Rabo: langzaam ruimte in liquiditeit

De meeste voorschotprijzen liggen boven het langjarig gemiddelde en de prognoseprijs. Dit betekent voor nu dat het gemiddeld bedrijf goed in staat moet zijn om alle lasten te betalen. Er ontstaat zo langzaam ruimte om (beperkte) buffers op te bouwen of achterstanden weg te werken.

Deel dit topic

Reacties

Porky
Hypotheek binnen een week?
+3
weurding
Zit heel verschil in buffers opbouwen of achterstanden wegwerken
+2
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @weurding:
Zit heel verschil in buffers opbouwen of achterstanden wegwerken

Je moet het gewoon positief zien, een achterstand is een negatieve buffer. Dus bent altijd bezig met het opbouwen van buffers, soms beetje de verkeerde kant op.
weurding
@jan is hobbyboer buffer is synoniem aan voorraad, kun je een negatieve voorraad hebben? 😂
+3
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @weurding:
kun je een negatieve voorraad hebben

Tegenwoordig kan alles, maar ik denk wel dat ik je gelijk moet geven. Ik zie hier op melkvee.nl altijd zo'n marge-monitor op het scherm staan. Afgelopen week stond die nog gewoon op paar cent negatief, en dat bij een melkprijs van 37 cent excl weidegeld en winst. Ik weet niet hoe dat ding berekend wordt, maar als je echt nog negatief draait met deze melkprijs dan heb je echt wel wat te goed naar de mapmannen geluisterd de afgelopen jaren.
George
lkool
@George domme vraag, dat geef ik direct toe. ik zit nog niet zo in de hippe afkortingen van tegenwoordig. wat betekent hig en knmeg?
+1
mlkvhoudr
@jan is hobbyboer je kan ook even op toelichting drukken oude mopperkont 😉

melkvee.nl/margemonitor/
+2
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
even op toelichting drukken

daar snapte ik ook niet veel van 😄
Egbert D
@jan is hobbyboer Het is een rollend jaar gemiddelde. Zegt dus niet zoveel over het actuele rendement.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Egbert D:
Zegt dus niet zoveel over het actuele rendement.

Ok, in dat cijfer zit dus nog de crisis van vorig jaar. Dan valt het allemaal reuze mee. In het verklarend stukje stonden veel moeilijke woorden, maar ook iets dat het te vergelijken was met Rekening Courant, dat kan ik dan weer niet plaatsen met jouw verklaring.
George
@jan is hobbyboer
Misschien zit er ook nog een stukje in van 2009.
+3
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @George:
Misschien zit er ook nog een stukje in van 2009

Ach, nog 300.000 ton melkpoeder in de opslag en in NZ verwachten ze alweer record producties. Die chinezen mogen wel doordrinken, anders hebben we eind van het jaar weer de volgende melkprijs dip.
ej-van-de-voort
@weurding

Volgens wat ze ooit geprobeerd hebben bij te brengen met economie wel ja, maar dan ging het bij mijn weten om een gebrek aan fysiek product wat al weer in bestelling stond bij de leverancier.
van Ittersum
@weurding nu prilk je het verschil heel duidelijk en nuchter aan. Er is categorie die zag die lage melkprijs als een hobbel die genomen moest worden maar het vliegwiel bleef draaien en een categorie die echt (opnieuw) terug geworpen werd en nu een aantal jaren nodig heeft om zowel financieel als fysiek (onderhoud, vervanging etc) weer bij te komen tot het punt 0, maar aan opbouwen of versterken niet eens toekomen
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @van Ittersum:
maar aan opbouwen of versterken niet eens toekome

Enig idee welke categorie het grootst is ? Ik heb wel een vermoeden.
van Ittersum
@jan is hobbyboer zelfreflectie?; de tweede groep. 😳 😉
+2
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @van Ittersum:
zelfreflectie?;

Ik doe niet aan 'vliegwielen' en andere management onzin om groei te rechtvaardigen. Ik probeer een mooi leven te hebben, en in mijn plaatje hoort daar grote groei in de landbouw zeker niet bij. Van heel veel koeien wordt ik niet gelukkig.
brabo
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
en in mijn plaatje hoort daar grote groei in de landbouw zeker niet bij

aldus JIH die eigenlijk had willen verdubbellen.
casev
Ik denk dat bij vele het verplicht opruimen van enkele/veel koeien ook een behoorlijk gat in de cashflow geslagen heeft, waar maar weinig variabele kosten tegenover stonden.....
+1
van Ittersum
@casev of juist andersom, eenmalige inkomsten maar geen onrendabele kosten meer tegenover, immers je praat over het ondereind van je veestapel
+2
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @van Ittersum:
je praat over het ondereind van je veestape

Mijn vader zei altijd, je houdt altijd ondereind, hoe goed je koeien ook zijn. En ook daar had ie gelijk in. Mijn koeien zijn nu veel beter dan bijv. 30 jaar geleden, maar als ik moest selecteren kon ik zo weer de beste helft aanwijzen. Ondereind kan trouwens ook best probleemloos zijn.
+1
pieta
@jan is hobbyboer Ik ken er een die altijd vaarzen voor het leven verkocht. Die zegt altijd verkoop de beste en je hebt een nieuwe beste. Verkoop je de minste heb je weer een minste. 😁
cjw73
@casev zijn meestal de laatste die het meeste geld kosten he.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
24
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0