Met kippenmest je telefoon opladen, deze centrale maakt wél winst

Niet alle centrales van de PZEM lijden miljoenenverliezen, zoals het bedrijf kortgeleden heeft gemeld in de jaarcijfers. Er is één uitzondering: bij de biomassacentrale in Moerdijk, ook van de PZEM, hoeft er geen geld bij.

Bij de centrale in Moerdijk verbranden ze kippenmest om er zo elektriciteit mee te maken. De centrale levert groene stroom voor zo'n 70.000 huishoudens per jaar, dat is 2,5 procent van de totale groene energie in Nederland. Per jaar wordt er bij de centrale 430.000 ton kippenmest verwerkt, dat is een derde van alle pluimveemest in Nederland.

Van de as die overblijft maken ze meststoffen, die verkocht wordt aan het buitenland. Mede daardoor, en door overheidssubsidies, draait de centrale zonder verlies te maken. De kippenmest komt van pluimveehouders in het hele land. Ook van enkele bedrijven in Zeeland.

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stroom , energie , zeeland , moerdijk , jaarcijfers , meststoffen en as geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0