Water bij drijfmest levert meer ruw eiwit in gras op

Door drijfmest te verdunnen met water (1:1) stijgt zowel de droge stofopbrengst als het gehalte aan ruw eiwit in de drogestof. Dat blijkt uit bemestingsonderzoek van Agrifirm op PPO Vredepeel. Met het toevoegen van water aan mest kan op eenvoudige wijze een hogere stikstofbenutting gerealiseerd

Deel dit topic

Reacties

+6
PIONIER
Oud nieuws
+1
spotmelker
@PIONIER En toch doet vrijwel niemand het. De mest zo goedkoop mogelijk op het land is het enige wat telt bij het gros van de boeren.
+1
oldhuus
@spotmelker
Het mooiste lijkt mij een tank mest met de ketsplaat er over, en dan nog een tank water erover, kan zo uit de dichtstbijzijnde sloot, of een bui regen mag ook natuurlijk.
Met sleepslangen gaat er natuurlijk ook een boel water bij.
+1
spotmelker
@oldhuus Zo ben ik ook wel eens proefveldjes aan het creëren en ik moet zeggen dat dat heel mooi/goed gaat maar veel tijd kost. Vraag is of de extra benutting/minder structuur en gewasschade daartegen opweegt. Vooral op gras met veel klaver welke heel structuurgevoelig is gaat het veel beter dan zodebemesten.
kaas
@oldhuus vaak niet meer dan 10 % water er bij met sleepslangen
PIONIER
Dat moet je niet willen door die verse strond baggeren[.
oldhuus
@PIONIER
Klopt, lijkt mij ook een gesmeer, maar toch zijn er die dat zo doen, zal wel niet met de nieuwste spullen zijn.
Weidezicht
@oldhuus wij hebben water uit het kanaal. Zodra er beetje ruimte ontstaat in de put in het voorjaar gaat de kraan open. Hoe verder in de tijd hoe dunner de mest. Dat gaat mooi. Zeker nu het zo droog is. Bemesten met tobroco dus met dit weer blijven de strepen dan makkelijk liggen. Hoe dunner hoe minder last.
oldhuus
@Weidezicht
Ja, je ziet hier veel na de 2e snede ook overal de mest nog liggen, en alles word hier geïnjecteerd, gaat dus zo mee de kuil in.
PIONIER
@spotmelker wat is goedkoop. Doe hier zeker 25% water erbij en naar mijn idee groeit het dan harder en veel minder versmering van gras en daardoor een betere opname bij weiden.
huub
Hier de laatste keren bemesten ook gedaan, zowel met de sleepslang als met de terra-gator, vergelijkingsmateriaal heb ik niet maar gevoelsmatig geeft het meer gras.
kaas
@huub de laatste keer maar eigelijk wil je in het gras van de 1 ste en 2 de snee meer eiwit
huub
@kaas ik bedoel de afgelopen keer, dus na de 1e en gedeeltelijk 2e snede. Daarna hebben wij het mest rijden ook wel af.
+6
brabo
@huub
ik heb zelfs op de plekken waar ik 100% water heb gegeven zonder mest nog wel meer gras 😄
mijnietgezien
Heb wel eens gedacht: in de mest zijn de concentraties te hoog voor een goed bacterieleven (net als in jam), waarom sluit je de put niet via een osmotisch filter aan op de sloot? (je weet wel, zo'n filter waardoor ze grachtwater kunnen drinken)

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , water , gras , ppo , agrifirm , eiwit , drijfmest , vredepeel en stikstofbenutting geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
1.545