Zuivel: engel of duivel?

VU-hoogleraar Jaap Seidell beantwoordt wekelijks vragen van lezers over voeding en gezondheid. Zelf een vraag? Mail dan naar j.seidell@parool.nl. Wat is nu het beste: volle of magere zuivel? We hebben al eeuwenlang een wat ambivalente houding ten opzichte van zuivel. Zo hebben we al sinds de middeleeuwen de uitdrukking 'zuivel op zuivel, dan haalt je de duivel'.

Vet is nodig om de onmisbare vetoplosbare vitamines op te nemen (vitamine A, D, E en K). Vet bevat ook essentiële vetzuren die ons lichaam zelf niet kan aanmaken en die nodig zijn voor het goed functioneren van tal van organen. En, niet in de laatste plaats, het is een belangrijke en geconcentreerde energiebron. En kinderen die groeien en lichamelijk actief zijn hebben nu eenmaal veel energie nodig.

Het is daarom onverstandig om vetarm eten te propageren of te kiezen. Ouders geven hun kinderen daardoor vooral koolhydraatrijke voedingsmiddelen. Producten rijk aan geraffineerd zetmeel als witbrood, witte rijst en pasta en suikerrijke dranken kun je beter mijden dan vetrijke voeding.

Bron

Deel dit topic

Reacties

+2
zeppmann
Kort gezegd : Van alles wat en van niks te veel is altijd goed !
+3
jan is hobbyboer
Volgens mij zijn mensen die zuivel eten veel blijer. Ik wordt in ieder geval elke dag blij van m'n eigen gemaakte volle melk yoghurtjes.

Wat een gezeur allemaal weer, ga RedBull, frisdranken en alcohol onderzoeken als je dan toch geld weg wilt gooien.
+2
de hoef
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
alcohol o

ho ho ,een biertje lus ik ook wel war
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @de hoef:
ho ho ,een biertje lus ik ook wel war

Maak je geen zorgen, ik ben geen health freak, gezeur allemaal. Mijn oma was rond haar 50e behoorlijk obees en is toch nog 105 geworden, mijn vader rookte pakje sigaretten per dag en miste geen feestje en is toch nog 63 geworden. Beetje geluk doet wonderen, beetje pech is de kist. We zien het wel, vanavond weer lekker een frikandelletje in de pan.
Frans1
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
vanavond weer lekker een frikandelletje in de pan.

Beetje hartkleppenvet erbij en smullen maar 😄
+2
zeppmann
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Volgens mij zijn mensen die zuivel eten veel blijer.

Helemaal gelijk Jan, ik lees wel eens wat van die veganisten en mensen die er allerlei onderzoeken bij halen hoe slecht melk voor je is.Dat zijn gigantische chagrijnen .
+4
George
Quote Reactie van @zeppmann:
Dat zijn gigantische chagrijnen .

Volgens mij zijn er ook genoeg boeren die niet genoeg zuivel nuttigen. 😄
+2
Frans1
Quote Reactie van @zeppmann:
ik lees wel eens wat van die veganisten en mensen die er allerlei onderzoeken bij halen hoe slecht melk voor je is.Dat zijn gigantische chagrijnen

Melk zit boordevol voedingsstoffen,maar veganisten zijn gewoon tegen het gebruik van dieren voor het verkrijgen van voedings-en gebruiksmiddelen en halen alles erbij wat hun sterkt in hun oordeel.Ik vind het prima dat die mensen geen dierlijk voedsel willen gebruiken,moeten ze helemaal zelf weten.Maar ze willen hun ideaal aan iedereen opdringen,en daar heb ik wel problemen mee.Ik bepaal zelf wat ik wil eten
oldhuus
Dit is al langer bekent, hoe vetter de zuivel hoe eerder is men verzadigd, maar ja aan vet dierlijk voedsel word door commerciële partijen (Unilever enz) niks verdient, dus is men allerlei theoriën gaan verzinnen om andere troep aan de man te brengen. Sindsdien is er zoveel obesitas.
+2
jan is hobbyboer
Las op internet nog iets van dat mensen al 10.000 jaar brood eten en dat de uitbraak van de gluten allergie epidemie van de laatste 15 jaar is. Waarschijnlijk zijn we met z'n allen gewoon hardstikke gek geworden.
oldhuus
@jan is hobbyboer
Vroeger verbouwden ze hier alleen maar boekweit rogge haver enz he, tarwe is pas later gekomen en die rassen zijn allemaal veredeld voor de hoogste productie. 10.000 jaar geleden was trouwens ergens in het midden-oosten, Irak, moet je zien wat daar nog van over is gebleven. Heb wel eens een boek gelezen, over de laatste inheemse culturen in Europa, afgesloten valleien in Zwitserland en Britse eilanden, rond 1930 aten ze alleen maar soort roggebrood met roomboter en kaas, of haver en een boel vis op die eilanden. Wittebrood met halvarine en jam kenden ze daar in 1930 nog helemaal niet.
+2
dwers
Geef mij maar een Engels ontbijt (spek, eieren, worstjes) kun je heel wat uurtjes op teren.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's zuivel en gezondheid geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN