‘Forfaitaire norm rundermest lokt fraude uit'

De forfaitaire fosfaatnorm voor dikke fractie van gescheiden rundveemest is tot vier keer zo hoog als het fosfaatgehalte dat technisch gehaald kan worden.

Dat lokt fraude uit. Dat zegt varkenshouder en bestuurder John van Paassen tijdens een rondetafelgesprek over mestfraude in de Tweede Kamer.

Deel dit topic

Reacties

+2
Noorderling
Dikke fractie mag niet eens forfaitair afgevoerd worden, dat het hele mestscheiden en monsters daarvan nemen fraudegevoelig is klopt wel.
+1
Pluto
Wie is de fraudeur in dit geval de overheid die een norm stelt die niet eens mogelijk is, of de boer diens mest er niet aan kan voldoen ?.
josl
@Pluto dat komt omdat de forfaitaire normen een afgeleide zijn van de bemonsterde partijen. Dan snap je ook dat als de bemonsterde partijen een afwijking hebben tov de werkelijkheid de forfaits niet meer kloppen. Maw fraudeurs zorgen voor belachelijke forfaits.
+1
jg
@josl en dat geeft weer aan dat sectorbeleid in de landbouw uitgewerkt
is. Niet meer accepteren dus.
spotmelker
Quote Reactie van @josl:
Maw fraudeurs zorgen voor belachelijke forfaits.
Ook hier is weer de vraag; wie is de fraudeur? Want als we 100 monsters uit één partij trekken krijgen we ook 100 verschillende uitslagen. En ik geloof niet dat er op lab-niveau geklooid wordt. De begrenzing van mestgebruik moet écht aan de bodemtoestand gekoppeld worden, daarom is het goed dat er meer (weliswaar te weinig) fosfaat-bodemklasses komen. Dan kan het zinloze gereken en/of boeteopleggen als gevolg van afwijkingen achter de komma eindelijk stoppen.
dorpsrandhoeve
@spotmelker inderdaad, bij mij lagen de gehalten deze lente met afgevoerde drijfmest, heel goed gemixt, een halve kilo stikstof uit elkaar. En dat is best veel op 1000 ton drijfmest. En dan kun je van alles gaan roepen, maar dit was mest die ik in de buurt kon afzetten, vervoert door mensen waarvan ik het zeker weet dat ze niet gaan zitten kloten.
dorpsrandhoeve
@josl Maar Jos, waarom haalt van Paasen, die varkensboer, nu weer uit naar de rundveehouders. Stukje schijnheilig gedrag weer van die man.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's fraude en boerderij geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
7
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN