Pas op: stalmelk in Chocomel en Fristi.

Paniekzaaiers:

Wakker Dier start vandaag een campagne om consumenten te waarschuwen voor stalmelk in Chocomel en Fristi. Door schaalvergroting en intensivering staan steeds meer melkkoeien het hele jaar op stal. In een poging het tij te keren, kiezen steeds meer zuivelproducenten voor weidemelk. Maar niet Chocomel en Fristi. Deze twee merken van Friesland Campina gebruiken deels stalmelk. Wakker Dier: “Totdat Chocomel en Fristi hun verantwoordelijkheid nemen en alle koeien laten grazen, wijzen wij hun klanten op diervriendelijkere alternatieven, zoals biologische chocolademelk van Jumbo en Yoki drink met het weidemelklogo.”

Deel dit topic

Reacties

+7
jan is hobbyboer
En dan zijn er ook nog boeren die denken dat ze met een imago campagne het tij nog kunnen keren. Volgens mij onderschatten ze de tegenstander, zowel qua financiële slagkracht, als de bruine arm bij de pers, vreselijk. Het wordt dus gewoon Buugen of Basten.

#t=26
+1
Greidboer
@jan is hobbyboer Inderdaad. Het gaat veranderen in Nederland. Het zal niets uitmaken of Groen Links nu niet of wel in de regering komt. Het draagvlak voor veehouderij zakt weg. Daar is nog niet iedereen van doordrongen.
+1
wotan2
Toch knap van RFC dat ze dit weer eens uit de klauwen laten lopen. Chocomel en Fristi worden in Aalter (België) geproduceerd. En mijn weidemelk is daar laatst nog verwerkt (150 km transport met 2/3 gevulde vrachtwagen !!!). Dacht dat men daar ook alleen weidemelk verwerkte.
pietjepuk
@wotan2 hier rijden ze al minsten een half jaar met mijn weidemelk naar belgie
Braboboer
@wotan2 De Langlekker melk van Camina wordt ook in Beglië geproduceerd, en die heeft wel een weidemelklogo
+2
oldhuus
@Braboboer
Weidemelk en melk zonder weidelogo komen vaak gewoon uit eenzelfde fabriek, waar alleen weidemelk word verwerkt. Grote kans dat de fristi/chocomel dus gewoon van weidemelk is.
+17
sorry
wakkerdier.nl/uploads/media_items/…

tja..... de jongens én meisjes van frielandcampina waren harstikke druk..... met de kringloopwijzer....
George
Quote Reactie van @sorry:
van frielandcampina waren harstikke druk..... met de kringloopwijzer....

Ja lekker belangrijk hun eigen leden lekker pesten met al die onzin.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @sorry:
waren harstikke druk

Boeren zijn ook allemaal hardstikke druk, maar met alleen hard werken kom je geen steek verder (dat zouden een groot aantal boeren inmiddels ook moeten weten), met beetje slim werken maak je soms wel.
+1
Coen
@sorry , .... die KLW die op de korte termijn alleen maar groot economisch voordeel oplevert voor stalmelk 😞
oldhuus
@Coen
Vergistertje erbij, nog meer voordeel.
+2
dorpsrandhoeve
@Coen Nou Coen, wij produceren weidemelk,en zijn ook heel begaan met de kringloopwijzer. Het kan wel degelijk gecombineerd worden. Met bex hebben wij toch een flink voordeel, maar je moet wel zorgen voor een juiste bijvoeding. Zo kun je redelijk wat voordeel pakken.
Coen
@dorpsrandhoeve , het gaat niet om levering van weidemelk, het gaat om hoeveel verliezen leg jij bij je ruwvoerteler 😞
+1
dorpsrandhoeve
@Coen Nou Coen, helaas mag mijn ruwvoerteler niet de stikstof en fosfaat aanvoeren die hij met de mais aan mij levert. Daar zit dan ook het probleem. De grond wordt gewoon verschraalt. Dat sommige boeren de 10 ton ds niet eens halen met grasteelt wil niet zeggen dat we de 20 ton ds bij mais hier niet halen. Dat wordt gewoon makkelijk gehaald. Zolang er nog wat voorraad in de grond strekt.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @dorpsrandhoeve:
mag mijn ruwvoerteler niet de stikstof en fosfaat aanvoeren die hij met de mais aan mij levert.

Vind je het gek dat er verdenkingen zijn over een zwarte mest circuit? Wel jaarlijks de 20 ton mais afvoeren, maar op papier niet de mineralen aanvullen. De conclusie ligt voor de hand.
Jaap40
@Jack Rijlaarsdam als de bodem analyse aangeeft dat waarden navenant dalen is er toch niets illegaals gebeurd? Het is wel erg onwenselijk dat de waarden van bodem dalen.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Jaap40:
als de bodem analyse aangeeft dat waarden navenant dalen is er toch niets illegaals gebeurd?

BLGG/Eurofins geeft juist aan dat dit niet aan de orde is: "Bodemanalysecijfers van Eurofins Agro tonen nog niet dat organischestofgehaltes hard achteruit gaan."

bron: boerderij.nl/Akkerbouw/Achtergrond/…
spotmelker
@Jack Rijlaarsdam Op zandgrond waar (veelvuldig) mais wordt verbouwd is dat ook een vrijwel niet analyseerbaar verschil omdat de os-gehaltes al zo laag zijn. Bij mij en hier in de buurt ligt het allemaal tussen 1,5 en 2,5, mede door intensieve bouwplannen. Opbrengsten, niks te klagen maar de afname van bemestingstoestand is duidelijk zichtbaar. Groenbemesters moeten volop worden bemest anders komt er niks van terecht.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @spotmelker:
Groenbemesters moeten volop worden bemest anders komt er niks van terecht.

Daarmee zeg je toch hetzelfde als ik doe: zonder voldoende mineralen komt er van een gewas niks terecht. Jaarlijks >20 ton mais oogsten en maar voor 14 ton bemesten is fysiek gewoon onmogelijk.

Volgende discussiepunt: ondernemers zijn blijkbaar handig genoeg om de tekorten buiten de boeken om aan te vullen. Uiteindelijk schiet men hiermee zichzelf in de voet, het papierwerk geeft namelijk aan dat ruimere bemestingsnormen helemaal niet nodig zijn om een goede gewasopbrengst te halen.
+2
spotmelker
@Jack Rijlaarsdam Je refereerde aan bodemanalyses m.b.t. tot os gehalten. Dat zegt helemaal niks over de hoogte van het mestgebruik tenzij je hoeveelheden van > 300 ton/ha gaat gebruiken. O.s. wordt voor 99% opgebouwd door (gras) gewas.
En bij maIs op fosfaatarme grond zie je vaak na een aanvankelijke paarsverkleuring in het voorjaar toch nog een knap gewas groeien mits de overige grondkenmerken een beetje in orde zijn. M.a.w. je bent niet per definitie zwarte mest nodig voor een goed gewas.
spotmelker
@Jack Rijlaarsdam 2e punt ben ik met je eens maar een mislukt gewas kan je je ook niet permitteren.
oldhuus
@dorpsrandhoeve
Met maïs verschraal je sowieso de grond, dus als intensief kun je beter maïs aankopen en zelf gras verbouwen.
+3
pieta
@Coen Wij doen dan wel niet aan weidegang maar hebben wel ons eigen ruwvoer en leggen de verliezen er dus niet buiten. Wij hebben een goede KLW en hopen dat je daar een keer wat mee mag.
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @pieta:
Wij hebben een goede KLW en hopen dat je daar een keer wat mee mag.

Inderdaad, want mest moeten afzetten ten koste van je bodemvoorraad en je portemonee (kunstmest) is een neerwaartse spiraal.
+1
Braboboer
En RFC zeker weer buigen voor wakker dier..... Lekker laten zo, zijn goedverkochte merken en ik geloof niet dat men dit nu massaal gaat boycotten..
weideboer
@Braboboer imagoangst zal wel groter zijn dan de rug recht houden, dus ze gaan om! Binnen twee jaar is de weidegang een hard punt binnen qlip, deze actie van deze beroepswerkelozen versneld de totale weidegang alleen maar. Bij de rug recht houden komen er nog veel meer acties bij en die gaan niet alleen over weidegang
+8
Braboboer
@weideboer "Bij de rug recht houden komen er nog veel meer acties bij en die gaan niet alleen over weidegang"

Ik denk juist dat er door het buigen meer acties komen die niet alleen over weidegang gaan. Als weidegang over een paar jaar geen punt meer is waarop Wakker Dier kan scoren beginnen ze met het volgende. Bij Wakker Dier moet de schoorsteen tenslotte ook roken, als ze over weidegang niets meer kunnen zeggen dan beginnen ze over het volgende.

.
weideboer
@Braboboer het gaat bij die actie direct om onze inkomens, hoe meer tegenstand wij bieden hoe meer donaties zij krijgen. Kijk naar de kip, het varken. Ook hier heeft de sector zijn hoofd moeten buigen en wat heeft het veel geld gekost
DutchDairyFarmer
@weideboer en kijk hoe snel die sectoren gemiddeld zijn gegroeid en geïntensiveerd als dat dus bij de koeien staat te wachten krijgen we een tweedeling van grote intensievere bedrijven en kleinschaliger met alles erop en eraan natuur enz
+1
dewittemotor
@Braboboer idd, gewwon eens een keer niet meteen buigen voor dat soort clubs. Het zijn rupsjes nooit genoeg
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @dewittemotor:
Het zijn rupsjes nooit genoeg

hebben veel boeren toch nog iets gemeen met dit soort clubs
dwers
En als er boeren op de vergadering van FC zeuren over al die pietluttige regeltjes, wordt er steevast gezegd het gaat om het imago de klant vraagt er om.(dacht dat alle dagverse wel weidemelk zou zijn)
+2
weurding
De meeste jongeren komen ook weinig buiten. Past mooi bij elkaar 😄
+1
Jaap40
Opvolgers krijgen we er zo niet meer bij in de agrarische sector. Aantal dieren gaat dan vanzelf omlaag. Er moet gewoon veel minder melk komen. Je zou denken dat de grootste ondernemers in het buitenland verder willen gaan.
Ben benieuwd waar al die grote zuivelaars in Nederland al die melk vandaan gaan halen in de toekomst.
weurding
@Jaap40 ben ik een groot deel met je eens.in de toekomst zie ik de levering van voldoende grondstoffen teruglopen
DutchDairyFarmer
@weurding mee eens. Die arrogante houding van RFC kan ze in de toekomst nog wel eens opbreken ondanks dat zogenaamd een coöperatie is. Avebe ziet hetzelfde al gebeuren zijn ook bang dat ze straks niet genoeg grondstoffen meer hebben.
weideboer
@DutchDairyFarmer gelukkig hebben we toch een prikker in het bestuur. Sinds een week echt afwezig, zou hij de eerste (zwijg-)vergoeding al binnen hebben.
DutchDairyFarmer
@weideboer haha wie zal het weten. De kop niet gek laten maken zeggen ze dan makkelijker gezegd dan gedaan pfff
+1
puntertje
RFC moet als de wiedeweerga Wakker Dier er op wijzen dat ze fantastisch bezig zijn, zo hebben ze net of straffe van melkweigering een concept-mineralen-sjoemel-instrument verplicht gesteld waaruit moet blijken hoe duurzaam de intensieve melkveehouderij is. Bovendien toont die aan dat weidegang buitengewoon slecht scoort op de intensiviteits-(die we gelijk stellen aan duurzaam)-parameters, en natuurlijk is het onze 'plicht' 9 miljard mensen te voeden, bla bla bla etc.
Of zou langzaam doordringen dat soort 'oplossingen' toch niet gaan werken?
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @puntertje:
Of zou langzaam doordringen
Doordringen misschien wel, maar toegeven......Ho maar!
+1
dorpsrandhoeve
Ik ben een beetje teleurgesteld dat daar geen weidemelk voor wordt gebruikt. Blijkbaar is er te weinig weidemelk om alle merkproducten mee te maken. Dat betekent dat ze er te weinig voor betalen aan de beweidende boeren denk ik. Anders hadden ze wel genoeg.
ejb
Quote Reactie van @dorpsrandhoeve:
at betekent dat ze er te weinig voor betalen

ze vragen er te weinig voor zul je bedoelen.
De weidende boeren worden al meer dan ruimschoots gesubsidieerd door de collega's
+1
van Ittersum
@ejb en en -verhaal. Maar tis wel duidelijk hoe de vlag erbij hangt. Diegenen die nu nog discussiëren over weidegang voeren duidelijk een achterhoede gevecht. De opstallers moeten op termijn rekenen op zware financiële gevolgen of ze halen je melk gewoon niet meer op. Dat laatste is wat afhankelijk wat de vraag en aanbod van melk in de toekomst doet
dewittemotor
@van Ittersum Helemaal gelijk, het voordeel is dat jij jou toeslag meteen kwijt bent en dat jou product zich dan ook meteen niet meer onderscheidt van de rest, maar dat snap je natuurlijk toch allemaal niet
van Ittersum
@dewittemotor tis pas uniek als je als eerste bent maar je weet net zo goed als mij dat dat maar heel kort duurt. Maar star nee blijven zeggen mag, mijn zegen heeft u, u merkt het wel
+1
ejb
Quote Reactie van @van Ittersum:
Diegenen die nu nog discussiëren over weidegang voeren

Het gaat niet over de discussie weidegang maar waar de rekening neergelegd dient te worden.
En het is heel simpel: wie vraagt betaald en als wij dit als melkveehouders zomaar accepteren dat weiders niet betaald worden door het leveren van hun product(weidemelk) maar gesubsidieerd worden door collega's weet ik al wat het volgende item wat niet door de consument betaald gaat worden en dat is GMO vrije melk(VLOG). Ik vind dat ten aller tijde de toegevoegde waarde uit de markt moet komen en bedrijven die dat niet kunnen zijn zwakke bedrijven..
van Ittersum
@ejb en dat is die achterhoede gevecht of het uit markt wel of niet betaald moet worden. Dat gaat niet gebeuren omdat we praten over melk, wit, vaste samenstelling , verkrijgbaar over de hele wereld. Met alle respect, tis een bulkproduct waarbij de afnemer eisen stelt die voor hem gewoon is . Vergelijk het maar met een willekeurig iets als navigatie in je auto. Eerst moest er eigenlijk voor betaald worden maar als er het nu niet inzit je de auto laat staan ofschoon de rijgedrag van de auto gelijk blijft.

Kleine toevoeging; VW kon vroeger op basis van zijn naam en kwaliteit een kale auto aanbieden, wilde je optie dan moest je daar voor betalen. Maar omdat de concurrenten standaard een auto aanboden met alle opties moest ook VW om. Dussss: deze discussie over weidemelk is begonnen toen onze concurrent(cono?) dit op de markt zette. De consument pikte dit op. Wie is nu eigenlijk de schuldige in dit alles, de concurrent of de consument? De consument kijkt wat voor extra krijg ik voor die prijs niet naar het merk
+2
pieta
@van Ittersum Besef je wel dat je in een ratrace zit naar meer en beter. Nu doe je genoeg omdat je weidegang hebt. Als over een paar jaar iedereen ze (verplicht) buiten heeft lopen dan beginnen ze direct aan het volgende. En je kunt er op wachten dat er iets tussen gaat komen wat je echt niet past.
+1
van Ittersum
@pieta kijk naar de cono dat gaat onze standaard worden, omdat de concurrent er mee begint ben je gedwongen om te volgen, zie dit ook met de Vlog melk, gaat ook een standaard worden
ejb
@van Ittersum dus jij gaat vlog melk leveren zonder toeslag.

Jij mag dan wel als een paard met oogkleppen op achter clubs als wakker dier en PvdD aanlopen maar ook bij VW koop je een standaard auto en zijn er dingen optioneel bij te kopen. Jij moet over de markt nog veel leren blijkbaar. Maar dat is niet mijn taak.
+1
van Ittersum
@ejb heb je keus als dat de standaard wordt?
ejb
@van Ittersum als het de standaard wordt ben je dus te laat en heb je het laten gebeuren en buiten de coöperatieve is dat al gauw failliet want dat gebeurt in het bedrijfsleven als je de extra kosten niet kunt door berekenen naar de afnemer
van Ittersum
@ejb daarom gaan er bedrijven failliet omdat ze het NIET kunnen door berekenen maar tegelijk zijn er ook bedrijven die opstaan en nog meer onbetaalde keuzes aanbieden. Dat verschil is van alle tijden
+1
pieta
@van Ittersum Maak je nou maar geen illusie dat je in een markt met zoveel aanbieders(melkveehouders) ook maar ergens langer dan een jaar uniek in bent. Als jij graag ziet dat de standaard telkens wordt verhoogd dan wens ik je daar succes mee. Nu houden de niet-weiders het tempo nog wat tegen. Als die zometeen om zijn cq verplicht te weiden of gewoon gestopt dan gaat er een versnelling aan komen. En daar mag je dan telkens aan gaan voldoen en het is ook nog snel standaard en dan is de meerprijs weg.
+1
van Ittersum
@ejb gelukkig maar , had al een gevoel dat ik na 28 jaar boer er nog steeds niets van snap 😂. Ieder zijn visie, ieder zijn (eigen)beslissingen
ejb
@van Ittersum als straks bij verplichte weidegang de standaard wordt ben je dus de 2cnt toeslag kwijt vlog melk wou je ook wel als standaard leveren is dus 1 cnt extra kostprijs brengt totaal op 3 cnt minder marge bij gelijkblijvende markt. Straks komen de Belgen de Chinezen ook allemaal met extra's wat in standaard moet en je bent zomaar meer dan 5 cnt per liter kwijt. Maakt jou allemaal niets uit want jij zit al 28 jaar in het vak. Ik heb daar wel moeite mee want ik heb ook nog een gezin met schoolgaande kinderen
+1
ejb
@ejb en niet te vergeten de Nederlanders zelf. Wat mij wel zou passen is een verbod op melk van holstein koeien.

Eens kijken of ze (collega's ) het bij een extreem voorbeeld wel snappen
+1
weideboer
@ejb
Denk dat de zekerheden die we enigzins nog hadden de laatste twee jaren enorm aan het afbrokkelen zijn, het beschermde is eraf. Iedereen wil graag mee eten van dezelfde taart maar helaas, er zijn meer eters dan taart met als gevolg dat de meesten onvoldaan .Burgers zien voedsel heel anders dan jij en ik. Duurzaam, goed en goedkoop dat moet het zijn en als A het niet kan leveren dan maar B. Ze switchen nog sneller van merk dan jij met je ogen kan knipperen, zo werkt het. Lidmaatschap van hun op natuurmonumenten of de dierenbescherming is bij velen alleen al gebaseerd op de auto(!) die ze kunnen winnen met een lot, niet meer en niet minder.
Maar eerlijk is eerlijk, ook elke niet-agrische onderneming heeft hier last van van klein naar mega groot. En het mooiste is , je doet er zelf waarschijnlijk ongemerkt ook aan mee. De ervaring in alle sectoren heeft geleerd dat je beter gedoseerd mee kunt doen dan de poot stijf houden. Imago opbouwen kost miljoenen, imago (laten) afbreken 1 advertentie in een dagblad.
De ontwikkeling gaat echt super hard, misschien hebben we in het quotatijdperk te lang liggen slapen of anders gezegd lui geworden en nu een inhaalslag om onze oren krijgen.

Maar over het weiden, waarom lees ik nooit iets van Unilever (grote afnemer) waarom zij het zo belangrijk vinden, alleen via de woorden van RFC.
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @weideboer:
de zekerheden die we enigzins nog hadden de laatste twee jaren enorm aan het afbrokkelen

Nee hoor, er is maar een zekerheid in het leven en die bestaat nog steeds. De rest zijn schijnzekerheden waar onzekere mensen zich aan vasthouden. Morgen kan alles weer compleet anders zijn.
dewittemotor
Als RFC beweiden gaar verplichten zullen er behoorlijke groepen leden opstappen in bepaalde gebieden.
wotan2
@dewittemotor Zou dat RFC misschien ook wel goed uitkomen?
van Ittersum
@dewittemotor ligt eraan wat de markt doet en vraagt. Als je weg wil moet je weg gaan als de prijzen goed zijn(dus vraag) anders zit je snel met vergelijkbare voorwaarden
burg
@dewittemotor dat gaat fc niet doen die kunnen makkelijk sturen met toeslag voor beweiden. Mocht dat niet voldoende zijn grijpt politiek wel in motie is al voorbij gekomen en word het verplicht en kan de toeslag er weer af
cornelissen
Quote Reactie van @burg:
en word het verplicht

Is het probleem van ejb ook opgelost, alleen zal hij er dan wel achter komen dat je toch (bij grootschaligheid) duurder produceert.
Ik zou zeggen,misschien is het nu 3/4 cent herverdelen(hoewel het bestuur dat ontkent) bij de weidepremie, maar bij een verplichting ben je duurder uit,maar daar kom je dan wel achter.
George
Dju toch , die lekkere Chocomel gemaakt van stalmelk , belllllllllllllkkks
+3
jan is hobbyboer
Ik denk dat er binnenkort wel markt is voor KLW-vrije melk. Denk niet dat RFC daar heel enthousiast over is, maar ik zal Henk Gommers eens bellen, misschien is er wel wat te regelen 😄.
+1
George
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Ik denk dat er binnenkort wel markt is voor KLW-vrije melk.

Natuurlijk , koeien lekker KLW vrij in de wei , boer en consument blij.
Jaap40
@George grote veehouders gaan in vrije markt zelf grondstof leveren aan verwerkende industrie.
dorpsrandhoeve
@Jaap40 Ja, tot het weer janken is.
Jaap40
@dorpsrandhoeve leverancier plicht moet vervallen. Overgeleverd aan wereldmarktprijzen maar wel met handen en voeten vast zitten aan je afnemer.
+3
Wilbert
@Jaap40 oja, dat is een succesformule. Net als in de varkens... als je je niet kan onderscheiden, wordt je tegen elkaar uitgespeeld. Weet je eigenlijk wel waarom er coöperaties zijn opgericht? Deze arrogantie van de grote boeren gaat hun einde worden.
Jaap40
@Wilbert dat is nog maar de vraag in een markt van steeds minder leveranciers en toekomstige dalende melkaanvoer.

Vindt je trouwens dat de coop gedachte uitgevoerd wordt dan?
+1
Wilbert
@Jaap40 ben je bekend met het concept integratie? Zoals in de vs bij pluimvee of varkens? Daar gaat het heen bij steeds minder leveranciers. De verkopers van het eindproduct bepalen wat en hoe er geproduceerd wordt, vanwege klantvraag. Bij rfc zie je eenzelfde trend. Het is en een goede fabriek, goede kwaliteit, transparantie, innovatie, dierwelzijn, etc. Alles moet kloppen om je klanten te winnen en te behouden.
Als free-rider moet je of er bovenuit steken, of je krijgt een lage prijs.
Ik denk niet dat de situatie bij rfc qua mechanisme (zeggenschap / eigendom) verandert. Wat wel verandert is de klantvraag en de invloed van ngo / overheden. Dat kun je negeren, maar dan houdt het snel op...
+1
puntertje
@Jaap40 Ja ja, ergens anders leveren als de markt heel goed is, en anders lekker schuilen bij de coöp. Probeer op die manier eens een contract te krijgen bij een particulier, ze lachen je heel hard uit of bellen de GGD voor je geestelijke bijstand. En dan zouden coöperaties dat wel moeten doen met dat soort horken. Je bent wel lekker zeker. Je kunt gewoon lid af worden, heb je alle vrijheid. Met zo'n instelling moet je zowiezo niet lid worden van een coöperatie.
Jaap40
@puntertje blijft je mening hetzelfde indien de aanvoer van melk blijft dalen?
puntertje
@Jaap40 ach ach, het dreigen met 'anders stappen we op'. Aan aanvoer die alleen komt als de marktomstandigheden ongunstig zijn, zo als jij voorstaat, is geen behoefte en past in geen enkele business case. Behalve in die van mensen die zoals jij denken, succes en laat dat dreigen maar. Zolang fabrieken op de laatste miljarden liters fors geld blijven toeleggen en 60% van de totale productie geëxporteerd moet worden overschat je je positie enorm.
cs-agrar
Quote Reactie van @dorpsrandhoeve:
Ja, tot het weer janken is
en dan moet je weer wat nieuws bedenken, eigenlijk net zo als bij andere sectoren. Wat hier echter gebeurd is geen marktwerking, maar willens en wetens kapot maken van een sector. Men zou ze eigenlijk smaad en laster ten laste moeten leggen.
dwers
Als je 20 jaar geleden had gezegd dat er nog eens een premie kwam op het weiden van koeien, dan hadden ze je mee genomen naar afdeling P.
George
Quote Reactie van @dwers:
Als je 20 jaar geleden had gezegd dat er nog eens een premie kwam op het weiden van koeien, dan hadden ze je mee genomen naar afdeling P.

Toen liepen ook gewoon 95% van de koeien gewoon buiten.
+1
spotmelker
Quote Reactie van @George:
Toen liepen ook gewoon 95% van de koeien gewoon buiten.
Eeuh, toen was er nog quotum en wisten iedereen dat er geen koe bij kwam. Na afschaffing is de ellende begonnen omdat men zo bang was voor uitbreiding. Daarom zitten we nu met AmvB's, KLW's, Luchtwassers enz. Het quotum beschermde de melkveehouderij meer dan alleen maar op de zuivelmarkt.
weideboer
@spotmelker exact, en heeft dat ons lui gemaakt of wat. Smeer je de afgelopen 2 jaar uit op de 30 jaar quotatijdperk zou het heel anders geleken hebben, ben ik van overtuigd.
arie.j
Quote Reactie van @dwers:
Als je 20 jaar geleden had gezegd dat er nog eens een premie kwam op het weiden van koeien, dan hadden ze je mee genomen naar afdeling P

Er is zoveel veranderd.
Zo hielden prikkers nog maar 6 jaar geleden een lange discussie over de voor en nadelen van het grondloos melkvee houden in Nederland
prikkebord.nl/topic/27634/
Dat hoeft nu ook niet meer.
Jaap40
@arie.j wel apart Arie dat melkveehouders met grond momenteel geen kant uit kunnen qua uitbreiding en intensieve sector nog wel van alles en nog wat kunnen.
+1
George
Quote Reactie van @Jaap40:
dat melkveehouders met grond momenteel geen kant uit kunnen qua uitbreiding en intensieve sector nog wel van alles en nog wat kunnen.

Hoezo? Wil je met ze ruilen?
Jaap40
@George nee zeker niet, maar ik ben die mest discussies bij de intensieven allemaal zo beu.
+1
dorpsrandhoeve
@Jaap40 Dat is dan raar, want ik zie er die boeren die veel grond hebben er hier het drukst over maken.
Coen
Quote Reactie van @arie.j:
Zo hielden prikkers nog maar 6 jaar geleden een lange discussie over de voor en nadelen van het grondloos melkvee houden in Nederland prikkebord.nl/topic/27634/

gelijk hebben of gelijk krijgen: de stellingen waren toen door diverse prikkers al betrokken, er is niet veel beweging merkbaar 😄
+1
Grasbaal
Dit is betere reclame:

weurding
@Grasbaal blikjes blootgesteld aan grachtewater? 😉
Valtrapowerr
Pfffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffff
George
Amsterdamned
Porky
Laten ze de mensen/kinderen eerst maar eens vertellen WAAR de melk vandaan komt, bij de boer,van de koeien, veel kinderen denken dat het " GEWOON" uit de winkel komt. En je lacht je rot om die fabrieken met hun toeslagen en eisen, gisteren bij boer geweest die zn fabriek gebeld had dat koeien binnen bleven, word je melk nu apart gehaald dan? Nee hoor gaat in zelfde tankwagen die bij buren komt (wel weidemelk) haha wat een lachertje.
oldhuus
@Porky
Fristi en Chocomel is sowieso rommel met allemaal toevoegde troep, volle melk zit toch al genoeg smaak aan.
Coen
@oldhuus , met weinig toegevoegde kosten voor de industrie een zeer hoge toegevoegde winst 😞
Nico96
@Porky die melk zal dan wel in de Chocomel gaan

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stalmelk geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
95
DEELNEMERS
32
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN