Stier doorboort Spaanse matador bij stierengevecht

De Spaanse matador Ivan Fandino (36) is zaterdag om het leven gekomen tijdens een stierengevecht in Aire-Sur-l’Adour, in het zuidwesten van Frankrijk. De Spanjaard struikelde en werd daarna door de hoorn van de stier in zijn borst geraakt.

Een zwart brok gehoornde woede versus een man, enkel gewapend met een rode lap. Iedereen kent het cliché van het stierenvechten, maar lang niet iedereen kan het waarderen. Het stierenvechten is een belangrijk doelwit van dierenrechtenactivisten en verdeelt zelfs het Spaanse koningshuis.
Hoewel de Spaanse variant wereldwijd het bekendste is, komt stierenvechten voor van Frankrijk tot India en van Tanzania tot Japan. Gisteren werd een Spaanse stierenvechter dodelijk verwond door een stier in een Franse arena, waar ook jaarlijks gevechten in Spaanse stijl worden gehouden.
De gevechten hebben bijna altijd een dodelijke afloop voor de stier. Slechts een enkele keer krijgt het dier gratie van het publiek. Voor de stierenvechters is het gevecht gevaarlijk, maar zelden dodelijk. Vorig jaar overleed ook een matador. Dat was de eerste dode in dertig jaar.
Het stierenvechten komt ook voor in voormalige Spaanse koloniën zoals Peru, Ecuador en Mexico. In andere landen worden minder bloedige gevechten gehouden, bijvoorbeeld op het Tanzaniaanse eiland Pemba of in de Franse Provence. Daar proberen de deelnemers rozetten van de hoorns van de stier te pakken.
Het stierenvechten is steeds vaker een politieke speelbal. Linkse partijen vinden het dierenmishandeling. Conservatieve partijen noemen het een typisch Spaanse traditie. Catalonië, dat zich afzet tegen alles dat Spaans oogt of ruikt, heeft het stierenvechten verboden in 2010.
Dat werkte als een rode lap op een stier in het Spaanse parlement, dat een wet aannam om het stierengevechten te bestempelen als cultureel erfgoed. Vanwege die wet draaide het Spaanse hof het verbod vorig jaar terug.
Koning
Koningin Sofía steekt haar hekel aan het stierenvechten niet onder stoelen of banken, terwijl haar man koning Juan Carlos nog regelmatig toekijkt vanuit de koninklijke loge. Hun dochter Elena is ook vaak te vinden op de tribunes.
Erfgoed of niet, de tribunes zitten lang niet zo vol als vroeger. Volgens een recent onderzoek komt maar 1 op de 10 Spanjaarden wel eens bij een stierengevecht.
 Stier doorboort Spaanse matador bij stierengevecht (bd.nl)

De Spaanse matador Ivan Fandino (36) is zaterdag om het leven gekomen tijdens een stierengevecht in Aire-Sur-l’Adour, in het zuidwesten van Frankrijk. De Spanjaard struikelde en werd daarna door de hoorn van de stier in zijn borst geraakt.

 Stierenvechten, omstreden cultureel erfgoed (nos.nl)

Een zwart brok gehoornde woede versus een man, enkel gewapend met een rode lap. Iedereen kent het cliché van het stierenvechten, maar lang niet iedereen kan het waarderen. Het stierenvechten is een belangrijk doelwit van dierenrechtenactivisten en verdeelt zelfs het Spaanse koningshuis. Hoewel de Spaanse variant wereldwijd het bekendste is, komt stierenvechten voor van Frankrijk tot India en van Tanzania tot Japan. Gisteren werd een Spaanse stierenvechter dodelijk verwond door een stier in een Franse arena, waar ook jaarlijks gevechten in Spaanse stijl worden gehouden.

Nieuwsgrazer

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden frankrijk , stier , india , dieren , gevaarlijk , vroeger , 2010 en peru geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!