stoppers waarvan de blijvers het pensioen betalen. Iedereen die op 2 juli vee had, heeft rechten. Ongeacht leeftijd of toekomstperspectief. De markt bepaalt voortaan de waarde en als er straks 300 of 400 euro per kilogram P betaald wordt, is dat niet de schuld vd stoppers, maar van de zogenaamde ondernemers
matt
@robbies reageerde op eerste zin van George
robbies
@matt excuus dan
achterhoeker2
Vind het een goede actie v d burgemeester
Er is hier sprake van een ongelijke strijd een multinational tegen een kleine zelfstandige RFC kan best een keer bewegen ipv altijd op haar positie te gaan zitten .
En kom me niet aan met regels zijn regels , we hebben hier te maken met menselijke emoties, noem het trots noem het koppig maar diep in mijn hart wou ik dat hetzelfde lef had als boer gommer.
m uut m
@achterhoeker2
Denk je dat de burgemeester de kant van de boer kiest.
robbies
@m uut m tuurlijk. Gommer heeft volledig de sympathie
m uut m
@robbies
Berend is een echte ambtenaar.
En die houden van onbegrijpelijke dingen als de klw.
George
.
George
Als ik de reacties lees hebben de meeste enorm veel sympathie voor boer Gommer maar niemand durft zich bij hem aan te sluiten. Alleen Jan Hobbyboer heeft wel geld voor hem over , in ieder geval voor een standbeeld.
+2
dwers
Laat bedrijven zonder fosfaatoverschot buiten de KLW, stimuleert het misschien ook nog een beetje om grondgebonden te worden.
Wilbert
@dwers jij denk dat men grond gaat kopen om een half uurtje klikken met de muis te voorkomen???
+2
familie pelle
@Wilbert
Ze besparen dan in ieder geval 6 uur in de week klikken op het toetsenbord om te zeiken op de klw op dit prikkebord. 😂
dwers
Quote Reactie van @Wilbert:
jij denk dat men grond gaat kopen om een half uurtje klikken met de muis te voorkomen???

Had er anders bijgezet een BEETJE.
+2
Henk Schoonvelde
@dwers Zonder sturen op efficiëntie zakken we gewoon naar 1,2 melkkoe en wat jv per ha voedergewas, zie rapport Milieu defensie. Dat wil je je opvolgers toch niet aan doen. Grond van 50000 euro en een 12000 kilo melk per ha?

Einde melkveehouderij in Nederland.

Ik hou ook van recht toe recht aan en niet te moeilijk doen, maar helaas we leven domweg niet meer in 1980. Een middenstander of welke MKB'er dan ook die niet wil meebewegen met de tijd heeft ook geen bestaansrecht meer, zou voor een melkveehouder een uitzondering gelden?
+4
dwers
Quote Reactie van @Henk Schoonvelde:
Zonder sturen op efficiëntie zakken we gewoon naar 1,2 melkkoe en wat jv per ha voedergewas, zie rapport Milieu defensie. Dat wil je je opvolgers toch niet aan doen. Grond van 50000 euro en een 12000 kilo melk per ha?

Ik kom toch slecht uit in KLW koeien dag en nacht buiten, kan er slecht tegen als het in de avond mooi weer is en de koeien staan binnen.
En voor ammoniak uitstoot staat mijn stalsysteem er niet bij (grupstal) dus voor mij telt dan overige stalsystemen dus de hoogste norm, terwijl ik nog gescheiden mest heb stromest/gier KLW is een theoretische klere zooi.
+1
robbies
@Henk Schoonvelde sinds wanneer maakt Milieudefensie beleid? Die hebben een hele andere agenda, dus die cijfers zijn op zijn minst net zo discutabel als de KLW
+3
puntertje
@Henk Schoonvelde Lul niet man, op de vraag wanneer de ganzenvraat opgenomen zou worden in de KLW antwoordde @Wiebren dat wanneer je een vergoeding krijgt en daarvoor voer gaat kopen je bij de KLW (en vooral BEX) veel beter uitkomt. Dat geeft wel aan hoe het model rekent. En Kees Romijn ging dat vervolgens 2 keer herhalen omdat hij dacht dat het dan overtuigender zou zijn (!). Meebewegen is heel wat anders dan je in de hoek te laten drijven om naar het slachthuis gebracht te worden. En ook heel wat anders dan discutabele modellen achterna hollen omdat dat een deel van de groep het beste past.
Ik schat zomaar in dat Henk ook bovengemiddeld intensief is.
p.s. Tussen 1,2 gve/ha van milieu defensie en de 6 gve/ha van de grootste KLW-voorstanders zit een zee van ruimte. En een beetje angst gaan zaaien dat anders de wens van milieu defensie werkelijkheid wordt slaat ook helemaal nergens op. Angsthaas!
+4
Jan S
😀
cs-agrar
Quote Reactie van @Jan S:
Alleen al door te verkondigen dat het een probleem van de gehele sector is. En dat is pure bullshit.

Dus de oorzaak ligt bij de stierenmesters?
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @cs-agrar:
de stierenmesters

en die zijn er bijna niet meer, dus er is eigenlijk geen oorzaak. Probleem opgelost, zonder oorzaak ook geen probleem.
+3
cs-agrar
Quote Reactie van @Jan S:
Hoe je het ook wend of keert, Het mestprobleem is het probleem van te veel import van veevoer. Want al dat geïmporteerde voer wordt uiteindelijk weer mest. Extra mest bovenop de mest die geproduceerd wordt met het voer wat van eigen land gewonnen wordt. De mest die geproduceerd wordt van het voer van eigen land past perfect in de kringloop. Het geïmporteerde voer zorgt voor het mestoverschot. Een deel van dat mestoverschot kunnen de akkerbouwers gebruiken omdat ze geen mest produceren maar wel produkten afvoeren (exporteren) en de rest moet op één of andere manier de grens over. En als dat niet lukt dan moet je er voor zorgen dat er niet meer voer gebruikt kan worden dan er aan mest op het land gebruikt kan worden. (ik houd de menselijke consumptie voor het gemak maar even buiten beschouwing)

Jan, je geeft hier al aan dat het probleem geen probleem is.. Geimporteerd voer geeft uiteindelijk meer mest, tja, dier eet gaat er eigenlijk niet zo veel meer van eten dus iets anders zou dan geen mest worden. Maar stel dat die dieren nu wel meer zouden eten, en net zoveel van het inlandse produkt nuttigden + het geimporteerde, en wil je zo graag kringloopdenken, brengen we dat zogenaamde overschot weer bij de akkerbouwer. Immers heeft de akkerbouwer geen mest om aan te wenden maar wel gewas/produkt wat afgevoerd word. Akkerbouwer kan dit dan weer oplossen door..kunstmest. Milieukundig helemaal brandhout natuurlijk, extra chemie, transport, en uiteindelijk brengt het je grond en gewas niet zoveel wat bodemleven voedt het eigenlijk niet, tis gewoon een beetje doping. Dus grondgebonden geld ook als zijnde dierlijke mest op akker/tuinbouwgrond, althans hoort zo te gelden.

Schoonvelde kijkt toch wel mee he, dit is dus even het probleem wat geen probleem is in een notedop. Kan je reageren met ja maar en nee want, dat hoeft niet, want zo simpel ligt het gewoon. De rest is er allemaal omheen verzonnen, vooral verzonnen want zgn onderzoeken zijn grotendeels aannames..
En daar moeten mensen zich over buigen, daar moeten mensen zich ook weer over buigen om vervolgens met nog meer mensen er over te bomen en hoe verder je van dat mestproducerende wezen afkomt, des te minder verstand van zaken men heeft maar het aantal letters al dan niet in alfabetische volgorde voor de naam van het persoon zou moeten interpreteren dat er wel verstand van zaken is vanwege het waarschijnlijk langstuderen op kosten van de staat, lees belastingbetaler, en vervolgens doodnormaal vinden een allejezus salaris op te eisen en dat eigenlijk over de rug van degene die je ook te eten geeft.
Al zouden al die bemoeizuchtige figuren vanaf de persoon die de mest uitrijd nu eens een schoffel of een bezem pakken, zag de wereld een stuk netter zonder chemicalien. Zo, toch nog een milieuprobleem opgelost. Tijd voor koffie
+1
weurding
@cs-agrar ook koffie, even je betoog laten inwerken 😃
Jan S
😀
+1
weurding
Quote Reactie van @Jan S:
De akkerbouw moet eigenlijk menselijke mest gebruiken

ga jij het mixen? 😂
Jan S
😀
weurding
@Jan S zou een mooi plaatje opleveren 😄
Jan S
😀
+1
robbies
@Jan S
Quote Reactie van @Jan S:
De Hegeliaanse dialectiek zit erg simpel in elkaar:Creëer een probleemControleer het probleemBied oplossing aan(oorlogssysteem van regulaties)

doet me aan de LTO denken
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Jan S:
Ik zie dat de link is weg gevallen over Hegeliaanse dialectiek
Stond er nog gewoon hoor!
achterhoeker2
@Jan S Ben je thuis ook zo?
+1
Jan S
😀
+1
jan w
Quote Reactie van @Jan S:
De akkerbouw moet eigenlijk menselijke mest gebruiken om hun akkers te bemesten

Menselijke mest i s voor bemesting onbruikbaar. Er zitten veel te hoge dosissen aan medicijnen en antibiotica in plus een hoog gehalte aan hormonen. Dat moet je niet op je land willen hebben.
Jan S
😀
+1
PEDIES
@Henk Schoonvelde wat is er mis met 12000 kg melk per hectare? kun je ook voor een groot deel zelf voorzienend zijn van krachtvoer en krijg je een echte kringloop!!
Leo,s vriend
Quote Reactie van @PEDIES:
wat is er mis met 12000 kg melk per hectare? kun je ook voor een groot deel zelf voorzienend zijn van krachtvoer en krijg je een echte kringloop!!

Op zich niks, ware het niet dat dan de helft(schat ik) van de melkveehouders in NL de tent kan sluiten. Maar ja, dat kan je ook beschouwen als een kleinigheidje.................
m uut m
@Leo,s vriend
Dat gaat hoe dan ook gebeuren.
Leo,s vriend
@m uut m
Ligt er aan hoe, warm of koud saneren.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
ware het niet dat dan de helft(schat ik) van de melkveehouders in NL de tent kan sluiten.
En laat dat nu net de bedoeling zijn van LTO en de overheid!
robbies
.
jan w
De Nederlandse burgers samen produceren net zo veel stront als alle kippen in Nederland
Jan S
😀

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , frieslandcampina , mestkelder en boer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
106
DEELNEMERS
31
WEERGAVES
0