Brabantse milieufederatie: Grondgebonden veehouderij voorkomt mestfraude

Het is de hoogste tijd dat de overheid als hoeder van het algemeen belang haar taak serieus neemt: ze moet mestfraude stoppen door de Nederlandse veehouderij binnen tien jaar grondgebonden te maken.

Op tal van veehouderijen wordt veel meer mest geproduceerd dan de boeren op hun eigen land kwijt kunnen, lichtte hij toe. Die overtollige mest moeten ze vervolgens ergens kwijt zien te raken. Dat gaat niet altijd volgens de regels. Hoe kleiner het mestoverschot, hoe kleiner de kans op fraude, aldus Verdaasdonk. „Breng de omvang van de Nederlandse veestapel in evenwicht met de hoeveelheid mest die de in gebruik zijnde cultuurgrond kan opnemen.”

Deel dit topic

Reacties

puntertje
'Grondgebonden veehouderij voorkomt mestfraude', een waarheid als een koe. Maar vooral in Brabant leeft men vooralsnog, met valse profeten als Hansje H. voorop, in een parallelle wereld.
+3
robbies
@puntertje de hele veehouderij grondgebonden maken is niet opportuun. De melkveehouderij zou goed moeten kijken naar de problemen waar de intensieve veehouderij tegenaan loopt en daar ook haar visie op moeten baseren. Dat doet Hans niet. Die jaagt de melkveehouderij hetzelfde spoor op. Daarom wordt iedere Brabantse boer verplicht om luchtwassers op zijn varkens, pluimvee of melkveestal te zetten, moeten we bij uitbreiding de buurman wegsaneren en wordt mestverwerking niet gestimuleerd. Nu is ZLTO weer boos of verontwaardigd of teleurgesteld. Wellicht komt er nog een kleine versoepeling, wat ZLTO weer als een overwinning viert. De hele polonaise marcheert vervolgens weer verder in de richting van de volgende beperking.

Beter pleiten ze voor een grondgebonden melkveehouderij. De varkens en pluimveehouderij decimeert autonoom toch wel. Ook dat blijkt uit het onderzoek van Connecting Agri en Food.
+1
Grasbaal
Zo simpel is het helaas wel, wie genoeg bunders heeft is zuinig op elke kuub mest. Wie te kort bunders heeft is zuinig op de kosten voor afzet van elke kuub overtollige mest.....
+5
MARTIJN G
@GrasbaalAlle reacties zijn wel erg kort door de bocht. Het grootste probleem begint bij de te lage gebruiksnormen van dierlijke mest. Een landbouwkundige bemesting voor gewassen is zodoende niet mogelijk. Als vanaf morgen iedereen op de autosnelweg A1, maximaal 50 kilometer per uur mocht rijden, gaat ook bijna iedereen over de limiet.
+1
jg
@MARTIJN G Omdat veel bedrijven meer dieren zijn gaan houden dan er mest op de grond past zijn er strenge normen ingevoerd.
+2
m uut m
@MARTIJN G
Het grootste probleem is de veedichtheid van Brabant. De katholieke clan heeft in Brabant altijd de intensieve (melk)veehouderij geen strobreedte in de weg gelegd. Nu is het roer omgegooid.
Je kunt nu 2 dingen doen aanpassen of wegwezen. Vroeger waren we hier in het noorden nog weleens jaloers op de politieke wil in Brabant.
weideboer
@m uut m ben niet asmatisch ofzo, maar in mijn jeugd kwamen we wel eens op het Brabantse platteland. Maar die geur, die verstikkende varkensgeur,.....niet te zijn boven de 25 graden. Verder een prachtige provincie, daar niet van
+2
George
Quote Reactie van @weideboer:
ben niet asmatisch ofzo, maar in mijn jeugd kwamen we wel eens op het Brabantse platteland. Maar die geur, die verstikkende varkensgeur,.....niet te zijn boven de 25 graden.

Gewoon lekker wegblijven dan!
robbies
@weideboer hoe lang is dat geleden dan? Met de geur valt het alleszins mee doordat er overal een luchtwasser achter geplakt staat
cjw73
@robbies op een gegeven moment ruik je het niet meer he.
Coen
@m uut m , CDA en ZLTO (en hun voorgangers) bepaalden samen met RABO jarenlang het agrarische beleid in Brabant, dat autoritaire beleid wordt door SP en D66 nu volledig neer gehaald.
we komen regelmatig bij kennissen in Brabant, dezelfde ervaring
+1
Twentsch Land
@m uut m

De katholieke clan !?!?! dat woord wordt gebruikt voor sekte volgelingen....er zijn in Nederland christelijke geloven die meer aan dat woord zijn gerelateerd.
m uut m
@Twentsch Land
Je begrijpt me best.
Hun macht was groot.
+1
George
Quote Reactie van @m uut m:
De katholieke clan

Wat een gezever , ongelooflijk.
+1
dorpsrandhoeve
@George Ja, ik moet even naar de wasbak.
+2
jorisdriepinter
@Grasbaal En daarom is de oplossing eigenlijk ook heel eenvoudig.
Door grondgebondenheid vallen prikkels tot fraude weg.
Daar integen zijn alle technische oplossingen die bedacht zijn en worden een bron van fraude. Mestvergisters vormen daarbij de top ongeveer.
Grasbaal
+1
dorpsrandhoeve
Was er nog niet zolang geleden niet een grote mestfraudezaak in Friesland?
Het is dus weer grote bulshit.
cjw73
@dorpsrandhoeve de pot verwijt de .......!
m uut m
@dorpsrandhoeve
De grote kan je nog wel eens tegen vallen.
dorpsrandhoeve
@m uut m Nou, het was nogal wat begreep ik van een nvwa inspecteur. Maar goed, in het grote Friesland is het dan niet zoveel blijkbaar.
cjw73
@dorpsrandhoeve geloof niet dat die inspecteur jou dat meldt.
m uut m
@dorpsrandhoeve
Voor Friesland is het groot in Brabant stelt het niets voor. In Brabant wordt met de bex alleen al meer gefraudeerd.
George
Quote Reactie van @m uut m:
Voor Friesland is het groot in Brabant stelt het niets voor

Bah wa ziede gi unne misselijke zeikert.
m uut m
@George
Kijk je in de spiegel bij de wasbak?
+1
spotmelker
De vraag is; wat is dan grondgebondenheid? De grond die voor eigen bedrijfsvoering wordt gebruikt spreekt voor zich maar waarom zouden de hectares waar de overschotsmest naar toe gaat niet mee mogen tellen? Voer gewoon een stuk of 10 fosfaatklasses in, bemest je wat te veel kom je in een hogere klasse en mag je daarna minder en vice versa. Schaf dat 'achter de komma geneuzel' direct af want dat is 'verplichte fraude'.
BoerBart
@spotmelker te fraude gevoelig. Gewoon grondgebonden, Ha's ingevuld bij GDI en aantal koeien op je rundveestaat. Jongvee niet meetellen want dat is geneuzel in de marge.
+4
KOC1981
@BoerBart misschien op z'n Belgisch? daar kan de grond door 2 personen aangegeven worden op de gecombineerde opgave. 1 voor de teelt, de ander voor de mest. Dan ook nog N-residu stalen in het najaar. Want het gaat toch om de N en eigenlijk niet om de fosfaat.
Alle gras, ook op zand de norm omhoog. Op akkerbouw geen derogatie mogelijk, want daar zit het probleem.
en dan stapsgewijs naar grondgebonden. volgend jaar starten op 3,5 GVE en in 10 jaar naar beneden naar 2,5 GVE
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @KOC1981:
Op akkerbouw geen derogatie mogelijk, want daar zit het probleem.
Tenzij je het niet-bestaande "probleem" op wetenschappelijke manier gaat benaderen: dan is dat "probleem" ook weer opgelost.
cjw73
@spotmelker puur alleen wat op het bedrijf zelf gebruikt wordt, anders werk je weer fraude in de hand.
arie.j
Quote Reactie van @cjw73:
@spotmelker puur alleen wat op het bedrijf zelf gebruikt wordt, anders werk je weer fraude in de hand

Daar kun je met boeren daar eindeloos over discusseren, die willen gewoon mest naar elders kunnen brengen.
Op zich natuurlijk niets mis mee, maar het ging juist over de fraude.
En wanneer je dan frondgebonden neemt en daarbij alleen de grond die de boer zelf voor zijn bedrijf gebruikt dan valt er niets te frauderen en je kunt er ook nog van op aan dat hij uit eigenbelang de mest goed over de percelen verdeelt.
Maar misschien moeten we om het allemaal een beetje haalbaar te laten zijn met 10% of hooguit 20% mestafzet per bedrijf gaan rekenen, is de grootste kou ook uit de lucht.
+1
j h p
Een heleboel regels afschaffen geeft ook minder fraude. 😄

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's veehouderij , overheid , grondgebonden en mestfraude geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
32
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0